Хиперактивно дете - 01

Най-често срещаните симптоми на синдрома на хиперактивно дете

Под хиперактивно дете обикновено разбираме дете, диагностицирано с дефицит на внимание, наричано още хиперактивност.

Става дума за поведенческо разстройство, което освен физиката, може да засегне и физиологическото развитие на индивида.
Напоследък ставаме свидетели на поставяне на диагноза „хиперактивност“. Признак на модерност ли е обаче тази болест или в действителност, все по-често педиатрите отчитат синдрома на дефицит на вниманието? Нека се опитаме да разберем заедно.

Активно дете не означава хиперактивно дете

Много майки, оставени в огромното море от информация интернет, стават жертви на собствените си (често неоснователни) страхове. В името да проследят до най-малкия детайл развитието на своето мъниче, респективно при нужда да вземат максимално навременни мерки, за да предотвратят даден проблем, те биват заплашвани от друг синдром, макар и с изцяло социално измерение – синдрома на самодиагностициране. При този синдром, четем за дадени симптоми на дадено заболяване и без никаква специализирана помощ си поставяме сами диагноза. Точно по този път мнозина майки решават, че техните изключително будни и активни деца, всъщност са хиперактивни деца.

Но е от особено значение това да не се случва и преди да решите, че вашето дете страда от дефицит на вниманието, да се консултирате със специалист. Единствено експерти в областта на медицината и психиатрията могат да поставят подобна диагноза. А това, между другото, не винаги е лесно и на самите тях. Истината е, че хиперактивността се диагностицира доста трудно и самите педиатри в повечето случаи не се наемат да поставят такава диагноза. Тя изисква множество изследвания и най-вече провеждания на разговори и общуване със самото дете, за да се разбере дали детето не е просто малко по-палаво и разсеяно, или в действителност е поредното хиперактивно дете.

Основни симптоми, наблюдавани при едно хиперактивно дете

След като вече направихме нужното уточнение, ще ви посъветваме да не вземате за чиста монета и за основание да смятате, че синът или дъщеря са хиперактивни само защото имат всички симптоми. Изброяваме основните симптоми на хиперактивност не за да поставим или дадем правото вие да поставите диагнозата на вашето дете. Напротив, изброяваме ви ги, за да ви препоръчаме при наличие на всички тях, да се допитате до съвет от професионалист. И така, ако вашето дете има следните симптоми, разберете, че то не задължително е хиперактивно дете, а просто вие имате нужда да се консултирате за заболяването със специалисти. Те са само сигнали, че е възможно наличието на синдрома на дефицит на вниманието. Сигнали, че е добре да посетите експерти за поставяне на диагноза по официалния за тези неща ред:Хиперактивно дете - 02

Дайте мнение и Вие тук!
  • Детето е изключително импулсивно. Тази импулсивност обаче не се проявява само когато е предизвикана силна емоция, а за всяко ваше действие и представлява всяка реакция на всякакво дразнение. Защото на практика, всяко дете реагира импулсивно в началото, ако е силно зарадвано или много му се скарат, например.
  • Детето има сериозни затруднения в комуникацията с останалите и в общуването изобщо. Тези затруднения се проявяват не само с непознати, но и с познати лица. Обикновено комуникацията е невъзможна и с връстници, и с по-големи.
  • Детето е изключително активно и обикновено всичко при него се случва „на висока скорост“. То постоянно подскача, тича и трудно се изморява. Обикновено, родителите на деца с хиперактивност, казват, че детето не може да се задържи на едно място за повече от 10 минути и много бързо всичко му омръзва.
  • Детето често не слуша, когато му се говори. Тук не говорим за моментите, когато на детето ви не му изнася да му говорите, най-вече да му се карате. Това го прави всяко хлапе. Детето може да има затруднения да ви изслушва дори когато му разказвате нещо интересно и даже докато му четете приказка. То се разсейва и най-често губи връзката на това, за което говорите.
  • В детската градина, а в последствие и в училище почти винаги възпитателите говорят за това, че детето е крайно невнимателно и трудно се съсредоточава. Обикновено, тези деца макар и да са умни и талантливи в определени сфери, не може да се справи, защото е неорганизирано.

Тази статия имаше за цел да ви информира, а не да поставя диагнозата хиперактивност на детето. Това е работа на вашия лекуващ лекар.

Източник: Crazy Kids

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Скърцане със зъби при деца и възрастни. Бруксизъм

Скърцане със зъби. Лечение на бруксизъм. Силиконови шини – как да изберем

Нервното безапетитие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *