Coli3

Как да се преборим с ешерихия коли в урината? Антибиотик и лечение без антибиотик. Лекарства

Как да се отървем от ешерихия коли. Лечение без антибиотик. Как да се преборим с антибиотик. Кое лекарство е добро за ешерихия коли в урината? Микробното число 10/5. Ципрофлоксацин и др.

Страшно ли е, ако се заразим и има ли успешно лечение на ешерихия коли (Escherichia coli)?

Ешерихия коли са патогенни бактерии, които имат завидна устойчивост във външна среда – до 115 дни. Прониквайки в стомашно-чревния тракт, причиняват силно разстройство с усложнения и понякога – с фатален изход.

Основно правило при заразяване с ешерихия коли е поддържане на водно-солеви баланс, чрез прием на много течности. Препоръчват се неподсладени билкови отвари и чайове – лайка, невен, червена боровинка (pharmacy-bg.com). Положението може да се усложни, особено при малки деца и хора от третата възраст, ако близките се ориентират към самолечение.

Възможно е дори да се достигне до отравяне на кръвта и сепсис, особено ако неразумно се действа чрез медикаменти за спиране на диарията. При такова самолечение в организма се натрупват токсини, задържат се опасни отпадни продукти, които са в състояние да нанесат необратими поражения на вътрешните органи.
При необходимост могат да бъдат изписани антибиотици от групата на цефалоспорините.

Симптоми

Симптомите на заразяване с ешерихия коли са стомашен дискомфорт, колики и диария, гадене и повръщане. Заразата може да се развие в много тежка форма и да причини обезводняване, токсикоза, сепсис. В някои случаи изпражненията съдържат слуз и кръв. При утежнена ситуация с нарушения на водно-солевия баланс, висока температура, проблеми с дишането и промени в сърдечната дейност, заразеният трябва да бъде настанен в болница (framar.bg).

Заразяване

ешерихия коли
Ешерихия коли създава целогодишно проблеми

Пътят на заразата с ешерихия коли е фекално-орален, т.е. патогените попадат в организма чрез замърсени храни и вода (zdrave-bg.eu). Бактериите могат да бъдат също и по повърхността на предмети за общо ползване, прибори, бельо, играчки. Възможни са битови варианти на заразяването, както и истински епидемии по воден и продуктово-хранителен път. Стриктното спазване на лична и обществена хигиена намалява вероятността от разпространение на заразата. Обикновено в детските заведения рискът от подобни явления е целогодишен.

Заразяването с ешерихия коли може да стане също в басейн, в обществения транспорт – при близък контакт със заразен, от дръжките на врати или копчето в асансьора. След като сме докоснали заразена повърхност – случайно сме пипнали окото си и пътят на болестта е открит.

Хомеопатия

ешерихия коли
Патогенната ешерихия коли проявява завидна устойчивост

Една от неприятните последици на заразяването с ешерихия коли е циститът, който нерядко става хронично страдание. Успешно може да се окаже лечението с хомеопатични продукти, при положение че са препоръчани индивидуално от специалист. Най-често прилаганите хомеопатични лекарства срещу ешерихия коли са стафисагрия, арсеникум албум, пулсатила, кантарис, колибацилинум, меркуриус корозива (d-rmario.com).

Антибиотици

Антибиотик може да се прилага при зараза с ешерихия коли само ако има симптоми на усложнения и очевидно бактериалната инфекция се задълбочава. Антибиотикът трябва да бъде избран от лекар и да се следи за ефекта от прилагането му. Задачата на медикамента е да потисне възпроизводството на патогена или директно да го убие, блокирайки белтъчния му синтез (zdrave.org). Подходящите медикаменти в подобни случаи са аугментин, зинат, гентамицин, монурал, ципрофлоксацин.

Зинат
“Демир

Зинат е антибиоптик от групата на цефалоспорините; действието му буквално убива патогените ешерихия коли (framar.bg). Не се прилага при бебета под тримесечна възраст. Необходимо е внимание при пациенти с бъбречни заболявания. Приемът трябва да следва указанията на лекуващия, тъй като предозирането може да провокира гърч, вторична гъбична инфекция от кандида, главоболие, замайване и висока температура.

Монурал

Монурал е нов антибиотик, който е предназначен за лечение на неусложнени инфекции и се приема само еднократно. Приемът на една доза, приготвена в стандартизирана прахообразна форма, позволява лекарствено въздействие в продължение на 80 часа. Счита се, че това време е достатъчно за пълно блокиране на белтъчния синтез в клетките на е-коли и за ликвидиране на заразата (framar.bg). Още по темата ТУК: Мнения за Монурал. Колко дълго се взема?

Ципрофлоксацин
ешерихия коли
При доказана зараза с ешерихия коли може да се действа с антибиотици

Това е лекарствен продукт от антибиотичната група на флуорохинолоните (framar.bg). Приемът му не бива да се комбинира с консумацията на млечни продукти. За предпочитане е да не се използва при бременност и кърмене. Прилага се под лекарски контрол, тъй като има риск от отслабване на имунната система и усложнения във функциите на черния дроб и бъбреците.

Гентамицин
ешерихия коли
Ешерихия коли е патогенът, най-често предизвикващ чревни инфекции

Това е познат антибиотик с широк спектър на въздействие, включително при инфекции от ешерихия коли (framar.bg). Противопоказан по време на бременност и кърмене. Може да се прилага при малки деца, включително новородени, като е важно да се определи индивидуална схема на лечение с подходящи дози.

Билки: Червена боровинка

Консумацията на червени боровинки или приемът на хранителни добавки с боровинков екстракт са сочни за ефективен метод на лечение при инфекция с ешерихия коли. Много често ешерихия коли причиняват възпаления на пикочните пътища и пикочния мехур. Бактерията предпочита алкална среда, а боровинката повишава киселинните показатели на урината. Ето защо с приема на червена боровинка се въздейства върху възможността ешерихия коли да се прилепи към лигавиците на атакуваните органи и да създаде колонии (revita.bg).

Дъвчене на живовляк

Ако решите бързо да се освободите от бактерии в устната кухина или стомашно-чревния тракт, започнете да дъвчете сурово листо от живовляк. Живовлякът и невенът директно унищожават патогенните бактерии (standartnews.com).

При инфекции с ешерихия коли въздействието на билката живовляк е двупосочно: потиска развитието на бактерията и укрепва имунната система.

Невен

Вече стана дума за въздействието на невена при бактериална зараза; билката помага за овладяване на инфекции от различен тип, включително причинени от ешерихия коли. Може да се ползва настойка от невен – за промивки при урогенитални инфекции, и за вътрешен прием при стомашно-чревни проблеми. При вътрешен прием може да се комбинира със сребърна вода. Настойката от невен се използва разредена – до 30 капки на 100 мл вода (ladyzone.bg).

Още в текста: ¤ Лечение на ешерихия коли (Escherichia coli) във влагалищния секрет и урината. Симптоми. Заразяване с бактерията. Хомеопатия. Антибиотици. Билки. Зинат. ¤ Монурал. ¤ Ципрофлоксацин. ¤ Гентамицин. ¤ Червена боровинка. ¤ Дъвчене на живовляк. ¤ Невен. ¤ Пелин. ¤ Лайка. ¤ Алое вера. ¤ Сребърна вода. ¤ Прополис. ¤ Пробиотици. ¤ Хомеопатия: Респивакс. ¤ Цитросепт. ¤ Саменто. ¤ Колиинфекции: ¤ Цистит. ¤ Пиелонефрит. ¤ Менингит. ¤ Пневмония. ¤ Бактерии в урината ¤

Пелин

Пелинът съдържа компонента пиперитон, който придава на билката смесен аромат на мента и камфор (zdraveto.com). Този компонент потиска способността на ешерихия коли да се възпроизвежда в заразените органи и прави бактериите податливи на антибиотично въздействие.

Лайка

Специалистите не пропускат да отбележат, че ешерихия коли все пак нормално присъства в чревната ни микрофлора – без да причинява инфекции и възпалителни процеси. При определени условия обаче патогенът мутира и тогава става опасен. Приемът на чай от лайка е добра профилактика срещу подобни въздействия, тъй като билката е чудесен антисептик и буквално пречиства стомашно-чревния тракт. При вече проявена зараза чаят трябва да комбинира въздействията на лайка, мента и бял равнец (lechitel.net).

Алое вера

Чист гел от алое вера е добър вариант за пречистване от ешерихия коли. От практиките – гелът трябва да се приема продължително, от порядъка на 2-3 месеца. Дозата е по 50 мл два или три пъти дневноq 30 минути преди хранене (puls.bg).

Дайте мнение и Вие тук!
Сребърна вода

Сребърната вода е отличен дезинфектант и нейното полезно действие при бактериални инфекции е доказано (zdrave.org). При стомашно-чревно разстройство, причинено от ешерихия коли, положението може да се овладее с вътрешен прием на разтвор от колоидно сребро, т.е. сребърна вода. За целта е необходимо 3-4 седмици пиенето на сребърна вода да стане задължително. Приема се приготвен според фармакологичното указание разтвор на сребърна вода – половин чаша, и се изпива половин час преди хранене. Това предписание се изпълнява 2-3 пъти дневно.

Прополис

Прополисът е друга възможност за справяне с инфекциите от ешерихия коли с природни средства. Сред множеството негови ефекти е и унищожаването на бактериални щамове от ешерихия коли. Приема се вътрешно под формата на т.н. клеева тинктура – капки, чието количество зависи от възрастта и здравословното състояние на потребителя (pchelari.com).

Пробиотици

Приемът на пробиотици в случаи на стомашно-чревни инфекции и проблеми с ешерихия коли, е един от верните начини за преодоляване на болестния проблем. Пробиотиците са полезни микроорганизми; с тяхна помощ се възстановява балансът на чревната микрофлора и се укрепва цялостно имунната система. Благодарение на тези две условия настъпва и преодоляване на инвазията от ешерихия коли (revita.bg).

Хомеопатия

Счита се, че хомеопатичното лечение е приложимо при ешерихия коли. Стандартна рецепта няма – за всеки пациент следва да се прави индивидуална лечебна схема.

Респивакс

Респивакс е полибактериален продукт, предназначен да укрепва имунната система (biolife.bg). Укрепването е цялостно – т.е. мобилизирани са съпротивителните сили на организма, включително за податливост към зараза с ешерихия коли. Дори при настъпили инфекции проблемът се преодолява по-лесно, а възстановяването е по-бързо.

Респивакс за имунитета. Мнения, имуностимулатори-заместители

Цитросепт

Цитросептът, извлечен от семената на грейпфрут, доста успешно съдейства за унищожаването на ешерихия коли у заразени (zdrave.org). Цитросептът може да се приема вътрешно или да се използва за промивки.

Приемът на цитросепт започва от 5 капки на ден, приемани по три пъти, разтворени във вода. Това се прави в продължение на пет дни. После броят на капките се увеличава до 10, а след още 5 дни – на 15 дни. Инфекциите с ешерихия коли са упорити, затова режимът се спазва средно по 2-3 месеца.

Цитросепт разтвор може да се използва за промивки при някои гинекологични проблеми, свързани с ешерихия коли.

Цитросепт, как се ползва при гъбички, кандида, за деца, при псориазис и др.

Саменто

Саменто е продукт, чието действие се основава на екстракти от билката котешки нокът. Добавката саменто под различни форми съдейства за укрепване на имунната система (framar.bg). Често се препоръчва при комплексно лечение на бактериални и гъбични инфекции като средство за ликвидиране на патогените.

Колиинфекции: Цистит

Възпалението на пикочните пътища и пикочния мехур често е причинявано от проникване на бактерии ешерихия коли. Тези коли инфекции са неприятни, мъчителни и упорити. Често явление е циститът, провокиран от патогенни бактерии. Използването на билки и медикаменти гарантира успешно лечение. Както вече стана дума, приемът на червена боровинка при цистит не допуска създаването на колонии от ешерихия коли в пикочния мехур.

Пиелонефрит

Започнала случайно, досадната коли инфекция може да тръгне по възходящ път и да достигне до бъбреците. Острият или хроничен пиелонефрит вече е сериозен проблем. Възпалителният процес се овладява чрез продължителна комплексна терапия, която може да включва специфични медикаменти, билки, диета и режим на живот (framar.bg).

Менингит

Е-коли може да стане причина за развитие на бактериален менингит: това е тежко възпаление на мозъчните обвивки. Засяга главния и гръбначния мозък (arsmedica.bg). При споменатото възпаление болният е с висока температура, скованост на врата, гърчове, обърканост, гадене и повръщане. Такова заболяване се лекува само в болница, а комплексното лечение задължително включва антибиотици.

Пневмония

Ешерихия коли могат да достигнат и до белите дробове: бактериалната пневмония обхваща долните дялове на дихателните органи (arsmedica.bg). Характерно за пневмонията е затруднено дишане и задух, висока температура, отпадналост.

Бактерии в урината

При дискомфорт, парене или болки при уриниране е необходимо да се направи лабораторно изследване на урина. Проверява се и резистентността на бактерията към някои медикаменти, за да се препоръча най-ефективният лекарствен препарат. Приемът на антибиотици в такива случаи е неизбежен. Трябва да се вземат според лекарска препоръка и приемът да не се прекъсва при първото подобрение (bg-mamma.com).

Във влагалищния секрет

При вагинално течение, сърбеж и зачервяване, парене, болки е нормално да се потърси лекарска помощ. Ако при лабораторното изследване се открият ешерихия коли, резонно започва антибиотична терапия. Деликатното тук е, че приемът на антибиотик може да провокира появата на гъбички и лечението да се удължи неприятно много (bg-mamma.com).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Sal

Салмонела от яйца и др. Симптоми. Заразна ли е? Антибиотик

Бактерията салмонела: защо е толкова опасна. Заболявания от салмонелоза при бебета и деца, рискове. Най-опасните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *