Световъртеж, прилошаване: помага ли бетасерк?

Действие на бетасерк? Дозировка: 24, 16 или 8 мг? При болест на Мениер. При световъртеж. При главоболие. За отслабване. При шийна остеохондроза. При дистония. При множествена склероза.

Още в текста: При морска болест. При глаукома. При кръвно. При шум в ушите. Противопоказания. Цена и по-евтини аналози. Кавинтон. Вестибо. Ноотропил. Милгама. Коментари, мнения и отзиви. Колко време се пие? Може ли с алкохол? Бременност.

Какво е бетасерк и как действа? Бетасерк е медикамент за лечение на заболяване, известно като болест на Мениер. Симптомите са световъртеж и шум в ушите, с гадене и повръщане, затруднено чуване, загуба на слуха, прояви на вестибуларно вертиго. Бетасерк подобрява кръвоснабдяването на слуховите пътища, оросява зоната на средното ухо, с което подобрява чувствителността и може да ограничи пораженията върху слуха при навреме започната терапия (framar.bg).

Дозировка: 24, 16 или 8 мг?

Терапията с бетасерк включва прием на индивидуално определена доза от 24 до 48 мг дневно, разделена на три равни части. Възможно е да настъпи подобрение след десетина дни до две седмици; за траен резултат е необходима продължителна терапия от няколко месеца (framar.bg). Вариантите са: за таблетки от 8 мг – една или две таблетки три пъти дневно; 16 мг – половин или една таблетка три пъти дневно; 24 мг – една таблетка два пъти дневно (zdorovoe.com). Таблетките се поглъщат по време на хранене или непосредствено след това.

Лекуващият избира дозата в зависимост от точната диагноза, възрастта и здравословното състояние на пациента. Възможно е в хода на лечението дневната доза да бъде коригирана.

При болест на Мениер

Болестта на Мениер е свързана с излишък на течност – ендолимфа – в средното ухо (framar.bg). Повишеното от това налягане в т.н. лабиринт причинява описаните симптоми.

При болест на Мениер се прилага емпирично лечение: няма единна теория за успешно излекуване и мерките са насочени към облекчаване на симптоматиката (ivrach.ru). Използването на бетасерк намалява силата на шума в ушите и ограничава епизодите със световъртеж. Медикаментът пообрява кръвоснабдяването на средното ухо и оптимизира функциите на вестибуларния апарат. Оптимизира налягането на ендолимфата в лабиринта.

При световъртеж

бетасерк
С бетасерк се подобрява кръвоснабдяването в зоната на средното ухо

При световъртеж – свързан или не с болестта на Мениер, бетасерк може да е един от прилаганите медикаменти. Подобреното кръвоснабдяване в зоната на средното ухо съдейства за разреждане пристъпите на виене на свят, гадене и повръщане, и намаляване на тяхната интензивност (framar.bg).

При главоболие

Прилагането на бетасерк при главоболие е целесъобразно в случаите, когато това е свързан симптом, т.е. то е един от симптомите при болестта на Мениер. Главоболието може да съпътства усещането за шум или запушване на ушите, или да е остатъчен признак след отминаването на пристъп на световъртеж. Прилагането на медикамента е по индивидуална схема (ivrach.ru).

За отслабване

Бетасерк, споменаван още и като бетахистин, също и аналозите му бетагис, вестибо, вестагистин, е сочен като възможен компонент от програми за отслабване (zdravoe.com). По отзиви на потребители, които са използвали в дългосрочен план бетасерк заради болестта на Мениер, медикаментът потиска апетита, следователно може да се очакв ефект на отслабване.

При шийна остеохондроза

Много често Мениеров синдром и шийна остеохондроза вървят “ръка за ръкта”. При шийна остеохондроза е налице деформация на прешленните дискове, поява на остеофити, намаляване подвижността на тази зона от гръбначния стълб и притискане на нервни коренчета. Последиците са различни, но сред тях описваните за болестта на мениер също се споменават – главоболие, световъртеж, гадене и повръщане. Бетасерк, приложен в подобни случаи, повлиява върху кръвообращението в този участък и симптоматиката може да се подобри субективно, но е необходимо и специфичното лечение за остеохондроза, включително кинези-терапия, масажи и формиране на здравословни навици на живот (lekuva.net).

При дистония

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Дистония или нервно-вегетативна дистония е разстройство на периферната нервна система, разпознавано по признаци като световъртеж, главоболие, изтръпване на крайниците, редуване на усещанията за топло и студено без промяна на външните условия и пр. Може да е временно състояние – резултат на стрес, преумора, но може да е свързано със заболяване на някой от вътрешните органи, централната нервна система, главния мозък. Поставянето на такава диагноза изисква точна диагностика, а междувременно симптоматиката може да бъде облекчена чрез прием на медикаменти, включително вече познатия ни бетасерк. Не е изключена и възможността дистония и болест на Мениер да са налични у един и същи пациент.

При множествена склероза

бетасерк
Точната диагноза определя дали ви трябва бетасерк

В началния стадий от развитието си множествената склероза има сипмтоматика, подобна на Мениеровата болест (trud.bg). Започва се със световъртеж, прилошаване – при сравнително редки събития от този род. В практиката неведнъ ж, по признание на специалисти, се е случвало един пациент да бъде лекуван за вертиго, световъртеж, да се търсят причините в друга посока – например хипертония, а впоследствие да се окаже, че става дума за множествена склероза. Препоръката е да се проверяват описаните симптоми в повече посоки, за повече хипотези, тъй като лечението на множествена склероза с бетасерк е палиатив, само се облекчават симптомите на нещо много по-сериозно.

При морска болест

Някои от симптомите на т.н. морска болест – гадене и повръщане, световъртеж, усещане за люлеене – могат да се притъпят от приема на бетасерк. Ако са налице такива симптоми, ако те се повтарят винаги при пътуване и не само по вода, очевидно има някакъв проблем с вестибуларния апарат (nariba.com). В такива случаи може би бетасерк не е оптималният вариант – има други медикаменти за краткосрочен прием и с бързо действие, със сигурност по-ефективни от бетасерк при морска болест.

При глаукома

Прилагането на бетасерк, доколкото е препоръчително при глаукома, обикновено е насочено към овладяването на симпотими като гадене и повръщане. При напреднал стадий на глаукома те са съпътстващи болката в очите; възможно е да се постигне облекчение.

Дайте мнение и Вие тук!

При кръвно

Пристъпите на хипертония нерядко имат същата характеристика както Мениеровия синдром; виене на свят, шум в ушите, гадене и повръщане. Прилагането на бетасерк може да овладее симптомите, но в същото време причината за тези симптоми има нужда от специфично лечение, диета и режим на живот. Поставянето на точна диагноза е жизнено важно.

При шум в ушите

Шум в ушите е един от упоритите и неприятни признаци на Мениеровия синдром. Отклонението обаче може да има и друга природа – да е свързано с отслабено оросяване на зоната на средното ухо, с високо артериално налягане или инфекция. Прилагането на бетасерк по лекарско предписание може да облекчи състоянието и да съдейства за неутрализиране на неприятния шум в ушите.

Противопоказания

бетасерк
Бетасерк се приема продължително при болест на Мениер

Бетасерк не се прилага при алергия към някоя от съставките. При бременност и кърмене може да се използва по лекарска преценка – необходимо е очакваната полза да превъзхожда потенциалния риск, особено ако той е за здравето на плода или детето.

Не се препоръчва прием или само под лекарски контрол в случаите на заболявания на надбъбречна жлеза, бронхиална астма, язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Цена и по-евтини аналози

Бетасерк се продава на усреднена цена 16 лв за опаковка от 60 таблетки (framar.bg). По-евтин аналог е вестибо – 11 лв за 60 таблетки, или емперин – около 10 лв за същото количество.

Кавинтон

Този медикамент подпомага мозъчното кръвообращение и съдейства за преодоляването на някои офталмологични и отологични смущения, свързани с лошо оросяване. Съдейства за овладяване на съдово-вегетативни отклонения, както и неврологични симптоми, свързани с мозъчното кръвообращение (framar.bg). Продуктът не се използва при алергия към един или повече компоненти, при бременност и кърмене, при сърдечни отклонения.

Вестибо

Действието му е аналогично на това на бетасерк. Въздейства върху някои мозъчни зони и специфични рецептори във вътрешното ухо (framar.bg). Овладява и намалява интензивността на шума в ушите и разрежда пристъпите на виене на свят, като същевременно ги отслабва.

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

https://www.lekar.bg/2019/04/12/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B1%D0%BE/

Ноотропил

Друг тип медикамент – производно на гама-аминомаслената киселина. Използва се за неутрализиране на нарушения на паметта и вниманието, липса на мотивация, както и на световъртеж и шум в ушите. За разлика от други продъкти за въздействие при тези симптоми – може да се използва при деца, страдащи от дислексия (framar.bg).

Милгама

Известен е ефектът на този продукт при невралгии от различен тип. Ако смущения от типа на световъртеж, виене на свят, гадене и повръщане са свързани с невралгично засягане на шийните прешлени, приемът на милгама би могъл да облекчи мъчителните симптоми.

Коментари, мнения и отзиви

 • Краси от dir.bg: “На някой изписвали ли ли са му Бетасерк? Aз сам си го “изписах”, че нещо имах лек световъртеж от една седмица, само че вместо по три хапчета на ден както обикновенно се предписва от лекарите, аз взех по половин хапче на ден. Забелязах, че освен че ми премина замайването усетих и доста повече енергия от обикновенно, свърших една “камара” занемарена къщна мъжка работа. Активното вещество в Бетасерк е бетахистин, много приличащо на хистамин съединение…Много добре ми действа, но може ли да се приема непрекъснато?”
 • Laxmi от dir.bg: “Когато ми поставиха диагнозата, ми беше изписан Бетасерк 3×1 на ден.Дейтвието му се усеща след дълга употреба.Така,че подобрението,което имаш надали се дължи на него.Аз го приемах в продължение на месеци.”
 • Lucho от msobg.org: “Бетасерк е отлично лекарство и резултатите при мен настъпват дори след двуседмичен прием, но продължавам с него 2-3 месеца. Хубаво е да се комбинира с Ноотропил на прахчета по 2400мг на ден, поне десет дни и след това с две дражета по 1200 мг на ден още месец. След това до третият месец продължавам с поддържаща доза 1х1200мг. Има добър резултат, а ако и не пушите, ще е супер.”

Колко време се пие?

По преценка на лекаря бетасерк може да се пие продължително време, месеци наред – има данни за пациенти, които са били на терапия по 3 месеца и след пауза са възобновили приема. Възможно е подобрение да се почувства още след първите седмици. Пациентът не бива самоволно да прекъсва лечението, тъй като е необходимо да бъдат постигнати трайни резултати.

мнения, отзиви, коментари, форум

Може ли с алкохол?

Спорно е дали бетасерк ще упражни въздействието си пълноценно, ако се приема едновременно с алкохол. Особено що се касае до виенето на свят (puls.bg).

Бременност

Въздържайте се от прилагането на бетасерк при бременност; липсва достатъчно информация за въздействието на медикамента върху плода.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ноотропил, Пирацетам, Сомазина, Кавинтон

Ноотропил 1200, 800 или Пирацетам? Мнения за сироп и ампули

Как действа Ноотропил 1200 и от 800 мг.? На таблетки, сироп и ампули. Мнения. Пирацетам …

2 коментара

 1. КОСТОВА

  KАВИНТОН-НЕ СА ДОКАЗАНИ ЛЕЧЕБНИ КАЧЕСТВА.НООТРОПИЛ-СЪЩО,ОСВЕН ВСИЧКИТЕ МУ СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ.В САЩ ИЗТЕГЛЕН ОТ АПТЕКИТЕ 2001ГОД.,ТОЧНО ЗАРАДИ СТРАНИЧНИТЕ ДЕЙСТВИЯ.МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПИ САМО В МЕКСИКО И У НАС РАЗБИРА СЕ.ДО КОГА ЩЕ НИ УБИВАТ ?

 2. НИНА КОСТАДИНОВА

  МНОГО СЪМ ДОВОЛНА ОТ ЛЕЧЕНИЕТО С БЕТАСЕРК 24 МГ. ПО ПРЕПОРЪКА НА ПРОФ.БУМБАРОВ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА
  ШУМ В УШИТЕ И МЕНИЕРОВ СИНДРОМ.ВЗИМАМ ГО СПОРЕД СЛУЧАЯ ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ -3М. ИЛИ ПО-КРАТКО.ВИНАГИ
  ДЕЙСТВИЕТО Е ДОБРО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!