Зъбни импланти – глезотия или необходимост?

За и против. Цени на зъбни импланти (имплантанти) – поставяне. Къде цените са най-ниски – в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора? Видове. Швейцарски – плюсове и минуси. Титаниеви. Дентални протези без импланти + цени. Базални импланти – какво са. Меки, силиконови зъбни протези. Зъбен мост – кога? Коронка или имплант? Мнения и коментари. Евтини или безплатни – възможно ли е?

Бихте ли харчили пари за зъбни импланти и бихте ли понесли всички манипулации по поставянето им? И изобщо как гледате на подобна възможност: това необходимо ли е или е някаква глезотия?

зъбни импланти

Поставянето на зъбни импланти възстановява визията и дъвкателните способности

За и против поставянето на зъбни импланти: и тук както винаги ще има и одобрение, и отрицание. Плюсовете не са само естетически: съвременните зъбни импланти дават възможност за нормална дъвкателна дейност, а това е важно както за функциите на стомашно-чревния тракт, така и за здравето като цяло (eo-dent.com). Поставянето на зъбни импланти спестява изпиляването и продължителните процедури, свързани с изработването на традиционните коронки и мостове. Определено има предимства пред носенето на снемаеми протези, включително психологически.

Модерните зъбни импланти са компоненти от специална сплав, които се фиксират в челюстта и заместват зъбния корен. Постепенно костната тъкан обхваща импланта и той става достатъчно стабилен. Към импланта се завинтва “пънче”, впоследствие върху него се монтира зъбът – както това се прави при короните.

Има ли резерви към поставянето на зъбни импланти? Все пак поставянето им е свързано с хирургична интервенция и има рискове – например обилно кървене или засягане на нерв. През периода на интеграция, т.е. “срастване” с костта са възможни инфекции, неприемане на чуждото тяло. При вече завършено имплантиране винаги има риск от счупване или възпалителен процес. Човекът със зъбни импланти никога не бива да забравя, че “това” не е новопоникнал зъб, а нещо привнесено, с което трябва да се внимава (dentapro.bg).

Сред резервите за поставяне на зъбни импланти е цената им. Както и фактът, че монтираните върху импланта зъби се износват и периодично се нуждаят от подмяна. Състоянието на имплантите има нужда от периодичен оглед и посещения при зъболекаря задължително на всеки 3-6 месеца.

Цени на зъбни импланти (имплантанти) – поставяне

зъбни импланти

Темата зъбни импланти засяга много хора, нерядко в проблемен контекст

Предварително трябва да сме информирани, че поставянето на зъбни импланти е скъпа работа – сложна хирургична интервенция в две фази, заплащане на самия имплант и надстройките му. В европейските държави подобна екстра обикновено върви в зависимост от материалите и категорията на денталната клиника по цени от порядъка на 1000 – 3000 евро. Счита се, че в България цената е средно три пъти по-ниска.

Например един имплант от добро качество може да струва до 200 евро. Цената на протетичната надстройка е 80-120 евро, а на коронката в зависимост от вида на материала е до 300-400 евро. Трябва да се предвидят също пари за първата хирургична операция – поставянето на импланта и зашиването на венеца над него, както и за втората – след не по-малко от три месеца, за довършване на конструкцията.

Неизбежно е – ако сте решили все пак да поемете всички рискове и да си сложите зъбни импланти, да се интересувате къде те са най-евтини.

Къде цените са най-ниски – в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора?

В Пловдив е възможно да си поставите имплант за 1500-1600 лв (dentalcentre-vimplant.com). Довършването обаче може да надхвърли тази начална сума, а към нея се прибавят и средствата за самата интервенция. В зависимост от материала на коронка или мост, дали е металокерамика или цирконий, цената варира от 360 до 3600 лв за цяла протеза.

Оказва се обаче, че тази стряскаща сума може и да бъде спестена и да се направи необходимото с помощта на т.н. базални импланти. Според някои анонси на дентални студиа в столицата подновяването на една цяла челюст може да струва около 8000 лв, при това – без продължителните етапи на вграждане за конвенционалните импланти (immediateimplants-bg.com).

зъбниш импланти

Добре е да сме наясно какво точно представляват въпросните зъбни импланти

По-евтините базални импланти се предлагат и от стоматолози във Варна – стандартната цена е 600 лв за имплант (sidentbg.com). Анонсът за подобна възможност съдържа информация за това, че този метод е по-евтин, по-малко травматичен и с по-малко очаквани негативни последици.

В Бургас може да се намери вариант за полагане на имплант – самият имплант плюс операцията, за 1150 лв (dentalimplants-bg.com). Следва обаче разкриване на импланта – т.е освобождаването на покриващия го венец за времето на врастване, заедно с поставяне на надстройка. Този втори етап се предлага за 250 лв, а цената на самата надстройка се начислява допълнително. Накрая следва завършекът; металокерамичната коронка струва 300 лв.

Не е по-различна ситуацията и в други големи центрове с развити центрове на денталната медицина като Русе или Стара Загора например. Дори прословутите зъбни импланти да са три пъти по-евтини от същия тип терапия в страните-отличници, това си остава скъпо лечение и не винаги анонсите за ниски цени отговарят на реалността. Така например някои клиники съобщават само цените на импланти, надсройки, коронки и мостове, но не споменават парите за самото оперативно лечение. Или се коментират единствено цените за зъбни импланти, без задължителното продължение от надграждащи елементи, и т.н.

Самите дентални медици, които работят в условия на конкуренция, бързо развитие на технологиите в бранша и сравнително ограничен (като финансови възможности) пазар, съветват бъдещите си пациенти да съберат максимално много предварителна информация, да проверят при компетентни специалисти пригодни ли са здравословно за такъв тип процедури и, разбира се, готови ли са да похарчат толкова пари. Ако си мислите за зъбни импланти трябва да сте готови за труден избор: въпросителните са много, а фактът, че един имплант може да ви излезе от стотина до 1600 евро, наистина е объркващ.

Видове

За зъбни импланти или системи зъбни импланти се говори активно от петдесетина години, но за българина темата е сравнително нова. В мрежата може да се намери информация за множество видове и системи, които обаче фундаментално се свеждат до две основни групи:

Едночастови или базални – при тях зъбният имплант се “завинтва” в костта. Привържениците им и дентистите, които работят с базални системи зъбни импланти, сочат като предимство устойчивостта – няма опасност да се компрометира връзката между имплант и надстройка, защото структурата представя тези компоненти като едно цяло. Върху него веднага може да се монтира коронка или друг тип надстройка – така имплантирането спестява месеците изчакване за костна интеграция. Тези системи са по-евтини и са подходящи в някои специфични групи като пушачи и хора с пародонтоза.

Двучастовите зъбни импланти се коментирани неведнъж като (dentalimplanti.bg). Те са по-висока стъпка в развитието на имплантологията; свързани са с използването на компоненти от титан и цирконий, говори се за по-добра грижа за интеграция и съвместимост с костта, за по-продължителна безпроблемна “експлоатация” и т.н. Дават повече възможности за адаптиране към индивидуалните особености на пациента.

Швейцарски – плюсове и минуси

зъбни импланти

Мислите ли си зазъбни импланти?

Широко рекламираните швейцарски зъбни импланти са представени като възможност за частично или пълно, при това – на прилични цени, възстановяване на зъбите. Въпросните зъбни импланти правят това само в рамките на две или три посещения (swissimplants.eu).

Това са базални зъбни импланти от ново поколение, които се вграждат в твърдата кост – за разлика от конвенционалните, които се поставят в порестата зона на челюстната кост. При тях дъвкателните способности се възстановяват веднага след вграждането на импланта. Могат също така да се поставят веднага след изваждането на болен зъб или зъбен корен.

Екипи и клиники, които работят с тези зъбни импланти уверяват, че лечението на цяла челюст с поставяне на 7-12 импланта с изработване и монтаж на готовите зъби е около 7-8 хиляди лева. Единичен швейцарски имплант е 800 лева или малко повече. Всички операции до завършване на денталното преобразяване е в рамките на 3-5 дни.

Титаниеви

Съвременната дентална медицина рботи с все по-съвършени технологии и материали; популярните титаниеви импланти дават възможност за бързо лечение както при изваждане или липса на единични зъби, така и при цялостно обеззъбена челюст. Титаниевите импланти са изработени от биосъвместима сплав и могат да се монтират веднага след изваждането на болния зъб или корен.

Въпросните титаниеви импланти могат да са едночастови или двучастови (доктор-дурев.com). При усъвършенстваните практики е възможно цялата процедура по имплантирането да се завърши до седмица – докато традиционната процедура изисква постъпателно изпълнение на операции и изчакване в рамките на 3-6 месеца. По-бързото лечение е характерно и с щадящите за пациента преживявания – без сериозни разрези и шевове.

Дентални протези без импланти + цени

Поставянето на импланти, макар съвременна и успешна практика, не винаги може да се приложи по различни причини. “Спирачка” може да е цената, но също така може да са здравословни показатели или просто нежеланието на пациента да изтърпи поставянето на импланти.

Повече от 20 години в световната стоматология се практикуват т.н. неподвижни зъбни протези върху стъклени опори ZX-27. Сложната технология всъщност дава възможност за носене на неподвижни протези, които се осигурени чрез специални елементи от обогатено стъкло. Според разяснителни бележки от дентални медици този начин на протезиране е три пъти по-евтин от поставянето на импланти (stavreva.com).

Базални импланти – какво са

При базалната имплантация “винтът” от титаниева сплав се монтира в т.н. кортикалис, твърдата част на челюстната кост. Твърдият минерализиран пласт на костта е с добри регенеративни възможности и това позволява своеобразна интеграция с импланта. Препоръчват се в случаите, когато липсват три или повече зъба. Подходящи са при повечето пациенти. Могат да се поставят веднага след изваждането на зъб или корен, резистентни са на инфекция. Възстановяването след интервенцията е бързо – три дни след поставянето на импланта и изработването на надграждащата конструкция (denuri.com).

Меки, силиконови зъбни протези

Денталните медици определят отношението си към т.н. силиконови протези като негативно. На практика те са по-скоро гъвкави, а не меки; като сериозен недостатък се сочи фактът, че им липсва неподвижна опора – както е при имплантите – и при дъвчене се местят. Периферните им части са тънки и травмират венците, като в някои случаи причиняват възпаление.

Меките протези имат и друг недостатък – те не могат да се “доработват”, ако се наложи да се добави зъб или да се репарират (dentaconsult.bg).

Зъбен мост – кога?

Конструкцията, при която неподвижна частична протеза се захваща върху два живи зъба, а липсващите между тях се имитират от протезата, популярно се нарича мост. Напредъкът на денталната медицина и тук си казва думата – носещата конструкция може да бъде изработена от цирконий и да е по-естетична и надеждна. При поставянето на мост се преценява денталното здраве като цяло, избира се най-щадящото и перспективно за пациента лечение. Носещите зъби трябва да се изпилят и впоследствие винаги трябва да бъдат “облечени”. При съвременните методи на протезиране се работи най-често с т.н. металокерамика – комбинирани решения, които при добра изработка са удобни и за дълго време.

Има също и варианти, при които вместо от живи зъби носещата функция се поема от специално поставени импланти (dentaconsult.bg).

Коронка или имплант?

Въпрос на предпочитание от страна на пациента, или резултат от професионалната преценка на лекуващия. “Обличането” на проблемен зъб е по-бързият и евтин вариант, докато поставянето на имплант означава раздяла с въпросния проблемен зъб. Поставянето на имплант според специалисти е решение за около 30 години, ако дентистът си е свършил работата както трябва (protezi-zubov.ru.

Мнения и коментари

 • Jane30: “Аз ходя при стоматолозите от Рибагин дент до спирката на трамвай седмица „Гоце Делчев“. Харесва ми това, че са много внимателни и имат всичко – дори собствен рентген и не се налага да ходиш да те снимат другаде. Самият д-р Ивайло Рибагин е абсолютен гений, много разбира и има много прецизна ръка. Определено не спадат към определението бързи и евтини импланти, но затова пък са трайни и качествени. Но не е и толкова скъпо, колкото ако бихте отишли в Хърватия”
 • Diastemma: “Една приятелка ми е разказвала, че си е оправила всички зъби в Македония много евтино. Не знам дали това е истина или е виц, но тя е сериозна и наистина е с доста некачествени импланти. Според нея македонският зъболекар ѝ е бил приятел и преди операцията са седнали и са изпили по две бутилки крушова ракия: тя две бутилки и той две бутилки. Когато вече били достатъчно пияни, зъболекарят казал – „Готови сме да слизаме в мазето”. Там за една нощ до сутринта ѝ сложил всички импланти и мостове. На сутринта и двамата нищо не помнели“.
 • Calorie_mania от tialoto.bg: “Относно това – аз имам два зъбни импланта и то защото бях достатъчно „умна“ да не си оправя 2та зъба на време и накрая до там я докарах, да ми слагат изкуствени. Поставя се нещо като винтче/болтче (незнам стоматологичния термин) и върху него се прикрепя изкуствения зъб (някакъв материал, които стоматолога сложи върху винтчето ми ,хаха, и го оформи с машинките). Сега имам нужда да покрия единия с коронка. Стоматолога ме предупреди, че заради металът, може да имам болки ако консумирам много гореща храна или напитки ( то и езика може да си опариш), но от 4-5 месеца са ми, никакви проблеми нямам. Все пак избягвам твърди ядки (лешници и т.н.), за по-сигурно! Но на мен ми се наложи тази интервенция, не са били за красота. “
 • Moni_har от tialoto.bg: “Предстои ми да ми слагат коронка, но аз се чудя, дали зъбните импланти не са по-добър и сигурен избор. Навсякъде около мен им падат коронкиите на хората след месец два и затова се затърсих за алтернатива.”
 • Жоро66 от tialoto.bg: “Най голяма вреда обаче носят т.н. „висящи тела“ Това е най грубо казано корона на един зъб, към който като лост „виси“ липсващия. В този случай най добре би било, да се постави имплант, вместо да се товари носещия зъб.
  Темата е много обширна. Ако има някакви конкретни въпроси с докторите тука ще се опитаме да отговорим, но индивидуални съвети без преглед е несериозно да се дават – както за зъбите, така и за всички заболявания на организма.”

Евтини или безплатни – възможно ли е?

Определението “евтини” за зъбни импланти е доста относително, по-скоро може да се коментират по-ниски цени при предложенията в последно време за усъвършенствана – бърза технология, оптимизиране на стъпките за имплантиране и т.н.

Колкото до безплатни импланти – за такива може да се говори единствено в рамките на някакъв проект, какъвто е бил обсъжданият през 2013 г. “По-качествен живот за нашите родители”, на Здравното минстерство и Зъболекарския съюз. Той е предвиждал обхващане на 1000 души от третата възраст в цялостно изследване за денталното здраве, и избор на 100 от тях за поставяне на безплатни импланти (lechitel.bg). Проектът е приключен успешно преди две години с отчайващи заключения за денталното здраве на възрастните българи. За жалост коментираните зъбни импланти, макар очевидно при всички резерви да са хубаво нещо – не са за всяка уста.

 

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Зъбни импланти – глезотия или необходимост?
4 (80%) 9 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

23 коментара по “Зъбни импланти – глезотия или необходимост?

 1. Здравейте,обмислям слагането на имплант на преден горен зъб, направих 1-2 консултаций с напълно протовоположни мнения и много съм объркана, дали е подходящо да си сложа базален имплант?или не?,лекарите естествено са на различно мнение.Аз също ходих на консултация в клиника с промоция в сайта, но отказаха да ми сложат птомоционалният имплант,ако може Петя да ми каже за клиниката в която тя е ходила, може да е (дали е) една и съща.Поздрави

  • Коя е тази Петя, в статията на тема „зъбни импланти“ няма спомената дама с такова име. Може евентуално да сте видели реклама в нашите автоматични платформи, за която да не отговаряме и да не знаем. Ще е супер, ако читателите споделят с нас къде правят импланти на промоция, за да се възползваме и ние, и останалите хора.

  • Хора ,не мога да остана безучастна ,тъй като аз самата вече от месец съм с базални импланти. Търсейки повече от 2 месеца инфо за базални импланти, (поради липса на време за нормалните).
   И не намирайки достатъчно нито положтелни нито отрицателни коментари, в крайна сметка се реших да се доверя на НУРИ ДЕНТ (NURIDENT)
   Тъй като бяха единствените които ми предложиха на следващия ден, да ми ги поставят и в рамките на 3 дена да приключи цялата история, прекалено хубаво за да бъде истина.
   Страшно много истини премълчани при първата консултация но много добре замаскирани с медицински термини, които ти се пробутват да ги подпишеш в точният момент, в които си под някаква вече упойка И после вече е много късно да си търсиш правата.
   На заинтересованите ще отговоря на лични с готовност с едничката идея да предпазя колкото се може повече хора от тази за жалост трудно поправима грешка.
   И искрено се надявам хората които се двоумят дали да предприемат тази решаваща крачка да попаднат на този форум и да им светне лампичката.

   • Предстои ми поставяне на 5 импланта и в същият ден временна конструкция върху тях .имам нужда от информация от човек преминал през това

   • Здравейте предстои ми имплантиране на базални импланти в Нури Дент как мога да се свържа с вас за повече информация

   • Здравейте
    Напишете повече за зъбните импланти от НУРИ ДЕНТ. Какви са проблемите? Защо не сте доволна?

   • И аз се запътих към нуридент Kalateia дай си тел.да ми разкажеш повече…. моя е 0876342440

    • Здравейте Вера,
     и аз се спрях на нуридент, може ли информация,ако вече си била на лечение при тях? Моля Ви за повече информация за Нуридент.

   • Здравейте,
    Казвам се Юлиана и днес бях в Нуридент. Отидох за почистване на зъбен камък и избелване на зъби, но се оказа, че имам много по-сериозни проблеми със зъбите. Тъй като съм малко над 50, пуша, пия кафе и червено вино – нямало да има видим резултат. Имам два липсващи дъвкателни зъба, а на снимката се вижда и един с киста. Предложиха ми базални импланти. Много съм притеснена, моля да сподели вашите впечатления. Предварително благодаря.
    Поздрави

   • Моля за максимално подробна информация за Нуридент!
    В крайна сметка едва ли има някой, който би могъл да даде категорична препоръка към кого да се обърне човек!

   • Здравейте Калатея,
    моля Ви за повече информация за Нуридент. На моят съпруг му предстои цялостна реконструкция на двете челюсти и се бяхме насочили към Нуридент, но като прочетох коментара ви съм обезпокоена.

   • Здравейте,
    и аз бях решила да посетя клиниката за поставяне на импланти тъй като имам мостове които трябва да се махнат /проблеми със зъбите и венците -парадонтоза/ моля за повече инфо.
    поздрави:Т.Янчева

   • Здарвейте Катерина,

    Бихте ли споделили с мен на личния от какво естество са били проблемите и какво Ви е притеснило.
    НА кръдтопът съм и ми се иска да взема превилното решение.
    Благодаря предварително

  • Идете в Хърватия! Добри зъбни импланти, добри стоматолози, добри техници и нормални цени, не като в България!!!

 2. Здравеѝте.И аз се интерисувам бихте ли ми казали добър д-р за импланти София или Варна

 3. Доволна ли сте от базалните импланти?
  Каква е цената?
  Имам намерение лятото да правя зъби!
  Благодаря!

 4. Здравейте,

  аз с риск да повторя тези преди мен, моля ако знае някой добър зъболекар за импланти нека сподели.

  Поздрави,
  Ж. Желязкова

 5. iskam da kaja samo s teq inplanti 4e nema klinika v sofia nemoje teq negamotni zabolekari da zimat za implant ot nai nisko nivo po 1500 za si4ki zabi i 8 implanta 15000 lv na sto kilometra ot sf tova ne6to da e 3000 evro da se osmixne6 i da ti kef ili korona 300 lv ili plastika na zab 600 tova tova da go bie6 bie6 da nemu kazva6 6to ili implanti 10000 xora makedoniq si pravete zabite az si gi napravim razlika ot tuka do nebeto ima i ot doktori i mo6enici ako iska nqkoq jena implanti xubavi ka4esveni sarbiq tuka v sofiq cenite sa kato da ide6 do mars na ekskurziq do de ima balaci 6te ima i barovci s teq zaplati 500 i 6 kotiq cigari 6te se omira kamoli nqkoi da si pozvoli implanti pri teq doktori skapoceni te doktori na sofiq da omirat ot glad teq 4e implantite se kopuvat i dostavqt na visoko nivo ot skopie makedoniq za po 50 evro tuka cenata ska4a 300 pati izmamnici qki nekadarni pederasi

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *