Видът на езика показва диагнозата. Подути папили, какво значат?

Появата на уголемени (подути) папили на езика, на цепнатинки и ранички може да бъде знак за неприятни заболявания.

Вижте как да си правите диагностика по езика. Нашият организъм е едно цяло и когато някой негов орган страда, това неизбежно се отразява върху други. За наличието на заболявания в дадена част на тялото си можем да съдим например от вида на езика.

Идете до огледалото и се изплезете. Треперенето на силно изплезения ви език може да свидетелства за заболявания на нервната система или повишена функция на щитовидната жлеза.

Ако вашият език е удебелен, с отпечатъци на зъби по края, това говори за неблагополучия от страна на храносмилателната система.

Ако освен това е и червен, покрит с цепнатинки и ранички, налице е признак за възпаление на езика – глосит.

Значително увеличеният размер на езика, когато той трудно се побира в устата, е характерен за повишената функция на хипофизата, понижената функция на щитовидната жлеза.

Повърхността на езика е покрита с малки изпъкналости (папили) и с вкусови луковички, затова здравият език изглежда като кадифен. При различни заболявания тези образувания могат да намалят размерите си (да атрофират) или обратното – да ги увеличат (да хипертрофират).

Гладката повърхност на езика, т.нар. полиран или лакиран език, често се дължи на желязодефицитна или пернициозна (при недостиг на витамин В12) анемия, а също и при липса на витамините В2 и РР.

Факторите, които довеждат до такива изменения на обвивката на езика, влияят и на стомашно-чревната лигавица – там настъпва атрофия на епитела.

Дайте мнение и Вие тук!

При скарлатината езикът е малинов на цвят – яркочервен, папилите са добре изразени, както и при язвена болест на стомаха и двнадесетопръстника.

Езикът може да бъде още “нагънат” и “географски” – когато повърхността му е покрита с гънки или има участъци със спадове и възвишения. Това също е признак за проблеми с храносмилателната система.

Демир бозан за безсъние

Налеп върху езика се появява и при лошо сдъвкване на храната (поради липса на зъби).

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *