Как се ползва Ретинол за коса и кожа

Ретинол (Витамин А): Мнения, топ кремове за лице, капсули, ампули

Мнения за Ретинол и видове. Кремове за лице, как се ползват? Капсули, ампули, серум. Цена и откъде се вземат? За кожа, за пиене, при бременност

Ретинол е една от многобройните форми на витамин А, която се използва в козметологията за лечение на акне, „изглаждане“ на бръчки и други симптоми на стареенето на кожата, провокирано обикновено от въздействието на слънчевите лъчи. На пръв поглед нещата са ясни – но всъщност е добре да се знае, че има няколко форми на ретинола; някои са по-ефективни в сравнение с други и е добре да знаем повече по въпроса.

Какво е Ретинол и как се ползва?

И така – какво е Ретинол и как се ползва? Под Ретинол на практика се подразбират всички производни на витамин А, които науката определя като ретиноиди. Такива са ретиноевата киселина, ретиналдехид, ретинол, ретинол палмитат, ретинол ацетат.

Най-ефективна разновидност за кожата е чистата ретиноева киселина. При нанасяне тя веднага започва да действа върху клетките на епидермиса. Останалите производни претърпяват ред химични трансформации, докато се преобразуват в същата ретиноева киселина и започнат да действат. Излича, че именно киселината е най-мощният сред всички ретиноиди козметичен фактор с пряко действие; тя обаче има и сериозни странични ефекти. Ето защо ретиноевата киселина не се прилага твърде често в козметичните продукти – предпочитани са другите ретиноиди, които имат по-меко действие.

Молекулите на Ретинола са много малки, което им позволява да проникват кълбоко в кожата. В козметологията и дерматологията се използват както натурални, така и синтетични ретиноиди. Натуралните претърпяват споменатите трансформации, докато се превърнат в ретиноева киселина и започнат да действат. Синтетичните действат веднага. Заради различната им активност натуралните ретиноиди се използват в козметологията, а синтетичните – в медицината, като съставка в лечебни продукти.

Какво е Ретинол и как се ползва?
Прилагането на крем с Ретинол става по схема

Ретинолът стимулира клетките на кожата, като ускорява тяхното обновление.  Козметиката с ретинол редуцира изразеността на бръчките, избелва пигментните петна, регулира продукцията на кожни мазнини, стяга и изчиства разширените пори, спасява от акне и от възможните белези след него, освежава тена, подобрява еластичността, изравнява релефа и прекратява лющенето, поддържа хидратацията на клетките.

Кремове с Ретинол, употреба, цена

Заради доказания възстановяващ и стимулиращ епидермиса ефект кремовете с Ретинол се радват на популярност; произвеждани са както от скромни фирми, така и от големите и утвърдени на световните пазари гиганти. Като цяло не са евтини; марковите бурканчета понякога са на зашеметяващи цени. Вижте примерна таблица с популярни продукти на родния пазар; тя не представя всичко, което може да се купи „на живо“ или онлайн, но показва за какво става дума в търсенето на средства за поддържане на млада кожа:

МаркаПродукт / грамажЦена лв
LireneRetinol D-Forte 60+(подмладяващ крем за стягане на кожата), 50 мл13.50
L’Oréal ParisRevitalift – околоочен крем, 15 мл18.50
CollistarSpecial Anti-Age (интензивен регенериращ крем против бръчки), 50 мл63.80
DermedicRegenist ARS 5° Retinol AR – интензивен възстановяващ нощен крем, 50 мл39.90
LancasterSuractif Comfort Lift Nourishing Rich Day Cream

(подхранващ лифтинг крем SPF 15), 50 мл

100.90

Бялата козметика с Ретинол има различни разновидности – дневни и нощни кремове, околоочни, подхранващи, възстановяващи и пр. Високата цена не винаги означава по-добро качество; голяма част от продуктите са вносни. Прилагането на едно или друго кремче зависи от много фактори, които в общи линии са известни: от такива като възраст, вид на кожата, потребност, поносимост – до финансови възможности. Не бива да се забравя все пак, че и най-добрият продукт е безполезен, ако „не пасва“ .

  • Има някои специфики, които трябва да се познават преди избора на крем с Ретинол. Специалистите твърдят, че на кожата й трябват 4-6 месеца, за да свикне с ретинола. Това е важно най-вече в случаите, когато компонентът е във висока концентрация или потребителят е с много чувствителна или суха кожа.

Трябва освен това правилно да се избере сезонът, когато започвате да използвате такъв крем. Ретинолът изсушава кожата, затова зимата не е подходящото време за старт. Ретинолът повишава чувствителността към слънцето, така че ако го използвате през лятото, паралелно ще се нуждаете от средства с висок UV-фактор. За по-сигурно носете шапка с широка периферия.

  • Когато използвате ретинолови продукти, не трябва да прилагате средства, които изсушават кожата; скраб и химически пилинги. Променяа се и хигиената на кожата: мийте лицето и деколтето с мек сапун, подсушете и изчакайте 15-20 минути, преди да положите крема с Ретинол. Използвайте съвсем малко количество: доза колкото грахово зърно трябва да ви стигне за цялото лице. След това изчакайте още 15 минути и сложете хидратиращ крем. 

Най-добре е ретиноловите кремове да се полагат вечер – през деня рискувате да получите пигментни петна, ако не се защитите стриктно от слънцето.

“Фигурин

Немалко козметолози и дерматолози съветват да се прилага такъв крем по схема за първоначално привикване: отначало в рамките на две седмици да се използва всеки трети ден, след това през ден и плавно да се премине към всекидневно приложение.

Има ли Ретинол ампули?

Ампулите с Ретинол обикновено са препоръчвани като средство за нощна грижа. Стимулиращата течност съдържа малък процент ретиноиди, масла с омекотяващо и хидратиращо въздействие, натурални екстракти от типа алое вера, плодови киселини, подхранващи компоненти, витамини от В-групата, С, глицерин. Най-често се прилагат след консултация с козметолог/ дерматолог, като се очаква анти-ейдж ефект, стимулиране на възстановителните процеси, оздравяване и изглаждане.

  • Познати продукти на родния пазар: Флорилис ампули с ретинол, 10 бройки по 2 мл за около 35 лв; Флаш лифтинг ретинол – 5 ампули по 2.5 мл за 23 лв; Ретинол авокадо – ампули за подхранване и активна регенерация, 27 лв за 5 бройки по 2 мл.
Ретинол серум

Серумите с Ретинол са подходящият вариант за мазна и проблемна кожа. Те са с лека текстура, не правят мазен филм и попиват бързо в кожата. Срумите с ретиноиди, витамини и киселинен компонент са добро решение за акне и възрастови изменения; правят кожата чиста и сияеща.

Има ли Ретинол ампули?
Серумът с Ретинол е подходящо решение за мазна и проблемна кожа
  • Пример за такъв продукт е подмладяващият серум с Ретинол от AVA® Cosmetic Laboratorium; цената на опаковка от 30 мл е около 22 лв. полага се вечер – върху чиста и подсушена кожа. Достатъчни са само няколко капки, които се нанасят с леки масажни движения върху лицето и деколтето.
Ретинол на капсули (за пиене)?

Капсулите с ретинол обикновено представляват малки дози серум с фини добавки. Има варианти за поддържане кожата на лицето или зоната около очите; препоръчва се полагане вечер преди сън върху чиста и подсушена кожа. Продукти от този вид на Еквилибра са с препоръка за използване в продължение на един месец; такава серия е допустима 3-4 пъти в годината. Ограничението е поради факта, че съдържанието на капсулите е с висока ретинолова концентрация. В останалото време може да се правят поддържащи апликации по 2-3 пъти седмично.

  • Има също и ретинолови капсули за пиене: такъв продукт например е Герикапс, в който ефектите на Ретинол се съчетават с тези от витамин Е. Капсулите се вземат веднъж на ден – по една, по време или след хранене, с вода. Подходящи са за деца над 6 години и за възрастни. Помагат при проблеми със зрението, кератози, влошено състояние на кожата, отслабен имунитет и чести инфекции, смущения при растежа на ноктите и косата.
Медик 8 Ретинол

Този продукт представлява иновативен серум за лице, съчетание от 0.3% ретинол и токоферол. Представен е като средство за подмладяване на кожата, локален стимулант за продукция на колаген и еластин. Има изравняващ и успокояващ лицето ефект; стимулира регенеративните процеси. Препоръката е да се прилага след консултация с дерматолог; само вечер, по няколко капки, които се разнасят по цялото лице. В продължение на две седмици апликацията се прави два пъти седмично; още две – през вечер, след което всяка вечер. Цената за флаконче от 15 мл е 71 лв.

Ретинол палмитат

Ретинол палмитат, както и ретинол ацетат, често се влага в кремове и серуми против акне, пигментации, стареене на кожата. В ниска концентрация и двата компонента са хипоалергенни, но когато се търси бърз ефект – дерматолозите препоръчват препарати с повишена концентрация. Естествено, ако кожата може да ги понесе! Практиката е козметиката за лице да съдържа около 0.25 – 2% палмитат или ацетат.

  • Ретинол палмитат всъщност е натурална версия на витамин А, която се синтезира в организма от хранител. Козметолозите често назначават препарати с такава съставка при различни кожни заболявания. Важно е да не се нарушават препоръчаните ниски дози на употреба, тъй като предозирането провокира странични ефекти като сърбеж, лющене, зачервяване на кожата. Дори ретиноиден дерматит, при който кожата се напуква и възпалява.
Ретинол ацетат

Веществото представлява сол на оцетната киселина. За разлика от ретинол палмитат, ацетатът не се синтезира естествено в организма. Ретинол ацетат има всички присъщи на ретиноидите свойства и може да се прилага под формата на капсули, маслен разтвор, разтвор за инжекции и готова козметика – кремове, серуми, масла.

Ретинол ацетат
Изборът на подходящия продукт е решаващ за успеха
Други продукти

Освен в изброените форми, Ретинол може да се открие в различни марки пилинги, маски за лице, тоник, миещи средства. Пример: тоалетен сапун „Лактасинум“ с лиофилизирано магарешко мляко съдържа дълъг списък от полезни съставки, сред които ретинол, ненаситени мастни киселини Омега 3 и 6, магнезий, цинк и фосфор. Сапунчето от 75 г струва почти четири лева.

Друг пример: Термален пилинг за лице с микросфери син Ретинол. Пилингът е прдназначен за нежно ексфолиране и подкрепа на уморена кожа. Опаковка от 100 мл струва малко над 9 лева.

Ретинол за лице, цена, как се ползват

Практически всяка голяма козметична марка има продукти с Ретинол за кожата на лицето. Сред многото предложения човек наистина може да се обърка: кой да избере?! Каква трябва да е концентрацията на Ретинол в едно или друго кремче, няма ли да провокира някакви странични ефекти, наистина ли действа подмладяващо – защото обикновено не е много евтино…

Използване на Витамин А вместо крем

Ретинол или витамин А на практика се използва в козметиката и дерматологията в комбинация с други полезни за кожата съставки. Има нещо, което не бива да се забравя – концентрацията на тези съставки в козметичните продукти не е висока, а и специалистите винаги предупреждават да не се прекалява с количествата. Това – защото във висока концентрация ретиноидите са токсични.

Ето първата причина, поради която мазилата с Ретинол не могат да се използват непрекъснато. Освен това прилагането им в модули изисква схема на приложение, при която първоначално крем или серум се полагат два пъти седмично, след това през ден, всяка схема – по две седмици.

Друга особеност: ретиноловите продукти са подходящи за нощна грижа за кожата на лицето. Те са с висока фоточувствителност и при полагането им сутрин рискувате да получите неприятна пигментация.

Как се ползва за акне

Продуктите с ретинол въздействат оздравително при кожа с акне. Благодарение на ретиноевата киселина се изчиства хиперкератозата около космените фоликули: проблемните точки,            в които често се образува струпване на мъртви клетки, засти и бактериален материал с тенденции към възпаление. Освен това Ретинолът балансира активността на мастните жлези и разлага субстанцията, от която са изградени неприятните пъпки. Така порите се освобождават, възпалените места се успокояват, кожата се изглажда и изравнява.

  • При кожа с акне в още по-сериозна степен е валидна препоръката за консултация с дерматолог, преди да започне прилагането на ретинолов продукт. Съобразно профила на потребителя – специалистът може да препоръча подходящото средство. И в този случай прилагането е по схема, първоначално през 2-3 дни.
  • Важи и препоръката за вечерно приложение на ретиноида. Установено е, че пълното излекуване на кожата с акне може да се очаква след внимателно прилагане в продължение на 4-6 месеца. След това като поддържаща мярка е добре да се правят леки апликации 2-3 пъти седмично.

При тежки форми на акне се използват и перорални средства с активна съставка – синтетичен изотретионин.

При разширени пори

Козметиката с Ретинол решава успешно проблемът с разширените пори. Благодарение на ретиноидите се балансира мастната секреция, която при нарушения е  един от факторите за запушване на порите. Самите те се свиват, кожата се стяга и изпъва, еластичността й се подобрява. Последното се дължи на стимулиращата функция на Ретинола, който активира синтеза на колаген и регенеративните процеси в епитела.

ретинол при разширени пори
Ретинолът се влага и в продукти за поддържане на хигиената

При разширени пори е добре да се направи консултация с добър козметолог; има професионални процедури със серум, които дават старт в трансформацията на кожата с разширени пори. По преценка на специалиста в даден момент се преминава към домашни грижи за кожата.

При розацея

Розацея или купероза е проблем на кожата, при който по лицето се появяват „мрежички“ от кръвоносни съдове. Повърхностните капиляри стават видими за кратко или за по-дълъг отрязък от време, обикновено при рязка смяна на външната температура, хормонален дисбаланс, термични процедури, бременност, менопауза и пр.

Използването на крем или серум с Ретинол при розацея е уместно, но трябва да се изпълнява като част от комплексна грижа. В този случай ролята на ретиноидите е да стимулират растежа на нови клетки и да стягат повърхностните слоеве на кожата.

Ретинол и бременност

Специалистите препоръчват отказ от кремове, серуми и маски с Ретинол по време на бременност. Счита се, че дериватите на витамин А във високи дози въздействат негативно върху вътреутробното развитие: възможни са вродени аномалии у бебето. Рискът е най-висок при перорален прием на ретинолови продукти.

При кърмене

Предупреждението е валидно и за кърмачки: продукти и средства с ретинол е по-добре да се оставят за друго време.

Ретинол за тяло (за кожата)

Ретинолът може да е полезен в грижите за кожата на първо място с подобряването на нейната еластичност. Важно е също справянето с пигментни петна и възпалени точки. Обикновено грижата за кожата на тялото отстъпва като ангажираност и постоянство на тази за лицето – но и в този случай е важно да се поддържа нейният здравословен вид и състояние. За целта могат да се прилагат различни лосиони и тоници с ниско съдържание на ретинол. Друг вариант е да се добавят малки дози серум или ретинолови масла към обичайните продукти за тяло, включително за миещи като душгел.

Дайте мнение и Вие тук!
При псориазис

Заради способността си да нормализират развитието на нови клетки и обновяването на кожата, ретиноидите се прилагат при лечението на псориазис. Мехлеми и лечебни кремове с ретинол спасяват от сърбеж и лющене, омекчават и ограничават псориатичните плаки. За вътрешна регулация на регенеративните процеси в организма при псориазис е препоръчително перорално приложение на А-деривати; обикновено тези медикаменти съдържат ацитретин. Този тип терапия се провежда под лекарски контрол в случаите с тежки форми на псориазис.

За очи

Ретинол гел за очи е най-често препоръчваният продукт с витамини А и Е, с чиято помощ се поддържа зоната около очите. Приложението на гела редуцира неприятни прояви като торбички и тъмни кръгове под очите; изглажда ситните бръчки в зоната, стимулира регенеративните процеси – изпъва фината кожа и подобрява показателите й като еластичност и сияйност. Ниската концентрация на Ретинол прави възможно всекидневното приложение на гела. Необходимо е да се внимава, продуктът не бива да попада в очите.

Заместители и аналози на Ретинол

От всичко казано дотук можем да си направим извода, че с чистия Ретинол можем да поддържаме здрава, сияйна и подмладена кожа. Но има ли други средства, които постигат същия ефект и кои са те?

Ретинол или Ретиноид?

„Ретиноиди“ е общото название на група съединения, които са свързани химически с витамин А. Ретинолът  също принадлежи към тази група. Той може да се произведе по естествен път в организма ни, или да бъде усвоен от козметиката. За да се почувства въздействието му обаче е необходимо доста време, тъй като Ретинолът трябва да претърпи някои трансформации до пълното му усвояване.

В повечето случаи в козметиката от по-нисък клас се влагат ретиноиди с бързо усвояване. Ретиноидите са също съставка в лечебни кремове и гелове, препоръчвани при терапии на акне. През последните години са предпочитан компонент и в козметика за поддържане на кожата с антиейдж ефект.

Ретинол или Третиноин?

Третионинът е друго производно на витамин А, популярно още и като Ретин-А. По-често е използван в лечебни мазила за лека до умерена форма на акне, при пигментации и увреждания на кожата от слънчевото греене. Ефектът от въздействието на Третионина е  освобождаване на кожната повърхност от мъртви клетки, насърчаване на клетъчния растеж и регенерация на епидермалния слой. Козметични средства с тази съставка са препоръчани и като възможност за заобавяне на стареенето и поддържане на уморена и изтощена кожа.

Ретинол или Витамин С?

Сравняването на тези две активни съставки в козметичните продукти обикновено стига до предупреждението – „Не ги смесвайте!“ Всъщност за Ретинол вече казахме, че стимулира възстановителните процеси, освобождава кожата от мъртви клетки, видимо я подмладява и изчиства фини бръчки и пигментни петна. Подобно действие има и витамин С. Това, което ни възпира  да ги прилагаме заедно, е действието им в среда с различни pH показатели: за витамин С под 3.5, а за Ретинол – около 5.5 до 6.

Какво се прави при това положение? Можете да имате и двата типа козметика, но да не я смесвате в една апликация. Тази с витамин С е по-подходяща за полагане сутрин, а ретиноловата доказано е най-добра за нощни грижи.

Ретинол или Бета-каротин?

Бета-каротинът е провитамин А; приемаме го с растителните храни, яйцата и кравето масло. В организма претърпява трансформация чрез действието на черния дроб – до витамин А; важен е за антиоксидантната защита, стабилния имунитет, доброто зрение, здравата кожа.

Пазарът предлага доста козметични продукти с Бета-каротин, като фокусът при представянето им е силно изразената антиоксидантна защита. Най-често може да се срещне в продукти със слънцезащитно действие, подмладяващ ефект, подобрена хидратация. Има продукти за външна употреба и поддържане на лицето, тялото, коса и нокти, хранителни добавки за стимулиране на регенеративните процеси в съединителната тъкан и пр.

Дали ще бъзе избран продукт с Ретинол или бета-каротин, зависи от ефекта, който потребителят преследва. За правилен избор е нормално да се потърси консултация с дерматолог или добър козметик.

Хиалуронова киселина

Тя е базова съставка в съединителната тъкан на човешкото тяло; от наличието й зависи здравината, еластичността и хидратацията на тъкани, ставни връзки, хрущяли. Редукцията й с възрастта е свързана със стареенето, затова допълнителното й внасяне в организма е важно като част от антийдж-грижите.

Хиялуронова киселина в козметиката може да се използва в чист вид – под формата на гел с повдигащ и фидратиращ ефект. Като съставка в крем и тоник за поддържане на старееща и изтощена кожа; за изравняване на кожа с белези. Ефектът е бърз. Има и варианти за инжекционно вкарване на хиалуронова киселина в подкожните слоеве като възможност за възстановяване на обеми.

Колаген

С него се търси аналогичен ефект: забавяне стареенето на кожата, възстановяване на нейната еластичност и хидратация. Колагенът в кремове и лосиони може да бъде произведен от водорасли, морски риби или да е от животински произход. Последният е с ограничено приложение заради сравнително високия процент алергични реакции, които предизвиква.

Колагенът от морски водорасли се усвоява бързо от повърхностния слой на кожата и тя лесно възвръща свежестта си, възстановява еластичността и баланса на мастния обмен. Колагенът от кожа и хрущяли на морски риби се усвоява по-бавно, но в дълбочина и ефектът от усвояването му е цялостно оздравяване на кожата и интензивността на регенеративните процеси в нея.

Пептиди

За пептидите се говори като за нов еликсирна младостта. Това на практика са комбинации от аминокиселини: компоненти с изключително малки молекули, които лесно се усвояват трансдермално. Прониквайки в кожата, те съдействат за възстановяването на отслабените й с възрастта регенеративни процеси. Подобряват хидратацията, активират обменните процеси и продукцията на собствен колаген, оптимизират еластичността й.

Кокосово масло

Ползи от какаово масло за тен, коса, лице. Как се ползва? Цена

Чистото  кокосово масло се използва натурално като крем за лице или за поддържане на околоочната зона. Попива добре, изглажда фините бръзки, хидратира отлично. Върши работа и като лосион за тяло; помага срещу стрии. Подобрява колагенообразуването и поддържа кожата мека и еластична. Подхранва кожата, изтощена от слънчевото греене.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали Ретинол

Препоръчаха ми серум – работи!

Светла Пройкова, детска учителка: „Притесняваха ме бръчките около очите и в ъгълчетата на устата – какво да се прави, годините вървят. Консултирах се с ктозметолог и той ми препоръча да използвам серум с ретинол. Може би това е най-добрият вариант, защото витамин А действа възстановяващо на кожата точно нощем.

Серумът се разпределя много добре на лицето – вземат се малки количества; попива бързо и не е мазен. Малко след това полагам и овлажняващ крем, защото имам чувството, че само със серума кожата ми изсъхва. Ако някъде по лицето имате драскотина или възпаление, може да усетите леко щипване. От около месец и половина работя с това чудо и вече виждам подобрение!“

Всяка кожа реагира индивидуално!

Д-р Лилия Петранова, общопрактикуващ лекар: „ Не съм тесен специалист в коментираната област, затова само ще припомня, че кремовете с ретинол не могат да се използват „от раз“ за всекидневна грижа. Започва се с полагане веднъж или два пъти седмично, после честотата може да нараства. Всъщност ако правилно разбирам – има препоръчителна, но не и общовалидна схема на използване. Съветвайте се със специалист как да действате, всичко зависи от индивидуалните качества на кожата и от състава на козметиката. За някои хора е достатъчно да се мажат веднъж седмично, за други – през ден. Когато достигнете видим ефект, някъде след 6-7 месеца, преминавайте на поддържащ режим.“

Чудо: маска за лице с ретинол!

Христина Стойчева, административен служител: „Мои приятели ми подариха скъпа вносна козметика; в пакета имаше и маска за лице с ретинол. Доста се колебах, преди да я използвам, но накрая се престраших. Хора, пробвала съм и други продукти, но ефектът от тази буквално ме смая. Все едно видях себе си преди 3-4 години! Възможно ли е?! Отнасям се скептично към всякакви рекламни хвалби и препоръки, но в този случай изпитах ефекта върху собственото си лице. Веднага реших, че ще търся този или подобни продукти и в бъдеще!“

Маски за лице. С яйце: белтък или жълтък. Със сода, с хума против бръчки, зехтин, аспирин и 15+ други!

Източници и още информация на английски: Митове за Ретинол, разбити; * Как се ползва Ретинол за лице и кожа; * 22 най-добри кремове за лице с ретинол.

Пишете и вие в нашия форум за опита ви с Ретинол-съдържащи продукти! Споделете ТУК какво мислите за  козметиката с тази съставка; склонни ли сте да опитате крем или серум от коментираната група; трябва ли да рискуваме здравето си в опит да преследваме вечната младост?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Включването на добавки, съдържащи ключови съставки, може да осигури вътрешна подкрепа за здравето на кожата

Отключване на блясъка: Най-добрите съставки в добавките за красива кожа

В стремежа си към сияйна, млада кожа, много хора се обръщат към продуктите и процедурите …

3 Мнения

  1. Минка Гелева

    Този текст ми даде доста познания по тема, от която напоследък се интересувам. В същото време няма нито ред за рисковете при употреба на тези продукти. Нито дума за това, че прекалената употреба на такива мазила е токсична!

  2. Божидара Величкова

    Използвам серуми с ретинол по препоръка на дерматолог – доста време страдах от акне и имам белези за заличаване. Продуктът ми помага да постигам, макар и бавно, желаната промяна. Ако използваме такава козметика умно, тя може само да ни е от полза.

  3. Христо Герасимов

    Не може ли да се правите красиви за по-малко пари?! Тези кремчета и капсулки може и да помагат, но са БЕЗБОЖНО СКЪПИ! Изнемогвам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *