Кой конски шампоан е най-ефикасен? Дермокан за коса? Цена на един добър шампоан за коне. Къде се продава? Мнения и коментари за това "Конско чудо"
Конски шампоан Дермокан за коса? Цена на един добър шампоан за коне.

Конски шампоан: Кой е най-ефикасен? Мнения, коментари за Дермокан

Кой конски шампоан е най-ефикасен? Дермокан за коса? Цена на един добър шампоан за коне. Къде се продава? Мнения и коментари за това “Конско чудо”

Още в текста: ♠ Къде се продава ♠ Цена ♠ Видове ♠ Състав ♠ Как да изберем ♠ Правилно използване ♠ Срещу косопад ♠ За бързо израстване ♠ Против пърхот ♠ Дермокан ♠ Langen Mahne ♠ Mane ‘N Tail ♠ Horsepower Екстракт от конски костен мозък

„За“ конските шампоани Странични ефекти Отзиви от форумите Митът за Сара Джесика Паркър Аналози Тривитаминол Хининов шампоан Маска с хининов шампоан и тривитаминол Алтернативни средства Срещу омазняване За сухи повредени коси За тънки коси Срещу пърхот ♠

При наличието на хиляди продукти за коса, стотици хиляди хора предпочитат да мият косите си с конски шампоан.

И ако вие не сте го пробвали лично, то поне сте чували за някой край вас, който е посегнал към „конската“ формула.

Ако се поинтересуваме по-подробно какво е това конски шампоан, сърцето ще ни се стегне в тревога, защото наред с прекрасните отзиви за блестящите му свойства, ще прочетем двойно повече предупреждения и описания на рисковете.

Конският шампоан наистина е за коне или по-точно за израстване на здрава, красива и блестяща грива, затова се продава във ветеринарните аптеки. Може да се открие още в магазините за домашни любимци, защото съчетанието на витамини се дава и на дългокосместите породи кучета, за да придобие козината им блестящ здрав вид.

Предприемчиви търговци организираха продажбата му и по интернет, за улеснение на клиентите. Така да се купи конски шампоан в наше време е съвсем лесно.

При първа покупка хората обикновено се стесняват да заявят, че са избрали животински продукт, но след разговор с продавача разбират, че съвсем не са първите, които са взели подобно решение. Научават, че окосмяването на всички млекопитаещи (включително коне и хора) има еднаква структура и че съставът на конските шампоани е подходящ и за човека.

Откъде се купува и колко струва?

Конските шампоани могат да се купят директно от аптека или по интернет. Не е възможно да предпочетем един от тези източници пред другия като по-изгоден. Понякога продуктът е по-евтин, а понякога по-скъп в аптека, отколкото в интернет, и това зависи единствено от търговеца.Конски шампоан за коса

“Фигурин

Така например стандартната цена, която се обявява в интернет за конски шампоан Дермокан е 12.50 лв за 500 мл, а в аптеките може да стигне до 17 лв за една опаковка. При поръчка в интернет се начислява и такса за доставка. Като се пресметне и тя, закупуването на продукта директно от аптека сигурно ще се окаже същото и дори по-изгодно начинание. Друг въпрос е, че да откриеш ветеринарна аптека не е така лесно и удобно.

Вижте и ТУК: Маски и други средства за бърз растеж на косата с 4 сантиметра на месец!

Състав на конските шампоани

Съществуват три групи конски шампоани.

Първата група са шампоани, които имат в състава си силикони, които уплътняват конския косъм. Използването им дават бърз резултат – косите стават блестящи и плътни. Но! Основната съставка е неразтворимо в основи, вода и киселини вещество. Силиконът се отлага в косата и ако използва продуктът постоянно, води до по-лошо цялостно състояние, вместо желания ефект. Така човекът става притежател на дебела и плътна, но крехка и склонна към прекомерно напречно сечение коса.

Втората група са продукти, които включват в себе си хормони за израстване на косъма и за изграждане на по-здрав вид. Прекомерното им използване води до падане на косата, алергични реакции на скалпа и непренебрежимо влошаване на хормоналния фон в човешкия организъм.

Третата група са продукти, разработени за хора. Те се позиционират като способни „да направят косите така здрави и плътни, каквато е гривата у конете“. Въпреки че са направени за човека, те всъщност не водят до описаните ефекти.
В различните продукти има различно съчетание от основни съставки. Ето базисните сред тях:

Биотин
Конски шампоан биотин Дермокан

Главната активна съставка на някои от конските шампоани е биотинът или с други думи витамин В7 (по-рядко означаван като витамин H). Този витамин е звено от механизма за управление на обменните процеси. Работи като коензим в синтезирането и разграждането на мастните киселини. От него зависят видът и здравето на окосмяването, както и на другите рогови тъкани. Укрепва свързването между луковицата на отделния косъм и скалпа, с което всъщност е средство срещу косопад.

Относно наличното окосмяване, той го хидратира и подхранва и така го възстановява в нормален вид. Подхранването и оводняването на скалпа пък са средство срещу пърхот. Биотинът забързва космения растеж, при това видимо, като увеличава в пъти скоростта му. Като цяло косата става еластична, оздравена и по-устойчива на опасните влияния от третиране с препарати, сушене със сешоар, излагане на вятър и студ, на горещина и слънце и др.

Хинин
ефикасен конски шампоан с хинин
Хининова кора

Хининът е алкалоид, прочут от столетия. Добива се от хининовото дърво и неговите лечебни свойства са добре изучени. Основната му полза е да стимулира микроциркулацията на кръвта. Приложен местно директно върху скалпа, подкрепя израстването на космите и така става средство срещу опадане на косата. Усилва обмяната на нивото на кожната папила, подобрявайки транспортът на питателни вещества в самата луковица на косъма. Хининът с години се прилага за подобряване на косите като шампоан, екстракт и хининова вода.

 

Витамини

Основните витамини, които се влагат в конските шампоани са от В-групата – В5 и В7 (биотин). Много хора грешат, че тези продукти са идентични с тривитаминола, който е известен още като конски витамини. Обаче разликата е съществена, защото тривитаминол е съвкупност от витамини D3, Е, А – оттам идва и името (три витамина). Те също влияят отлично на косата, но дължим да отбележим съществуващото различие в използваните видове.

Кератин
шампоан за коне цена на конски шампоан с кератин

Протеинът в основата на косата и кожата при човека, на животинските копита и рога, се нарича кератин. Той може да е твърд като в копитата и рогата и еластичен като в космите. Образува се от живи клетки – кератиноцити, които са подвижни и вървят към повърхността, където умират, образувайки защитен слой.

Хиляди клетки всеки ден се обновяват, като върху този процес активно се повлиява в посока ускоряване или забавяне поради някакво заболяване. Когато този покривен слой се увреди, се придава нездравословен вид. Косъмът става чуплив и сух. На това противодейства овлажняването и мерки за удебеляване на кератиновия слой. Колкото повече са мъртвите клетки, толкова по-защитена е тъканта от живи клетки под повърхността. Така внасянето на кератин противодейства на накъсването и чупливостта.

Интересът към конските шампоани става причина много козметични фирми да пуснат на пазара нови марки с подобно име, които да дадат човешки вариант на препаратите, разработени за животни. Тези средства са адаптирани за хора, но повечето от тях имат състав, подобен на останалите човешки шампоани.

конски шампоан дермокан къде се продава, цена
Структура на косъма
Сред тях са:
  • Колаген – овлажнява косите и ги защитава от негативните външни въздействия. Има благотворно влияние не само върху косъма, но и върху състоянието на скалпа. Когато проникне в кожата, колагенът създава условия за образуването на колаген от фибробластите. Това става изключително бързо – процесът стартира около 30 минути след нанасянето.
  • Провитамин В5 – това е винамин от група В със синтетичен аналог D-пантенол. Образува върху косъма специална защитна обвивка. Навлиза надълбоко в кожата, където прави съединение с Н2Оq оказвайки лечебно и хидратиращо влияние, омекотява и придава ефект на изглаждане. Провитамин В5 повишава еластичните показатели на кожата, освен това я успокоява, намалява раздразненията и възпаленията, помага регенерацията. Провитамин В5 нормализира клетъчния метаболизъм. Отстранява нацепванията, увеличава силата на колагенови влакна, придава блясък и овлажнява косите.
  • Ланолин – подхранва скалпа и подобрява самата структура на косъма. Той се добива от руното на овцете. Представлява комбинация от мастни киселини, естери на многовалентни алкохоли и свободни многовалентни алкохоли.
  • Силикон – въздейства чудесно в случай на сухи, заплетени или увредени краища на косата. Улеснява разресването и придава блясък.
    Конски шампоан дермокан коментари мнения
    Ланолин и силикон изглаждат косъма
  • Натриев лаурил сулфат в по-голямо количество, отколкото в обикновените шампоани. Той се получава от кокосово масло. Основната полза от него е, че повишава пропускливостта на роговия слой и така дава възможност подхранващите активни съставки да проникнат в структурата на космите и в самите кожни клетки. Заради това се използва широко в козметиката.
  • Диетаноламид на мастните киселини – натурално вещество за предотвратяване на сухотата на скалпа.
  • Гликол дистеарат – специален восък , който дава търговски външен вид на шампоана.
  • Кокоглюкозид – натурално вещество, изработено от кокосово масло и нишесте, благодарение на което продуктите става подходящи и за чувствителна кожа.
  • Хидролизиран колаген, който укрепва косъма
  • Глицерил стеарат – природен емулгатор, който ускорява растежа на косите и им придава блясък.
  • В някои разновидности на шампоана се добавят още пшеничен протеин, екстракт от прополис и други компоненти, които благотворно се отразяват на косъма и допринасят за вида му.
Как да изберем конски шампоан

Когато избирате шампоан, обърнете внимание на структурата на вашите коси и съществуващите проблеми. Ако има проблем с изпадането на косата, повишено омазняване и пърхот, изберете конски шампоан, който има в състава си катран, сяра и прополис. За сухи коси с цъфтящи и накъсващи се краища е по-добре да се насочите към продукт с ланолин и силикон. Ако сте склонни към алергии, ви подхожда шампоан с кератин. След като се измие скалпът и косата, винаги слагайте балсам.

Правилно използване за хора

Много жени използват конски шампоан за удължаване на косите и действително при всички се отбелязва такъв ефект. Структурата се уплътнява, косите стават по-дебели, опадането забележимо намалява и общият вид се подобрява, придобивайки блясък. Обаче като цяло действието на конския шампоан е индивидуално, има и хора, на които не действа добре и то по различни причини.

Конски шампоан, конско чудо мнения, ДермоканЗатова правилното използване изисква период на проба, преди да се възприеме продуктът за постоянна употреба. Рисковано е ефектът да не се контролира, както и да не се спазят точно указанията за пропорции и разреждане. Наистина конете не понасят химията и доста съставки в шампоаните са естествени, но пък и това са големи мощни животни, така че разчетеното количество не винаги съвпада с нуждите на човека. Концентрацията на полезните вещества във всички случаи превъзхожда многократно необходимата за човека.

Много потребители се отнасят към конския шампоан като обикновен продукт за човешка употреба. Обаче тук алергичните реакции може да бъдат много по-мощни и опасни.

Въпреки че на опаковките се препоръчва разреждане 1:1 или 1:5, най-умно е да се презастраховаме с още по-голямо разреждане, примерно 1:10 и дори 1:15. Накрая шампоанът трябва щателно да се отмие, без да остане никаква следа от пяната.

Правилната употреба е и по-рядка от посоченото на опаковките. За да се заобиколят по-горе посочените проблеми, се слага не повече от еднократно в седмицата.

Конски шампоан срещу косопад
Конски шампоан против косопад

Косопадът е винаги актуален проблем, особено при смяната на сезоните и след зимния студ. Изследванията показват, че жените и някои мъже харчат повече от 5% от месечните си доходи, за да запазят косата си на главата. Затова и пазарът на продукти срещу косопад е изобилен в широки ценови граници. Главният проблем е, че факторите за опадането на косата са трудни за установяване.

Какъв шампоан против косопад да вземем? С чемерика, Низорал, Здраве и др.

Обикновено се лекува, надявайки се средството да подейства, „улучвайки“ източника на проблема. С какво може да помогнат конските шампоани? На първо място със съдържанието си на биотин, който създава много здрава връзка между окосмяването и кожата.

Укрепва свързването между луковицата на отделния косъм и скалпа, с което всъщност е средство срещу косопад. Повечето конски шампоани съдържат и някой от витамините, които жизненоважни за здравината на косъма. Витамин А укрепва и сгъстява. Витамин Е запазва влагата и допринася за задържането на окосмяването. Подпомага и кръвообращението. Пантенолът стимулира регенерацията. Въобще всички съставки в тези шампоани са насочени към задържане на космите, заздравяването им и запазването им за по-дълго време.

За бърз растеж на косата
Конски шампоан За бърз растеж на косата

Израстването с двойно по-голямо темпо се осигурява приоритетно от съдържанието на хинин. Знаем, че това е най-разпространеното средство за дълга коса. Изследване, проведено от производителя на LANGEN MAHNE е показал, че спира косопада при 87% от случаите. Витамин А със своите антиоксиданти хидратира и подкрепя растежа.

Повечето производители гарантират минимум 3 см израстване на месец срещу 1 см обичайно темпо без третиране. Като максимум се постигат 6 см. Но посочения факт изобщо не ползва дамите, които си боядисват косите, тъй като такъв скоростен растеж ще повиши честотата на опасното третиране. Във всички случаи трябва баланс, а той – според специалистите, е редуване на конски с обикновен шампоан.

Конски шампоан против пърхот
Конски шампоан против пърхот

Конските шампоани съдържат съставки, които осигуряват подхранване и хидратиране на скалпа и така се явяват ефективно средство срещу пърхот. Тук обаче отново има „за“ и „против“ – шампоаните против пърхот не се използват твърде често, за регулярно миене. Те се комбинират и редуват с обикновени нелечебни шампоани.

Това още един път е предупреждение за внимателното използване на конските шампоани. Колкото и да са ефективни, не са в състояние да надскочат обичайният срок за лечение на излющването на кожата, който е минимум 4 седмици, а понякога достига до 2-3 месеца. В посока лечението на пърхот идва подкрепа от витамините А, Е и В. В тази връзка по-ефективното средство е тривитаминолът.

Търговски марки

Дермокан (Dermocan)
Конски шампоан Дермокан, мнения, коментари, цена

Това е вероятно най-широко известната марка в България, което се дължи първостепенно на факта, че се продава лесно по интернет и е организирана стройна система за поръчване и транспорт. Продуктът дори има страница във фейсбук, откъдето може да се поръчва, но пък информацията за самия шампоан е доста оскъдна. На първо място не се вижда неговият състав. Опаковката е доста евтина и съответства на идеята, че продуктът е за животни. Понастоящем се продава в две разфасофки – 500 мл и 1000 мл на цена съответно 15 и 24 лева.

Състав на продукта: той е базиран на маслинено масло, към което са добавени кератин, екстракт от памуков цвят, масло от арган и Д-пантенол. Показанието е, че създава стабилност за външния рогов слой на косъма, предпазва го от изсушаване, подхранва и създава блясък.

Дайте мнение и Вие тук!
Конски шампоан Langen Mahne

Това е патент на немско-италианската фирма „Faramaca“, която има редица иновации в медицинската козметика. В превод наименованието означава „дълга грива“ и това е обещанието на производителите към потребителите. Търговецът рекламира, че цената за България е точно съответстваща на международната цена на продукта – 12 евро за литър, но обичайната цена е 25 лева за опаковка от 250 мл. Приравнено към 1 литър, продуктът се оказва четирикратно по-скъп от Дермокан, при който за същата цена е в литрова опаковка.Конски шампоан Langen Mahne

Разликата с Дермокан е, че Langen Mahne е представител на конските шампоани с преобладаващо съдържание на биотин. Той съставлява 63%. Освен това са добавени хинин и трите витамина, известни ни от тривитаминола – А, D, Е. Също като в Дермокан има арганово масло, но тук обогатено с масло от семките на гроздето, както и кератин и екстракт от памук.

Производителят твърди, че този шампоан е съответен на РН на човека, което го прави подходящ. Показанията са при изтощена, отслабнала и безжизнена коса, която е помръкнала, с ясно изявен косопад. Гарантира се скоростен растеж в размер от най-малко 3 см на месец и най-много 6 см на месец, но той е в силна зависимост от честотата на използване на шампоана. Той увеличава плътността и придава ясно видим блясък на косъма още на старта на употребата.

Твърди се, че косата остава чиста с дни, макар че има обратните отзиви от потребителки, които споделят, че косата има нужда от повече балсам и следователно се омазнява по-скоро от обичайното. Опаковката е подчертано предназначена за жени – с помпичка за лесно използване. Средно дълга коса изисква 2-3 напомпвания. Рекламира се като икономичен. Използване: по две насапунисвания на миене през първия месец от използването и съчетаване с масаж.

Mane ‘N Tail – шампоан и балсамКонски шампоан Mane ‘N Tail – и балсам

Американски продукт, който се рекламира като еднакво подходящ за хора и за коне. Историята разказва, че първоначално е създаден за животни, но след като в животновъдството са установени прекрасни резултати върху състоянието на опашката, гривата и косъма на конете, собствениците започнали да го използват върху себе си за сгъстяване и подсилване на косите си. Това е най-скъпият от продуктите, които представяме. Разфасовката е от необичайните 355 мл и струва 49 лева, което преизчислено е 138 лева за литър.

Преимуществото, което се изтъква, е използване при твърда вода, тъй като премахва отлаганията на минерали върху косъма. Друг плюс е прекрасният аромат на фона на поначало зле ухаещите конски шампоани.

Mane ‘N Tail е серия от продукти за коса, която включва и балсам. Използва се, за да подкрепи ефекта на шампоана. Продуктът може да се отмива, но може и да остане върху косата. Производителят твърди, че овлажнява, подхранва, предпазва от лющене, предпазва от слънцето и вятъра и други атмосферни неблагоприятни условия, които избелват и изсушават косъма.

Икономичност: опаковките от по 355мл стигат за основно миене на косата за срок от 2-3 месеца при честота на миене до 3 пъти седмично.

“Конска сила” (Horsepower)

Шампоанът се препоръчва за жени с проблемни коси. Той предотвратява изпадането на косата, укрепва структурата й, стимулира ръста на луковиците, а също така възстановяват чупливи коси. Това средство прави цвета по-наситен, полира и кондиционира. Ланолинът в състава му защитава от пресушаване на скалпа и го подхранва, колагена го овлажнява, възстановява и изглажда, както и защитава косите, аминокиселините пречат на косопада и способстват растежа, а провитамин В5 създава защитен слой, който поддържа оптимална влажност вътре в самия косъм и го защитава от горещия въздух на сешоарите.

В първоначалната си формула този продукт е разработен наистина за коне. Съобразен е бил, че тялото на животните е подложено на непрекъснати ухапвания от насекоми, трие се в седлото и сбруята, така че са били включени антисептични, бактерицидни и противогъбични вещества.

"Конска сила" (Horsepower) конски шампоанСмята се, че тези съставки влияят добре на всички, които са претърпели увреждания на косите от химически въздействия и от често сушене. В последствие козметична компания е разработила вариант специално за хора. Този шампоан се сочи като най-ефективният срещу пърхот. И естествено, вече не се продава във ветеринарните и агроаптеките.

Първото противоречие обаче е обяснението, че шампоанът трябва да се разрежда, тъй като е точно концентриран като за коне, но това е силно за хора. Препоръчва се разреждане 1:5. Не се препоръчва използването му повече от един път на всеки два дни, а по-добре и още по-рядко. Хубаво е с него да се мие по-рядко, отколкото с обикновен шампоан.

Продължителност на използване – 4-6 месеца, следва пауза срещу появата на обратен ефект. Прекалено активното стимулиране да се избягва. Като индивидуална реакция се посочват случаи на косопад и чупливост, но те се обясняват с неправилно използване на средството. Конският шампоан се ползва с внимание и умерено при промяна на климата и в горещини. Внимание! Шампоанът не е благоприятен за под 18-годишна възраст.

Странични действия: Дългата употреба предизвиква чупливост и пресушаване на косата, както и косопад. При появата на някой от симптомите, употребата му трябва да бъде прекратена.

Екстракт от конски костен мозък
Конски шампоан, Екстракт от конски костен мозък

Редица козметични компании прилагат друг способ за хубава коса като влагат в продуктите си екстракт от конски костен мозък. На пазара има доста търговски марки, някои от които предлагат цели серии, включващи балсам и маска за коса.

Немската козметична компания Basler е сред тях. Тя рекламира серия за регенериране на структурата на косата и намаляване на сезонния косопад плюс засилване на растежа. Особено силна в серията е маската за коса, която е предназначена за нормален тип повредени и с пореста структура косми.

В продуктите е вложен естествен екстракт от костен мозък, което прави продукта уникален и без аналог на пазара. Други производители, които предлагат козметика с екстракт от костен мозък, всъщност използват растителен вариант, който е извлечен от соя.

Доводи „ЗА“ конските шампоани

  1. Имат безопасен състав. Козметиката за животни поначало се произвежда с натурални съставки, тъй като животните не понасят химия.
    Конски шампоан за растеж и против косопад
    Фази на растежа на косата
  2. Съдържат огромно количество кондициониращи добавки, които са полезни за растежа на косъма.
  3. Съдържат восъкообразни компоненти, които възстановяват структурата на повредените коси.
За кого са конските шампоани?

За мазна или нормална коса. За притежателите на суха коса този продукт е противопоказан, защото ще им нанесе вреда, вместо очакваната полза.

Странични ефекти

Конските шампоани имат колкото почитатели, толкова и критици. Да видим какви са доводите „ПРОТИВ“:

  1. Безопасен състав. Шампоаните за животни имат натурални съставки. Да, но повечето продукти са създадени за хора, но се рекламират като конски, и всъщност в тях има много повече химически добавки, отколкото естествени.
  2. Наличие на кондициониращи средства. Да, но това, което е добро за конете, е лошо за хората. Човешката коса е в пъти по-тънка от конския косъм и затова не са й нужни толкова добавки. Те изтъняват и изтощават косъма.
  3. Восъкообразни компоненти. Силиконът придава на конската грива блясък, но при човека се наслагва върху косъма, което му пречи да функционира и диша нормално
  4. Концентрация. Критиците посочват, че средство в толкова силна концентрация е вредна за косата. Вярно, препоръчва се разреждане, но то е оставено в ръцете на потребителя, който може да не обърне внимание или да не улучи необходимата доза.

Отзиви от форумите

В интернет-форумите се срещат най-разнообразни отзиви за конските шампоани. Споменаването им винаги предизвиква бурно учудване от незапознатите, обещанията за невероятно подобрение на косата привлича вниманието.

Конски шампоан, мнения и коментари от форумите

Но когато се влезе по-навътре в темата, се появяват два проблема – или участващите в дискусията препредават чужди думи и лично не са използвали продукта, или изразяват небалансирани крайни мнения. Голяма част от участниците във форумите хвалят конските шампоани, но прави впечатление на първо място, че не различават тривитаминола, наричан още конски витамини, и конските шампоани.

Разбира се, със сигурност сред мненията съществуват и рекламни такива, включени за поддържане на интереса. Затова за нас по-интересни са отрицателните отзиви, чийто дял – признаваме, е доста минимален съотнесено към положителните.

Но от какво точно се жалват потребителите?
  1. Поява на нежелано оцветяване на косата.
  2. Чупливост и нацепване на косъма.
  3. Алергия
  4. Повишено омазняване на кожата на главата.
  5. Поява на сърбежи.

Противопоказания

  1. Не се ползва за сухи коси.
  2. Не е подходящ за използване в страни с горещ климат, през летния сезон, в периоди на засушаване и ниска влажност.
  3. Не се ползва от хора с вътрешни болести.
  4. Наличен е риск да се предизвика алергична реакция към компонентите.
  5. Не е препоръчителна редовна употреба, максимално 4 месеца, след които се осигурява почивка.
  6. Не е препоръчителна честа употреба. Според някои източници – да не се превишава един път седмично, а препоръки за един път на два дни се възприемат като рекламни.
  7. Истинските шампоани за животни съдържат миещи средства – ПАВ, които се натрупват и предизвикват алергични реакции. Ако в човешките шампоани количеството ПАВ е строго разчетено, но в средствата за животни дозата може многократно да превиши допустимото.
  8. Използването на конски шампоани може да бъде опасно за чувствителна кожа на главата, както и при много тънки коси.

Отрицателният ефект от шампоана може да се прояви не веднага, а чак след 2-3 месеца – време, през което в косъма са се натрупали вредните вещества. Затова е състоянието на косата се контролира постоянно и отблизо, както и кожата на скалпа. Ако се появят някакви неприятни усещания, употребата трябва незабавно да се прекрати.

Митът за Сара Джесика Паркър

Конските шампоани са просто една мания, мода, чиято рекламна кампания става случайно и дори по грешка. Възниква въпросът: на кой му е хрумнало да си слага конски шампоан? Конски шампоан и Сара Джесика ПаркърИ изниква името на прекрасната Сара Джесика Паркър, която впечатлява с живата си коса в сериала „Сексът и града“. Препредава се разказът как в едно интервю тя споделила, че ползва конски шампоан и само за седмица десетки хиляди американци полудели по новото и неизвестно до момента средство.

Истината обаче е малко по-различна и съществуват две версии за нея. Според едната версия в интервюто Сара Джесика Паркър е споменала хубав шампоан, който използва, на основата на конски кератин. За незапознатите – това е протеин, от който се състои косата. Преводачът, който превеждал програмата на руски, не проявил внимание и вместо конски кератин, посочил шампоан за коне.

Просто поразителна е силата на рекламата, направена под формата на съвет на знаменитост. Много скоро тази грешка се превръща в натрапчива идея за стотици хиляди жени, както и източник за нови доходи от страна на козметичните компании, които използваха неочакваната ниша, за да я запълнят със свои продукти.

Ползва ли се за коне?

Конски шампоан за конеРазбира се. Нека не забравяме, че някои коне са участници в надбягвания и струват страшно много пари. Те трябва да имат привлекателен вид и да вдъхват увереност у залагащите, че ще спечелят. А и като всички състезатели, които излизат пред публика, имат своя собствена атрактивна визия, по която да бъдат запомнени и разпознавани.

За незапознатите вероятно ще е изумително, но на конете също се правят прически, опашките и гривите се сплитат и украсяват по изключително сложни начини, за което има и инструкции, и специални каталози, от които собствениците да черпят идеи.

Аналози за бързо растяща коса

Конските шампоани се вписват в един пазар, който предлага хиляди продукти за коса. Нормално е вниманието да бъде привлечено от нещо, което драстично се отличава – и ето, в това се превръщат животинските продукти. Сред алтернативите има един още по-силен представител, които от години държи доверието и любовта на потребителките от нежния пол – така наречените конски витамини Тривитаминол.

Тривитаминол

 

Конски шампоан тривитаминол

Съществува спор дали Тривитаминолът съдържа конски или овчи витамини. Някои казват, че се използва за по-добра грива при конете, други – за по-гъста и качествена вълна при овцете, а трети изтъкват, че този продукт се дава и на домашните любимци, чиито собственици също се грижат за прекрасната и здрава козина.

Вижте и това ТУК: Тривитаминол и здрава, прекрасна коса. Ето къде е общото!

Тривитаминол за коса: Как се прави маска? Цена, мнения. За лице

На практика Тривитаминолът е много прост продукт – сбор от витамини, три на брой,– D, А,Е. Продава се в зоо и аграрните аптеки и в зоомагазините, като дори опаковката свидетелства, че без всякакви хитрости той си е направен за животни.

Обаче много продавачи от такива аптеки, особено в големите градове, ще ви кажат, че клиентите им не са ветеринарни лекари, а дами, които имат проблеми с косите си. На щанда дори може да получите отзиви от други клиенти, препоръки и дори рецепти за маски, чрез които да се приложи въпросният продукт.

Рецепти за маски
  1. Смесете Тривитаминол – 4 суп.лъжици, ром – 2 суп.лъжици и хининова вода – 2 суп.лъжици. Разбъркайте с малко зехтин, докато се получи удобна за нанасяне консистенция. Нанесете и дръжте 1 час. Тривитаминолът се отмива трудно, така че следва внимателно насапунисване.
  2. Добавяне на Тривитаминол в обикновен шампоан: преди къпане отсипете малко количество шампоан и към него добавете Тривитаминол. Като алтернатива – витамини в ампули от вида В, A, P6, PP, E, B12. При редовна употреба, косата ще стане много по-устойчива и дълга. Обърнете внимание, че витамините не се разтварят в цялото шише шампоан, тъй като те бързо губят активността си при контакт с въздуха.Конски шампоан, маска за коса
  3. Маска с яйце: Смесете едно яйце, 3-4 суп.лъжици зехтин, 1-2 суп.лъжици оцет или лимонов сок, малко мед на око и добавете по желание бадемово олио. На това количество се добавят 2 суп.лъжици Тривитаминол. Нанася се най-обилно в най-долната част на космите и по-малко по дължината им. Държи се около час, след това добре се измива.
  4. Маска с кисело мляко: Супена лъжица от млечния продукт, 1 жълтък, по 1-2 лъжици ракия, зехтин и Тривитаминол. Държи се минимум един час.
Хининов шампоан

Шампоаните с активна съставка хинин са друго средство за израстване на косата, което се ползва с голямо доверие сред потребителите. Хининът прониква в скалпа добре като въздейства директно върху луковицата и кръвообращението, като укрепва и стимулира растежа. Действа и срещу косопад, но като цяло подобрява общото състояние на косата и въздейства на дължината й. Потребителни посочват като единствен недостатък, че от този шампоан косата се изсушава и става твърда и заплитаща се.

Маска с хининов шампоан и тривитаминол

Съставките на тази рецепта за домашно приложение е около 3 големи лъжици Тривитаминол, към който се добавят 1 суп.лъжица ракия и 2 суп.лъжици хининова вода или хининов шампоан. Бърка се до равна смес и се нанася. Държи се минимум един час.

Алтернативни средства
Маски срещу омазняване на косата
  1. Горчица. Разтворете 2 суп.лъжици горчица в чаша гореща вода. Добавете още литър гореща вода и с получения разтвор измийте косата. След това щателно плакнете на течаща вода. Горчицата успешно премахва излишната мазнина от скалпа и подкрепя кръвообращението.Конски шампоан, хининова маска
  2. Хлебна маска. Вземете 100- 150 гр черен хляб или сухар, смелете го в блендера и залейте с кипяща вода, най-добре отвара от билки. Охладете и прекарайте през марля. Получената течност втривайте в корените, след което увийте главата в найлон за половин час. Измийте добре. Маската от хляб придава на косата обем и регулира работата на мастните жлези. Отлична маска за тънки и мазни коси
  3. Сок от алое. Алоето укрепва корените, подобрява кръвообращението, увеличава кръвотока през скалпа и намалява отделянето на мазнина. Приготвя се от смлени сушени листа от алое, залети със 100 гр водка. Настойката се оставя за седмица на изцяло тъмно място. Втрива се в основата на косъма всеки ден.
  4. Мед и алое. Смесват се по една чаена лъжица рициново масло, сок от алое и мед. Сместа се натрива в основата на косъма за 15 минути. Маската намалява омазняването, подхранва, укрепва и овлажнява, предпазва от начупване.
Маски за сухи повредени коси
  1. Маслинено масло (зехтин). Подгрейте малко масло и в чист вид го втрийте в скалпа,Конски шампоан с хинин и зехтин след което и леко по дължината на косъма. Увийте главата и дръжте така 1-2 часа. Това масло се добавя към всички рецепти за суха коса, тъй като изглажда структурата и стимулира растежа.
  2. Бира. Добавете на чаша бира чаена лъжичка масло от маслина, може и бадемово, добре бъркайте и нанесете. Отмийте след 20 минути. Тази маска изглажда косъма, лекува цъфтящите краища. В бирата се съдържа витамин В, който стимулира здравия растеж.
  3. Яйчена маска. Разбийте едно цяло яйце с по чаена лъжица глицерин и оцет и 2 големи лъжици рициново масло. Полученото се натрива в скалпа и се разнася по косъма. 40 минути главата се затопля в кърпа и се мие. Маската се слага през три дни.
  4. Подхранване за изключително сухи коси. Омесват се по 1 част листа от живовляк, коприва и лайка със средата на ръжен хляб. Супена лъжица от сместа се слага в съд, а отгоре се изсипва 1,5 чаши кипнала вода. Стои 2 часа, минава се през марля се и в течността се накисват и размачкват корите от черния хляб, предварително отделени. Получава се кашица, която се нанася върху скалпа, увива се с целофан и отгоре кърпа. Действието на маската е около час.
Маски при тънка коса
  1. Яйчена. Разбийте един жълтък с две чаени лъжици зехтин. Полученото нанесете върху косата и затоплете с кърпа. Третира се 30 минути. Маската възстановява тънкия косъм и му придава блясък.
  2. Млечна. В 100 мл топло мляко се размиват 2 суп.лъжици брашно от елда и едно яйце. Сместа се нанася и се увива с целофан. Третира се 30 минути. Укрепва тънки коси.
  3. Хлебна. Размийте черен хляб в минерална вода, прецедете и нанесете с масажни движения. След десетина минути отмийте. Възстановява дебелината на косъма и придава обем.
  4. Овесена. Смелете овесени ядки в кафемелачка и размийте с топла вода. Получава се кашица, която се нанася върху главата за 20 минути. Укрепва косъма.Конски шампоан с хума или овесена каша
Маски срещу пърхот
  1. Маслена. Смесете растително масло с един жълтък. Втрийте в кожата за половин час. Изплакнете с билкова отвара примерно от коприва, лайка и други.
  2. Магданозена. Магданозът е изпитано средство срещу пърхот. Вземете пресен магданоз и го наситнете с ножа, залейте с растително масло и поставете на водна баня за до трийсетина минути. Минете през цедка и втривайте в главата, докато маслото е топло. Лечението се провежда две седмици, през ден.Конски шампоан, маска за коса с белтък
  3. Маска с майонеза. Смесете 1 жълтък, чаена лъжица мед и супена лъжица майонеза. Нанесете за час и отмийте.
  4. Етерични масла. Във всека маска се добавят по няколко капки етерични масла. Подходящи видове – чаено дърво и евкалипт. Резултатът е удивителен! Етеричните масла оздравяват кожата на главата, унищожават микробите и патогенните гъбички и пърхотът изчезва!

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Каква е разликата между Приорин и Приорин Екстра

Каква е разликата между Приорин и Приорин Екстра

Приорин и Приорин Екстра са два популярни продукта на пазара за грижа за косата, които …

4 Мнения

  1. Марияна

    Много ми харесаха всичките маски ще опитам да видя дали ще ми помогнат и след това ще коментирам

  2. Strahotna statiq!

  3. Много благодаря за статията, чудесна е! Е, отказа ме от шампоана, но поне направих “информиран избор” (:

  4. Поздравления за статията, много информираща и полезна! Аз лично пробвах продукти на хининова основа и съм много доволен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *