Седем разлики между мъжката и женската депресия

Мъжете и жените изпадат в състояния на депресия почти еднакво често, но страдат от това разстройство по различен начин. Психиатърът Джил Голдщайн от бостънската болница Brigham and Women’s Hospital назовава седем основни разлики между половете при преживяването на депресия.

депресия

Двата пола преживяват всеки своята депресия

* Жените са в по-голяма степен склонни да размишляват върху причините, довели ги до депресия. Те започват да си говорят сами, да плачат без видима причина и да обвиняват за състоянието си целия свят, описват от medikforum.ru. Такова поведение не неутрализира симптомите на депресия – напротив, усилва ги. Мъжете интуитивно търсят начини да отвлекат мислите си от онова, което ги затормозява и потиска. Мислейки за нещо приятно, те започват да преодоляват някои от симптомите на депресия.

* Мъжете го удрят на пиене. Един от начините да се спасят от депресия за мъжете е алкохолът. Доста често силният пол посяга към бутилката или спринцовката. В по-редки случаи отвличането от причинителя на една депресия става чрез поемане на допълнителна работа, спорт, гледане на филм или интересна ТВ-програма. Често пристъпите на депресия причиняват озлобление, ярост.

* Някои житейски събития – например уволнение или раздяла с любим човек, по-често причиняват депресия на жените, но не и на мъжете. Това е свързано с начина, по който женският хормон естроген си взаимодейства с хормона на стреса кортизол.

“Демир

* Симптомите на мъжката депресия са по-трудни за разпознаване. Дори професионални психолози и психиатри не винаги успяват да установят наличието на разстройство. Често и близките не забелязват присъщи за депресия симптоми. По тази причина всяка мъжка депресия потенциално може да се развие до по-тежка форма, преди да се намеси професионалист.

* Женската депресия нерядко се развива паралелно с хранително разстройство – анорексия, булимия. Често хранителните разстройства възникват едновременно с тревожно състояние или обсесивно-компулсивно поведение.

* Мъжете и жените реагират различно на антидепресантите. Това е една нова област на изследване, в която все още няма достатъчно мотивирани обобщения за връзката пол-депресия. Има хипотези за различна реакция на мъжете и жените на лекарства срещу депресия, определена от различния метаболизъм на антидепресантите и различните им нива на абсорбция.

* Мъжете по-често правят опити за самоубийство. След като симптомите на депресия у мъжете остават по-дълго време неразпознати, болестното състояние се развива много по-сериозно в сравнение с това при депресираните жени. Освен това жените в депресия по-често правят опити за суицид с цел привличане на вниманието, докато за мъжете в депресия тези опити са съвсем целенасочени: мъжът в дълбока депресия наистина иска да умре.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *