оголени венци, стягане, пародонтоза
Недостатъчно старателното поддържане на устната хигиена води до оголени венци

Стягане на венците. Направи си сам паста за отдръпнати венци!

Какво се прави за стягане на венците? Как да си направим сами паста за отдръпнати венци? Кои билки за клатещи се зъби може да се ползват? Лекарства за оголени венци и пародонтоза.

Билкови и официални методи за лечение на оголени венци и пародонтоза. Във втората половина на текста вижте и една разтърсваща история!

Проблемите със зъбите напоследък са доста често срещани сред българите. Лошата хигиена и недостатъчно старателното им поддържане води до оголени венци, което може да е първият признак за пародонтоза. Всъщност, както беше уточнено в коментарите по-долу, причините за оголване на венците може да бъдат най-различни. Ще ги изброим в края на този материал, за да не се получават недоразумения. Хигиената не е всичко, тя е необходимо, но не достатъчно условие, за да нямате пародонтоза.

Какво да предприемете, за да се справите с този проблем?

Възможно е да имате оголени венци, но да нямате кървене или зачервяване. В такива случаи от време на време ще ви заболява венеца над някой зъб и ще забелязвате отдръпването му нагоре. Пийте редовно витамин C и комбинирани витамини. Вечер след като си измиете зъбите, може да ги масажирате, а преди сън изплаквайте с разтвори за жабурене. В аптеките ще откриете най-различни видове, но ние бихме ви препоръчали „Артродонт Стоп“ или „Елудрил“.

Оголени венци може да лекувате и с народни прийоми и доказани билки. Редовните промивки на устата с отвара от листа и кора от черна елша или от смрадлика са познати като ефективен начин за справяне с проблема. Чрез тях бързо ще усетите стягане и подобрение на венците.

Ето и една рецепта: За 5 минути 1 чаена лъ­жичка кора и листа от черна елша се варят в 3000 мл вода. След това изцеждате, и като изстине отвара­та, жабуркате по 2-3 пъти на ден.

Ако пък заболяването е в напредна­ла фаза, желателно е да дъвчете билката мокреш.

При всички положения се консултирайте и със стоматолога си, който ще ви даде професионално мнение. Ако развивате парадонтоза, това е изключително неприятно заболяване и е нужна по-сериозна грижа.

Причини за пародонтозата и оголването на венците.

оголени венци, стягане
Недостатъчно старателното поддържане на устната хигиена води до оголени венци

Лошата хигиена е само предпоставка за проявяване на истинските причини за появата на пародонтоза и оголване на венците.

Често пъти тя е проявление на друго заболяване или лош навик, например:

 1. някои професионални болести (ако средата, в която работите, е вредна, вероятността от пародонтоза се увеличава значително);
 2. някои ендокринни заболявания също дават отражение при оголване на венците;
 3. болести на кръвоносната система влияят много силно върху венците и се познават по тях;
 4. определени болести на нервната система също може да бъдат причина за оголване на венците;
 5. неправилното хранене и нездравословното живеене също могат да оголят венците ви. Употребата на рафинирана захар, бонбони, бисквити, сладкиши и т.н. доказано отслабва венците;
 6. прекаляването с цигари и алкохол често пъти води до кървене на венците и оголването им;
 7. неправилното поставяне на протези, коронки и др.п.;
 8. не на последно място идва генетичната предразположеност към пародонтоза.
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

За да разберете коя е точната причина за оголването на вашите венци, най-добре се допитайте до лекар-стоматолог!

Във връзка с темата получихме през формата за коментари една интересна лична история, която бързаме да споделим с вас.

Изпробвано от читател: Лечение на оголени венци и пародонтоза с разтвор на морска сол.

ogolvane-na-vencite-parodontoza
Писмото на Катя до читателите на Лекар.БГ, което получихме през формата за коментари по-долу. Пишете ни и вие, ако можете да споделите такъв ценен опит или имате въпроси!

От 20 години пуша, но поддържам много добра хигиена на зъбите си. Чистя ги с конец непрекъснато, последните 5 години ги мия с паста за зъби без флуор, но въпреки това получих оголване на венците. Болката стана нетърпима и се реших на операция с лазер.

Това беше единственото, което моят стоматолог ми предложи. Направих го срещу солидна сума, но проблемът си остана.

Тогава реших да се възползвам от народната медицина, която има какво да даде при оголване на венците.

Моя позната ми беше споменавала, че е по-полезно да си мием зъбите със сол, а не с паста за зъби. Спомням си, че дори и се изсмях.

И така постепенно стигнах до решението да пробвам солта. Сетих се, че сегашната сол не е много полезна, тъй като пекат натуралната морска сол (за да убият минералите и йода) и реших да ползвам натурална морска сол.

В тъмна бирена бутилка от 500 милилитра с вода сложих 2-3 супени лъжици морска сол и 10-15 капки йод. Жабурках се в продължение на 3 месеца.

Отидох при стоматолога за редовно почистване на зъбите.

Дайте мнение и Вие тук!

Зъболекарят едва не припадна, когато видя устата ми.

Колегите му се струпаха над мен, а той с гордост заяви, че аз съм един от най-добрите му пациенти, на които така добре му се е отразила лазерната операция.

Всички очакваха да потвърдя изявлението на доктора или поне да кажа какво съм правила, но аз седях и не спирах да го гледам с неприязън за това, че ми причини огромна болка, за това, че му платих солидна сума и за това, че с неговия антибиотик и 800 мг. болкоуспокояващи успя да увреди здравето ми.

Тази смес възстанови емайла на зъбите ми.

Преди това бяха прозрачни, някои по-тъмни, някои по-светли, но след 3-те месеца станаха бели, плътни и много здрави. Венците станаха твърди и придобиха светлорозов цвят. Когато ги почистваха, нямах абсолютно никаква болка.

Искам да добавя, че процедурата трябва да се повтаря всяка година по 3 месеца, особено от хора, които не си чистят зъбите с конец, неправилно използват четката за зъби или използват флуоридни пасти за зъби.

Също искам да предупредя хората с повишена активност на щитовидната жлеза да измерят нивото си на йод и тогава да добавят йод в сместа. Не бих могла да кажа, че ефектът без йод ще бъде същият, защото не съм пробвала без него.

Чела съм в нета, че жабуркането с магнезиев хлорид има същото действие. Продава се в аптеките под името-magnesium oil и се приготвя от дълбоката морска вода, така че е напълно натурален продукт.

На американските стоматолози не разказах тайната си, но от сънародниците си няма да я скрия.

мнения, отзиви, коментари, форум

Това беше историята на Катя Илиева, която тя пожела да сподели с нашите читатели. Надяваме се да ви е от полза! Ще ви бъдем благодарни, ако и вие ни пишете или задавате въпроси към нашите специалисти!

зъбен камък и оголване на венците
Коментарът във връзка със скрития под венците зъбен камък и оголването им. (Кликнете върху изображението за пълен размер или потърсете коментара по-долу).

Зъбният камък може да провали всички ваши стратегии против оголването и пародонтозата!

Отново от коментарите получихме идея за дописване на този материал, който очевидно предизвиква чудовищен интерес. Посъветвахме се с д-р Ивелина Михова, стоматолог, която ни осветли по проблема със зъбния камък при оголването на венците и пародонтозата:

Периодичното почистване на зъбен камък е решаващо за предотвратяване на оголването на венците и пародонтозата. Много често миенето на зъби два или три пъти на ден не е достатъчно, жабуркането също може да помогне, но понякога само отчасти.

Ако пушите или пък пиете алкохол, зъбният камък така или иначе ще се натрупва – в основата на самите зъби или дори в корените, под венците. Цигареният дим и катраните в него разрушават костите и в частност зъбите, при това в самата тяхна основа, където лечението е най-болезнено.

По-лекият вариант е зъбният камък да се изчиства с ултразвук при зъболекар. Ако посещавате стоматолога не по-рядко от веднъж на половин година и настоявате той да ви каже какво е състоянието на зъбния ви камък, ще си живеете по-леко. В случай че нещата не са все още в толкова напреднала фаза, зъбният камък може да се изчисти с ултразвук без особена болка и страдания от ваша страна.

Но ако правите посещенията си при стоматолога от дъжд на вятър, ситуацията може да се изпусне и зъбният камък да проникне под вашите венци. Тогава почистването отново е с ултразвук, но трябва инструментът да се пъхне между зъба и венеца и тогава болката е по-силна, плюе се кръв и като цяло преживяването не е ни най-малко приятно.

За целта просто ходете на прегледи редовно и не по-рядко от веднъж на 6 месеца. Така ще можете да изчистите налепите и камъка сравнително безболезнено и ще държите пародонтозата и оголването на венците далеч от себе си. Ще си спестите куп неприятности, които иначе биха могли да бъдат отвратително сериозни.

Вижте непременно и ТОВА:

Пародонтоза: начини да я избегнем и как да я лекуваме

За Антон Василев

Прочети още

Къде има билкова аптека в София

Къде има билкова аптека в София, Пловдив, Варна, Бургас и др.? Класация

Добавете и вие близката до вас билкова аптека в нашия справочник-класация, за да съберем всичко …

38 Мнения

 1. 2 пъти на ден задължителтително си мия зъбите от както се помня. Не е вярно , че оголването на венци се получава от лоша хигиена на зъбите ! Получих го скоро .

 2. Здравейте, Зоя Айвазова! Абсолютно сте права! Коригирахме и дописахме материала си http://wp.me/p4DMr5-479 с множеството възможни причини за възникването на пародонтозата и оголените венци. Благодарим ви за справедливата ви забележка! С ваша помощ текстът стана още по-полезен за читателите ни. Задължени сме на всички, които ни четат и коментират статиите ни като вас. Желаем ви успех и бързо да си решите проблема!

 3. Катя Илиева

  Здравейте, Бих искала да разкажа на читателите на Лекар.бг моята история. Надявам се да помогна на максимален брой хора с този проблем.

  (Историята публикуваме по-горе в самия текст, с отделно подзаглавие във втората половина на текста – бел.ред.)

  Обичайте се и бъдете здрави. Катя.

  • Лекар.БГ

   Благодарим ви, Катя! Публикувахме вашата безкрайно интересна история за лечението на пародонтоза по-горе под текста на обзорния материал. Със сигурност тя ще помогне на много хора да избегнат ненужната операция!

 4. Здравейте, Зоя! Според нас рецептата на Катя с морска сол и малко йод в никакъв случай няма да ви навреди, така че не пречи да я пробвате заедно с другите неща, които приемате против оголването на венците. Но ще се радваме много, ако и други читатели се включат с мнения по въпроса!

 5. Моля помогнете ми , какво бързо и ефикасно лечение да започна , за да стопирам оголването на венците . От 6-7месеца мия зъбите си с паста paradontax, после добавих Аrthrodont +Eludril(вода за уста )
  На Катя рецептата е много хубава , но дали е подходяща за моя проблем ? Моля пишете ми , очаквам с нетърпение вашите съвети 🙂

 6. Колко пъти дневно трябва да се жабуркаме със солта?

  • Катя Илиева

   В началото жабурках сутрин и вечер, но след първият месец започнах само вечер.

   В публикациата си забравих да кажа на читателите, че венците ми не израстнаха отново. Само станаха здрави и твърди .Изчезна парадентозата. Усилено търся начин да ги възстановя и израстнат отново. Ако го намеря, обезателно ще пиша, макар и след години.

 7. Катя,може ли да уточните каква морска сол да използваме,има ли различни видове? А дали би могла да бъде заменена с хималайска сол ?

 8. Катя Илиева

  Здравейте Диана,

  Миналата година използвах някаква натурална сол от Корея,
  а тази година българска, може би от Поморие. Ефектът е един и същ.
  Важното е солта да бъде натурална, а не обработена (печена). Хималайската сол се добива от камъни, а не от морето, Ето защо съм малко скептична към нея.

 9. Само ще ви кажа Зоя, че щом имате пародонтоза има вероятност под зъба в жлебето и около зъбите да има невидим за вас зъбен камък. Аз имах този пробле и почнаха да се оголват. Един път в 6 месеца се пият Ридожил, но преди да сеправи това хубаво се почистват междужлебните пространста ако трябва и със упойка. Лично мен ме болеше и на самия зъб защото е оголено одста. След антибиотика и започнатата редовна профилактика с чистене със интердентална четка и мазане с йодна тинктура с клечка проблема се оправи доста!

 10. Ще опитам рецептата за пародонтоза и оголени венци и ще споделя.
  Благодаря на Катя

 11. Здравейте, Силвия Димитрова. Два пъти на ден е напълно достатъчно да се жабуркате със солта. Но и веднъж дневно да го направите, не е загуба. Така или иначе този способ за оголени венци и пародонтоза действа безотказно! Извиняваме се за забавения отговор.

 12. Иво Радев

  Здравейте, не можах да разбера бутилката от 500 млл. освен морскат сол и йод, с вода ли се допълва?

  • Лекар.БГ

   Здравейте, г-н Радев! Благодарим ви за уточняващия въпрос! Дописахме статията за пародонтоза и оголени венци. Да, морската сол и йодната тинктура се разреждат с вода. Успех!

 13. Здравейте, г-жо Железова. Благодарим ви за уточняващия въпрос. Коригирахме статията. Да, разтворете солта и йодната тинктура във вода. Успех!

 14. Не разбрах , морска сол и йод ,а вода добавя ли се.

 15. говорим за 500 милилитра вода ,така ли да го разбирам

 16. Да прочетох всичко ,много благодаря

 17. Колкото се събере в бутилката. Плюс-минус 50 милилитра не са от значение. Все пак вода ползваме за целта всеки ден 🙂

 18. Катя Благодаря предварително! Ще пробвам и ще пиша !

  • Проблема не е в лекарите а в системата ,в която са ги вкарали ! Въпросните не ни виждат като ЧОВЕЦИ ,а като 5/10…..1000 лева ! Успех и Благодаря още веднъж предварително !

 19. Могат ли бременни да пробват тази отвара?

 20. И в хладилник ли трябва да се държи?Малко ще ми е трудно да се жабуря съсъ студена отвара….

  • Лекар.БГ

   Да, може да се използва от бременни, не е проблем. Ако ви притеснява хладилникът, правете я в по-малки количества по-често и така няма да има нужда от съхраняване в хладилник. За оголени венци и пародонтоза ще свърши идеална работа!

 21. Чувал съм че жабуренето с олио по 5мин.на ден, било добре за такива венци. Със солената вода по колко минути трябва да се жабури?

 22. Аз го пробвах наистина заздравява зъбите.Но проблема е че зъбите ми се оцветиха от йода станаха кафеникави.И венците продажават да ми се смакват.Но това е може би защтото нося брекети .И може би се надявам че след махането на брекетите венците ще спрат да се оголват.Поне така ми каза хирурга .

 23. Илиана Фриедрихс

  За да се стопира пародонтозата трябва да минете на суровоядство (3 супени лъжици грубо смляно зьрно(ръж,пшеница,всеки ден различно)и накиснато 5-12 часа( образува се Вит В-комплекс ),това е достатъчно,ядки,плодове,салати,студено пресовано олио….и след 3 мес ще почне цялостно подобрение,
  Iliana Friedrichs(Gesundheitsberaterin)

 24. Възможно ли е оцветяване на зъбите от йода?

  • Лекар.БГ

   Разбира се! Напълно е възможно зъбите да се оцветят от йода при лечението на оголени венци и пародонтоза. След това ще се оправят, но само донякъде.

 25. Стефанка

  Преди години, когато се произвеждаше и предлагаше на пазара нашия най-обикновен „ПОМОРИН“ използвах само него. Вярно е, че вкусът не е особено приятен, поне докато свикнеш, но за мен, лично, нито една друга паста не почиства зъбите толкова добре. Съжалявам, че сега тази паста не се произвежда.

  • Лекар.БГ

   Напротив! Произвежда се! В Поморие сме виждали да се продава в близост до калните бани, но я предлагат и онлайн. Има я за избелване на зъби, има я и за оголени венци и пародонтоза. Потърсете! Вече по аптеките и супермаркетите сигурно не е така добре разпространена, както беше, но онлайн върви на цена малко над два лева.

  • Поморин в Lilly дрогерии …в DM също ги има вече и струва около 1,60

 26. Пефтичев

  Мили хора, разберете че проблема с венците идва отвътре, а не от плака или бактерии и незнам какво още! Дължи се на вкисляването на организма, или ацидоза, на нарушен киселинно-алкален баланс, следствие от начина на хранене и стреса. Тогава организма, за да балансира РН то ида се алкализира, изтегля калций от костната тъкан. Но той не е глупав, дърпа от там, където ше има най-малка щета, и посочва проблема. Ако първо вземе от скелета, ще се изпочупим. Но ако продължим с издевателствата, идва и остеопорозата. Така че алкализирайте, има много начини, даже и чрез дишането. Говоря от опит, успех!

 27. веселка Димитрова

  Въпроса ми е:След като съм жабурила със сместа от сол,вода и йод около 20мин. трябва ли да си изплакна устата с чиста вода.Пробвах ,но усещането е,че дразни ,щипе.

 28. Весела Димитрова

  След жабурене със водата със сол и йод да изплакна ли устата с чиста вода?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *