калиев перманганат за зъби

Калиев перманганат за зъби. Зъболекари ли са стоматолозите и др. основни заблуди

Как се ползва калиев перманганат за зъби? Какво трябва да разберем за пародонтозата. Бременност и зъбобол. Вадене на зъб и други теми, по които съществуват сериозни заблуди.

Всеки човек иска да има красиви и здрави зъби. Но, за съжаление, невинаги знаем как правилно да се грижим за тях. И в това отношение съществуват множество заблуди, с които ще ви запознаем на тази страница.

ЗАБЛУДА: Ако не те болят зъбите, няма смисъл на ходиш на стоматолог.

ФАКТ: Всички ранни заболявания в устната кухина минават на практика безболезнено. Само стоматолог би могъл да открие първите признаци на заболяване. Освен това именно в ранен стадий лечението е най-ефикасно и бързо. Затова посещенията при стоматолог трябва да са най-малко два пъти в годината. Повечето от нас се отнасят безотговорно към зъбите си.

А по мнение на невролози от Хайделбергския университет наличието на възпаление в корените на кариозните зъби двойно увеличава риска от инсулт. Освен това лошото състояние на зъбите може да доведе до много заболявания на други вътрешни органи, например бъбреците и черния дроб.

ЗАБЛУДА: Изваждането дори на няколко зъба още не е повод човек да се обърне към стоматолог-хирург.

ФАКТ: Всъщност такова посещение никак не е излишно, дори ако сме изгубили само един зъб. Но ако в устата ни липсват два и повече зъба, трябва да побързаме. Необходимо е да потърсим помощта на лекаря не по-късно от 2-3 седмици след загубата на втория зъб.

Това е особено наложително, когато двата липсващи зъба са от едната страна на челюстта. При липса на няколко зъба останалите съседни започват да се преместват един към друг, а срещуположните зъби, като не срещат противодействие при дъвчене, се повдигат. По-късно това ще затрудни поставянето на протеза.

Но и това не е всичко. Човек рефлекторно, без да забелязва, натоварва по-интензивно останалите зъби. В идеалния случай всичките 32 зъба трябва да участват при отхапването и сдъвкването на храната – така е замислено от природата, създала уникален апарат, наречен от медиците зъбно-челюстна система.

Нарушаването на физиологичните съотношения в нея води до преустройството є и до необратими патологични промени.

Трябва да отбележим и това, че изваждането на зъби предизвиква нарушения в структурата на нервната система, дори в гръбначния и в кората на главния мозък. Загиват неврони и се променя регулацията на вътрешните функции на организма, което може да доведе до язва на стомаха, гастрит или хипертония.

ЗАБЛУДА: Заболяване като пародонтоза се лекува от стоматолог.

ФАКТ: Това не е точно така. Причината за тази болест е някакво друго заболяване на вътрешните органи, което трябва да се излекува най-напред.

Разбира се, стоматологът също може да помогне при лечението на пародонтозата, но ако не се лекува основното заболяване, ефектът от тази помощ ще бъде краткотраен и чисто козметичен.

ЗАЛБУДА: В последно време много често се рекламират пасти за зъби за цялото семейство.

“Фигурин

ФАКТ: Пастата за зъби не се избира по рекламите, а по препоръка на стоматолога, защото универсални пасти – за цялото семейство – няма. За различните възрасти са нужни различни видове пасти. Освен това изборът зависи от състоянието на зъбите и дори от мястото на живеене.

Например в районите, където в питейната вода има много флуор, пастите, съдържащи този елемент, са противопоказни. И обратно – в районите, в чиято вода има малко флуор, трябва основно да се използват пасти, съдържащи този елемент.

По повод пастите за зъби с флуор и флуорирането на водата, специалистите казват следното: пастите за зъби не са силно флуорирани – в състава им влизат дози, препоръчвани за използване от Международната стоматологична асоциация.

Всъщност компонентите, които реално предпазват от кариес, са малко – 2-3 соли на флуора. Всички те са синтетични и се използват както в нашите, така и във вносните пасти. Но във всеки случай, когато трябва да си изберете паста за зъби, се посъветвайте със стоматолог.

ЗАБЛУДА: Някои хора смятат, че стоматологичните заболявания се предават по наследство и профилактичните мерки са без значение. Ако човек има хубави зъби, и да ги мие, и да не ги мие, те си остават хубави. Ако са лоши, профилактичните мерки няма да помогнат да се избегне кариесът.

ФАКТ: В действителност наследственият фактор има известно значение за състоянието на зъбите, но при заболяванията на устната кухина, донякъде при кариесите, ролята на наследствеността е твърде незначителна.

Затова специалистите смятат, че всичко, свързано с профилактиката, представлява реална възможност да се предотврати кариесът, независимо от това какви зъби имате по наследство.

ЗАБЛУДА: Ако в устата имате усещане за свежест, значи зъбите са измити добре.

ФАКТ: Но стоматолозите твърдят, че това е заблуда, защото усещането за свежест в устата не е показател за доброто почистване на устната кухина.

ЗАБЛУДА: Програмите за стоматологична профилактика в училищата и в детските заведения са рекламен трик.

ФАКТ: Резултатите от такива програми обаче потвърждават, че при децата, преминали обучение по програмата за стоматологична профилактика и миещи редовно зъбите си с флуорирана паста, се забелязва рязко подобряване в хигиената на устната кухина.Също така се подобрява състоянието на венците и кариесите значително намаляват.

Дайте мнение и Вие тук!

ЗАБЛУДА: При бременните жени зъбите се развалят заради плода в тялото им.

ФАКТ: Това е широко разпространена заблуда. Изследванията показват, че от зъба на зрял човек не може да се извлече дори микроскопична частица калций дори за такова благородно дело, каквото е формирането на костите на бъдещото бебе.

ЗАБЛУДА: При зъбобол болното място се сгрява отвън с увиване на шал или кърпа.

ФАКТ: Това също е заблуда. Защото болното място трябва да се сгрява отвътре с изплакване с горещи течности, които са полезни на практика при всички зъбни заболявания.Специалистите отбелязват, че не е толкова важно с какво миете зъбите си, а как. Преди всичко изплакването трябва да е с гореща течност и да се прави често – 5-10 пъти на ден.

Водата се задържа в устата, докато изстине, изплюва се и се приема нова “порция” – и така до изчезването на болката.Трябва да отбележим, че изплакване със спирт, коняк и т.н. не се препоръчва. Промивки могат да се правят с всякакви билки – лайка, конски босилек, дъбова кора.

Ако нямате билки, ще ви свършат работа чай, кафе, слаб разтвор на калиев перманганат или сода, която обеззаразява по-добре от тревите, но при честа употреба може да изгори лигавицата. При пародонтоза содата е вредна.

ЗАБЛУДА: Стоматолозите са зъболекари.

ФАКТ: Не ги наричайте така. Първо, зъбни са не лекарите, а болката, пастата и четката. Второ, професията на стоматолога не включва лечение само на зъбите.И най-накрая, шеговитите, но не по-малко ефикасни препоръки за предпазване на зъбите:

1. Мийте ги два пъти на ден.

2. Ходете на стоматолог не по-малко от два пъти в годината.

3. Не си пъхайте носа, където не ви е работа.

Непременно погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/02/23/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%BC/

Първоначално публикувано на:30.07.2008 @ 10:19

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

пародонтоза

Пародонтоза: начини да я избегнем и как да я лекуваме

Що е пародонтоза, кога може да се развие. Как се лекува пародонтоза: консервативно, с операция, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *