Как да се отървем от бълхи вкъщи?
От какво бягат бълхите? От какво умират?

Как да се отървем от бълхи вкъщи? От какво бягат бълхите? От какво умират?

От какво бягат бълхите? От какво умират? Как да се отървем от бълхи вкъщи? Как действат Проектомин и готварска сол против бълхи в леглото и по хората

Още в текста: Всички отрови, които вършат работа при нашествие от бълхи. Домашни любимци и бълхи – профилактика и обезпаразитяване. С какво са опасни за хората. Има ли нетоксични методи за борба с досадните бълхи – народни средства. Да опознаем бълхите, за да ги победим!

Бълхи вкъщи: представяте ли си го? Срамота! На човек не му се иска да си го признае, ясно защо. Но как се случва? Защо? И главно – как да ги унищожим?!

Кои са най-ефективните препарати и как да действаме?

Много често бълхите влизат у дома заедно с домашните любимци, кучета и котки, но не само. Те могат да попаднат в дома ни от мазето в блока, което е изоставено и в което се подслоняват улични четириноги. Огледайте дискретно и съседите си – може заплахата за вашия дом да е тръгнала от хора, които не обръщат особено внимание на хигиената. Ако разпознаете врага и ако това са бълхи, веднага вземайте мерки – те се размножават с чудовищна скорост и отлагането ще им даде предимство. Ще ви е по-трудно да се справите, а проблемът наистина няма да се реши сам.

Съдържание:

Как изглеждат?

Портретът с увеличение изглежда зловещо, но всъщност те са гадни нищожества с размери 1-5 мм, без крила, обрасли с шипчета и власинки – това им помага да се закрепват за кожа или козина и да “пътуват” заедно с организма-домакин. Отличителна черта в поведението им са подскоците – могат ги благодарение устройството на крайниците си. Те са паразити. Хранят се с органика, а при липса на подходяща храна могат да “усвояват” себеподобните си.

Ако вкъщи си имате такива неканени гости, отначало няма да ги разпознаете, но ще се събуждате с червени, сърбящи пъпки като при ухапване от комар. Ако имате домашен любимец – обърнете внимание дали не е станал необяснимо неспокоен и дали не се опитва постоянно да се почесва.

Присъствието на бълхи вкъщи не е невинен епизод и ще разберете това, ако инсектите са ви донесли някоя сериозна болест. Доказано – те могат да са приносители на тежки зарази като енцефалит, бруцелоза, чума, хепатит, туларемия. Приблизително – 200 болести. Най-много страдат от подобно присъствие децата, които при споменатите ухапвания почти винаги развиват алергични реакции.

Борба с бълхи вкъщи, отрова
Веднъж допуснати вкъщи, неприятните и опасни бълхи се превръщат в сериозен проблем
Веднъж допуснати вкъщи, неприятните и опасни бълхи се превръщат в сериозен проблем

Решението при появата на бълхи вкъщи е да се действа с подходящи противоинсектни отрови. Може да са различни прахове, аерозоли или разтвори за обработване на повърхностите у дома. Има и специализирани фирми, които биха свършили тази работа професионално.

Унищожаване чрез пръскане у дома

Погрешно е да се опитвате да се справите чрез механично изтребление: това е обречено на неуспех. Трябва да знаете, че всяка самка бълха снася по 500-600 яйца, които за нула време се превръщат в зрели екземпляри и също започват да се възпроизвеждат. Пръскането е най-често прилаганият начин за изчистване на досадните бълхи. Препаратите са токсични, затова всички членове на семейството трябва да са наясно с акцията и да бъдат спазвани съответните правила на безопасност.

Проектомин

Проектомин е средство, което набира все по-голяма популярност и търсене сред хората. Той представлява 10-милилитров флакон, който служи за избиване на различни вредни организми, сред които и бълхите. Трябва веществото да се разтвори във вода и всички хора да напуснат помещението, което ще се обработва. Това важи и за всекакви котки и прочие домашни любимци, за храните и напитките и т.н. Пръска се с пръскачка. Пропорциите са различни в зависимост от това срещу какви насекоми ще пръскате.

Проектомин 10 proektomin-balhi-01
Проектомин 10 мл.
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Целият флакон се разтваря или в литър и четвърт, или в 650 милилитра вода. В първия случай имаме концентрация 0.8% и с него се пръскат летящите насекоми, а във втория концентрацията е 1.5% и пръскаме пълзящите. Бълхите спадат към първия случай. Пръскаме врати, стените около прозорците и рамките, горните части на помещенията и местата, на които сте забелязвали бълхи. Трябват ви 5 литра разтвор, ако искате да обработите 100 квадратни метра площ. При нужда третирането се повтаря.

Отровата “Алфабан Супер”

Този продукт е комбинация от две ефективни съставки: алфа-ципермерин и пиперонил-бутоксид. Може да се купи в опаковка от 25 мл приблизително за 6 лв. 5 мл от този препарат се разтварят в половин литър вода – това количество е достатъчно за обработката на площ от 10 квадратни метра. Разтворът се поставя в пулверизатор – от типа на тези с препарати за миене на прозорци. Всички повърхности, по които са били забелязвани бълхи или други инсекти, се напръскват с разтвора. Трябва да се работи при отворени прозорци и от терена да бъдат отстранени децата и домашните любимци.

Специалистите по борба с вредители препоръчват като първа мярка да се установи как бълхите са проникнали в дома, за да се прекъсне достъпът. Всяка обработка би била безполезна, тъй като на мястото на унищожените бълхи ще дойдат нови. Около седмица след първото пръскане се прави второ, рядко се налага трета обработка.

Почистване с боракс
Близо 200 болести се пренасят от бълхи
Близо 200 болести се пренасят от бълхи

Бораксът е натриева сол на борната киселина; малки дози от него могат да свършат чудесна работа за почистването на дома – той има чудесни качества на антисептик. Доказано средство с антивирусен и противогъбичен ефект, макар и по-слабо действа и антибактериално. Счита се, че обработката на застрашените повърхности с 10- до 20-процентен разтвор на боракс създава условия за изолиране на бълхите. Вършат работа и топчетата с яйчен жълтък, боракс и варен картоф, които може да поставите под мебели и в проблемни ъгли като средство срещу бълхи и хлебарки.

Прах против бълхи “Фендона”

Прахът “Фендона” е предназначен за борба с широка гама инсекти, сред които и нашите бълхи. Активен компонент в продукта е алфациперметринът. За справяне с бълхите е достатъчно 2 г от праха да се разтвори в един литър вода и с пулверизатор да се напръскат местата, където са забелязани бълхите. Разтворът съдържа специфични частици, които залепват трайно за обработената повърхност, остават дълго време активни и действат инсектицидно при контакт с паразита. Ефектът от въздействието е парализа в рамките на 30 минути и смърт до 12 часа.

Пръскане с “Биокил”

“Биокил” е безопасен за хората и домашните любимци продукт. Може да се набави за около 12 лв – аерозолна ампула от 500 мл, с която лесно се обработват проблемните зони в дома. Разпръснатата емулсия действа парализиращо на инсекти, включително бълхи, като разрушава бавно клетъчните им мембрани. Сравнен с други инсектициди, този продукт може да се квалифицира като по-бавно действащ, но в ефекта му няма съмнение.

Напръскване с “Килтокс”

Пръскането с “Килтокс” със сигурност е ефективно, но доста рисковано и при някои условия едва ли може да се приложи. Този препарат може да се купи срещу 4 лв за спрей ампула от 100 мл. Токсичната композиция в ампулата съдържа перметрин, тетраметрин, пиперонил бутоксид, керосин и пропан/бутан. Веществото е лесно запалимо, затова при работа с “Килтокс” не бива да се пуши и ампулата да се съхранява далеч от източници на горене. При пръскане аерозолът да не се вдишва, защото е опасен за белите дробове. Опасно е и ако при пръскане попадне върху кожата. Обработката с “Килтокс” със сигурност дава търсения резултат по отношение на инсектите, но когато се прилага теренът трябва да е свободен, да няма деца и домашни любимци, прозорците на помещението да са отворени.

Добри фирми за пръскане и унищожаване

Една от най-добрите фирми за пръскане против бълхи хлебарки и т.н. вредители е PestCare, вижте сайта им ТУК: ДДД фирма.

Очевидно борбата с бълхи, хлебарки, кърлежи и още какви ли не вредители е благодатен бизнес, защото фирмите с такъв предмет на дейност не са една и две. Само при една бърза справка в мрежата можете да откриете десетки такива фирми: погледнете в insect.bg, vrediteli.bg, orgard.eu, ddd-guard.bg, stopvrediteli.com, kilari.bg.

Бран Инсект ООД например е популярна като “Наемни убийци” и работи под контрола на ХЕИ; специализирана в борба с хлебарките. “ДДД-1 Килъри” предлага безплатни консултации с оглед на място и конкретна оферта за обработка. Част от специализираните фирми предлагат доставка на различни препарати, други са специализирани за професионална обработка на застрашени терени. Има варианти за годишен абонамент, който включва многократна обработка на частични терени в голяма сграда, и пр.

Как да се отървем от бълхи по хората

Домашните любимци не са единствена жертва на въпросните бълхи
Домашните любимци не са единствена жертва на въпросните бълхи

Повечето от нас са убедени, че бълхите са проблем по-скоро на уличните кучета и котки и само при определени условия – на хората. Всъщност сред множеството разновидности бълхи има и такива, които са си човешки! Това означава, че човекът е директната им цел и жертва, макар този вид бълхи да не обитават постоянно човешкото тяло.

Човешката бълха е със среден размер 3 мм, на цвят е тъмно кафява и може с един подскок да преодолее разстояние от половин метър. Предпочита онези телесни зони, които са окосмени – така е и с въшките. Само че въшките са бавни и не обичат да се местят, а човешките бълхи пълзят по скалпа и са трудно уловими. Ако се намира на някакъв плот или на пода, бълхата изглежда като миниатюрно зрънце. Че то е живо личи по движението; човешкото око обаче не е в състояние да види момента на отскока – просто живото зрънце в един миг изчезва и се появява на друго място. При някой подобен отскок бълхата се вкопчва в човека и започва да се храни. Зловещо, нали? За разлика от други кръвосмучещи, които действат с хобот, този гад направо си забучва главата в епидермиса. Остава там, докато се зареди с кръв, след което напуска “трапезата”. Зрелите бълхи обитават места, където човекът пребивава често и лесно може да бъде “яхнат”. В тези места инсектите отглеждат потомството си. За разлика от дървениците, които при набезите си върху човек отделят обезболяващ секрет, бълхите ръфат жестоко и хич не ги е грижа, че човекът ще усети нещо като ужилване. Но и да усети, какво ще направи? Тялото на човешката бълха е изключително твърдо, почти като покрито с черупка, така че желанието да я размажеш почти никога не може да се осъществи.

“Райд” – пяна или аерозол (спрей)

Продуктът “Райд” – кафяв, е препоръчван като ефективно средство срещу пълзящи насекоми. Съветът при работа с него е да се обработват повърхностите, където вредителят е забелязан, както и да се третира директно чрез насочена аерозолна струя. Не е лесна работа, но очевидно трябва да се опита. 15 минути след прилагането на препарата помещението трябва да се проветри.

Продуктът е лесно запалим, токсичен, може да увреди кожата.

Микрозин или ектомин

Микрозин е концентриран разтвор на циперметрин, тетраметрин и пиперонил бутоксид. Срещу бълхи се препоръчва разтваряне на 50-75 мл в 5 л вода за площ от 100 квадратни метра. При обработка с разтвора не бива да се яде, пие или пуши в близост. Токсичен при поглъщане; опасен при поглъщане на пари. Трябва да се пази от деца.

Ектомин е препарат срещу насекоми от различен тип с активен компонент циперметрин. Може да се набави под формата на концентрат, шишенце от 10 мл за приготвяне на 5 л разтвор, или в аерозолна опаковка срещу летящи насекоми. Правилата за безопасна употреба са сходни с тези на микрозин. Макар да се набляга на възможните опасности за човешкото здраве при употреба на микрозин и ектомин, двата препарата не са от най-токсичните, но при невнимателно боравене все пак могат да създадат проблеми.

Спрей “Аутан”

Този продукт е по-скоро репелент за защита от комари, но вероятно може да предпазва и от коментираните бълхи. Актуална форма е сухият спрей, който се нанася върху уязвимите части на тялото при хипотеза за присъствие на бълхи. Тази предварително осигурена защита може да издържи до четири часа. Сухият спрей не омазнява кожата и не създава дискомфорт, но при полагането на препарата трябва да се внимава да не се вдишва и да не попада в очите и устата.

Айкън

Този продукт е особено актуален и специалистите го сочат като световно признато ефикасно средство за борба с насекоми. Активен компонент на Айкън е съединението ламбда цихалотрин 10%. Специализираните фирми го предлагат в няколко разфасовки, като се препоръчва концентратът да се разрежда в съотношение 5 мл в литър вода (при първата обработка на жилищна площ концентрацията е 10 мл на литър вода). Най-често е препоръчван срещу хлебарки, но активността му е налице и при много други твари, включително бълхи. 20 мл от продукта, който е швейцарско производство, могат да се намерят онлайн за 5 лв. Препоръчва се срещу бълхи заразените помещения да се пръскат на всеки две седмици през целия топъл сезон.

Препарати за кучета и котки

Кучето и котката се считат за главни виновници, за преносители на бълхи вкъщи или за разнасянето им навсякъде. Бълхите наистина нямат крила, но с енергични подскоци могат да се лепнат за чистичкия, редовно изкъпван домашен любимец по време на приятната разходка в топла вечер. Ако един собственик е небрежен към хигиената на кучето или допуска любимата му котка да шари ту навън, ту вътре вкъщи, сам ще си е виновен. Но има и случаи, при които въпреки всякакви мерки инсектите все пак се озовават под собствения ви юрган.

Как да действаме?

Пудра за бълхи “Брейк про”

Пудрата е смес от каолин и активния компонент пропоксур. Четириногото се обработва/поръсва изцяло, като при дългокосместите козината се разгръща с гребенче, докато се покрие цялото тяло. Процедурата се повтаря два пъти седмично до пълното изчистване на животинката. Пудренето се прекратява, ако се установи разранен участък на кожата или ако животното е болно. При обработката следва да се внимава животното да не вдиша пудра, или тя да не попада в очите или носа, в устата му. Същото се отнася и за човека, който полага пудрата.

Една опаковка пудра – капсула от 100 г, струва два лева.

Дайте мнение и Вие тук!
Противопаразитен шампоан
Шампоаните против инсекти са богат избор
Шампоаните против инсекти са богат избор

Противопаразитният шампоан “Перметрин” се прилага при кучета и котки като защитно средство срещу бълхи и кърлежи. Козината на любимеца се навлажнява и в корените се втриват до 15 мл на сеанс. След 15 минути препаратът се отмива и след 2-3 дни процедурата се повтаря отново. Обикновено тази практика се прилага през топлите месеци, когато инсектите са активни, а четириногите правят по-продължителни разходки или прекарват повече време навън.

Има и други решения като например шампоанът на прах MENFORSAN, предназначен за обезпаразитяване без вода. Шампоанът дължи ефекта си на компонента маргоза, екстрахиран от екзотичното дърво нийм. Този екстракт е естествен инсектицид, чието присъствие отблъсква паразитите и предпазва домашните любимци от външно опаразитяване.

Репелентни капки

Капките от типа Фиприст са един от актуалните начини за предпазване на домашния любимец от атаките на бълхи и други паразити. Споменатото средство е с активен компонент фипронил. Предлага се в единична доза-ампула, която е удобна за поставянето на капките в продължение на гръбнака. При постявянето под формата на линия или верижка козината трябва внимателно да се разгръща, за да може препаратът да попадне директно върху кожата. На такова място токсичните капки са безопасни за животното, защото то няма как да достигне третираната зона и да я ближе. Мястото не бива да се мокри 2-3 дни; обработката има трайност един месец и в рамките на този срок е малко вероятно любимецът да ви донесе вкъщи бълха, кърлеж или друга подобна твар.

Каишка против бълхи

Противопаразитните каишки са в употреба доста отдавна и масово се носят от домашни кучета и котки. Принципът им на действие: те са напоени с препарат, който отблъсква насекомите или силно ограничава инвазията им към четириногото. С времето действието на химикала отслабва, затова предпазната каишка трябва да се сменя. Обикновено една е достатъчна за най-топлите месеци, когато заплахата е по-голяма. Прилични и ефективни каишки могат да се намерят на цени между 30 и 50 лв.

Добавка екстракт от черен орех

Екстрактът от черен орех е легендарен продукт, на който се приписват множество положителни ефекти. Те се отнасят преди всичко до способността му да укрепва имунната система и да блокира развитието на злокачествени процеси в организма. Препоръчва се от някои специалисти и като средство за спасяване от вътрешни паразити.

Екстрактът се приготвя от цели орехи в степен, близка до зрелостта, когато зелената обвивка на ореха е цяла и здрава. Има различни техники за приготвяне, които могат да се видят в мрежата – вижте например ТОВА  . Все пак можем да бъдем улеснени в желанието си да приложим екстракт от черен орех, като си го купим от аптеката – има го в няколко варианта. Счита се, че малко количество от екстракта, добавено в храната на домашния любимец, се излъчва чрез епителните му клетки и го прави нежелана спирка за бълхите. Важно е предварително да се направи консултация с ветеринар за дозата, която да е съобразена както с концентрацията на екстракта, така и с килограмите на четириногото и с режима на прием.

Бирена мая

Още един натурален продукт може да помогне при изчистването на дома и домашния любимец от бълхи. Става дума за бирената мая, която може да се добавя в малки количества към храната на четириногото по определена схема. Каква точно, трябва да се пита ветеринарят. Има известни рискове при този начин за пречистване, тъй като някои домашни животни – например котките, често развиват гъбични инфекции по ушите и добавянето на бирена мая към порциона може да усили гъбичното възпаление.

Друг начин за използването на бирена мая срещу бълхи е малко количество мая да се размие във вода и към сместа да се добавят 4-5 скилидки счукан чесън. С тази течност се намазват всички повърхности в дома, където биха могли да пребивават паразитите.

Масло от лавандула
Етерични масла и билкови отвари също помагат при бълхи
Етерични масла и билкови отвари също помагат при бълхи

Лавандулата е едно от народните средства за прогонване на бълхи и хлебарки от дома. Има различни начини за справянето с гадната напаст. Може например да отглеждате няколко стръка лавандула в саксии на терасата и периодично да оставяте в ъглите малки количества, леко намачкани. Може също да се спасяваме и със стръкове суха лавандула, която съхранява аромата си и макар и по-слабо, също работи за вас. Най-често е да се купи една малка опаковка лавандулово етерично масло и само с десетина капки от него във вода да си приготвите разтвор за напръскване на заразените помещения. Доказано е, че инсектите не понасят тази миризма и бързо се махат от ароматизираните терени.

Върши работа и топлата отвара от лавандула и розмарин: по 1-2 стръка от двете ароматни растения се варят 10 минути, отварата се оставя да поизстине и с нея се зарежда прост пулверизатор. Пръскаме навсякъде, където биха могли да се намират паразитите. Този начин на обработка не е опасен, няма никакви токсични въздействия и като бонус към почистването мястото ухае приятно.

Капки масло от чаено дърво

Те са добър вариант за профилактика срещу прилепване на бълхи. Препоръчва се 8-10 капки масло да се накапят върху влажна гъба и с нея да разтрием хубаво цялото тяло на домашния любимец, след като сме го изкъпали. Ако бедата вече се е случила, къпем любимеца веднъж седмично и изпълняваме вече описаното разтриване.

Пипети “Адвантикс” (Bayer Advantix)

Пипетите “Адвантикс” се считат за изключително ефикасно и безопасно средство за предпазване на кучетата от бълхи и кърлежи. Препаратът е дозиран в специални пипети за еднократна употреба, с чиято помощ много лесно се апликира композицията от перметрин и имидаклоприд. Количеството разтвор се поставя под формата на линия от капки на гърба на кучето, така че то да не може да достигне третираните места. Препаратът е опасен за котки!

След тази обработка паразитите избягват да търсят храна от тялото на третираното животно, т.е. препаратът има отблъскващ ефект. Ако все пак се случи да “захапят”, лесно се отказват и любимецът е защитен.

Диатомична пръст (Диатомит)

Диатомичната пръст е определяна като най-евтиното и ефикасно средство за защита на домашни любимци от паразити. Всъщност това е маса от екзоскелетите на микроскопични едноклетъчни, обитавали планетата преди милиони години. Диатомитът или Fossil Shell Flour (FSF) съдържа висок процент  силиций. Пръстта може да се приема вътрешно – ако е от хранителен клас – и да пречиства организма от вътрешни паразити. При външно приложение срещу бълхи е достатъчно с неголеми количества диатомична пръст да се третира козината на животното и постелката, върху

която спи.  Счита се, че паразитите и личинките им получават увреждания на клетъчната мембрана при контакт с фините, остри частици на пръстта, и това причинява смъртта им. Въздействието е физическо, няма химия с опасност от токсикози.

Домашни и народни средства

Невзрачните бълхи демонстрират удивително разнообразие
Невзрачните бълхи демонстрират удивително разнообразие

Битката на човека с вредните инсекти е от векове, съответно практиките за защита на дома и домашния любимец не са от вчера. Народите са практикували всякакви начини, чрез които да прогонят или унищожат паразитите. Както виждате – паразитите не се отказват, нито човекът, т.е. борбата продължава. Немалко хора по различни причини не посягат към опаковката с химикал-токсин, която обещава чудеса за нула време. Усилено се практикуват народни рецепти и кой знае, може би в тях все пак е разковничето…поне за момента. Народните методи се считат за нетоксични и безопасни, по-евтини са и човек може да ги изпълни сам, без да се налага да допуска в дома си широко рекламираните килъри на инсекти.

Спрей с чесън

Това е едно от приложенията на естествения антибиотик, чесъна, който действа антисептично и противомикробно. В комбинация с етерично масло той създава обстановка, в която коментираните бълхи не се чувстват комфортно и обикновено си отиват.

Течността за спрей-ампулата се приготвя от една глава чесън, една глава лук, един лимон, един литър вода и 10 капки етерично масло – мента, карамфил, чаено дърво или лавандула. Всички продукти се накълцват и счукват, след което се заливат в купата на блендера с водата и започват да се разбиват на ниска скорост. Прецедената по-късно смес е готова за действие; изсипва се в спрей-бутилка и с нея се обработва домашният любимец всеки път, когато тръгва на разходка.  Течността става и за обработка на откритите повърхности вкъщи.

Източници и още инфо на английски: Народни начини да се избавим от бълхи; * Бълхи в апартамента.

Горене на сяра

Това е сигурен метод за изчистване на дома от всякакви инсекти, но изпълнението на метода изисква жилището да остане затворено и необитаемо за две денонощия. В голям огнеупорен съд с живи въглени се изсипва половин килограм сяра. Вдига се дим с неприятна миризма, който  именно изтребва паразитите. За да е пълен ефектът, трябва да се отворят всички чекмеджета и врати на шкафове, а прозорците да останат затворени. След като изминат 48 часа, домът се проветрява хубаво и едва тогава всички обитатели се събират в него.

Домашен препарат с ябълков оцет

Лечебните ползи на ябълковия оцет отдавна са доказани и използвани, но той може успешно да помага и при унищожаването на бълхи. Прилага се директно – с напоено в оцет тампонче се обработва козината на любимеца. Може да се приготви и по-сложен разтвор-репелент, към който се предявяват по-сериозни претенции.

Репелентът се приготвя от билки – по 30 г мащерка, мента, лавандула, розмарин и градински чай. Всички те се поставят в буркан и се заливат с една стандартна бутилка ябълков оцет. Сместа престоява 2-3 седмици , като всеки ден се разклаща. Накрая настойката се прецежда и се разрежда с вода в съотношение 1:1. С този репелент редовно обработваме козината на домашния любимец и проблемът с бълхите със сигурност изглежда решим.

Посипване на килима със сол

Едно от обичайните народни средства срещу бълхи е готварската сол. Тя се посипва по пода и постелките, по мебелите, като се разчита на въздействието на солните кристали. Те увреждат клетъчните мембрани в тъканите на бълхите, и те умират. Средството е достъпно – няма нужда да се купуват скъпи препарати, пък и е безопасно, особено ако вкъщи има малки деца.

Евкалиптово масло със зехтин

Обикновената смес от трийсетина капки евкалиптово масло и студено пресован зехтин е добър репелент за локално приложение. Предпазва обработените повърхности благодарение силната миризма на евкалипт.

Малко по-сложен е друг репелент с евкалиптово масло, който може да се разпръсква както върху козината на домашния любимец, така и върху засегнати от ухапванията на бълхите х ора, особено деца. Ето какво трябва да съдържа той: по 30 г флорална вода от хамамелис и масло от гроздови семки – от аптеката, 35 капки масло от цитронела, 30 от евкалипт, по 15 от лимон и кедър. Всичко се смесва много хубаво и се съхранява в хладилник, в кафяво стъкло. Може да се използва за намазване или впръскване, ако се постави в пулверизатор.

При ухапване от бълхи и пъпки

Близо 1500 вида бълхи нямат нищо против да пият от кръвта на човека; сред тях са т.н. човешки бълхи, но не само. Ако характерният приемник липсва, паразитът се задоволява с когото намери. Ухапванията причиняват симптоматика, която напомня алергичен обрив и която никак не е безобидна. По тялото на нахапания човек се появяват пъпки, които се зачервяват и започват да събират гной; в устата и гърлото лигавиците могат да се разранят, увеличават се някои от лимфните възли, температурата се повишава. Нахапаният човек е раздразнителен, мъчат го главоболие и безсъние. Всъщност ако нещата се разминат само с това е добре, но при по-сериозни последици като нищо може да се стигне до хоспитализация с някое от тежките заболявания, за които стана дума в началото.

Какво трябва да се прави при установено нахапване от бълхи? Първата работа е мястото да се дезинфекцира с антисептичен разтвор. Лечението е с противосърбежни препарати за локално външно приложение, антихистаминови мазила и хидрокортизон. Ако имате лошия късмет да се разболеете от една от близо 200 болести, пренасяни от бълхи, терапията е според диагнозата.

Факти за бълхите

Както стана ясно, бълхите са доста многолюдно семейство; съществуват всякакви разновидности – близо 30 от тях могат да се окажат в дома ви. Заселват се там, където е влажно, тъмно, запуснато като хигиена, непроветрено. В жилищата търсят цепнатини, където да се скрият, и излизат ако са гладни – тогава гледайте да сте по-далече. Обиталищата им не са никога по-високо от 30 см над пода. Любимите им места са в цепнатини и под балатум и паркет, в мека мебел и матраци, в меки играчки и натрупани, неизползвани дрехи.

Видове

От какво бягат бълхите? От какво умират?Интерес за човека представляват около 30 вида бълхи, които предпочитат да се заселват в човешкия дом. Това са вече споменаваните човешки бълхи, кучешки, котешки, бълхи по зайците, по мишки, по птици. Съществуват още земни и пясъчни бълхи. Присъствието им вкъщи се усеща веднага по ухапванията.

Прочистването на дома от бълхи не е лесна работа, но не е и невъзможно. Преди всичко трябва да разберем как бълхите попадат вкъщи и да прекъснем този път. Ако са донесени от домашен любимец – да вземем енергични мерки за изчистването му, вече говорихме как. Цялото жилище се нуждае от хигиенизиране и обработка, като се избира един надежден метод или се правят комбинации. Бълхите не обичат студа и горещините, затова прости мерки като изнасяне на завивки и постелки на слънце или на студа са доста успешни.

Размножаване, обитание, продължителност на живота

Една бълха обикновено живее няколко месеца, макар биологичната й програма да сочи заложена продължителност на живота от година и половина-две. За това време една самка може да даде живот на 500-600 нови екземпляри, а чрез тях – на хиляди внуци и правнуци. Снесените в разни цепнатини яйца приличат на бели зрънца, от които се излюпват личинки. Те са ненаситни и ядат всякаква органика, включително себеподобни. Личинката се превръща в какавида, която може да прекара дълго време в латентно състояние и да се разгърне в целия си блясък при благоприятни условия. Най-краткият срок, в който от яйцето се стига до възрастно насекомо, е четири седмици.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

болки в кръста

За болки в кръста: скалпел или стара турска керемида?

Запитайте се дали имате близък човек, който поне веднъж да не ви се е оплакал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *