Овесени ядки. Как се ползват? Вечер, при гастрит или запек и други

Топ 10 ползи и рецепти с овесени ядки. При холестерол. За отслабване + диета. При кръвна захар и диабет. При високо кръвно. За пречистване на черен дроб. При акне. Против рак на гърдата. При анемия.

Още в текста: Против чревни заболявания. При гастрит. Против стрес. Уголемяване на бюста. Фибри. За имунитет. За жлъчка. За кожа. При целулит. За щитовидна жлеза. Против инфаркт. При запек и колит. С ленено семе. С яйца. С кисело мляко и мед

Напразно смятаме познатите овесени ядки за обикновена, делнична храна: храненето с овесени ядки е истински пир за организма! Ще повярвате ли, че един килограм овес дава на тялото ни почти толкова протеини, колкото три килограма телешко месо?!

Не е трудно да изброим най-малко десет ползи от храненето с овес и овесени ядки: те дават на организма добър набор от протеини, влакна, микроелементи и витамини; подобряват перисталтиката; смъкват холестерола; регулират кръвната захар; подобряват кръвните показатели и предпазват от анемия; балансират нервната система, правят я адаптивна и устойчива на стрес; предотвратяват инфаркти и инсулти; регулират функциите на щитовидната жлеза; съдействат за прочистването на черния дроб; предпазват от гастрит и облекчават страданията при болна жлъчка.

Демир бозан за безсъние

Може да се изрежда още; рецептите за готвене с овес и овесени ядки датират от прадедите ни. Казват, че и Симеон Велики си е падал по храните с овес. Качествените овесени ядки не случайно са в основата на здравословното хранене. Вероятно това е най-разпространената в света универсална храна. Самите те са приготвени така, че в продукта се запазва зърнената обвивка с фибри и минерали; лесни са за приготвяне и придават чудесен вкус на всичко, в което са прибавени.

Мислите ли, че са нужни още аргументи за подкрепа на тезата – нашите овесени ядки са една от храните на бъдещето, без които човечеството не може?!

При холестерол

Достойнството на хранене с овесени ядки по отношение на холестерола се състои в разтворимите фибри. Храните с овесени ядки внасят в организма тази необходима съставка, благодарение на която кръвоносните съдове не образуват плаки, не се втвърдяват и стесняват – т.е. намалява рискът от склеротични промени и сърдечни проблеми. Една порция овесени ядки – малка купичка – дава на тялото около една трета от дневната норма разтворими фибри. Количеството нараства, ако запарените овесени ядки се обогатят със сезонни плодове (edna.bg).

За отслабване + диета

овесени ядки

Сладките с овесени ядки и мед са изкусителни и здравословни!

Специалисти твърдят, че една добре изчислена диета с овесени ядки може да гарантира отслабване с по килограм на ден. Режимът с овесени ядки обаче не бива да се спазва повече от седмица. Естествено – важно е и захранването, и поддържащата диета след това, за да не се възстановят стопените килограми.

По време на храненето с овесени ядки тялото получава оптимални дози разтворими фибри и витамините Е, В и РР (gotvach.bg). Зарежда се с магнезий и фосфор, цинк, калий и калций, натрий. Прибавете факта, че чрез овесени ядки внасяме в организма бавно разграждащи се въглехидрати, които задълго поддържат усещането за ситост и по този начин успешно се контролира апетитът.

При диета с овесени ядки се похапват само ядките, запарени с гореща вода. Количеството е неограничено – но тази монодиета не насърчава приема на големи количества. Пие се много вода и зелен чай без подслаждане.
Малко хора могат да издържат монодиетата с овесени ядки повече от седмица; всъщност това е разумният предел на дните, в които не ядем нищо друго. Позволява се само по една зелена ябълка.

При кръвна захар и диабет

овесени ядки

Каша от овесени ядки – това е класика в здравословното хранене!

Внасянето на овесени ядки в менюто категорично понижава стойностите на кръвната захар – подробност, важна за хората в преддиабетно състояние или с диабет. Чрез овесени ядки и храни с овес се подобрява чувствителността на клетките към инсулина, а това дава възможност за балансиране функциите на панкреаса. Бавното усвояване на въглехидратите позволява на организма да регулира ензимния баланс и да стабилизира стойностите на глюкозата в кръвта (puls.bg).

При високо кръвно

Каша от овесени ядки, овесени бисквити, хляб с овесено брашно – това са само част от храните, които всеки хипертоник би трябвало да включи в менюто си. Здравословното хранене не е глезотия, а начин да се преживее всяка възраст по-пълноценно и в съответното добро здраве. Качествата на коментираните овесени ядки, за които вече стана дума, позволяват на организма да поддържа добри, балансирани стойности на холестерола и кръвната захар; да се ограничават застойните състояния, оформянето на мастни депа, влошено здраве на стомашно-чревния тракт, затлъстяване на черния дроб и проблеми с жлъчката и бъбреците. Високите стойности на кръвното налягане могат трайно да бъдат нормализирани благодарение на редовната консумация на овес и овесени ядки (puls.bg).

Овесена каша – включете я в менюто си на всяка цена!

За пречистване на черен дроб

Наред с други храни, включително билкови отвари, запарените овесени ядки успешно участват в пречистването на черния дроб. Съдържанието им успешно стимулира изхвърлянето на токсини и шлаки и насърчава регенеративните процеси в чернодробната тъкан. На черния дроб никога няма да му омръзне да “закусва” с пет лъжици овесени ядки, приготвени от вечерта. Ето как се прави тази здравословна закуска: пет лъжици овесени ядки се заливат вечерта със студена вода – така, че над тях да има 5 см вода (moi-dom.net). На сутринта се загряват, но без да се достига до кипване, и се изяждат заедно с течността, като може да се прибави малко мед.

Лечение с напитки от овес за пречистване на черния дроб и др. рецепти

При акне

Монодиетата с овесени ядки според ентусиастите, които са я практикували за по няколко дни, оказва неочакван добър ефект върху състоянието на кожата. Кожата става видимо по-еластична, сияйна и се изчиства от обриви и възпалени зони, видимо е и въздействието върху упоритото акне.

Как се обяснява това? Диета с овесени ядки нормализира мастната обмяна при състава на продукта – бавно разградими въглехидрати, фибри, балансирано съдържание на витамини и микроелементи. Неслучайно се казва, че здравето на кожата е “витрина” за здравето на целия организъм. Освен чрез вътрешно балансиране на метаболизма, подобрена хидратация и контрол върху мазнини и захари, кожата може да подобри вида си и чрез козметични маски. Маската с овесени ядки върши чудесна работа при проблемна кожа с акне. Ето как:

овесени ядки

Овесени ядки, брашно, трици – всички продукти от овесени зърна са полезни

2-3 супени лъжици фини овесени ядки се попарват с вряла вода. Изчакваме получената каша да изстине и я нанасяме върху лицето. Отмиваме след 15 минути с хладка вода и нанасяме лек хидратиращ крем (ozdravei.com). Маската с овесени ядки действа подхранващо, но същевременно има противовъзпалителен ефект – успокоява възпалените места, спира растежа на патогенни микроорганизми и подобрява хидратацията на епителните клетки.
Отлично въздействие има и маската с овесени ядки, в която е добавен малко чист пчелен мед.

Против рак на гърдата

Фибрите в чудесните овесени ядки са велика съставка: оказва се, че ефектът от приема им може да се измери с 40% намален риск от рак на гърдата. Фибрите от овесени ядки действат по-ефективно от плодовите и буквално измитат от чревния тракт токсините, които могат да причинят злокачествени промени в клетките на млечната жлеза (apteka-optima.com).

При анемия

Овесът е наричан шампион сред житните храни по съдържание на полезни съставки от рода на желязото. Желязодефицитна анемия с леки отклонения от нормата успешно се балансира чрез овесени ядки: достатъчни са 3-4 супени лъжици ядки, към които прибавяме една лъжица овесени или пшенични трици, малко стафиди и мед. Запарваме за 15-20 минути с вряла вода и изяждаме наведнъж. Трябва да си правим тази закуска всеки ден в продължение на месец (zemianazaem.com).

Против чревни заболявания

При случаите на възпалителни процеси в чревния тракт храните не бива да активират перисталтиката – на чревната лигавица й е необходим покой. Затова пък при запек и забавен пасаж храните от овес и други зърна са необходими постоянно. Овесени ядки, трици и грис, приготвени по различен начин, заедно с други подходящи храни дразнят механорецепторите в чревния тракт и осигуряват оптимално придвижване на съдържимото, избутване и освобождаване на газовете и като цяло оздравителен процес. Важен е и фактът, че в овесените ядки има достатъчно калий, калций, желязо и магнезий, както и витамини от В-групата – все важни условия за оздравителните процеси в червата (dieti-otslabvane.com).

При гастрит

Слизестите супи с овесени ядки и овесената каша са истински балсам за болния стомах. Диагнози като гастрит и язва се повлияват отлично от хранене, в което са включени сготвени овесени ядки – в супа или каша. При термична обработка полезните овесени ядки отделят компонент, който сгъстява бульоните и който действа целебно на стомашната лигавица (framar.bg). Храните с овесени ядки могат да балансират киселинността на стомашния сок, което е едно от условията за успокояване на лигавиците и лечението на гастрит.

Против стрес

По-малко популярна е функцията на овеса и популярните овесени ядки като защитник на нервната система. Продукти с овесени ядки могат да неутрализират въздействието на стреса и да подобрят адаптивността на организма към промените във външните условия. За такава цел отново можем да използваме добрата стара каша от овесени ядки, комбинирана с билки с антистрес-въздействие (marica.bg).

Уголемяване на бюста

Казват, че с овесени ядки може да се постигне по-внушителен бюст. Излиза, че овесът и приготвените от овесени ядки храни са по-ефективни и безопасни от силикона?
Въпросът е, че нашите овесени ядки стимулират производството на естрогени, а от тези хормони директно зависи кондицията на гърдите. Наистина може да се постигне уголемяване без рисковете на пластичната хирургия. Впрочем, овесени ядки трябва да похапват и кърмещите майки – активират лактацията! (zdrave.org).

Фибри

овесени ядки

Овесени ядки за сияйна кожа

Нашите любими овесени ядки съдържат разтворими фибри, а те играят ключова роля за скоростта на храносмилането. Разтворимите фибри привличат и задържат много вода, като по този начин увеличават обема си и образуват специфичен гел. Той се задържа повече от обичайното в стомаха и съхранява усещането за ситост – така по-лесно може да се контролира апетитът (puls.bg). Разтворимите фибри неутрализират стойностите на лошия холестерол и балансират кръвната захар, като по този начин могат да бъдат фактор в предотвратяването на тежки заболявания като диабет и хипертония.

За имунитет

Разтворимите фибри или влакнини – бета глюкан, по същество са естествен стимулатор на имунната система. Добавените овесени ядки или трици в тестени изделия, супи и каши подобряват антиоксидантната защита на организма. Укрепналите имунни клетки са в състояние да преодоляват различни инфекции и възпалителни процеси (zdrave.bg).

За жлъчка

Кашата от овесени ядки, млечна супа с овесени ядки или запарени фини овесени ядки – такива блюда е добре да се включват в менюто при заболявания на жлъчката. Диетата при болна жлъчка изключва някои любими храни, но продуктите с овес и овесени ядки могат да балансират храненето така, че да не се развиват хранителни дефицити (gotvach.bg).

За кожа

С овесени ядки могат да се направят истински чудеса за кожата. Овесени ядки, мед, прясно мляко и по желание – суров белтък, подхранват, хидратират и изглаждат кожата. Сместа трябва да престои, докато ядките омекнат и набъбнат, след това да се намачка с вилица и гъстата част от сместа да се нанесе на лицето за 15 минути. Още при измиването с хладка вода ще се усети промяната в кожата – тя става по-еластична, най-малките бръчки са заличени.

Ако кожата е леко раздразнена, достатъчно е половин чаша овесени ядки да се запарят с гореща вода и когато изстинат да се нанесат на лицето.

С овесени ядки, вода и хлебна сода си направете полезен ексфолиант, който има прочистваща и противовъзпалителна функция (hotnews.bg). За освежаване и подхранване на лицето в запарените с вода овесени ядки може да се добавят няколко капки бадемово масло и витамин А от ампула.

При целулит

Овесени ядки и овесена каша – това са задължителни компоненти в хранителната програма на жени, решили да се справят с целулита. Споменатите храни подобряват антиоксидантната защита на организма. Най-важното им въздействие обаче е върху мастната обмяна – с овесени ядки в тялото навлизат разтворими влакнини, чието присъствие подобрява движението на телесните течности и освобождава засегнатите от целулит тъкани от задържана вода, мазнини и токсини (framar.bg).

За щитовидна жлеза

Закуска с овесени ядки и обезсолено сирене дава добър старт за деня на хора с хипофункция на щитовидната жлеза и автоимунното заболяване Хашимото. Овесените ядки зареждат с достатъчно енергия, витамини и микроелементи, също и с разтворими фибри и подкрепят имунната система. Това е важна храна за контрола върху апетита – известно е, че при проблемите с щитовидната жлеза една от последиците е увеличаването на теглото (fitnesinstruktor.com).

Против инфаркт

Доброто състояние на кръвоносните съдове и холестерол в нормата – това са важни условия за намаляването на риска от инфаркт. При хранене с овесени ядки холестеролът е под контрол, намалява опасността от отлагане на плаки и склеротични промени – втвърдяване и намалена пропускливост на артериите. С помощта на овесени ядки може без хапчета да се овладее контролът върху артериалното налягане, да се редуцират хипертоничните пристъпи и да бъде елиминирана пряката заплаха от инфаркт.

При запек и колит

При запек и колит кашата от овесени ядки е едно от най-добрите неща, които можем да предложим на тялото си. Разтворимите влакнини, за които вече стана дума, привличат големи количества вода и образуват защитен гел – той образува тънък филм върху лигавиците на стомаха и червата и по този начин ги успокоява, предпазва ги от дразнещи въздействия от страна на преработваното съдържимо.

Същевременно влакнините насърчават чревната перисталтика по един неагресивен, мек начин, което позволява да се преодолее запекът и тялото да се освободи от токсичните маси в червата (doctorbg.com).

С ленено семе

Комбинирането на овесени ядки и ленено семе, 2-3 лъжици запарени ядки и чаена лъжичка счукано ленено семе, увеличават силата на антиоксидантната защита, усилват ефекта върху чревната перисталтика и обогатяват полезните ефекти на зърнения коктейл с омега-3 ненаситените мастни киселини от лена. Удвоява се здравословният ефект на всеки от продуктите при тяхното съчетаване; особено полезно е действието върху сърдечно-съдовата система и защитата от затлъстяване и диабет (framar.bg).

С яйца

Комбинирането на овесени ядки с яйца дава възможност да се прготвят вкусни, здравословни палачинки и питки. Обикновено се работи с фини овесени ядки, които по-бързо поемат течности и омекват. Вкусотиите се изпичат на тефлонов тиган. Може и без мазнина, което ги прави подходящи за избягващите пържено и мазно (receptite.com).

Ето как: две или три яйца се разбиват хубаво и към тях се прибавят овесените ядки, по една супена лъжица на яйце. Може да се добави по желание малко прясно мляко, олио и щипка сол. Сместа престоява 10-15 минути и от нея се правят пържени или печени палачинки, в зависимост от това дали предпочитаме да приемем малко калории с мазнините. Палачинките могат да се хапват с натрошено сирене, кашкавал, пресен плод, мед или конфитюр.

С кисело мляко и мед

Овесени ядки с кисело мляко и мед: лесно за приготвяне, основа на здравословна диета за прочистване на организма. Може да се забърка вечерта и да се остави за цяла нощ в хладилника. На сутринта се хапва една супена лъжица 20 минути след като сме изпили чаша топла вода. Можем да изкараме целия ден с млечните овесени ядки, зелен чай без захар и вода, като от време на време вземаме по 1-2 лъжици овесени ядки. Сместа трябва да остане на хладно до вечерта (tialoto.bg).

Вижте и ТОВА:

Всичко за глутен. Безглутенова диета. Таблица с храни и много други

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Овесени ядки. Как се ползват? Вечер, при гастрит или запек и други

  1. Овесените ядки наистена са силно засищащи и са много приятни на вкус. Пробвах ги и с ленено семе – разкошни са,понякога към тях прибавям и смелени орехи. Забелязах, че когато закусвам с тях не огладнявам толкова бързо.Мисля,че биха били от полза при хора, които искат да свалят килограми.

    • Абсолютно! Овесените ядки широко се използват за сваляне на килограми! Благодарим ви за този коментар! Наистина нещата стоят точно така и то не само за вас! Пишете ни пак!

  2. Боза

    Вари се овесени 100гр ядки, 100гр нахуд, 100гр царевица. След като се сварят в достатъчно вода, 4 л., се пасира и ври още малко до сгъстяване. Прецежда се, и се добавя 100-150гр захар на литър. Като изстине, се добавят пюре от банан и ябълка – прясно пасирани от сурови плодове. Добавя се към всичко и лъжица ябълков оцет, ако имате. Добавя се за вкус и кафе Инка.

  3. Нищо не казвате за факта, че блокират усвояването на калция от организма?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *