Ривотрил: Странични ефекти и заместител. Как ще се лекуваме сега?

Ривотрил и заместител (аналог). Странични ефекти. Кога е вреден и опасен (противопоказания). Ривотрил и алкохол. И деанксит. Ривотрил или диазепам?

Още в текста: Ксанакс. Ципралекс.

Намира ли се все още в България? Таен внос от Турция и Гърция. При безсъние. При косопад. При главоболие. При депресия. При епилепсия. За нерви. При паническо разстройство. Спиране на ривотрил – как става? Ривотрилът като наркотик

Лекарството за епилептици ривотрил вече е спряно и около това от година и половина има напрежения. Вижте подробно по темата ТУК: С какво да лекуваме епилепсия след спирането на ривотрила?

Още в края на май 2013-а е тиражирана информация на здравното министерство за това, че фирмата вносителка “Рош-България” ЕООД има намерение да спре вноса на продуктите Rivotril tablet 0,5 mg. x 50 и Rivotril tablet 2 mg. x 30.

Според наредби и договори снабдяването с ривотрил трябва да продължи още 18 месеца – срок, в който да се осигури алтернатива за потребителите на този медикамент.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Освен срещу гърчове при епилепсия ривотрил се прилага при терапията на психични разстройства и депресии (fakti.bg).

Причина за отказа на производителя да продължи вноса според компетентни мнения е регламентът за ниска цена и съответно липса на търговски интерес.

Коментари от здравните среди пък настояват, че истинската причина е създаването на зависимости към ривотрил. Има и мнения за това, че лекарството няма адекватен аналог и че хиляди хора със сериозни здравословни проблеми ще изпаднат в критично положение.

Бегъл поглед из форумите показва, че патовата ситуация е налице: вече няма внос на ривотрил и който не се е запаси , панически търси заместител. За въпросните 18 месеца институциите не са намерили вариант до началото на 2015-а, така че част от пациентите, а и от лекарите научават за проблема едва сега.

И така: вносът на ривотрил е прекратен на първи януари и едва след като скандалът започва да набира скорост, на 17 февруари т.г., Изпълнителната агенция по лекарствата одобрява заместител на ривотрол (bda.bg).

Заместител (аналог)

Заместител на ривотрил ще бъде продуктът клонарекс: “… Clonarex 0.5 mg tabl. и Clonarex 2 mg, tabl”. Продуктът е референтен на ривотрил и съдържа активната лекарствена съставка клоназепам” – виж сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (bda.bg). Клоназепам е активната съставка и на ривотрил (framar.bg).

Клонарекс вместо ривотрил: но докато продуктът стигне до аптечната мрежа и до потребителите, ще мине още време. Защото: притежателят на разрешението трябва да подаде документи в Националния съвет по цени и реимбурсиране и клонарексът да бъде включен в позитивния лекарствен списък (evropea.com).

Форумите междувременно издирват остатъчни количества ривотрил из аптечната мрежа и насочват търсенията към пазарите на Турция, Гърция и Македония, откъдето може да се купи лекарството или негов аналог (pharmacy-bg.com).

Уверенията на лекарствената агенция са, че заместителят клонарекс има същите терапевтични показания като спрения ривотрил.

Странични ефекти

Смисълът да се коментират странични ефекти от ривотрил: неговият заместител има същата активна съставка, следователно могат да се очакват аналогични странични ефекти. За какво става дума?

В началото на лечението потребителят може да чувства умора, сънливост и замаяност, да е със забавени реакции, да има проблеми с говора и зрението (framar.bg). Тези ефекти са преходни.

Трайно може да остане влошената концентрация и частична амнезия – за времето, при което лекарството е било активно действащо. При малки деца и бебета може да се получи интензивно отделяне на слюнка и събиране на слуз в белите дробове.

В редки случаи са възможни главоболие, стомашен дискомфорт, гадене, болки в корема, косопад, влошаване на паметта, отслабване на либидото. Приложението на ривотрил в терапевтични програми е регистрирало също кожни дразнения, сърбеж, затруднено дишане, промени в пигментацията на кожата.

Има единични данни за шокови състояния, засилване на депресивни прояви, агресия, халюцинации. Някои от страничните ефекти се проявяват при внезапно прекъсване на лечението или при комбинации с други медикаменти.

Кога е вреден и опасен (противопоказания)

ривотрил, странични ефекти и заместител

Немалка част от потребителите на ривотрил са деца

Ривотрил и аналозите му не могат да се прилагат в случаи на алергия към някой от компонентите, при тежко хронично заболяване на белия дроб, при зависимост към алкохол или друг медикамент, в състояние на шок или отравяне.

Има риск при лечението на потребители със сърдечна недостатъчност, чернодробни проблеми, пациенти с миастения гравис или прояви на сънна апнея, при пациенти в старческа възраст с ограничен физически ресурс.

Не се препоръчва прием на ривотрил при бременност или кърмене. При крайна необходимост от медикамента по време на бременност е необходима лекарска позиция.
Продължителното лечение с ривотрил, особено в по-високи дози, създава предпоставки за развиване на зависимост.

Ривотрил и алкохол

Комбинирането на ривотрил с алкохол е противопоказно (framar.bg). Изключва се приложението му при алкохолна зависимост или след алкохолно отравяне. Комбинирането на медикамента с алкохол при всички случаи съдържа висок риск от компрометиране на лечението. Този тип паралелен прием може да провокира неочаквани реакции с агресивен характер.

И деанксит

Деанксит е медикамент от типа антидепресанти, а ривотрил е транквилизатор. Деанксит облекчава симптоматиката при тревожност и апатия. Терапевтичното му действие не е достатъчно ефективно при тежки депресии; не се препоръчва при свръхактивни потребители. Изисква специално внимание при комбиниране с други медикаменти, включително прилаганите при епилепсия – ривотрил е сред тях (framar.bg).

Ривотрил или диазепам?

Двата продукта са от една и съща група – транквилизатори, но имат различен ефект. Диазепам неутрализира състоянията на тревожност, успокоява и подобрява концентрацията. Освен това може да се използва при епилепсия и мускулни спазми, подходящ е при алкохолна абстиненция.

При сравнения потребителските форуми отбелязват, че диазепам е по-успешният вариант като успокоително средство, а ривотрил – като противоепилептично. И двете лекарства причиняват зависимост и не бива да се приемат продължително време, защото на практика действат само симптоматично (framar.bg).

Ксанакс

Този медикамент се препоръчва при тревожност, тревожно-депресивни и панически разстройства. Той е от групата бензодиазепини, няма приложение при епилепсия.
Ривотрил и ксанакс принадлежат към лекарства с идентичен ефект – транквилизатори. Обикновено се използва единият от тези медикаменти в началото на терапии при депресии и разстройства – това е част от комплексното лечение с антидепресанти, чийто ефект идва по-бавно. Ривотрил и ксанакс при този тип здравословни проблеми не бива да се приемат продължително време поради опасност от привикване и зависимост. Приемът им става в дози и за срок, определени индивидуално от специалист. По същия начин става и спирането на приема им (dr-petarnikolov.com).

Ципралекс

Ципралекс е антидепресант на серотонинова основа – т.е. увеличава нивата на серотонина и по този начин съдейства за преодоляване на тревожност и депресии (framar.bg). Приемът е само по индивидуална схема, препоръчана от специалист.

При лечение на този тип здравословни проблеми може да се комбинира с ривотрил; двата медикамента не се заместват (medicine.bg). Ципралекс не е най-доброто решение при епилепсия, възможно е при лечението с него припадъците да зачестят.

Намира ли се все още ривотрил в България? Таен внос от Турция и Гърция

Достатъчно е да изпишете “ривотрил”, и търсачката ще ви покаже коментари из форумите на тази тема. Хората отчаяно търсят аптека в който и да е град в България, откъдето да си купят лекарството.

Очевидно то не може вече да се намери; бургаски лекари са съветвали пациентите си да идат да си го купят в Турция, където го има и не е скъпо. И наистина има хора, които правят такива пътувания и по линия на сайтовете за взаимопомощ си организират колективни покупки.

Има го също в Гърция, Сърбия и Македония (pharmacy-bg.com). Потребителските коментари са доста противоречиви: при някои липсата на ривотрил е равносилна на смъртна присъда. Проблемът все пак опира както до цената, така и до привикването към медикамента.

Хората, които са получили облекчение, продължават да го пият въпреки предупрежденията, че е за лечение от порядъка на 14-20 дни. А има потребители на ривотрил с 10-годишен стаж, че и с по-дълъг (spodeli.net). Привикването в условия на лекарствен дефицит провокира черния пазар и вероятно той в момента работи.

Потребители коментират, че не може лекарство като ривотрил – вид бензодиазепин, да се изписва за щяло и за нещяло. Много трудно е да се откажеш от приема на такъв тип лекарство (puls.bg).

При безсъние

ривотрил, заместител и странични ефекти

Прилагането на ривотрил при психически проблеми е спорно

Ривотрил е сред медикаментите, препоръчвани при депресивни състояния и тревожност, придружени с безсъние. Обикновено се препоръчват от лекар – като дозировка и продължителност; принципно приложението на ривотрил при безсъние не бива да е по-дълго от две седмици до максимум два месеца.

Проблемът е, че ривотрил създава много бързо зависимост, към него се привиква бързо и се появява потребност от прием на по-високи дози. Твърди се, че заради отпускащото и успокояващото си действие ривотрил е популярен на черния пазар за наркотици (drugsinfo-bg.org).

При косопад

Логиката на подобно приложение – ривотрил или аналога му срещу косопад, има връзка с възможни психически смущения. Ако те са в основата на косопада, има очакване лечението на психическите проблеми да прекрати косопада и да започне възстановяване.

Проблемът е, че приемът на ривотрил сам по себе си може да провокира косопад, следователно не е разумно да има подобни очаквания (puls.bg). Дали всъщност има лекар, който би препоръчал ривотрил при косопад?!

При главоболие

Ривотрил не е медикамент за главоболие; основното му предназначение все пак е свързано с епилепсията; използва се също при тревожност и депресии в комбинация с антидепресанти или самостоятелно. Има случаи, при които е изписван за такива депресивни състояния с главоболие, но предназначението му не е в това.

Потребителите трябва да са информирани, че ривотрил не е например беналгин и не може да се използва както при инцидентно, така и при постоянно главоболие (bg-mamma.com). Разумно ли е всъщност бензодиазепените, които доказано причиняват зависимост, да бъдат използвани при главоболие?!

При депресия

Приложението на ривотрил при депресии според коментарите на специалисти е оправдано в комбинация с антидепресанти. Ролята на ривотрил и аналози, които започват да действат бързо за разлика от антидепресантите, е да подпомогнат овладяването на болестната симптоматика (dr-petarnikolov.com). След като изпълнят тази си задача, хапчетата ривотрил трябва да се спрат колкото може по-бързо.

При епилепсия

Точното приложение на ривотрил е именно това: лекарство, което съдейства за предотвратяване и овладяване на епилептични припадъци (puls.bg). Коментарите покрай скандала със спирането на ривотрил са, че в тази си функция медикаментът е остарял и търпи критика заради страничните ефекти от приема, и заради бързото привикване към него.

Потребителските тревоги от спирането на ривотрил са насочени точно в тази посока: оказва се, че много хора с диагноза епилепсия, които са получавали ривотрил с т.н. зелени рецепти, остават без лекарството си.

Тревогите им продължават и в момента въпреки уверенията, че заместителят клонарекс ще върши същата работа. Сред пациентите има много деца, включително съвсем малки. Родителските тревоги и принципно притесненията на потребителите са как точно ще стане смяната на лекарството им и няма ли да се създадат критични за здравето им ситуации.

За нерви. При паническо разстройство

ривотрил, листовка, алкохол

Ривотрил доказано развива зависимост

При тревожност, страх, паническо разстройство – това са възможните причини да бъде назначено лечение с ривотрил. Надникнете във форума за паническо разстройство strahove.evropea.com – лекувани с ривотрил хора споделят как им се е отразила терапията.

Темите са две: дали помага, дали може лесно да се откаже. Преобладават коментарите за това, че привикването се случва много бързо и че е трудно спирането на това лечение. Че медикаментът не лекува, а само потиска симптоматиката и без него паническите атаки отново се завръщат.

Спиране на ривотрил – как става?

Притесненията на хора, лекувани с ривотрил, са – как да спрат приема, без да изпаднат в истинска абстиненция. Споделено в beinsadouno.com: първоначално ривотрил е облекчавал състояния на тревожност, депресии и панически разстройства, но впоследствие болестните симптоми започват да се проявяват отново и са необходими по-високи дози от медикамента.

Сред потребителите има човек с епилепсия, който е поддържал здравето си с ривотрил в продължение на 16 години. Наистина има диагнози, при които приемът – постоянно! – на медикаменти е необходим.

Опитите за отказ от ривотрил в много случаи са неуспешни поради развитата зависимост. Потребителите се колебаят между вариантите да спрат медикамента изведнъж и да преживеят мъките на абстиненцията като при наркомани – или да го направят постепенно.

Преобладава второто мнение: постепенно намаляване на дозите за дълъг период от време. Колко време – зависи от индивидуалния случай, включително колко дълго е приеман ривотрил или респективно негов аналог.

Рязкото спиране на ривотрил поради липсата му на лекарствения пазар според специалистите може да се избегне чрез замяна с друг медикамент, който във всеки частен случай трябва да бъде определен от специалист.

Ривотрилът като наркотик

ривотрил, наркотик, заробване

Вносът на ривотрил спря окончателно

Не е наркотик, разбира се – но в мрежите витае и този въпрос. Съдържа ли ривотрилът наркотична съставка и не е ли това причината за пристрастяването към него? Ако човек, който няма епилепся търси отчаяно из форумите ривотрил и е готов да даде 1-2 лева за хапче – при положение че опаковка от 30 хапчета струва 3-4 лева, това наистина те кара да се замислиш.

Не са изключение предупрежденията, че привикването към ривотрил се случва много бързо и че това принципно е присъщо на всеки продукт с клоназепам.
“Наследникът” на ривотрил – клонарекс, също е с активна съставка клоназепам.

Потребители, които се опитват да се откажат от пристрастяването си към ривотрил – обвиняват лекари невролози (не психиатри!), че са им изписвали този медикамент при депресии и панически разстройства. При наличието на други медикаменти и без да ги предупредят за привикването като последица.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

27 коментара по “Ривотрил: Странични ефекти и заместител. Как ще се лекуваме сега?

 1. Az sim edna ot mnogoto koito umirame po nqkolko puti na den zaradi lipsata na rivotril.Neveroqtno,no tezi famtomni bolki i useshtaniq sa vsushtnost tolkova realistichni,che e chak plasheshto…Diagnozata mi e smeseno trevojno depresivno razstroistvo vzimam rivotril zaedno s fevarin po_veche ot 13 g. Prez tova vreme bqh bremenna 2_puti i dvata puti go spirah bez problem,nikoga ne sum uvelichavala dozata naprotiv namalqvala sum q pochti do pilno spirane dori izvun bremennost,koeto e bezumno trudno,NEVUZMOJNO!Vuprosa e zashto ni podlagat na tova ?S kakvoto i da go zamenqt nie shte se zakachim i shte budem zavisimi kum nego tova e nevroleptik kum vsichki takiva se privikva ne ni muchete mnogo e gadno…

  Diana Kovacheva

 2. .. ЛЕКАРСТВОТО ЛОРАПАМ -… ЛИЧНАТА МИ ЛЕКАРКА КАЗА ,ЧЕ ТОВА ЛЕКАРСТВО 100% МОЖЕ ДА ЗАМЕСТИ СПРЯНОТО ЛЕЧЕНИЕ С – РИВОТРИЛ ! АЗ ЛИЧНО ИМАМ РЕЗЕРВИ КЪМ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ , ОСОБЕНО КАТО СЕ РАЗПРОСТРАНИ , ЧЕ МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН И УИТНИ ХЮСТЪН ПОЧИНАХА ОТ ТОВА ЛЕКАРСТВО !!! …- става въпрос за – ЛОРАПАМ ! ДНЕС ПРОЧЕТОХ,ЧЕ ЗАМЕСТИТЕЛ ОЩЕ НЯМА- БЛИЗКА БИЛА ФОРМУЛАТА НА – КЛОНАРЕКС , ВНАСЯН ОТ ИНДИЯ ! ПРИ ТАЗИ СЛОЖНА ЗАМЯНА ЛИЧНАТА МИ ЛЕКАРКА МЕ ЛИШАВА ОТ НАПРАВЛЕНИЕ ЗА ПСИХИАТЪР,КОЙТО МЕ ЛЕКУВА ОТ 1992г. И С ЛЕКА РЪКА ПРЕДЛАГА ЗАМЕСТИТЕЛИ , ЗА КОИТО ПСИХИАТРИТЕ ОЩЕ РЕШАВАТ С КАКВО ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕН РИВОТРИЛА , ЗНАЕЙКИ , ЧЕ РИВОТРИЛА НЕ СЕ СПИРА ОТ РАЗ И ЗАТОВА В БЪЛГАРИЯ ХОРАТА СИ РАЗМЕНЯТ РИВОТРИЛ ИЛИ ГО ВНАСЯТ ОТ ТУРЦИЯ,ГЪРЦИЯ И ДР. ДЪРЖАВИ !

  • Не са починали от Лорапам, от смесица на това лекарство с кокаин.
   Не говорете глупости.
   ЛОРАПАМ е супер заместител на Ривотрил.
   Д-р Валентинов

 3. Аз пия Ривотрил от 10 години-замениха го сега с Лорапрам-но неспокойствието,чувството на безизходност,притеснението се завърнаха отново, и все идно главата ми бучи.Това е-това ли заслужаваме-а на черно се продава по 20 лева кутийката-това е безумие-да се печели за сметка на страданието на други хора.

  • През 1956г ми откриха епилепсия на психиатрична основа.Лекуваха ме шест месеца и от изписването,до 2007г. не съм имал рецидив.Мой близк се прибра в Б-я след 45г отсъствие и симптомите се явиха-започнах лечение с ривотрил 0.05мг без успех.Върнах лекарствата на ОПЛ и смениха с 2мг,който го чупех на половина и до м.Август 2015г проблеми не съм имал,а и съм го пил от дъжд на вятър-нямам зависимост,но от три дни не съм добре дори с клонарекс-който е вкарал това лекарство в аптечната мрежа като заместител на ривотрила,да си го завре където слънце не огрява…….

 4. Дали ще ни върнат ривотрила през 2016 имам хапчета за още 6 месеца незнам какво да правя всички които познавам и минаха на клонарекс са много зле имам дете на 3 г нямам родители и свекърва всички починаха в рамките на 4 години ако стана пак на легло кой ще ми го гледапия го от както съм родила малкия една приятелка ми го прати от германия но може ли да зависим и притесняваме хората йаде е нашата държава за какво гласуваме да ни убиват.ли.

 5. Като чета коментарите виждам, че пациентите усетиха разликата между генерици и оригинали. Даже генерика е по скъп от оригинла все едно Ситроен да е по скъп от Мерцедес. От 16.02.2016 благодарение на министър Москов повече пациенти ще пият генерици и ще усетят разликите. Вместо да вдигне реимбурцациите той вади скъпите оригинали от касата. Така всички ще пием най -евтините генерични боклуци от цял свят.

  • Виждам че си в бизнеса.
   Тъпо е да сравняваш Ситроен с Мерцедес.
   Тъпо е и да критикуваш генерици.
   Понякога де действат по-собре от оригинала.
   Др Валентинов

 6. От 6 г.пия Ривотрил и алкохол.вече не мисля адекватно.всички ми отказаха помощ.вече не виждам светлина в тунела.някой може ли да ме посъветва към кого да се обърна.

  • Ще споделя моя опит с Ривотрил и употреба на алкохол. Употребявах Ривотрил 0.5 по различни схеми, последната 1, 1/2 , 1/4, като с малки прекъсвания, съм го ползувал 8-9 години. Като след първата година, започнах да го смесвам, с порядъчни количества алкохол. Разбира се, през тези години на обща употреба се сменяха схемите в посока увеличение. Мисля, че започнах ривотрила 1/2, 1/4, -,. Та резултатите, разбираемо бяха недобри. Два открояващи се проблема: 1.Проблем със съня, който и до момента ме мъчи. 2.Проблеми с адекватното мислене. По стечение на обстоятелствата, ме заведоха при Народен лечител, който въпреки, че ми даде хапчета на билкова основа : Ментат, цефагрейн и още нещо, а от билките беше алкохолна настойка от нещо си,но важното МИ КАЗА, ако искаш да се оправиш, трябва да спреш с лекарството и да намалиш до минимум алкохола, по възможност и него да го спреш.При спирането каквото и да чувстваш и усещаш да знаеш, че е преходно и няма да имаш проблеми, като силата на тези чувства и усещания зависят от начина на спиране. Имаш два начина: 1.Постепено,тук всичко е разтеглено във времето и лошите усещания също, като са и по малко интензивни. 2.От раз, като при този начин усещанията са меко казано гадни. Избрах вторият. 3 месеца беше нещо ужасно. Първият , даже не можех да си събера мислите. Всякакви гадни усещания и чувства, от това как умирам, до зверско главоболие, гадене, физическа отпадналост и т.н. През вторият месец, основно останаха главоболието и гаденето, през третият, само главоболието. Този разказ е моето лично преживяване, не искам, да казвам, кой какво да прави, но поне да помисли как, да направи нещо , което наистина да започне да го лекува. Защото комбинацията Ривотрил, алкохол, не е това нещо.

  • Разполагам с ривотрил, но го разменям само за зопиклон! Ако вие или ваш близък може да вземе рецепта от gp-то за Зопиклон, да се свърже с мен paketvictory@abv.bg

 7. Спрете да се вайкате, какви сте слаби и страхливи, спрете се де. Аз го пия вече три години – ривотрил 0.5 мг. Общо две хапчета на ден. Сега съм на схема за спиране на ривотрил 45 дни, схемата е 15 дни х 1 хапче и половина, после пак 15 дни само едно хапче и последните 15 дни само половина. Утре започвам само на половинка хапче и не ме е страх, силна съм и вярвам в Бог, само Той ще ми помогне. Страничните ефекти са яко агресивни, размазват те както физически, така и психически… Много ми е зле, но назад няма да се върна, като заместител пия валериан сутрин и вечер и такива хапченца не искам повече и да виждам, ужас, но винаги има спасение. Волята ни. Успех на всички и не се плашете, бъдете силни духом!

 8. Нуждая се спешно от Зопикрон, моля който има или може да вземе рецепта за него от GP-то да ми пише. В замяна давам Ривотрил на Roche или плащам на добра цена. E-mail paketvictory@abv.bg

 9. 6 godini pia rivotril 1.5g i seroksat 1 tab.ve4er predi liagane no ot niakolko meseca ve4e nemi pomagat svarzaxse s psixiatar koito mi obesni 4e tazi kombinacia ne pravilna isam dobil zavisimost kam revotril sega sega gi pia po sxema 1g rivotril i 0.75 tritiko sas cel da spra priema na rivotrila .no problemite si ostavat.bes sanie trevojnost .zadaxvane .zamaianost .niakoi ako e imal takav problem da spodeli ili kak se espravil

 10. Ривотрил така те заробва, че ставаш недоволен даже от хората около теб. Без Ривотрил е по добре, но трудно се спира. Пием го, изписан от психиатър за депресия 2по 1/2,но преди време се появиха и странични ефекти. Зачервяване на ръцете, парене и изтръпване на ръцете и краката. Който го е измислил да го дава за депресия е голяма грешка. Гадно лекарство и трудно се отказва.

 11. Лекарите за да оправдаят , че са станали търговци и набутват заместители на ривотрила, пишат глупости! От 18 г. Пия ривотрил след катастрофа и ужасно тежко паническо разстройство?! Вземам от 0.5 до 1 мг. На ден и не съм увеличила дозата през годините. От всичко друго, а съм се пробвала, се чувствам ужасно.
  Докъде я докарахме сега да се снабдявам нелегално, като че съм виновна, че съм болна…

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *