Начало > Очни болести > Късогледство, особено при деца, може и трябва да се лекува

Късогледство, особено при деца, може и трябва да се лекува

Късогледството, особено при деца, непременно трябва да се подлага на лечение. Има много нови, модерни и ефикасни методи.

Австралийски учени са на мнение, че начинът на живот и наследствеността до голяма степен определят това дали детето ще страда от късогледство или не.

Те провели редица изследвания и открили, че 80 на сто от момчетата от 14 до 18 години, които се обучават в религиозни школи в Израел, където се чете много, страдат от късогледство.

Късогледството не може да се излекува. Това го знаят всички. Но представете си че става дума за т.нар. лъжливо късогледство. А то означава само отслабване на цилиарния мускул. И запомнете – лъжливото късогледство може да се излекува.

Затова е важно да водите децата си редовно на преглед.Заблуждавате се, че не трябва да се лекува късогледството. То може да се преустанови, да не се развива повече и да не доведе до бързо влошаване на зрението.

Сега вече има много методи за лечение на късогледството. Такива са тренировките за акомодация надалеч и наблизо със специални стъкла. Прилага се и магнитотерапия, и лазерно лечение, и пневмомасаж.

Пневмомасажът всъщност са специфични очила, които масажират очите и подобряват работоспособността на цилиарния мускул. Полезна е и физиотерапията. Продължаваме с новите методи. Например рефлексотерапията е процедура, при която се въздейства на тези точки по тялото, които са свързани със зрителните органи.

Повярвайте на тази методика. Тя не само лекува очите, но и целия организъм.

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ДЕЦАТА ОТ КЪСОГЛЕДСТВО

По-често осигурявайте почивка на очите им. Ако детето има добро зрение, на всеки 40 минути трябва да си почива. Ако обаче вече страда от късогледство, трябва да прекъсва заниманията на всеки 30 минути.

Ограничете достъпа до компютъра и телевизора. Учениците трябва да гледат телевизия най-вече в почивните дни, когато нямат уроци. А за компютъра – не повече от 20-30 минути на ден. Ако не може да се справи с работата си за толкова време, трябва да си почине 15 минути и тогава да продължи.

Книгата или тетрадката трябва да се държат на разстояние 35-40 см от очите, иначе се деформира очната ябълка. Научете детето си на това.

Закалявайте го, за да не боледува често. Спортуването е задължително. Всички видове спорт, които не предполагат травма на главата, са добри за очите.

Хранете детето си с полезни за очите продукти: извара, айран, варена риба, говеждо месо, заешко и пилешко месо, моркови и зеле. Давайте му боровинки – черни, червени. – И задължително магданоз и копър. За очите са полезни поливитамини с микроелементи, калциеви препарати с витамин D, фосфор.

Ако имате повече деца и не сте успели да опазите от късогледство едното си дете, опитайте да не повторите грешката с по-малкото. Не го учете да чете преди 5-годишна възраст, не го записвайте на училище на 6 години, защото цилиарният мускул се оформя окончателно на 7-8-годишна възраст.

Не позволявайте на детето си да гледа телевизия, преди да е навършило 3 години, и не го пускайте на компютъра, преди да навърши 8 години.

За alexa

Прочети още

Контактни лещи за очи, цветни, с диоптър астигматизъм катаракта

Контактни лещи за очи: Едногодишни, диоптрични и др. Мнения, цена

Контактни лещи за очи: Плюсове и минуси на едногодишни, диоптрични и прочие. Как да изберем …

Едино мнение

  1. Късогледството при деца успешно се лекува с очила за четене (т.нар. plus lens therapy, вижте в Гугъл). Освен това очилата за четене са много добра превантивна мярка срещу поява на късогледство. А ако вече имате късогледство или астигматизъм, препоръчвам да разгледате една работеща и научно-обоснована терапия за възстановяване на зрението при късогледство и астигматизъм, която е описана на сайта http://zrenieto.net
    Достъпът е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *