Бронхиална астма
Бронхиална астма – симптоми; пристъпи и лечение, лекарства и билки

Бронхиална астма – симптоми; пристъпи и лечение

Бронхиална астма като заболяване: причини, симптоми. Специфичната диагностика. Как да действаме при пристъп. Лечение – медикаменти, народна медицина. Какви усложнения могат да се получат. Профилактика

Бронхиална астма – това е хронично, неинфекциозно заболяване на дихателните пътища от възпалителен тип. Пристъпите от бронхиална астма често се развиват след симптоми-предвестници; те представляват редуване на рязко, кратко вдишване – и продължително, шумно издишване. Обикновено се наблюдава и кашлица с гъсти храчки и свистящи хрипове. Диагностицирането на болестта изисква прилагане на инструментални методи, лабораторни анализи и обстоен физикален преглед. Болестта се лекува комплексно; в зависимост от прогресията й и индивидуалната здравна характеристика на пациента се подбират медикаменти – например аерозолни бета-адреномиметици, кортикостероиди и др.

Какво е бронхиална астма?

Бронхиалната астма е едно от най-често срещаните хронични заболявания сред населението на цялата планета. Има много спорове по въпроса дали тази болест може да се излекува окончателно. Спори се дори и в случаите, когато е диагностицирана в ранен стадий и след успешно прилагане на съвременни терапии липсва характерната

Какво всъщност е болестта астма? Накратко: постоянно възпаление на дихателните пътища, което винаги е съпътствано от хиперактивност на бронхите.

Да повторим основните симптоми на астмата: пристъпи на задух или дихателен дискомфорт, пристъпи на кашлица и задушаване, свистящо дишане. Стените на бронхите при тези процеси се удебеляват – причините са свръхпродукция на секрети, спазми, възпалителен оток. Стесняват се въздушните проходи, което затруднява газообмена и се развива кислороден глад на тъканите.

Причини, форми и степени

Най-опасни провокиращи фактори за развитие на бронхиална астма са екзогенните алергени. Лабораторните тестове доказват висока чувствителност към тях у болни с бронхиална астма или принадлежащи към рискови групи на заболяването.

астма
Природата на бронхиалната астма е добре изследвана, но пълно излекуване е невъзможно – засега

Особено разпространени са битовите алергени – домашен и книжен прах, храна за декоративни рибки, животински косъм, растителни алергени и хранителни алергени. При 20 до 40% от пациентите с бронхиална астма е установена сходна реакция и към медикаменти, а при 2% заболяването е последица от продължителна работа във вредни производства или примерно в парфюмерийни магазини.

Важен фактор са също инфекциите: патогенните микроорганизми и продуктите от жизнените им процеси могат да въздействат като алергени, причинявайки сенсибилизация на организма. Освен това постоянният контакт с инфекцията поддържа възпалителния процес в брониалното дърво в активна фаза, което повишава чувствителността на организма към екзогенните алергени.

Заслужават внимание и т.н. хаптени; това са небелтъчни компоненти, които – попадайки в организма на човека, се свързват с негови белтъци и също предизвикват алергични реакции, т.е. увеличават риска от развитие на бронхиална астма.

Такива фактори като наследственост, простуда, стрес – също имат място в етиологията на бронхиалната астма.

Бронхиалната астма подлежи на класифициране по различни признаци: според етиологията или причината; според тежестта на протичане и пр. Така намример може да се коментира астма от алергичен тип; неалергична; смесена; неуточнена. Според общата характеристика и тежестта се говори за следните видове:

“Демир

Интермитираща или епизодична. Симптомите й възникват по-рядко от веднъж седмично, острите състояния са редки и кратки;

Персистираща, постоянна. Тя има три степени на тежест:

 • Лека – симптомите възникват веднъж седмично до веднъж месечно;
 • Средна – пристъпите са всеки ден;
 • Тежка – симптомите на практика са постоянни.

В протичането на бронхиалната астма има периоди на ремисия и кризи, остри състояния. Според възможността за контрол върху пристъпите астмата може да е контролируема, частично контролируема или неконтролируема. Всички тези характеристики са важни за избора на терапия, затова представянето на даден случай включва изброените квалификации, например: “Случай на бронхиална астма от алергичен тип, интермитираща, контролируема, в стадий на стабилна ремисия.”

От нерви ли се получава?

Не са малко хората, които определят стреса като главна причина за появата на бронхиална астма. В това има истина, но не е единственото обяснение. Един остър пристъп действително може да бъде провокиран от натоварващи преживявания, силни емоции, депресивни състояния. Ако се ограничим само с тези обяснения, астмата може да се определи като психосоматично заболяване.

Това обаче няма да е правилно, защото са доказани и множество дразнители от друг тип. В интерес на пациента е да знае кои са те и да се старае да ги избягва. Става дума за всякакви алергени, влажен климат, инфекции на дихателната система – простуда и грип; за стресови ситуации, тютюнопушене, влошена екология, плесени, някои лекарства – например обезболяващи; големи физически натоварвания; индивидуални дразнители – компоненти, които по природа не се определят като алергени.

Астма или астматичен бронхит?

Бронхиална астма – това е хронично заболяване на бронхиалното дърво. Немално специалисти са на мнение, че то се развива на база предразположеност към спазми – наследена или придобита; и в добавка – дразнител под формата на алерген. Ето защо е важно при лечението на бронхиална астма не просто и само да се овладява спазъмът с лекарства, но и да се премахва причината за болестта чрез дета, иглотерапия, иглорефлексотерапия, психотерапия.

Бронхиална астма – симптоми
Как трябва да действаме при астматичен пристъп?

При такова състояние имунитетът винаги е отслабен; налице е някаква алергия, а много често – и невроза. Допълнителна провокация за проявата на спазми може да бъде някаква инфекция.

Сега за астматичния бронхит: при него основен алерген са токсините, отделяни от болестотворни микроби. Определят го като предшественик на бронхиалната астма; изразява се в леки пристъпи на кашлица, слаби прояви на задух – нещо, което най-често се свързва с настинки и обикновено се неглижира.

Симптоми на бронхиална астма

Пристъпите от задух при бронхиална астма се развиват в три стъпки: период на предвестниците, период на същинския епизод и обратно развитие.

Симптомите на приближаващ пристъп или периодът на предвестниците е най-ясно изразен при пациентите с инфекциозно-алергична природа на астмата. Проявява се чрез вазомоторни реакции на носоглътката – неспиращо кихане, отделяне на обилни воднисти секрети.

Същинският пристъп независимо от предупредителните сигнали на организма обикновено започва внезапно. Пациентът изведнъж усеща, че гърдите му са стегнати и не може да диша свободно. Вдишването става рязко и късо, а издишването – обратно, продължително и шумно. Дишането става неритмично, със силни свистящи хрипове и трудно отхрачван, жилав секрет. При такъв пристъп пациентът търси начин да заеме най-удобна позиция – по правило се стреми да седне; тялото му е наклонено напред и се опира с лакти в коленете си. лицето му отича, вените на шията се издуват; буквално видими стават усилията на мускулите да подпомогнат издишването.

Обратното развитие означава постепенно успокояване; хриповете се разреждат, задухът отслабва и издишването се облекчава.

Ето кои симптоми могат да насочат към възможната диагноза бронхиална астма:

 • Високотонални свистящи хрипове при издишване, особено у деца;
 • Повтарящи се епизоди със свистящи хрипове, затруднено дишане, усещане за стягане на гръдния кош и кашлица, която нощем се усилва;
 • Сезонно влошаване на състоянието и функциите на дихателната система;
 • Наличие на екземи и алергии в анамнезата;
 • Възникване на симптоми или влошаването им при контакт с алергени, прием на медикаменти, пребиваване в задимена или запрашена среда, физически натоварвания и емоционални напрежения;
 • Чести простуди с усложнения в долните дихателни пътища;
 • Подобряване на състоянието след прием на антихистамини и противоастматични медикаменти.

Какво да правим при пристъпи на астма?

Важното е да не изпадаме в паника – въпреки обяснимите негативни усещания и притеснението, страха. Трябва да заемем удобна поза, най-често седяща, и да се опитаме да вдишваме и издишваме равномерно.

Ако това се случва за първи път, не знаем какво да правим, нямаме подходящи лекарства – веднага да извикаме бърза помощ.

мнения, отзиви, коментари, форум

Ако вече сме преживели астматичен пристъп и лекарят ни е препоръчал лекарства – да ги приемем и да се опитаме да се успокоим. При положение, че те би трябвало да са подействали, но състоянието ни не се променя – да търсим по най-бързия начин медицинска помощ.

Изследвания

Диагноза бронхиална астма може да бъде поставена от лекар-пулмолог възоснова на оплакванията и при наличието на характерните симптоми у пациента. Всички следващи диагностики имат за цел да установят причината и степента на прогресия на заболяването. Опитният пулмолог може да установи с точност от какво страда пациентът и само от звука при класическото почукване по гръдния кош и слушайки дишането с добрата стара слушалка.  Заболяването дава отражение и върху сърдечните тонове по специфичен начин.

Дайте мнение и Вие тук!
Бронхиална астма – пристъпи
Болестта води до промени в бронхите

Разбира се, назначават се и съответните инструментални и лабораторни изследвания.

Спирометрия: задачата е да се потвърди диагнозата и да се установи доколко са поразени белите дробове. Проследява се дишането по фази вдишване-издишване, количеството на циркулирация въздух, разпределението на кислорода в дробовете. Самата процедура е вдишване и издишване в специална тръба, свързана с отчитаща техника.

Пикфлоуметрия: измерва пиковата активност на издишването. Издишването е преднамерено форсирано, за да се установи максималната му постижима от пациента скорост. Получените данни се сравняват с показатели на същия пациент, получени при ремисия. При намален капацитет, задържане на секрети и запушване на проходи контролните показатели показват влошаване.

Препоръчва се и допълнителна диагностика – бронхоскопия, рентгенография на дробовете, електрокардиограма, тестове с алергени.

Анализ на кръвни проби: в период на обостряне се наблюдават промени в някои показатели; възможно е да се установи незначително повишение на данните за утайка; откриват се протеини и клетки, свързани с алергични реакции.

Общ анализ на секрети/храчки. Микроскопското изследване установява компоненти, отделени при спастичните съкращения на бронхите. В зависимост от етиологията на астмата са възможни находки от типа на неутрални левкоцити, епителни клетки и др.

Изследване на имунния статус:  при бронхиална астма количеството и активността на Т-клетките рязко спада, а имуноглобулините в кръвта нарастват.

Лечение с лекарства

Независимо от честотата на пристъпите, бронхиалната астма по същество е хронично заболяване. Затова е важно като първа терапевтична мярка да се направи всичко възможно за изключване на контакта с възможните алергени. Освен това задължително се спазва елиминационна диета  и ако пациентът е в трудоспособна възраст – устройва се на подходяща работа. При установен със сигурност алерген се препоръчва хипосенсибилизираща терапия: това помага да се отслаби реакцията на организма към въздействието му.

Пристъпите се овладяват чрез прилагане на бета-адреномиметици в спрей форма; така се увеличава просветът на бронхите и се подобрява изхвърлянето на секретите. Примерен продукт от този тип е салбутамолът. Друга група аерозоли в помощ на астматиците са м-холинолитиците.

Астматиците използват често и ксантиновите производни – препоръчват се под формата на таблетки с удължено освобождаване; приемът им намалява риска от пристъпи на задушаване.

При лечението на тежки форми на бронхиална астма се прилагат и глюкокортикостероиди; най-често приемът им се комбинира с антиациди за предпазване на стомашната лигавица. Търси се терапия с минималните ефективни дози, като целта е постепенно да се намаляват още приеманите дози. Паралелно се прилагат отхрачващи продукти и муколитици.

Лечение с народни средства

В крайна сметка медицината признава, че засега не е в състояние да излекува напълно един пациент с бронхиална астма. Тя се стреми да намали броя и интензивността на пристъпите, като задачата на специалистите винаги е да се подбира индивидуална терапия за всеки пациент в зависимост от конкретното му състояние. Не се отрича положителната роля на народната медицина, но е в сила предупреждението да не се преминава към самолечение. Съчетаването на народни средства с медикаменти да бъде одобрено от специалист.

Бронхиална астма лечение
И народната медицина помага при астма

Вижте няколко рецепти, които вашият пулмолог би могъл да одобри:

 • Настъргваме джинджифилов корен – получената маса трябва да е около 400 г. Заливаме я в стъклен съд с литър спирт или водка и я оставяме да престои две седмици. Периодично раздрусваме съда. Накрая прецеждаме; съхраняваме в стъклен съд с капачка в хладилника. Приемът е два пъти дневно по една чаена лъжичка.
 • Счукваме на прах прополис и го заливаме със спирт в пропорция 1:4. сместа престоява седмица, като всеки ден я разбъркваме. Прецеждаме и оставяме да отлежи едно денонощие. След това започваме да приемаме три пъти дневно по 10 капки – във вода! – половин час преди хранене. Модулът е два месеца; следва месец почивка и повтаряме.
 • Рецепта с лечебното растение исоп. 4 супени лъжици наситнена билка се заливат в термос с литър вряла вода. След час запарката се прецежда; приема се два пъти дневно по една супена лъжица: сутрин половин час преди закуска, и вечер преди лягане. Пие се 10 дни, следва 2-3 дни пауза и нов модул по същата схема.
 • За следващата рецепта са необходими 250 г листа от алое. Заливаме продукта в буркан с половин литър вино и добавяме 350 г мед. Смесваме и оставяме да престои десетина дни в хладилника. След това прецеждаме, изстискваме и листата. През първите три дни приемаме по супена лъжица три пъти дневно, след което същата схема се продължава до изчерпване с чаени лъжички. Важно е листата от алое да са подготвени правилно: растението не се полива две седмици преди изрязването им. Преди употреба да не се мият, а само да се избършат с влажна салфетка.

Още ТУК:

Домашно лечение на астма. Избрани билки и бабини рецепти

Профилактика на астма и усложнения

Протичането на една бронхиална астма е низ от пристъпи и периоди на ремисия. При своевременно диагностициране и провеждане на адекватна терапия ремисиите могат да са устойчиви и продължителни. Прогнозата на тази болест зависи от това – доколко внимателно пациентът е склонен да се грижи за здравето си и да спазва лекарските указания.

От съществено значение е профилактиката на бронхиалната астма, изразена в санация на огнищата от хронични инфекции, минимизация на контактите с алергени и борбата с тютюнопушенето. Това е особено важно за хората от рискови групи или с обременена наследственост.

Бронхиалната астма е едно от заболяванията с тежки усложнения; те могат да са остри или хронични.

При тежки пристъпи на астма са възможни разкъсвания на белодробната тъкан – пневмоторакс и пневмомедиастинум. Случват се също запушвания на бронхи от задържан секрет, както и кратковременна загуба на съзнание. В такива случаи е много важно пациентът да бъде откаран по най-бързия начин в болница. Сигнал за такива действия е необичайното протичане на пристъпа, по-тежън и продължителен от обичайното.

Най-често развиваните хронични усложнения при бронхиална астма са пневмосклероза, емфизем на белия дроб, хронично белодробно сърце.

Вижте и ТОВА непременно:

Астма: най-ефикасното лечение, билки, лекове и терапии

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

лечение на астма

Алтернативно лечение на астма – възможно ли е?

Астма и нейното лечение. Какво е тя: Чести пристъпи на задушаване и хриптене, суха кашлица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!