астма лечение

Кое е най-доброто лекарство за астма и лечение без лекарства

Търсим кое е най-доброто лекарство за астма. Може ли да се постигне лечение без лекарства. Видове помпи за астма, цена. Кой спрей е добър. Как се ползва помпичка. Буто Асма инхалер.

Няма съмнение, че астма – това е много сериозен здравословен проблем. Разбира се, медицината не стои пред него със скръстени ръце, но добрите резултати са трудна работа.

Тъкмо защото се касае за трудността да дишаш нормално, за мъчителното преодоляване на пристъпите и за всички правила, които трябва да спазваш, ако си с астма – заради всичко това е важно да се знае повече за лечението на болестта.

Понякога помощта идва от неочаквано място, от медикамент или лечебно растение, за които научаваш случайно. Лечението на астма изисква постоянство, но и търсене на алтернативни решения. Има поне 17 начина тази сложна, упорита, според мнозина – нелечима болест да се укроти.

Ето ги: чрез инхалации, чрез медикаменти – вентолин, епинефрин, кетотифен, монтелукаст, чрез билки – риган, гинко билоба, сладник, куркума, чесън, джинджифил, коприва, лимонена трева, арпаджик, лук и мед, горчиви бадеми, марихуана. Всеки, който се интересува от този проблем трябва да знае, че има начини да се “отворят” бронхите и дробовете и болестният процес да стане обратим.

Обичайното лечение

При астма достъпът на въздух, респективно кислород до белите дробове е затруднен поради спазъм на бронхите. Причините за това са твърде много и важна част от всяко лечение е да се установи кои са те в даден конкретен случай.

Това ще позволи да се атакува не само проявената болестна симптоматика, но и причините, които я пораждат.

Обичайното лечение на астма е основано на максимата, че пълното излекуване е непостижима задача и че основна цел е да се постига максимален контрол върху болестта. Задачите са две – да се преодолява бронхиалното запушване и да се неутрализира хроничното възпаление.

Два са и подходите при лечение на астма: мерки при пристъп и мерки извън пристъпа.

 • При пристъп се прилагат т.н. кратко действащи бронходилататори – медикаменти, които за кратко време постигат разширяване на бронхите като салбутамол или кленбутерол. Налага се подобна терапия поради факта, че пристъпите на астма създават животозастрашаващи състояния. Заедно с това се приемат т.н. антихолинергични препарати като атровент.
 • Извън пристъпите могат да се използват цяла гама от медикаменти, чиято задача е да предотвратят проява на нови пристъпи и да неутрализират възпалителните процеси в дихателната система (puls.bg). Част от тях предотвратяват отделянето на вредни компоненти в белите дробове при астматични пристъпи на алергична основа. Специфичните медикаменти за лечение на астма може при необходимост да бъдат подпомогнати от антибиотици, муколитици и др.

Инхалатори

астма
С добър инхалатор по-лесно отминават пристъпите на астма

Инхалаторите за болни от астма са специфични устройства, с чиято помощ в кризисен момент може да се достави бързо действащият необходим медикамент директно в белите дробове.

Съвременният инхалатор дозира медикамента точно и дава възможност да се контролират пристъпите на астма както от възрастни пациенти, така и от деца.

“Фигурин

Динамиката на живота е стимулирала производителите на инхалатори да предлагат удобни за носене и експлоатация инхалатори.

Още в темата: Симптоми и лечение на бронхиална и кардиална астма.  Има ли лек за нея?  Добрите лекарства.  Астма при деца.  Инхалатори.  Астматичен пристъп. ♌ Топ 17 лекарства и билки при астма. ♌ Обичайното лечение. ♌ Инхалатори. ♌ Вентолин (Салбутамол). ♌ Епинефрин. ♌ Кетотифен. ♌ Монтелукаст. ♌ Билки: ♌ Риган. ♌ Гинко билоба. ♌ Джинджифил. ♌ Чесън. ♌ Сладник (сладък корен). ♌ Куркума. ♌ Лимонена трева. ♌ Коприва. ♌ Зехтин и арпаджик. ♌ Червен кромид лук с мед. ♌ Горчиви бадеми. ♌ Марихуана. ♌ Има ли излекуване? ♌ Заразна ли е?

Освен дозиращата им функция в някои от марките има вграден разпрашител, който позволява по-бавно и пълноценно усвояване на медикамента. Има и такива модели, при които специално устройство информира още колко дози от лекарството са останали в резервоара.

За малки деца и тежко болни се предлагат т.н. небулайзери, които превръщат медикамента в мъгла за по-лесното му вдишване. Какъв точно инхалатор може да използва конкретен пациент, следва да се обсъди с лекуващия.

Само малко количество от лекарството, което се подава чрез инхалатор, се наслоява в белия дроб, но именно то извършва терапевтичната работа, а останалото се изхвърля от тялото. Въпреки че и 10% от дозата има лечебно въздействие, целта е да се достави максимално количество. То зависи и от устройството, и от техниката на инхалация, и от размера на частиците.

Болният би запитал: кой е най-успешният инхалатор тогава? Но досега не е правено сравнение. То и не би било от полза, защото в ефективността се намесват и лични фактори като анатомичните особености на дихателните пътища, техниката на вдишване и други.

И все пак: изборът на правилния инхалатор е най-съществената част от лечението. Това е индивидуална задача, в която се наместват и личните предпочитания, и цената. Не бива да се настоява пациентът да ползва определен вид инхалатор, а да бъде подкрепен да намери този, който най-добре му „пасва“. Защо е толкова важно?

Категорично е установено, че следването на лечение чрез инхалатор е в пъти по –трудно от другите видове въвеждане на медикаменти. Според СЗО едва половината от болните на дългосрочна терапия се придържат към нея, което се отразява на състоянието им, броя и тежестта на пристъпите. Така възможности за съвременно лечение има, но те не се ползват изцяло и от всички.

Лекарствата, които се въвеждат чрез инхалатор, са няколко групи, наложили се с практиката, като методът е подходящ за някои и не особено – за други. Най-голямата група са адреномиметиците, чиято инхалаторна доза е от 100 до 400 пъти по-мъничка от нужната за орален прием. Ефектът започва от втората минута. Най-ползваните у нас препарати са салбутамол (Salbutamol, Albuterol, Astmasol, Ventolin), Berodua, Berotec плюс тези с удължено действие – Foradil и салметерол (Serevent).

Един от предпочитаните представители на групата е Буто Асма.

Буто Асма инхалер

На първо място отбелязваме цената му – само 1.14 лв, заплащани от пациента и относително ниската обща стойност преди реимбурсирането. На свободна продажба – 6.13 лв.

Буто Асма подава salbutamol, като една опаковка е разчетена за 200 впръсквания. Медикаментът разширява бронхите и така облекчава дишането.

Противопоказан е при свръхчувствителност към основното или помощните вещества. Тук е мястото да отбележим, че всеки медикамент съдържа и допълнителни съставки. Прилага се внимателно при тиреотоксикоза, високо артериално налягане, диабет,сърдечно-съдови патологии. Предупреждението е да не се шофира изобщо и да не се посяга в никакъв случай към работи с машини при старта на терапията, докато пациентът не установи как точно му въздейства този продукт.

Буто Асма не се прилага и в комбинация със следните лекарства:

 • Неселективни бета-блокери, които потискат работата на салбутамол;
 • Психотропни, конкретно имипрамин, хлорпромазин и хлордиазепоксид;
 • Медикаменти, които снижават нивото на калия.

Най-ниска цена от групата: Салбутамол инхалер – 3 ст доплащане от страна на пациента, свободна продажба – 4.78 лв.

Серетид

Това е предварително дозиран прах за инхалации, комбиниран препарат от салметерол и флутиказон пропионат. Двете вещества имат разни начини на д-вие. Салметерол попречва възникването на бронхоспазъм, а вторият подобрява белодробн. функция и предотвратява обострянето. Препаратите са алтернативни за пациенти, които едновременно получават агонист β2 адренорецептор и инхалаторни глюкокортикостероиди.

мнения, отзиви, коментари, форум

Салметерол действа дълго – до 12 часа като ефектът му се почувства след 10-20 минути. Той потиска ранната и късната фаза на реакцията на инхалационните алергени, тоест във времето, когато бронходилатиращия ефект вече отсъства.

Флутиказон пропионат спада към глюкокортикостероидите и при инхалационно въвеждане оказва явно противовъзп. и противоалергично д-вие в дробовете, което намалява клиничната симптоматика и снижава честотата на обострянията, съпроводени с обструкции на дихателните пътища. Възстановява реакциите на болния и дава възможност неусетно да се снижи честотата на приемане.

Изследване сред 318 възрастни с бронх.астма е показало, че прилагането на двойни дози Серетид в течение на 14 дни води до незначително увеличение на честотата на нежеланите явления:

 1. тремор – 1%;
 2. учестено сърцебиене – 6%;
 3. гърчове —<1%;
 4. кандидоза на устн.кухина — 6-8%;
 5. хриплив глас – 2%.

Други странични действия на салметерол: главоболие, хипокалиемия, аритмия. Съществуват редки съобщения за болки в корема, нервност, кожни обриви, гадене, периферни отоци, раздразнение на лигавицата в носоглътката, изменение на вкусовите усещания, мускулни спазми и хипергликемия в мн. редки случаи.

Други странични действия на флутиказон пропионат: отоци по лицето и носоглътката, нарушено дишане, много рядко се отбелязва тревога, нарушение на съня и поведенчески разстройства като хиперактивност и раздразнителност, преимуществено при деца.

При дългосрочно използване на комбинацията на двете съставки е възможно потискане на функциите на кората на бъбреците.

Показания: за лечение на всяка от формите на бронхиална астма, за пациенти с недостатъчен контрол върху заболяването, в качеството на стартова поддържаща терапия при пациенти с ежедневни симптоми за бързо купиране и други.

Противопоказания:
 • свръхчувствителност към компонентите;
 • възраст до 4 години.

Внимание при: туберкулоза, вирусни и бактериални инфекции на дих.пътища, тиреотоксикоза, захарен диабет, катаракта, остеопороза, бременност, лактация и други.

Заради опасността от развиване на бронхоспазъм да не се ползва заедно със селективни и неселект. β-адреноблокатори с изключение на случаите, които те са крайно необходими.

Симбикорт

Прах за инхалация, съдържа будезонид, заедно с формотеролов фумарат дихидрат. Първият е кортикостероид, който снижава отока в белия дроб, а вторият е бронходилататор, който отпуска подпомага дишането, отпускайки мускулатурата на въздухоносните пътища.

За лечение на астма се предписва в комбинация с друг инхалатор, който да облекчава симптоматиката, или като монотерапия.

Противопоказания:
 1. свръхчувств. към активн. в-ва и лактоза;
 2. диабет;
 3. белодробна инфекция;
 4. високо артер. налягане и патологии на сърцето;
 5. патологии на щитовидна и надбъбр.жлези;
 6. недостиг на калий;
 7. чернодробно заболяване.

При наличие на подобни патологии, да се уведоми лекарят, включително за приемани други медикаменти като бета блокери, хинидин, дигоксин, диуретици, преднизолон, антидепресанти и много други, при предстоящо поставяне на упойка.

Нежелани ефекти: отичане по лицето, устната кухина, обриви, прималяване, хрипове, сърцебиене, тремор, кандидоза, дрезгав глас, главоболие, безпокойство, нарушение на съня, сърцебиене, бронхоспазъм и други. Някои от реакциите се проявяват при 1:1000, а други – 1:10000 души. Най-редки са депресии, поведенчески промени, стенокардия, промяна на вкуса, скок в кръвн.захар, промяна на костн.плътност.

Вентолин (Салбутамол)

вентолин астма
Вентолинът облекчава пристъпите на астма

Вентолин е известен под формата на сироп, шпрей или прах за разтвор, с който се зареждат пулверизатори. Този медикамент е с активен компонент салбутамол сулфат.

Принадлежи към групата продукти, използвани при пристъпи на астма или белодробен емфизем – действа бързо, като причинява отпускане на мускулатурата в дихателната система и разтваряне на бронхите за успешно преминаване на въздуха.

Облекчава дишането в продължение на 4-6 часа. Вентолин помага да се диша по-леко, спасява от хрипове и успокоява специфичната кашлица.

Вентолин. Сироп, инхалер, капки и разтвор. Как се правят инхалации?

Епинефрин

Епинефринът е синтетичен аналог на адреналина. Има способността да разширява дихателните пътища и е бърз начин за преодоляване на пристъпи от астма – въвежда се инжекционно. Използва се също при анафилактичен шок.

Минуси на епинефрин

От една страна адреналинът се има за ефективно средство за купиране на пристъп на бронхиална астма, но има двояко действие. Той се въвежда подкожно по време на пристъпа и въздейства на всички фактори на нарушената бронхиална проходимост: разхлабва гладката мускулатура на бронхите и отстранява отичането на лигавицата, но в същото време способства получаването на спазъм на кръвоносните съдове. Двоякото му действие се обяснява от реакцията на алфа и бета рецепторите, особено на бета 2 рецепторите. В болшинството от случаите подкожното и вътрекожното инжектиране са 0,2 мл 0,1% разтвор адреналин е достатъчно за купиране на пристъп. При неефективност може да се вземат още 0,2 мл.

Инхалациите с този препарат са особено ефективни при изразен оток на слизестата обвивка на бронхите. Обаче адреналинът много бързо се инактивира в организма, затова терапевтичното действие му е кратко и не предупреждава за възникването на повторен пристъп в близките 2 часа.

Плюс това е твърде възможно да се проявят разни странични явления, усилване на бронхоспазъма при повторно приложение, хипертония, стенокардия, тахикардия, аритмия, некроза на миокарда, инсулт. Затова ползването на синтетичен адреналин изисква стриктен надзор над артериалното налягане, пулса и реакцията на сърцето, особено у пациенти на средна и над средна възраст. И накрая – активното вещество вдига кръвната захар.

Щом епинефрин се избира за реакция на спешни и дори животозастрашаващи ситуации, от всички противопоказания се взема предвид единствено наличието на свръхчувствителност към активн. в-во или към допълнителните помощни съставки. Затова се казва, че противопоказания са относителни и са резултат от претегляне на ползите и минусите. Все пак да добавим още несъвместими с адреналина състояния:

 1. хипертиреоидизъм;
 2. диабет;
 3. исхемична болест на сърцето;
 4. глаукома.

Специално внимание – при тежка и дългосрочна бронхиална астма, дегенеративни патологии на сърцето и емфизем. Епинефрин минава през плацентата и съществува риска да ускори ритъма на плода. Прониква и в кърмата, но не в активна концентрация. Така че при бременни – единствено по прецизна преценка на риска, при лактация – може.

Изключено – категорично и без изключения!, шофиране и манипулиране на машини.

Внимание при следните лекарства:
 1. неселект. бета-блокери – вероятност от хипертония и брадикардия. Пропранолол понякога потиска бронхоразширяващото въздействие на епинефрин;
 2. дигоксин/хинидин – риск от аритмия;
 3. антидиабетна терапия;
 4. трициклични антидепресанти;
 5. общи анестетици – риск от аритмия, не по-малък – от остър белодр. оток.

В инжекционния състав се намира натр. метабисулфит. Той застрашава с алергичен отговор и бронхоспазъм при бронх.астма или алергия.

Внезапна смърт от астма

Мнозина считат, че съвременното лекарство е безопасно. Това е огромна заблуда. Според публикация в руския „Медицински вестник“ фармацевтичният бизнес се опитва да „подминава“ проблема с внезапната смърт при астма, но той съществува реално и такива случаи се регистрират ежегодно – от 2000 до 4000 броя за развитите страни. Според публикацията с годините расте не само наблюдаваната заболеваемост, но и смъртността от астма, особено сред младежите и децата. При това това е изход, абсолютно непредсказуем и настъпващ дори при пациенти, получили адекватно лечение.

В различни периоди вината е хвърляна на различни лекарства, когато е възникнала и максимата, че адреналинът лекува, но и убива. Но с натрупване на опит от множество изследвания се стигнало до следния извод: фаталният астматичен пристъп, водещ до внезапна смърт при бронхиална астма е следствие от прякото действие на синтетични бронхоразширяващи средства – бета-2-адреномиметици на фона на повишено съдърж. на адреналин и норадреналин в организма на болния, а не следствие от действието на самия адреналин.

Препоръчва се да се преразгледа концепцията за прилагане на бронхоразширяващи препарати:

 1. при неотложна помощ да се предпочитат метилксантини, а не бета-стимулатори;
 2. при назначаване на бронхоразширяващи средства да се предпочитат холинолитици, тъй като безопасността им е потвърдена;
 3. бета-2-агонисти, които са с по-удължено д-вие да се ползват само по особени показания и под лекарски контрол.

Според руските изследователи посочените по-горе мерки ще снижат количеството на случаите на внезапна смърт в световен мащаб.

Дайте мнение и Вие тук!

Кетотифен

кетотифен лекарства за астма
Прочутият кетотифен е едно от най-популярните лекарства за астма

Този медикамент е популярен антихистаминов препарат, който се прилага при алергични реакции. При терапии на астма на алергична основа оказва положително въздействие заедно с други медикаменти. Благодарение на него пристъпите на астма се разреждат, а когато все пак се случват са по-кратки и се понасят по-леко.

Медикаментът кетотифен е предназначен за траен прием при болни от астма, но не е подходящ за бързо въздействие по време на пристъп. Не бива да се приема през първите три месеца от бременността. Може да причини забавени реакции и сънливост, затова при лечение на астма с кетотифен е препоръчително да не се шофира.

Минуси на кетотифен

Противопоказания към кетотифен се явяват:

 • детска възраст до 3 години (за таблетки);
 • бременност и лактация.

С внимание се приема при епилепсия и чернодр. недостатъчност.

Продължителността на използването на противоалергичното с-во е не по-малко от 3 месеца, а пълният ефект от терапията настъпва от 1,5–2 месеца от старта на приема.

Странични ефекти
 • по отношение на нервната система: седативен ефект, забавени реакции, умора, лек световъртеж, главоболие, отпуснатост, сънливост, по-рядко – безпокойство, нарушение на съня, нервозност (особено при децата);
 • по отношение на храносм.тракт: сухота в устн.кухина, гадене, повишен апетит, запек, повръщане.
 • други: тромбоцитопения, дизурия, цистит, увеличаване на теглото, кожни реакции.

Усилва ефектът на сънотворните и другите антихистаминни средства.

При предозиране се явяват симптоми като сънливост, нистагъм, дезориентация, бради или тахикардия, снижаване на кръвното, повишена възбудимост и други. Лечението е промиване на стомах, вземане на активен въглен, симптоматична терапия.

Ето и някои отзиви от конкретни потребители:
 • Вика: Моето дете е на 10,5 години, назначиха ни кетотифен. Седативният ефект бе така силен, че ни прати в болница. Много се изпраших. Може на някой да му харесва този препарат, но предупреждавам родителите:бъдете внимателни при използването на кетотифен!!!
 • Наталия: Детето ми беше на около 3 години, може и малко повече. Дадоха ни 1/2 таблетка да я приемаме в 7 часа вечерта. Първият път дадох, а след 1,5 часа тя направо падна, краката й се подкосиха. Помислих, че е загубила съзнание. А дозата била голяма за нея. Лекарят я намали на 1/4 и всичко се оправи.
 • Ирина: Това лекарство го взимам от години. Казвам не за реклама, а от моя опит – не мога да се откажа от кетотифена, защото нито едно друго лекарство не ми даде възможност да дишам, да работя. Сега искам вече да живея без лекарства, но се боя, че като не го пие вечерта, сутринта няма да успея да отида на работа. Засега нямам решение.
 • Людмила: Прочетох много хубави отзиви, купих, взимам, но след това спя по цял ден. Реших да го пия само събота-неделя. И си викам – ако на мен действа тъй, как ли ще е при малки деца?!
 • Олга: Кетотифен реално действа, но си има страничните ефекти – цистит, аритмия.
 • Таня: Дъщеричката ми е постоянно сънлива. Страхувам се да давам, но лекарят ме убеди. Ние имаме бронхиална астма и алергичен ринит.
 • Виктория: Купихме капсули от Германия. В инструкцията пише, че е за над 6 години, а казвате, че го давате на 3-годишни. Ние сме още на 5, не знам какво да правя.
 • Мишаня: Синът ми сега е на 11-т години, тежи 60 кила при ръст 164. За три години ползване на препарата рязко качи 15 кг. Сега не му давам кетотифен, но той не отслабва. Не знам какво да правя.
 • СиДи: Давам го на сина ми от 2.5 години, няма странични ефекти.
 • Таs: Не знам, при мен имаше и то много неприятни: отпуснатост, потиснато настроение, гадене…
 • Н.Р: На мен педиатърката ми беше казала, че кетотифенът няма странични ефекти, само в редки случаи причинява затлъстяване. Та ми беше чудно как няма странични ефекти, след като причинява затлъстяване?! Явно върху организма се оказват някакви въздействия, които нарушават баланса. (Мненията са от български и руски форуми)

Монтелукаст

Още един медикамент за лечение на астма – монтелукаст. Този продукт облекчава дишането при астма, като се приема в качеството му на допълнителен продукт. Предпазва от проява на пристъпи на астма след физическо усилие. Същевременно предотвратява и алергични пристъпи.

Как действа монтелукаст? Блокира действието на веществата левкотриени, които се намират в белите дробове и в определени случаи причиняват стесняване на бронхите и оток на стените им. Медикаментът не се прилага по спешност при пристъпи на астма, тъй като не е в състояние да овладее ситуацията. Подходящ е за дългосрочна терапия.

Билки: Риган

астма
При адекватно лечение мъчителната астма е под контрол

Къде без лековитите треви, без билковите рецепти на народната медицина?! Някои от познатите билки облекчават общото състояние на хората с астма и подкрепят усилията им за лечение.

Сред често търсените билки при астма е риганът – уникално растение с мощно антиоксидантно действие. Съдържа фенолни киселини и флавоноиди, комплекс от витамини и микроелементи.

Известно е действието му при кашлица, популярен е като цяр при астма и ревматизъм. Риганът също като някои медикаменти е чудесно средство за поддържане на дихателната система в тонус.

* Съветът на народните лечители е да се пие всеки ден чай от риган – супена лъжица сух риган стрък се залива с две чаши вода и се вари 15 минути.

Прецежда се веднага и се изчаква малко – да може да се пие; вдишват се и парите, полезно е при астма. Чаят има комплексно въздействие върху организма, като укрепва имунната система и разрежда пристъпите на астма.

Гинко билоба

Изненадващо е, че гинко билоба – древният растителен вид, който помага да се съхрани добра памет и концентрация, а също и подобрява кръвообращението – това растение дава шансове и на хората с астма. За да изпитаме това полезно въздействие е необходимо да пием редовно чай от гинко билоба.

Прави се така: супена лъжица листа от гинко билоба се варят 10-15 минути в чаша и половина вода. Веднага след това се прецежда и се изпива на два пъти в рамките на деня. Ако системно се пие този чай от гинко билоба, пристъпите на астма ще се разредят.

Джинджифил

астма
Риганът помага срешу честите пристъпи на астма

Любопитното за джинджифила е, че той усилва лечебния ефект от други лекарствени продукти при астма.

Добавянето на джинджифил към други продукти усилва лечебните ефекти, улеснява отпускането на мускулатурата и “отпушване” на бронхите. Дишането става по-леко, по-бързо приключват пристъпите на астма.

Чесън

Чесънът е универсален лек за много заболявания, помага и при астма. Говорим за въздействие върху симптомите на болестта. Може например да се правят инхалации със счукани скилидки и джинджифил – облекчава дишането. Друг вариант е няколко скилидки чесън да се варят до омекване в прясно мляко.

Изяждат се, след като изстинат. Прилагането на чеснови рецепти за лечение на астма всъщност не “убива” болестта, но помага да се разредят пристъпите на задух и по-леко да се понасят неприятните симптоми.

Сладник (сладък корен)

Отварата от сладник облекчава кашлица и задух и помага да се отделят задържаните секрети във възпалените дихателни пътища. За приготвянето на отварата са необходими две супени лъжици наситнен изсушен сладък корен, които се сипват в половин литър вряща вода и се варят 15 минути.

Съдът се отдръпва от огъня и отварата престоява два часа, след което се прецежда. При стомашни проблеми цялото количество се изпива за един ден, разделено на три равни части. При дихателни проблеми, включително астма, се отпива на глътки по малко за облекчаване на дишането и отхрачване.

Куркума

С куркума доказано може да се овладее оток на белите дробове при астма – състоянието е провокирано от възпалителни процеси и свиване на кръвоносните съдове. Подправката куркума тук е лекарство – тя съдейства за отпускане на дихателната мускулатура и за разширяване на локалните кръвоносни съдове. Така дишането се нормализира.

Лимонена трева

Ароматната азиатска трева е колкото подправка – толкова и лекарство. С нея се правят сполучливи инхалации при астма, добре действа комбинацията на лимонена трева и корени от репей. От двете лековити растения се вземат по две пълни супени лъжици и се сваряват за пет минути в два литра вода.

Съдът се отдръпва от огъня и по познатия класически начин – с хавлиена кърпа на главата, дишаме наведени над парата. Лечебната пара отпуска и разширява дихателните пътища и дишането става по-леко.

Коприва

Наистина ли копривата помага при астма? Оказва се, че тази полезна билка има принос и към симптоматичното лечение на астма. Най-добра за поддържащото лечение, което предотвратява чести пристъпи, е младата пролетна коприва. От нея трябва да се набере голямо количество, което се наситнява в кухненски робот и през марля внимателно се изцежда. Сокът се съхранява в стъклена бутилка, в хладилника. От него се пие по една чаена лъжичка три пъти на ден, половин час преди хранене.

Зехтин и арпаджик

Богатото съдържание на витамини и ненаситени мастни киселини прави зехтина необходимо допълнение в менюто на човека с астма. Същевременно трябва да се отчете и лечебният ефект на тази уникална мазнина, която подобрява на клетъчно ниво храненето на тъканите и съдейства за преодоляване на възпалителните процеси.

В комбинация с достойнствата на лука може да се получи ефективен продукт за поддържане здравето на дихателната система. Ето рецепта за зехтиново-лучено пюре, което действа укрепващо на дихателната и имунната система и намалява риска от чести пристъпи на задух:

* 40 глави арпаджик се попарват във вряща вода за няколко минути, обелват се и се задушават в половин литър студено пресован зехтин (zdrawe.ws). След като поизстине, сместа се разбива с блендер. От нея се взема по една супена лъжица сутрин и вечер.

Червен кромид лук с мед

Още една лучена рецепта, подходяща при обостряне на хронични бронхити и астма през есента и зимата – препоръчана от известния фитотерапевт д-р Атанас Михайлов. Тя е простичка, но много ефикасна: за нея са необходими няколко глави кромид лук и чист пчелен мед. Лукът се настъргва и получената кашичка се обърква хубаво с меда; няма точна пропорция. От тази смес се взема в рамките на деня 5-6 пъти по 1-2 чаени лъжички.

Горчиви бадеми

Горчивите бадеми в съчетание с натурален билков мед са друг вариант за укрепване на имунната система и стабилизиране на дихателните пътища. Звучи правдоподобно максимата, че разболяването от астма в основата си е допуснато от организма поради неспособност на имунната система да гарантира защитата на организма, защото не е достатъчно стабилна (lechitel.net).

Горчивите бадеми и кайсиеви ядки са сочени като един от факторите за тази стабилизация. Както вече е известно, те съдържат прословутия витамин В17 с антираков и животосъхраняващ ефект.

За да се приготви лек срещу астма с горчиви бадеми, са необходими 300 г сурови ядки. Те се смилат ситно и се смесват с половин килограм мед. От сместа се взема всеки ден – сутрин на гладно, по една супена лъжица.

Марихуана

От няколко години упорито се говори за ползата от канабиса за лечение на дихателната система. Компоненти от марихуаната действат разширяващо на бронхите и улесняват достъпа на въздух до белите дробове. Както се знае, при астматичен пристъп може да се получи хипоксия, т.е. задушаване, ако своевременно не се осигури проходимост на дихателните пътища.

Отпускащият ефект от марихуана в подобни случаи е научно доказан от екип на Калифорнийския университет. В сравнение със салбутамола – един от бързо действащите медикаменти за пристъпи при астма – марихуаната осигурява защита от спазъм за по-продължително време и предотвратява образуването на слуз в бронхите и белите дробове.

Тъй като при астма пушенето е противопоказно, лечебният ефект от тревата се постига чрез специални изпарители.

Има ли излекуване? Заразна ли е?

Има твърдения, че болестта астма може да бъде стопроцентово излекувана. В медицинския свят обаче се говори по-скоро за високоефективен контрол върху болестта с признанието, че все пак пълното излекуване не е възможно. В много случаи хора, които са открили терапия с по-категоричен ефект и са стабилизирали здравето си смятат, че са напълно излекувани, но това е самозаблуждение.

Важно е обаче рисковите епизоди да бъдат ограничавани съзнателно – да се спазва предписаният от лекуващия медикаментозен режим, да се съобразяваме с препоръчаната диета, да следим за собственото си състояние и да имаме готовност за реакция в момент на пристъп.

Опасната астма не е заразно заболяване. Хората, които не разпознават симптомите й понякога се страхуват от инфекция, докато техен близък или просто случаен човек се задъхва в хрипове и мъчителни опити за кашлица. Това все пак е преходно състояние, без да е причина за подобни прояви и у хората в близост.

Лечение на астма

Заболяването се числи към обхвата на действие на специализираните лечебници по пневмо-фтизиатрични болести и към клиники и отделения по пулмология, алергология и прочее на многопроф.болници. Изпъква Александровска като университетско заведение, което приема болни от цялата територия на страната с бронх.астма с/без алергичен ринит.

Астма център Плевен

Това е обединение на специалисти по белодр.болести, които се занимават с ред остри и хронични проблеми, включително бронх.астма. Голяма част са университ.преподаватели. Центърът се включва в национални скрининги и изследвания на заболявания, провежда профилактични акции за ранно установяване на заболели в спектъра на обхвата на Центъра. Практиката е оборудвана с модерна апаратура за диагностика.

Симптоми на бронхиална и кардиална астма

Бронхиална астма – това е възпалително хронично заболяване на дихателните пътища. Бронхите поради различни дразнители са стеснени, получават се спазми и това пречи на нормалното дишане. Бронхиална астма се разпознава по следните признаци: тежко дишане със свирещ звук, кашлица, затруднено вдишване, удължено време за издишване, учестен пулс, рядко – храчки със стъкловидна консистенция.

Кардиалната астма е заболяване, при което класическите симптоми – хрипове, поемане на дъх с характерен свирещ звук, бавно издишване и кашлица – тези симптоми са резултат от невъзможността на сърцето да изпомпва кръв ефективно.

Това състояние се наблюдава при сърдечна недостатъчност; развитието на болестта е свързано със задържане на течност в бронхите, което блокира нормалното дишане. Към типичните симптоми на астма тук се прибавят сърцебиене и много високо кръвно налягане с учестено повърхностно дишане и тревожност.

Преднизолон и метилпреднизолон

Терапията на тежка бронхиална астма включва и орални глюкокортикоидни средства с дълго – над 3 месеца или при необходими чести курсове по 3-4 на брой в годината, ежедневно (обикновено преднизолон — 60 мг/ден) или по алтернативна схема.

Показания за прием: влошаване на симптоматиката „ден след ден“, снижение на пиковата скорост на издишането – под 60%, или съществено повишение на потребността от бета2-АГ, нарушение на съня заради нощни симптоми. Необходими са предимно на много възрастни пациенти в риск от летален изход.

Според някои източници е по-надеждно да се ползва метилпреднизолон, тъй като почва да действа бързо и прониква дълбоко в бронхите.

Предпочитат се таблетните форми. Инжектират се само, ако болният не умее да поглъща поради разни проблеми. При добър положителен отговор дозата бързо се снижава с по 25% всеки ден или се спира.

Обичайно състоянието се подобрява за около 2 седмици.

Типът медикаменти не се прилагат при:
 1. гъбични патологии;
 2. свръхчувствителност.
Повишено внимание се изисква при:
 • високо артер.налягане;
 • застойна сърд.недостатъчност;
 • чернодр., бъбр.недостатъчност;
 • зах.диабет;
 • остеопороза, специално след климакса;
 • тежки псих.заболявания, емоц.нестабилност, епилепсия;
 • язва на стомах и 12-пръстник;
 • мускулна слабост;
 • миастения гравис;
 • нарушено кръвосъсирване и други.

Нежелани ефекти: появата им е малко вероятна, според производителите, при приложение в ниски дози. Като цяло корктикостероидите създават податливост към умора, стрес, безсъние, промени в настроението и други.

При деца

астма алергия лечение
За съжаление астмата е доста разпространена и при децата.

За жалост от бронхиална астма страдат и деца – от 4 до 10% от всеки набор, и процентът непрекъснато се увеличава. Това е едно от най-разпространените хронични заболявания в детската възраст, често с усложнения и хоспитализации.

Сериозна роля за проявата на заболяването има наследственият фактор. За отключването на заболяването основна роля играят алергените, на първо място – домашният прах и съдържащите се в него акари. Да не забравяме също плесените, влагата, слюнка и отпадни материали от домашни животни и насекоми.

Отключващ фактор могат да са също лекарства, цветен прашец, замърсената околна среда, физически натоварвания, стрес, вирусни заболявания. Необходимо е търпение и постоянно внимание за контрол върху болестта астма, която въздейства чувствително върху развиващия се млад организъм.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Изчистване при подагра и симптоми

Изчистване при подагра: ето как се прави!

Как ефективно се прави изчистване при подагра; какво означава това? Пикочна киселина и подагра: симптоми …

13 Мнения

 1. Васи Младенова

  Пробвала съм какво ли не против астма, но само вентолинът ми действа, макар и временно. Епинефринът и кетотифенът са гола вода, само даваш пари на вятъра, никаква полза!

  • Лекар.БГ

   Благодарим ви, г-жо Младенова! Добре е, че даваме не само положителни, но и отрицателни отзиви за лековете и лекарствата против астма. Така хората ще могат по-добре да се ориентират. Ще се радваме много, ако и други читателите споделят какво ползват, какво им помага и какво не – при лечението на астма!

 2. Елизабет

  Моята астма е многогодишна -40години. Тази зима 2015 – 2016г. е много тежка за мен. Средата в която работя е стресираща от следните обстоятелства : детска ясла , където сестрите се вживяват на началнички и още ако , както съм аз пенсионер вишист , отношението е отвратително. В моя случай това е предпоставка , астмата ми да се изостри. Нямам избор тъй като имам 240лв. пенсия и вече 7-ма година работя на тази работа.Лекувам се по указания на лекар /много добър специалист д-р Ангелова/, със Серетид поддържащ и Буто астма при нужда.Но вече 3месеца нещата са лоши и се налага вземането на преднизолон по схема , всеки месец. Само това ме спасява.

 3. elizabet probvai cerven luk mnogo pomaga

 4. Синът ми е с такова заболяване,търсим нов лекар?Препоръки,район Стара Загора а!????

 5. Моето дете кашля изписаха ни кетотифен и ериос Може ли да се пие едновременно

 6. Виолета

  Болна съм от астма от 13 годишна.Заведоха ме на Балкан на много студен въздух спях под открито небе на палатка и здравето ми си отиде там.
  С годините свиренията ми изчезнаха,но пристъпите не.Станаха по особени,по тежки.Ужасна кашлица,болка в корема и пристъпа идва.Вдигам кръвно,сърцето ми ще изкочи.На 38 години съм ! Постоянно не ми е добре.Не се чувствам жизнена,нито способна да работя.Постоянно ми е отпаднало.Чувствам тялото си така изморено все едно съм работила цял ден 13 часа на крак.Постоянно ми се спи.Когато сърцето започна да ми прави номера от лекарствата най-вече от вентолина го спрях и обърнах на салбутамол.Като малка постоянно лежах по санаториуми,какви ли не машини за дишане ми даваха,уж да ме излекуват,а не се оправих.Страдам постоянно от главоболие.Случвало ми се е при пристъп да припадам у дома.Като малка преди да се разболея се занимавах със спорт и плуване.Хоби ми беше леката атлетика,а сега нищо не мога да правя.Нито да карам колело.Задъхвам се по баирите.Моля ви кажете ми нормално ли е състоянието ми от астмата и тази постоянна отпадналост ? И сърцето си не чувствам добре напоследък.Бие страшно бързо.понякога така ме заболява глава,че не мога да се надигна от леглото и ми става лошо.Цялата глава ме боли и пристъп получавам.Моля кажете ми умирам ли ? Съжалявам за прекия въпрос,но обичам всичко направо да се казва.При силни пристъпи използвам метилпреднизолон хапчета.Защо не се чувствам способна да работя ? Защо се изморявам толкова бързо ? Дори и от една проста разходка.Чувствам тялото си като парцал и чувствам тялото ми как ми тежи и някаква постоянна умора.Моля отговорете ми ! Какво да правя ?Нормално ли е всичко това за дългогодишна астматичка.Според вас астмата ми влошена ли е ? На няколко пъти съм чувствала ужасна болка в гърдите,нито дъх да си поема,нито нищо.Болката е неописуема.Много боли посредата на гърдите ! Просто не мога да ви го опиша.Все едно нещо ме е затиснало.От лекарствата особено след като ползвам метилпреднизолон,се чувствам като парцал.

 7. И аз съм асматик от около 8 години. С рецептурна книжка ми изписват серетид и като вземам сутрин и вечер съм много по-добре. Салбутамола е само за пристъпи. Трябва да започнеш с всекидневно лечение и трябва да се стабилизираш. Но при всички положения на лекар първо. Ти вземаш лекарства само за крайни случаи. Така няма да се оправиш. Искай да влвзеш в болница за 3 дни да те стабилизират и от там да ти предпишат терапия с лекарство като серетид или симбикорт.
  Успех.

 8. Лекар.БГ

  Благодарим на всички за въпросите и препоръките във връзка с лечение на бронхиална и всякаква астма! Разгледали сме всички лекарства и инхалатори, които адмирирате, както и техните странични ефекти и противопоказанията им. Добавили сме и характерни симптоми, без които не може. Стана наистина полезен справочник. Ако сме пропуснали някой лек за астма, дайте го насам!

 9. В. Тодорова

  Моля ви още веднъж да не ми публикувате имейл адреса и името – те стоят тук под „коментар“ неотлъчно, въпреки многократната ми молба – В. Тодорова.

  По въпроса за алергията – боря се и живея вече 85 години. Преживяла съм най-различни форми. Алергична съм към 43 храни, химикали, миризми, въздействия от ел. уреди и сигурно пропускам още нещо. Щом усетя, че носът ми е запушен, вземам една четвърт ди менхидринат и след 10-15 минути ми олеква. Понякога, когато са по-тежки алергичните реакции, продължавам лечението до изчезване на симптомите. Алергията ми е доказана с 13 тествания в Александровска болница. Правиха ми лекарства за десенсибилизация, но положението се влоши и спрях лечението.

  • Лекар.БГ

   Госпожо Тодорова, проверихме специално. Имейлът ви не е публикуван никъде на сайта. Това, което виждате, е само на вашия компютър. За свое успокоение проверете от някой друг компютър и ще видите, че мейлът ви не е публикуван. Що се отнася до вашето лечение на астма и алергия, стискаме палци по-скоро всичко да е наред!

 10. Атанасов

  Relvar 92/22

 11. На мен марихуаната ми помага да спа при такива ситуации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.