фитотерапия обучение
фитотерапия обучение, добри фитотерапевти, квалификация

Фитотерапия: Как да овладеем лечебната енергия, какво обучение се иска?

Как да намерим читав специалист по фитотерапия. През какво обучение трябва да е преминал той. Какви са предимствата на този вид лечение

Когато пиете кафе или ментов чай, вие приемате под определена форма билково лекарство. Кафето стимулира, а ментовият чай успокоява стомаха. Въпреки че тези две напитки често се приемат просто за удоволствие, те илюстрират принципа, на който се основава билколечението – растенията могат да имат мощен физиологичен ефект върху организма.

Въздействието на дадено растение върху организма зависи от активните му съставки. Кафеените зърна например съдържат кофеин, който стимулира сърдечносъдовата и нервната система. В ментовите листа се среща ментол, който действа успокояващо и спазмолитично, като отпуска мускулатурата на стомашно-чревния тракт и спомага за храносмилането.

Кафето и ментата са само две от стотиците растения, с които фитотерапевтите разполагат. В резултат на професионална квалификация и на опит добрият специалист знае коя билка или комбинация от билки е най-подходяща за лечението на конкретно заболяване. Подобни знания се предават от поколение на поколение. През последните години научни изследвания потвърдиха действието на много растителни екстракти, които сега са в основата на хиляди съвременни лекарства.

Фитотерапевтите използват холистичния подход, като разглеждат други, по-малко очевидни фактори, които могат да бъдат свързани с дадено заболяване. Прилагането на билки също е на холистичен принцип. Тези специалисти вярват, че цялото растение има по-голям целебен ефект, отколкото която и да е от отделните му съставки.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Някои широко разпространени билки са сравнително безопасни, но други имат по-силно въздействие. Определени комбинации от тях също могат да доведат до нежелани странични ефекти и действието на някои растения е в състояние да възпрепятства това на традиционните лекарства.Например жълтият кантарион отслабва ефекта на някои лекарства за сърдечносъдови заболявания и спира действието на контрацептивните таблетки.

КАК ДА НАМЕРИМ ФИТОТЕРАПЕВТ

Най-добре е да се избере специалист, който ви е препоръчан от вашия личен лекар – той трябва да може да ви даде подробни сведения за подобни специалисти в района. Имайте предвид, че фитотерапевтите и билкарите в България не членуват в определени професионални сдружения и следователно не всички се ръководят от етични норми и принципи и са висококвалифицирани. Именно затова е необходимо да сте особено внимателни при избора си, защото единствено добре подготвен специалист ще притежава нужните знания за свойствата на растенията, тяхната токсичност и взаимодействие, както и правилната дозировка.

ПОДГОТОВКА

В наши дни лекарите фитотерапевти преминават различни курсове на обучение като следдипломна специализация в известни институти и университети. Те обикновено поставят на видно място в кабинета си всички дипломи и сертификати за успешно завършени курсове за придобиване на допълнителни квалификации по натуропатия (природолечение), ботаническа медицина, фитотерапия и др. Изискванията за прием в подобни учебни заведения се различават, но общата тенденция е скоро да се уеднаквят под ръководството на Асоциацията на европейските практикуващи хербалисти, в която членуват лекари, използващи практиките на аюрведа, китайски и тибетски методи на билколечение, традиционна китайска медицина и западна фитотерапия.

В статията «Предпазни мерки» са описани възможните взаимодействия, а също и кои растения трябва да се избягват при определени здравословни проблеми. Ако вече приемате медикаменти, задължително се консултирайте с лекаря си, преди да пристъпите към билколечение.

По отношение на етеричните масла е препоръчително никога да не ги поглъщате, освен ако не сте под наблюдение на фитотерапевт, който има достатъчно знания за тяхното действие и възможна токсичност.

КОНСУЛТАЦИЯ С ФИТОТЕРАПЕВТ

Консултацията с квалифициран специалист е винаги желателна, преди да пристъпите към лечение на каквото и да било заболяване с изключение на най-леките. Освен това е рисковано сами да поставяте диагноза на себе си или на човек от семейството – например това, което прилича на бронхит, може да се окаже пневмония или рак на белия дроб.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Отделете поне час за първото си посещение при фитотерапевта. Освен че ще обсъди с вас оплакванията ви, лекарят ще използва възможността да ви опознае като личност и да състави пълно здравно досие, включващо фактори, свързани с начина ви на живот, например дали пушите и колко алкохол пиете – поверително, разбира се, както е и при всеки лекар медик. Рецептата, която ще получите, може да бъде конкретизирана спрямо текущите ви нужди. Фитотерапевтите използват билките по три начина: за прочистване и детоксикация, за възстановяване на нормалното състояние и за поддържане на здравето. Често те приготвят свои собствени препарати под формата на кремове, мазила, течни екстракти или в сух вид (който обикновено изисква варене във вода).

Много билкари приготвят индивидуални смеси, специално създадени за симптомите и историята на заболяването на всеки пациент. Тези лекарства могат да са по-ефикасни от средствата, които се продават в аптеките. Фитотерапевтът ще ви препоръча как и кога трябва да се взема дадено лекарство.

Подобно на другите холистични терапии, ефектът от билките може да не се прояви незабавно, а е възможно да изминат няколко седмици, преди да забележите подобрение. Лечението на хронични болести, от които страдате отдавна, обикновено отнема по-дълго време.

Дайте мнение и Вие тук!

РАЗЛИЧНИ ПРЕДИМСТВА

Активните съставки, съдържащи се в растенията, се различават по формата, в която се използват за лечение. Например има голяма разлика между отварата, течния екстракт и етеричното масло на едно и също растение. Единият препарат може да лекува храносмилателни проблеми, вторият -безсъние, а третият да се прилага при ужилвания от насекоми.

Квалифицираните специалисти знаят от обучението и опита си как да се приема определено растение и коя доза е най-ефективна. Те могат да адаптират терапията в зависимост от възрастта на пациента (например ако е бебе или малко дете) или да предложат подходящо алтернативно лечение.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА КОМБИНАЦИЯ ОТ РАСТЕНИЯ

Групи растения могат да се комбинират при третирането на едно и също заболяване, ако имат сходно и допълващо се въздействие, или при наличие на различни свойства, които работят заедно за постигане на желания резултат.

Например артишокът и куркумата оказват подобно въздействие на черния дроб и жлъчния мехур. Когато в едно лечение се комбинират болдо (Peumus boldus), росопас и мента, те влияят благотворно, но по различен начин на горния храносмилателен тракт със своите противовъзпалителни, антиспазматични и стимулиращи отделянето на стомашни сокове свойства. И накрая голият сладник, обикновеното резене и лечебният исоп притежават различни качества, но когато се комбинират, ефикасно лекуват бронхиално възпаление.

Квалифицираният фитотерапевт знае кои растения да комбинира, за да постигне оптимален ефект, както и кои са несъвместими помежду си.

Затова, както е и в традиционната медицина, от изключителна важност е да спазвате предписаната дозировка. В противен случай може да се стигне до нежелани странични ефекти или до неуспех в лечението. Ако имате проблеми от каквото и да било естество при терапия с билки, е необходимо незабавно да се консултирате с личния си лекар.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *