полижинакс
Полижинакс трябва да се прилага по лекарско указание

Полижинакс на глобули, свещички. Как действа? Цена, мнения. Изтичане

Как действа и как се прилага Полижинакс 12 и др. Глобули за ешерихия коли, свещички за бяло течение. Цена и мнения

Още в текста: Действие при гъбички. При ешерихия коли. При бяло течение. При цистит. При киста на яйчника. При стрептококи. При уреаплазма. При хламидия. Полижинакс и микомакс. И/или флуконазол. Фарматекс. Внимание: Алергия! Дерматит! При бременност и преди раждане. Полижинакс и менструация. Може ли с алкохол? Дозировка. Цена. За мъже. Странични ефекти. Кървене. Взаимодействие с латекс.

Полижинакс е лекарствен продукт – вагинални глобули, които се препоръчват при инфекции в интимната зона. Медикаментът е един от популярните препарати в гинекологията. Прилага се локално, има антибактериално и противогъбично действие (framar.bg).

Лекарственият продукт полижинакс е смятан за успешно терапевтично средство срещу гъбични инфекции, включително срещу широко разпространените причинители Candida albicans, Cryptococcus, Hystoplasma. Т.н. кандидози са едни от най-упоритите инфекции на лигавиците, кожата и на вътрешни органи. Въпреки популярността си полижинакс има доста критици; този продукт съдържа нистатин, считан за остарял лекарствен компонент. Ако полижинакс не се прилага с мярка, има риск в резултат на терапията да се развие бактериална вагиноза – известно е, че полижинакс променя нормалната влагалищна микрофлора. Това е причината да се препоръчва употребата му в рамките на 6 до 12 дни само, често и с паралелна терапия за подсилване на имунната система (revita.bg).

При киста на яйчника

По споделено във форумите – очевидно полижинакс се препоръчва доста често като част от комплексно гинекологично лечение. Описват се и случаи с някои видове кисти на яйчниците, заедно с други симптоми на заболявания на репродуктивната система. Полижинакс срещу киста – няма логика в очакването подобен проблем да се реши чрез продукт за локално приложение, като имаме предвид само широкоспектърното противовъзпалително и актимикробно действие на полижинакс (bg-mamma.com).

При стрептококи

Полижинакс е поливалентен терапевтичен продукт, прилаган и при инфекции от стрептококови причинители. Съществуват обаче експерименти, които доказват сравнително слабия ефект при прилагането на полижинакс срещу тези патогени (medi.ru). При диагностициране на “чиста” стрептококова инфекция е по-добре да се избере друг продукт; действието с полижинакс срещу стрептококи е оправдано единствено в случаите, когато се касае за инфекция от смесен тип, т.е. причинителите й са няколко и стрептококите са само един вид.

полижинакс
Уро-генитални инфекции се повлияват от полижинакс

Другият вариант е терапията с полижинакс, която следва да продължи 12 дни, да се съчетае с подходящ перорален антибиотик.

При ешерихия коли

Свещичките полижинакс са ефективни и при зараза с патогенни микроорганизми, каквито са ешерихия коли, стафилококи, ентерококи и ентеробактерии. Известно е, че прословутите ешерихия коли обитават дебелото черво, но при различни обстоятелства – както и поради спецификата на женската анатомия – проникват и се настаняват в половите органи. Присъствието им в интимната зона е предпоставка за мъчителни инфекции, чието овладяване е възможно и с полижинакс (ztema.ru).

Страшна ли е ешерихия коли в урината? Лечение с Ципрофлоксацин и др. Симптоми

При бяло течение

Прилагането на полижинакс за лечение на бяло течение е обичайно; то обаче не винаги дава очаквания резултат. Причината не е в зле свършена лекарска работа, а малко по-различна (bialotechenie.net).
Първо – причините за поява на бяло течение са много различни и атакуването му чрез полижинакс не е в състояние да игнорира всичките. В някои случаи например то е следствие от срив на имунната система или съпътства друго заболяване, което изисква съвсем различна терапия. Затова и ефектът от лечение с полижинакс може да е само временен.
Второ – немалко момичета и жени избират самолечението по информация от интернет или от приятелки. Сигурни ли сме в такива случаи, че полижинакс е точното лекарство? Понякога се касае за нещо много просто: причината за инфекцията налага лечение не само на засегнатата жена, а и на партньора й. Това обаче не се прави и инфекцията се възпроизвежда. Ако е възможно да се даде някакъв съвет в случая – той е преди да се вземе полижинакс срещу бяло течение, да се отиде при гинеколог и да се направи изследване на вагинален секрет.

Упоритата досада хронично бяло течение: кога е опасно

При уреаплазма

“Фигурин

Патогенни микроорганизми от вида Ureaplasma могат да причинят т.н. микоплзмена инфекция на уро-гениталната система (dermasofia.com). Този вид патогени се предават при сексуален контакт, от майка на дете при бременност и раждане, при трансплантация. Този тип инфекции често са част от комлексна инфекция с развиване на възпаления по лигавиците на отделителната и половата система; могат да се разпространят и да засегнат и вътрешни органи. До 80% от хората могат да са носители на патогенните организми, без да развият инфекция. Обикновено заболяване се случва при отслабване на имунната система. Признаците на инфекция от уреоплазмен тип могат да се наблюдават и при двата пола – обичайните болки, проблеми при уриниране и секс. Състоянията са особено опасни при жени във фертилна възраст, тъй като могат да доведат до усложнения по време на бременност и преждевременно раждане. Занемарена уреоплазмена инфекция може да ескалира до бъбречно-каменна болест или нефрит.
Полижинакс може да облекчи симптоматиката при описания проблем, но съществена роля играят антибиотиците, които трябва да се приемат перорално: това са продукти от групите на тетрациклините и/или хинолоните.

При цистит

На практика при вагинални инфекции нерядко са налице и смущения при уриниране – парене, сърбеж и болка, чести позиви, т.е. симптоми на цистит. Според информацията в лекарствената листовка на полижинакс за пациенти медикаментът повлиява положително и такива състояния (framar.bg).

Цистит. Лечение с лекарства и билки. Антибиотик, хомеопатия

Дайте мнение и Вие тук!

При хламидия

Според медицинската статистика при 85% от жените с хламидиоза всъщност е налице комбинирана бактериална и/или гъбична инфекция – кандидоза. Полижинакс е сочен като подходящ продукт в рамките на комплексна терапия. Приемът – паралелно с полижинакс – на антибиотик е неизбежен (medi.ru).

Полижинакс и микомакс

Микомакс е противогъбичен препарат с активна съставка флуконазол. Приема се перорално – в различна дозировка и продължителност, в зависимост от вида на третираната инфекция. Прилага се при широк спектър гъбични инфекции, включително мозъчни.
При вагинални гъбични инфекции най-често се препоръчва полижинакс за 6-7 дни плюс еднократен прием на 150 мг микомакс (framar.bg). За предотвратяване на рецидиви се практикува и прием на още две такива дози през три дни. Ако пациентът е застрашен от възобновяване на инфекцията, профилактично се препоръчва 150 мг микомакс веднъж седмично в продължение на 6 месеца.

И/или флуконазол

Флуконазол е активен компонент в няколко противогъбични продукта; под това название се прилага самостоятелно или като част от комплексна терапия при гъбични инфекции с различна локализация (framar.bg). Флуконазол е активен компонент и в коментирания вече медикамент микомакс.

Фарматекс

полижинакс
Полижинакс се прилага вагинално

Фарматекс е серия от медикаменти с противозачатъчно действие – вагинални капсули, таблетки и крем. Прилагат се по лекарска препоръка при спазване на определени правила, чрез които се намалява рискът от бременност. Продуктите фарматекс ИЗКЛЮЧВАТ паралелното вагинално прилагане на други медикаменти, включително такива за лечение на гъбични инфекции (framar.bg).

Внимание: Алергия! Дерматит!

Един от страничните ефекти при лечение с полижинакс е свързан със сърбеж и зачервяване извън третираната зона (framar.bg). Наличието в медикамента на соево масло може да причини уртикарии, контактен дерматит, системни алергични реакции. При проява на подобни симптоми прилагането на полижинакс трябва да се прекрати и да се потърси медицинска помощ.
Полижинакс не се използва, ако е известна алергия към фъстъци и соя.

При бременност и преди раждане

По условие полижинакс не трябва да се използва при бременност и по време на кърмене (framar.bg). Практиката обаче е в края на бременността при наличие на вагинална инфекция да се приложи полижинакс или друг подобен медикамент, за да се изчисти родовият път, да се предотврати възможна инфекция за бебето.

Полижинакс и менструация

Глобулите полижинакс трябва да се поставят и по време на цикъл (puls.bg). Идеята е лечението да не се прекъсва, независимо от условията.

Може ли с алкохол?

Принципната позиция при прилагането н медикаменти е да не се приема алкохол в същото време. Все пак при полижинакс става дума за локално външно приложение и вероятно имат основание коментарите във форумите, че умерено потребление на вино или бира няма да промени въздействието на медикамента (framar.bg). Дали все пак това няма да провокира с по-голяма сигурност една алергична реакция?
Да не забравяме и това, че принципно – лечението на всяка гъбична инфекция се счита по-успешно, ако се прекрати приемът на сладки храни и алкохол!

Дозировка

полижинакс
Успешното приложение на полижинакс изисква лечение и на партньора

Стандартно полижинакс се прилага вагинално, по една капсула вечер преди лягане. Терапията продължава от 6 до 12 дни по преценка и указание на гинеколог (framar.bg).

Цена

Опаковка от 6 глобули се намира по 6-7 лева, а от 12 – за 12-13 лева (framar.bg).

За мъже

За да има ефект лечението с полижинакс, терапия трябва да провежда и постояният партньор на жената (puls.bg). Често пациентката заедно с вагиналните глобули получава предписание за прием на перорален антибиотик с препоръка същият медикамент да приема и мъжът. Обяснимо е след като е ясно, че при ново интимно общуване заразата ще се предаде пак, ако не са излекувани и двамата. Антибиотикът се избира в зависимост от вида на инфекцията и здравословното състояние на партньорите.

Странични ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти за полижинакс са свързани с алергични реакции (framar.bg). Възможно е да се усети парене и сърбеж, дискомфорт, напрегнатост. В някои случаи реакцията обхваща зони извън мястото на прилагане; развива се контактен дерматит. При подобни ефекти е задължително лечението да се прекрати и възможно най-бързо да се направи медицинска консултация.

мнения, отзиви, коментари, форум

Кървене

полижинакс
Полижинакс трябва да се прилага по лекарско указание

Пациентската листовка не посочва кървене като страничен ефект от лечението с полижинакс. Въпреки това коментарите в нета нерядко споменават за подобен проблем. Има вероятност медикаментът да активира процеси, които са били потиснати или латентни, а е възможно в някои случаи да се касае за смущения в цикъла на фона на хормонален дисбаланс.

Взаимодействие с латекс

При лечение с полижинакс по принцип се препоръчва въздържане от секс. Въпреки това е налице и предупреждение за несъвместимост между медикамента и латексови презервативи. Споменава се по-точно, че съставки от лекарството разграждат латекса и в такъв случай има риск от скъсване и комрометиране на бариерната му функция (framar.bg).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Аквасорс. Измама ли е?

Аквасорс, АФА водорасли и Зелена енергия. Мнения. За отслабване

Какви мнения съществуват за Аквасорс? Измама ли е? Мнения за Зелена енергия и АФА водорасли. …

4 Мнения

  1. Знам как се лекуват вагинални гъби и бяло течение седно просто нещо.Който се интересува пишете ми на имейла [email protected]

  2. Мария Динева

    Може ли при кърмене

  3. Здравейте! Използвах полижинакс 2 пъти. Като 1вият път отидох до тоалетба през ноща и лекарството изтчече, а сега на втория път на сутрин изтече заедно с бяло течение. Това нормално ли е или трябва да прекратя използването лекарството?

    • Евгения Филипова

      Здравейте! Аз имам същия проблем в момента, постоянно тече нещо като бяло течение, незнам това нормално ли е !? Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.