Трябва ли да ни е страх от вадене на мъдрец?

Ходенето на зъболекар никак не ни е любимо, а пък ако стане дума за вадене на мъдрец – треска ни тресе. Защо ни е страх от вадене на мъдрец?

Още веднъж за това – защо се налага вадене на мъдрец

Мъдрецът е от онези неща в тялото ни, които еволюцията е направила непотребни и те съществуват само за да ни създават проблеми.

Първобитният ни прапрадядо е имал четири такива зъба, наричани още молари. Те са били работеща част от челюстите му, с които е разкъсвал и дъвкал суровата, жилава и твърда храна.

Ясно е, че днес такава потребност няма и затова челюстите на човешкия вид са се смалили: вместо 32 е нормално да имаш 28 зъба и това ти стига да притикваш меката, преработена предварително храна.

При някои хора обаче зародишите на тези четири мъдреца са налице и са в състояние да поникнат до 20-годишната им възраст. Какво да си мислим за хората от тази група с първобитните им зъби – вие решете.

Всеки зъболекар ще ви каже, че щом един мъдрец си покаже “носа”, трябва незабавно да бъде екстрахиран, т.е. изваден. Причината е в проблемите, които мъдреците създават.

Ето какви могат да се окажат тези проблеми според framar.bg:

  • болка;
  • оток на челюстта и лицето, оток и болка;
  • въздействие върху зъбната естетика – при недостатъчно голяма челюст появата на мъдрец притиска останалите зъби и причинява изкривяване, деформации и разминаване на зъбните редици.

Ако от страх или някакъв сантимент не искаме да се разделим с лошия мъдрец, той може да ни причини възпаление на челюстта или прилежащата мека тъкан, деформация и разрастване на бузата, изместване на съседни зъби и провокиране на кариеси в тях, образуване на кисти в челюстта. С две думи – следва или лечение, или вадене на мъдрец.

Вадене на мъдрец ли е единственото спасение?

Разположението на мъдреца – последен в редицата и далеч от четката за зъби – ! – го прави уязвим за замърсяване и зъбен камък. Мъдрецът често боледува, развива кариес и пулпит, играе ролята на стартов бутон за развитието на пародонтоза. Разбира се, всички тези проблеми са лечими – но какъв е смисълът да носиш постоянно в устата си една бомба със закъснител! Реално тези проблемни израстъци създават риск от трайни възпалителни огнища, чието поддържане уврежда кости, нерви, негативното въздействие се отразява дори на сърцето. В един момент всички опити за консервативно лечение, медикаменти, физиотерапия и хигиенни процедури стават излишни и идва ред на вадене на мъдрец, категорични са от standart.bg.

Всъщност има случаи, когато мъдрецът пониква правилно и се намества комфортно върху достатъчно голяма челюст. Ако бъде поддържан в добро здраве, той е перспективна, стабилна опора за евентуален мост или изкуствена челюст. Но разбира се – тук говорим за изключения.

Как се прави вадене на мъдрец?

Стоматолозите препоръчват проблемните мъдреци да бъдат изваждани веднага щом дадат признаци на “живот”.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

От начина, по който пониква един мъдрец, веднага се вижда какви проблеми ще създава: той може да върви накриво и с това да застрашава съседните зъби, да не е в състояние да пробие венеца и да предизвика възпалителен процес и т.н.

Преди операцията, на която най-после сме се решили, трябва да сме представили на зъболекаря си рентгенова снимка – задължително, за да знае той с какво точно си има работа.

Ако нещата обещават да са по-сложни от обикновено, вадене на мъдрец се прави оперативно, в болнични условия. При стандартно вадене на мъдрец зъболекарят поставя упойка, разрязва част от венеца или костта, ако е необходимо – раздробява мъдреца и го изважда на части.

След всичко това раната се зашива с поставяне на дрен, а пациентът се прибира за домашно лечение с указания за необходимия режим (виж alldental.bg).

Ето как трябва да се държим вкъщи след вадене на мъдрец:

Дайте мнение и Вие тук!
  • вземаме болкоуспокояващи от вида и в дози, определени от лекаря;
  • държим върху травмираното място лед или студена мокра кърпа;
  • избягваме резки движения и физически натоварвания;
  • приемаме само течна храна или пюрета – храната не бива да е гореща;
  • от втория ден след екстракцията жабурим със солена вода;
  • следим за кървене – ако то продължава повече от 24 часа след операцията, търсим връзка със зъболекаря си.

Какви усложнения може да причини едно вадене на мъдрец?

Не е проста работа и най-лекото вадене на мъдрец – така че човекът, който се е решил на подобно нещо обяснимо влиза при зъболекаря с всичките си страхове.

Това, което може да направи пациентът преди вадене на мъдрец, е да си намери надежден зъболекар, за предпочитане с добра практика точно в тази деликатна зона на стоматологията. Задължителна е рентгеновата снимка, както и консултацията за възможни здравословни проблеми в момента – което може да отложи събитието.

Допустимо е също пациент с хронично заболяване да е на антикоагуланти – ако този факт не е известен на стоматолога е възможно след вадене на мъдрец да се получи сериозен кръвоизлив.

Подготвителният етап при вадене на мъдрец не е за подценяване – от активността на пациента и професионализма на медика всъщност зависи благоприятният изход на операцията.

Усложненията винаги са възможни: кръвоизлив и инфекция са най-допустимите.

Умира ли се от вадене на мъдрец? Ще ви кажа, че се умира и без вадене на мъдрец.

След всичко това – да се страхуваме ли от вадене на мъдрец? Естествено. Но да знаете – ще боли, ще боли, и ще мине!

Един от най-добрите майстори в дисциплината “вадене на мъдрец” е доктор Ивайло Рибагин от “Рибагиндент” в София. Той може да реагира при всяка ситуация и има дарба за лекар от Бога. Потърсете отзиви за него и ще разберете за какво става дума.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Nimesil2

Нимезил – още един начин да се справим с болката

Действие и прием на нимезил при главоболие и менструални болки, зъбобол и болки в кръста. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *