Как да изберем масло от репей, репейно масло, ползи, приложение - 01
Репей, Масло от репей, Корен от репей, Репей за коса, Билка репей, Шампоан с репей, Екстракт от репей, Репей листа, Цена и продукти, как да изберем доброто?

Масло от репей (репейно масло). Мнения, Топ 10, ползи и как се използва?

Топ 10 масло от репей за коса. Мнения и цена. Как се използва масло от репей за лице (репейно масло) и за косопад. С коприва.

Билката репей; екстракти и масло от репей: какво съдържа продуктът. Използване – за лечение, в козметиката. Може ли да се приема вътрешно – как. Продукти с масло от репей, качества и цени

Масло от репей: заедно с рициновото то е сред най-непопулярните в днешно време.

Мнозина го намират за неатрактивно и остаряло. Всъщност то е уникален продукт, приложим както в лечебните практики, така и в грижата за хубава коса и кожа. Растението, от което се приготвя, определено си е плевел – но приготвеното от този плевел масло има наистина необикновени качества. Освен това то не е скъпо – така че е достъпно за широк кръг от потребители. Въпреки качествата му и днес се квалифицира като продукт с тясна сфера на приложение; в ароматерапията например вероятно е най-рядко използваният компонент.

Какво е масло от репей?

Маслото от репей представлява извлек от корените на растението; за екстракцията обикновено се използват други растителни мазнини – т.н. базови масла от рода на слънчогледово олио или зехтин. През Средновековието в някои страни е използвано при храненето; корени и млади стебла от репей се консумират и сега от жителите на Япония, Корея и Бразилия.

Основни ползи и състав

Полезните свойства на маслото от репей се дължат на неговия богат химически състав. Растението е богато на витамини – А, Е, С и група В. Съдържа също желязо, калций и хром, както и важен компонент като инулина. Други важни съставки са мастните киселини – стеаринова и палмитинова.

Ако нанесем масло от репей върху кожата на лицето или върху косата, то образува ципа, която предпазва от загубата на влага. Полизахаридът инулин действа като сорбент – очиства повърхността на кожата и косъма от вроговени клетки, натрупани масти и мръсотия.

масло от репей, репейно масло, ползи, приложение - 01
За приготвянето на масло от репей се използва коренът на растението

Маслото от репей подобрява кръвообращението, което значи, че стимулира храненето на клетките и насищането на епидермиса с кислород. Продуктът активира водно-липидния обмен, подобрява локалния имунитет и ускорява регенеративните процеси.

Как да изберем хубаво масло от репей?

За да си спестим грешки и разочарования, най-добре е да купуваме маслото от репей от специализирани магазини. Репейното масло, заедно с рициновото, традиционно се продава и в аптеките. Всъщност именно в аптеките може да се намери както чистото масло от репей, така и различни композиции, в които то е включено заедно с други подобни продукти – тогава се подчертават някои негови свойства и то има специално приложение.

Много често напоследък маслото от репей е разпознаваемо като съставка от различни козметични продукти, преди всичко натурални средства за поддържане на косата.

При покупката дори от такива сигурни места все пак трябва да се информираме за произхода на продукта, срок на годност, точно съдържание и реално състояние според визуалната ни преценка.

  • Как да направим верен избор? Когато четем етикетчето на продукта, трябва да внимаваме колко съставки са посочени: колкото по-малко, толкова по-добре. Маслото от репей трябва да е посочено на първо място, а маслената основа за екстракция да е или зехтин, или бадемово масло. Може да има и продукт с рапично или соево масло, но те са с по-ниско качество. Доброто масло освен това е опаковано в тъмни стъкленички, а не в прозрачни или пластмасови.

Съхранение

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Маслото от репей ще запази полезните си качества, ако го съхраняваме в подходящи условия. Подходящата температура на помещението, където го държим, е 12-15 градуса. Опаковката не бива да е близо до огън, печка или микровълнова фурна. Директната светлина, попаднала върху шишенцето с репеево масло, би разрушила антиоксидантите и витамините в продукта.

Флакончето следва да се държи плътно затворено, защото попадналият вътре кислород причинява окисляване. Не на последно място – до него не бива да има достъп на малки деца.

Странични ефекти и противопоказания

Като козметично средство за външно приложение, маслото от репей няма противопоказания – освен индивидуалната непоносимост. Преди първата му употреба е добре да се направи елементарен тест – достатъчно е да се сложат 1-2 капки масло върху вътрешната страна на китката и леко да се втрият. Ако до 24 часа мястото остане спокойно, няма сърбеж, обрив или зачервяване – продуктът може да се използва.
Все пак прилагането му изисква някои правила: не бива да попада в очите, защото ще причини сълзене и зачервяване. Ако това все пак се случи – направете промивка с вода или малък компрес с тампон, навлажнен с чай.

масло от репей, репейно масло, ползи, приложение - 02
Маслото от репей може да се приема и вътрешно; възможно е да се комбинира с ред други съставки

При вътрешен прием на маслото са възможни странични ефекти, обикновено ако е налице предозиране. Има случаи на гадене и повръщане, диария. Препоръчваната дневна доза по принцип е 1-2 чаени лъжички дневно. Ако обаче потребителят има някакви хронични заболявания, консултацията с лекар трябва да предхожда терапията с маслото.

За красота, коса и кожа

Маслото от репей действа очистващо и е добро средство за поддържане и профилактика на здравата кожа и коса. То подобрява клетъчното хранене, овлажнява, забавя стареенето на клетките, стимулира регенеративните процеси. Най-често се прилага под формата на компреси, мазила или като компонент от различни маслени смеси за скраб.

  • Възстановяващо-стимулиращото действие на маслото върху скалпа и косата е отдавна и категорично доказано. Продуктът стимулира локалното кръвообращение, оптимизира местния метаболизъм и премахва сухотата на скалпа. Активно регенерира структурата на косъма, укрепва космените фоликули, ускорява растежа и подпомага красотата и силата на косата. При продължително прилагане спира косопада – след първите процедури загубата на коса временно се усилва, но този ефект бързо преминава и започва процесът на стабилизация. Освен това процедурите с масло спасяват от цъфтеж на косата и чупливост на косъма. Благодарение на вълшебния репей можем да забравим от тормозещия сърбеж и пърхота.
За коса и при косопад

масло от репей, репейно масло, ползи, приложение - 03Терапията с масло от репей изисква полагане на продукта върху чиста коса. След измиване косата се подсушава леко с мека кърпа; затопленото масло се втрива внимателно по целия скалп. Прави се лек масаж и косата се разресва грижливо – така, че маслото да се разпредели по цялата дължина. Увиваме главата със стреч фолио и кърпа за час. Следва хубаво измиване с мек шампоан и полагане на балсам.

Процедурата се изпълнява 1-2 пъти седмично; модулът съдържа 10-12 такива маски, след което се прави двуседмична почивка и започваме отначало – ако това е необходимо.

При псориазис

Псориазисът е твърде неприятно заболяване, считано от мнозина за нелечимо. Болестта е хронична, с периоди на обостряне и ремисия. Маслото от репей може да е изключително полезно в този случай, най-вече защото не причинява привикване и може да се прилага дълго време като поддържащо средство.

Псориатичните плаки причиняват постоянен сърбеж; ако е засегнат скалпът – появяват се пърхот и косопад, оплешивяване. Косата започва да пада на цели кичури, защото плаките увреждат фоликулите .

Лечението на псориазис с масло от репей протича по следния начин:

  • Маслото се затопля леко и се нанася с масажиращи движения по скалпа или други зони на тялото с плаки. Ако е засегнат скалпът, трябва да се направи маска – увиваме фолио и кърпа за час и половина. След това косата се разресва продължително с дървен гребен, за да се премахнат омекналите корички. Такива процедури се изпълняват всеки ден по веднъж, поредицата е от 10-12. При псориазис е много важно лечението да започне още при първите признаци.
За мъже. За брада

За мъжете маслото е важно като средство за заздравяване на скалпа и косата, но също и за подсилване на брадата. За целта е необходимо маслото да се нанася редовно – това ще премахне сърбежа и лющенето на кожата в окосмените зони. Маслото храни фоликулите, улеснява поникването на космите, прави кожата в проблемните зони мека и еластична. Ускорява растежа на брадата. За по-добър ефект маслото може да се обогати с лют червен пипер! Ето как:

  • Половин чаша масло се затопля на водна баня и към него се добавя чаена лъжичка лют червен пипер. Бъркаме енергично, за да се смесят компонентите; нанасяме върху онази зона на брадата, която се нуждае от подсилване. След час измиваме и намазваме с хидратиращ крем.
За мигли и вежди

Маслото от репей е добро решение и за поддържането на мигли и вежди. Благодарение на него миглите спират да падат, стават по-дълги и обемни. Веждите също се сгъстяват и стоят великолепно. Лесно е да постигаме такива резултати, ако нанасяме редовно от маслото върху веждите и миглите; можем да използваме за целта стара четчица от туш за мигли. Излишното масло се попива с тампон или салфетка. Можем да употребваме както чисто масло, така и маслена композиция с витамини.

За крака

Краката изискват специални грижи, тъй като са подложени на големи натоварвания. Това на-добре се усеща в края на зимата – кожата на краката става груба и заради ниските температури. Тогава на помощ идва нашето масло от репей. Вижте как:

  • Във ваничка с топла вода капваме малко масло от репей – 10 капки на 2 литра вода. Накисваме ходилата за 30-40 минути; накрая ги избърсваме с мека кърпа и обуваме меки памучни чорапи.
  • Друг вариант: към обичайни крем или лосион за крака добавяме капка репейно масло.

Чистото масло от репей може да се втрива и директно в загрубялата кожа; след 40-50 минути краката се измиват с топла вода, изтъркват се с пемза, отново се измиват и подсушават. Полага се подхранващ крем.

За ръце и нокти

Маслото от репей спасява от чупене и разслояване на ноктите; ускорява растежа на здрави пластини. Помага за поддържане на зоната около нокътя. Стандартната рецепта е с четвърт чаша масло, което затопляме на водна баня до 40-45 градуса. Потапяме върховете на пръстите за 10-15 минути и след това се измиваме внимателно с топла вода. Най-добре е да изпълним процедурата преди сън и дори да си поставим меки памучни ръкавици за цялата нощ.

Ако лактите ви са загрубели – намажете ги с репейно масло 20-тина минути преди да вземете душ.

  • Маска против разслояване на ноктите: за нея смесваме чаена лъжичка масло от репей с 3-4 капки лимонов сок. Накисваме върховете на пръстите в топла вода, докато ноктите омекнат; тогава втриваме в тях сместа от масло и лимон. Оставяме я да действа поне час и половина, най-добре цяла нощ.
  • Нощна маска за подхранване на ноктите: към чаена лъжичка масло от репей добавяме капка етерично масло от хвойна. Втриваме внимателно във всеки нокът е поставяме памучни ръкавици за цялата нощ.
  • Бърза маска с лайка: чаена лъжичка суха билка запарваме с чаша вряла вода. Като поизстине потапяме пръсти в течността, докато ноктите омекнат. Подсушаваме и веднага намазваме със затоплена смес от равни части репейно масло, масло от гроздови семки и сметана. След 15 минути почистваме с тампон, навлажнен в лайковата запарка.
За устни

Нежната кожа на устните често страда от негативните въздействия на външната среда – например студовете през зимата. Маслото от репей, нанасяно до три пъти дневно по цялата повърхност на устните, спасява от изсъхване и болезнено нацепване.

При суха кожа

Препоръчвана практика е грижата за суха кожа да разчита на обичайните кремове за лице, към които се добавя малка доза масло от репей. Друг вариант е намазването на сухите зони на кожата със смес от равни части масла от репей и лайка. Това трябва да се прави редовно сутрин и вечер.

Други сухи зони на кожата по тялото е достатъчно да масажираме с капка репейно масло 15-20 минути преди да си вземем душ.

При мастопатия

Маслото от репей може да се използва и като помощно средство при лечението на мастопатия с медицински масаж. Това приложение на продукта обаче може да се повери единствено на специалист и принципно да бъде препоръчано от лекар. Вариант е и топлият компрес с репейно масло.

Лечение с масло от репей, масло за пиене

Маслото от репей се използва и като допълващо средство при лечението на някои заболявания – основно кожни, като се разчита на способността му да балансира хидратацията на епителния слой, да подхранва и насърчава клетъчната регенерация. Съдейства за лечението на кожни заболявания, стари рани и екземи, вроговени зони. Приема се и вътрешно при определени условия.

При болни стави

Продуктът подпомага регенерацията на хрущялната тъкан, което е важно при лечението на болни стави. Използва се външно – два пъти на ден болните стави се масажират с маслото, след което се увиват с вълнен шал. Процедурата се изпълнява в домашни условия в продължение на месец – месец и половина.

За дебело черво

В дебелото ни черво живеят множество бактерии, които подпомагат преработването на храната, усвояването на хранителни вещества и правилното протичане на обмяната. При дисбактериоза балансът между полезни и вредни бактерии  се нарушава, което се отразява върху имунната, нервната и сърдечно-съдовата система. Появяват се проблеми с кожата. Репейното масло е вид пребиотик, който възстановява и поддържа здравословна среда за развитието на полезната микрофлора в дебелото черво.

Какво постигаме чрез това масло при проблеми с дебелото черво? То усилва апетита, противодейства срещу язва и гастрит, помага за профилактика и лечение на хроничен запек и колит; стимулира перисталтиката, неутрализира чревните спазми.

  • При лечението на дебелото черво маслото от репей трябва да се приема вътрешно: гълта се сутрин на гладно, редовно всеки ден в продължение на три седмици. Прави се почивка – след 2-3 месеца лечебният модул може да се повтори. Важно: бременни и кърмачки могат да използват маслото по този начин само с лекарско одобрение.
За женско здраве

Маслото е добро спомагателно средство при лечението на гинекологични болести като миома на матката, мастопатии, ендометриоза, яйчникови кисти, фиброма на матката, възпаления на органи от репродуктивната система. След съвет с гинеколог се допуска използването на влагалищни тампони, напоени с репейно масло. С продукта се правят и топли компреси, например при мастопатия. Всички тези терапии са допустими само след медицинска консултация.

За деца

Децата не могат да приемат вътрешно маслото от репей, защото храносмилателната им система все още не е напълно изградена – може да последва диария. Същевременно маслото е чудесно козметично средство за мъниците, но първо трябва да се направи елементарен тест за възможни алергии. С репейно масло се подхранват космените фоликули – за укрепване и заздравяване на косата. Лекуват се корички по скалпа, като за целта коричките се намазват с масло и се поставя кърпа на главата.

Дори новородените могат да се възползват от качествата на репейното масло, което ускорява заздравяването на малки ранички, протривания и драскотини. Правят се компреси със затоплено масло, които се държат около 20 минути и после третираното място се почиства внимателно с мека хартиена кърпичка. Няколко капки масло при къпане в бебешката ваничка са добро средство за омекчаване и подхранване на кожата.

За отслабване

Малцина знаят, че маслото от репей върши работа и при отслабване: разбира се – при спазването на диета и умерени физически натоварвания.

  • Ето една рецепта, с която подпомагаме отслабването и заличаването на следите от целулит: супена лъжица масло от репей се смесва с по една капка етерично масло от лавандула, розмарин и евкалипт. Масажът се прави през ден, веднага след като сме си взели душ.
  • Практикува се и увиване със стреч фолио, при което намира приложение коментираното масло: първо приготвяме смес от репейно  масло – три супени лъжици, и по две лъжици канела и червен пипер. От сместа нанасяме върху проблемните места и увиваме с фолио за 30-40 минути. Ако усетим парене, трябва да съкратим времето. Накрая измиваме обилно с топла вода.

Полезни като масажни композиции са и смесите на репейно масло с други етерични продукти. Вариант 1: три супени лъжици репейно масло се смесват с по една чаена лъжичка прасковено и масло от шей. Вариант 2: същото количество масло се обогатява с по пет капки екстракти от лимон, бергамот и грейпфрут. Смесите се използват затоплени.

За тяло, вана и др.

Корен от репей и масло: 15+ ползи от ценната билка, лечебни свойства, приложение

Маслото от репей е незаменимо в грижите за тялото. Има множество начини за приложението му в такава посока, вижте някои от тях:

  • За вана – добавяме към приготвената топла вода четири и половина супени лъжици масло от репей и разбиваме сместа с ръце; потапяме се за половин час;
  • Десет минути преди да вземем душ масажираме цялото тяло с капки репейно масло;
  • Една трета чаша масло обогатяваме с една супена лъжица жожоба и пет капки масло от портокалов цвят – нероли. От тази смес втриваме капки в кожата по цялото тяло всеки ден;
  • Смесваме по две чаени лъжички жожоба и масло от репей, по една капка екстракт от хмел и здравец, две капки масло от резене.

Съчетания с етерични масла

Етеричните масла са богати на биоактивни компоненти; в съчетание с маслото от репей те реализират по-добре свойствата си, като подсилват и действието на самото репейно масло.

  • Така например в битката с гнойни пъпки и обриви по лицето нашият продукт може да се използва в съчетание с масло от невен: пропорциите на двата компонента са 1:1. Репейното масло е добър дезинфектант, а това от невен действа противовъзпалително – така по-бързо могат да се изчистят неприятните образувания по кожата.
  • При акне приготвяме смес от масла от лавандула и евкалипт – по 5 капки, 2.5 супени лъжици масло от репей и 10 чаени лъжички розова вода. Лосионът се прилага 1-2 пъти дневно до отстраняването на кожните дефекти.

Рецепта за масло от репей в домашни условия

Една доза домашно репейно масло се приготвя от 20 г сух корен от билката и 200 мл студено пресован зехтин. Вместо него може да се работи с базово бадемово масло или с рапично. Коренът се настъргва на ситно и се залива със зехтина. Нагряваме сместа на водна баня един час, като температурата не бива да се вдига над 50 градуса. След това сместа се излива в тъмно стъклено бурканче и се оставя на тъмно за една седмица. Прецежда се и отново се налива в тъмно стъкло, след което се прибира в хладилника.

Видове масло от репей, цена, приложение

Ако не сте сигурни в качествата на продукта, който бихте си приготвили сами вкъщи, може да изберете готов от аптека или от магазин за здравословни продукти. Продават се както чисто репейно масло, така и смеси с различни съставки.

С люти чушки

Комбинацията от репей и люти чушки се препоръчва за масаж на скалпа – процедурите заздравяват космените фоликули, спират косопада и ускоряват растежа. Маслената смес се продава по 5-6 лв за флаконче от 100 мл.

С коприва

Сред продуктите против косопад комбинацията от коприва и репей – маслени екстракти, има добра популярност и се квалифицира като ефективно решение на проблема. Сместа може да бъде допълнена с подхранващи компоненти като бадемово масло, екстракти от невен, пшеничен зародиш, розово масло, бадемово и масло от гроздови семки. Прилага се като масажен продукт два пъти седмично – масажът продължава 15 минути, след което се оставя композицията да действа върху скалпа половин час. Измива се обилно с топла вода и шампоан. Опаковка от две ампули по 3 мл може да се купи за около 4 лв.

С витамини

Чудесен продукт за поддържането на скалпа и косата е маслото от репей с екстракт от коприва и добавени витамини А, Е и D.  Балансира тонуса на скалпа, подобрява храненето на епидермалните клетки и стимулира растежа на косата. Нормализира  омазняването на косъма и прави косата еластична, гъвкава.

Масло от репей и хвощ

Комбинацията от тези два компонента спасява от пърхот и спира косопада. Срещу 5 лв можем да си набавим 100 мл от композицията, с чиято помощ се подпомага и лечението от себорея. 1-2 пъти седмично в скалпа се втриват по няколко капки от сместа и след масажа се изчакват още 20-30 минути преди измиването.

На Ривана

масло от репей за хидратация, репейно масло, ползи, приложение - 04Продуктът представлява маслен извлек от репееви корени в слънчогледово олио. Използва се за поддържане на кожата и косата. За кожа – няколко капки от маслото се втриват с леки масажни движения и се изчаква да попият; кожата става мека и еластична, с добра хидратация.  За коса – малка доза от маслото се втрива в скалпа; добре е косата да се разреши грижливо, за да може маслото да покрие цялата й дължина. Оставя се да действа 1-2 часа, като преди това главата увиваме с кърпа. Отмиваме с мек шампоан. Цена – 4 лв за 10 мл.

На Сенсилис, на Грийн Фармаси

Маслото на Сенсилис е директно предназначено като продукт за блестяща, гъвкава и здрава коса. Полага се върху суха коса и скалп, следва масаж и престой от около половин час. Измива се с топла вода и мек шампоан. Продукт от Македония; цената е 6 лв за 50 мл.

От Грийн Фармаси предлагат няколко варианта на репеево масло: с люта чушка, с хвощ, с чаено дърво и розмарин. Освен описаните дотук ефекти на подобни продукти върху косата последната комбинация има и антимикотичен ефект. Продукт от Полша; цената за флакон от 100 мл е около 6 лв. След процедурите с репееви масла специалистите препоръчват обилно измиване и полагане на балсами – същата марка има и такива предложения.

Екстракт от корени на репей

Корен от репей за коса и лечение. Чай, отвара, настойка

Освен маслен извлек, от корените на репея се приготвят и екстракти – това става чрез пресоване и изцеждане. Течният екстракт е ефективна съставка в маски, лосиони и кремове, средства против кожни възпалени, смеси за поддържане на косата и ноктите. Подобрява състоянието на мазната кожа на лицето. Върши работа при изгаряния и раздразнени кожни зони; ускорява заздравяването на малки рани.

С кератин

масло от репей с кератин, репейно масло, ползи, приложение - 01Екстракт от репей с кератин в базово масло е добър вариант за заздравяване на косъма – препоръчва се срещу изтъняване и косопад. Нанася се 2-3 пъти седмично върху суха коса, половин час преди миене. Продуктът от Белита е по 9 лв за 100 мл.

С прополис

Екстракт от репей в комбинация с прополис, екстракти от глухарче и пирей се препоръчва за вътрешен прием при възпалени лимфни възли, анемия, тумори в стомаха и черния дроб. Действа очистващо и оздравително на бъбреците и жлъчката. Приема се вътрешно: по 10-15 капки в 100 мл вода, два – три пъти дневно преди хранене. Цената е 9 лв за 100 мл.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Репей: Рецепти с корен и листа от жестоката билка!

Прочиства организма от токсини и не само...

Едно мнение

  1. Изключително добра, подробна и полезна и информация. Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *