Ривотрил: Странични ефекти, заместител
Ривотрил има сериозни странични ефекти, затова беше въведен негов заместител - известният Клонарекс, листовка, употреба.

Ривотрил: Странични ефекти и заместител. Как ще се лекуваме сега?

Ривотрил и заместител (аналог). Странични ефекти. Кога е вреден и опасен (противопоказания). Ривотрил и алкохол. И деанксит. Ривотрил или диазепам?

Още в текста: Ксанакс. Ципралекс.

Намира ли се все още в България? Таен внос от Турция и Гърция. При безсъние. При косопад. При главоболие. При депресия. При епилепсия. За нерви. При паническо разстройство. Спиране на ривотрил – как става? Ривотрилът като наркотик

Лекарството за епилептици ривотрил вече е спряно и около това от година и половина има напрежения. Вижте подробно по темата ТУК: С какво да лекуваме епилепсия след спирането на ривотрила?

Още в края на май 2013-а е тиражирана информация на здравното министерство за това, че фирмата вносителка “Рош-България” ЕООД има намерение да спре вноса на продуктите Rivotril tablet 0,5 mg. x 50 и Rivotril tablet 2 mg. x 30.

Според наредби и договори снабдяването с ривотрил трябва да продължи още 18 месеца – срок, в който да се осигури алтернатива за потребителите на този медикамент.

Освен срещу гърчове при епилепсия ривотрил се прилага при терапията на психични разстройства и депресии (fakti.bg).

Причина за отказа на производителя да продължи вноса според компетентни мнения е регламентът за ниска цена и съответно липса на търговски интерес.

Коментари от здравните среди пък настояват, че истинската причина е създаването на зависимости към ривотрил. Има и мнения за това, че лекарството няма адекватен аналог и че хиляди хора със сериозни здравословни проблеми ще изпаднат в критично положение.

Бегъл поглед из форумите показва, че патовата ситуация е налице: вече няма внос на ривотрил и който не се е запаси , панически търси заместител. За въпросните 18 месеца институциите не са намерили вариант до началото на 2015-а, така че част от пациентите, а и от лекарите научават за проблема едва сега.

И така: вносът на ривотрил е прекратен на първи януари и едва след като скандалът започва да набира скорост, на 17 февруари т.г., Изпълнителната агенция по лекарствата одобрява заместител на ривотрол (bda.bg).

Заместител (аналог)

“Фигурин

Заместител на ривотрил ще бъде продуктът клонарекс: “… Clonarex 0.5 mg tabl. и Clonarex 2 mg, tabl”. Продуктът е референтен на ривотрил и съдържа активната лекарствена съставка клоназепам” – виж сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (bda.bg). Клоназепам е активната съставка и на ривотрил (framar.bg).

Клонарекс вместо ривотрил: но докато продуктът стигне до аптечната мрежа и до потребителите, ще мине още време. Защото: притежателят на разрешението трябва да подаде документи в Националния съвет по цени и реимбурсиране и клонарексът да бъде включен в позитивния лекарствен списък (evropea.com).

Форумите междувременно издирват остатъчни количества ривотрил из аптечната мрежа и насочват търсенията към пазарите на Турция, Гърция и Македония, откъдето може да се купи лекарството или негов аналог (pharmacy-bg.com).

Уверенията на лекарствената агенция са, че заместителят клонарекс има същите терапевтични показания като спрения ривотрил.

Странични ефекти

Смисълът да се коментират странични ефекти от ривотрил: неговият заместител има същата активна съставка, следователно могат да се очакват аналогични странични ефекти. За какво става дума?

В началото на лечението потребителят може да чувства умора, сънливост и замаяност, да е със забавени реакции, да има проблеми с говора и зрението (framar.bg). Тези ефекти са преходни.

Трайно може да остане влошената концентрация и частична амнезия – за времето, при което лекарството е било активно действащо. При малки деца и бебета може да се получи интензивно отделяне на слюнка и събиране на слуз в белите дробове.

В редки случаи са възможни главоболие, стомашен дискомфорт, гадене, болки в корема, косопад, влошаване на паметта, отслабване на либидото. Приложението на ривотрил в терапевтични програми е регистрирало също кожни дразнения, сърбеж, затруднено дишане, промени в пигментацията на кожата.

Има единични данни за шокови състояния, засилване на депресивни прояви, агресия, халюцинации. Някои от страничните ефекти се проявяват при внезапно прекъсване на лечението или при комбинации с други медикаменти.

Кога е вреден и опасен (противопоказания)

ривотрил, странични ефекти и заместител
Немалка част от потребителите на ривотрил са деца

Ривотрил и аналозите му не могат да се прилагат в случаи на алергия към някой от компонентите, при тежко хронично заболяване на белия дроб, при зависимост към алкохол или друг медикамент, в състояние на шок или отравяне.

Има риск при лечението на потребители със сърдечна недостатъчност, чернодробни проблеми, пациенти с миастения гравис или прояви на сънна апнея, при пациенти в старческа възраст с ограничен физически ресурс.

Не се препоръчва прием на ривотрил при бременност или кърмене. При крайна необходимост от медикамента по време на бременност е необходима лекарска позиция.
Продължителното лечение с ривотрил, особено в по-високи дози, създава предпоставки за развиване на зависимост.

Ривотрил и алкохол

Комбинирането на ривотрил с алкохол е противопоказно (framar.bg). Изключва се приложението му при алкохолна зависимост или след алкохолно отравяне. Комбинирането на медикамента с алкохол при всички случаи съдържа висок риск от компрометиране на лечението. Този тип паралелен прием може да провокира неочаквани реакции с агресивен характер.

И деанксит

Деанксит е медикамент от типа антидепресанти, а ривотрил е транквилизатор. Деанксит облекчава симптоматиката при тревожност и апатия. Терапевтичното му действие не е достатъчно ефективно при тежки депресии; не се препоръчва при свръхактивни потребители. Изисква специално внимание при комбиниране с други медикаменти, включително прилаганите при епилепсия – ривотрил е сред тях (framar.bg).

Ривотрил или диазепам?

Двата продукта са от една и съща група – транквилизатори, но имат различен ефект. Диазепам неутрализира състоянията на тревожност, успокоява и подобрява концентрацията. Освен това може да се използва при епилепсия и мускулни спазми, подходящ е при алкохолна абстиненция.

При сравнения потребителските форуми отбелязват, че диазепам е по-успешният вариант като успокоително средство, а ривотрил – като противоепилептично. И двете лекарства причиняват зависимост и не бива да се приемат продължително време, защото на практика действат само симптоматично (framar.bg).

мнения, отзиви, коментари, форум

Ксанакс

Този медикамент се препоръчва при тревожност, тревожно-депресивни и панически разстройства. Той е от групата бензодиазепини, няма приложение при епилепсия.
Ривотрил и ксанакс принадлежат към лекарства с идентичен ефект – транквилизатори. Обикновено се използва единият от тези медикаменти в началото на терапии при депресии и разстройства – това е част от комплексното лечение с антидепресанти, чийто ефект идва по-бавно. Ривотрил и ксанакс при този тип здравословни проблеми не бива да се приемат продължително време поради опасност от привикване и зависимост. Приемът им става в дози и за срок, определени индивидуално от специалист. По същия начин става и спирането на приема им (dr-petarnikolov.com).

Ципралекс

Ципралекс е антидепресант на серотонинова основа – т.е. увеличава нивата на серотонина и по този начин съдейства за преодоляване на тревожност и депресии (framar.bg). Приемът е само по индивидуална схема, препоръчана от специалист.

При лечение на този тип здравословни проблеми може да се комбинира с ривотрил; двата медикамента не се заместват (medicine.bg). Ципралекс не е най-доброто решение при епилепсия, възможно е при лечението с него припадъците да зачестят.

Намира ли се все още ривотрил в България? Таен внос от Турция и Гърция

Достатъчно е да изпишете “ривотрил”, и търсачката ще ви покаже коментари из форумите на тази тема. Хората отчаяно търсят аптека в който и да е град в България, откъдето да си купят лекарството.

Очевидно то не може вече да се намери; бургаски лекари са съветвали пациентите си да идат да си го купят в Турция, където го има и не е скъпо. И наистина има хора, които правят такива пътувания и по линия на сайтовете за взаимопомощ си организират колективни покупки.

Има го също в Гърция, Сърбия и Македония (pharmacy-bg.com). Потребителските коментари са доста противоречиви: при някои липсата на ривотрил е равносилна на смъртна присъда. Проблемът все пак опира както до цената, така и до привикването към медикамента.

Хората, които са получили облекчение, продължават да го пият въпреки предупрежденията, че е за лечение от порядъка на 14-20 дни. А има потребители на ривотрил с 10-годишен стаж, че и с по-дълъг (spodeli.net). Привикването в условия на лекарствен дефицит провокира черния пазар и вероятно той в момента работи.

Потребители коментират, че не може лекарство като ривотрил – вид бензодиазепин, да се изписва за щяло и за нещяло. Много трудно е да се откажеш от приема на такъв тип лекарство (puls.bg).

При безсъние

ривотрил, заместител и странични ефекти
Прилагането на ривотрил при психически проблеми е спорно

Ривотрил е сред медикаментите, препоръчвани при депресивни състояния и тревожност, придружени с безсъние. Обикновено се препоръчват от лекар – като дозировка и продължителност; принципно приложението на ривотрил при безсъние не бива да е по-дълго от две седмици до максимум два месеца.

Дайте мнение и Вие тук!

Проблемът е, че ривотрил създава много бързо зависимост, към него се привиква бързо и се появява потребност от прием на по-високи дози. Твърди се, че заради отпускащото и успокояващото си действие ривотрил е популярен на черния пазар за наркотици (drugsinfo-bg.org).

При косопад

Логиката на подобно приложение – ривотрил или аналога му срещу косопад, има връзка с възможни психически смущения. Ако те са в основата на косопада, има очакване лечението на психическите проблеми да прекрати косопада и да започне възстановяване.

Проблемът е, че приемът на ривотрил сам по себе си може да провокира косопад, следователно не е разумно да има подобни очаквания (puls.bg). Дали всъщност има лекар, който би препоръчал ривотрил при косопад?!

При главоболие

Ривотрил не е медикамент за главоболие; основното му предназначение все пак е свързано с епилепсията; използва се също при тревожност и депресии в комбинация с антидепресанти или самостоятелно. Има случаи, при които е изписван за такива депресивни състояния с главоболие, но предназначението му не е в това.

Потребителите трябва да са информирани, че ривотрил не е например беналгин и не може да се използва както при инцидентно, така и при постоянно главоболие (bg-mamma.com). Разумно ли е всъщност бензодиазепените, които доказано причиняват зависимост, да бъдат използвани при главоболие?!

При депресия

Приложението на ривотрил при депресии според коментарите на специалисти е оправдано в комбинация с антидепресанти. Ролята на ривотрил и аналози, които започват да действат бързо за разлика от антидепресантите, е да подпомогнат овладяването на болестната симптоматика (dr-petarnikolov.com). След като изпълнят тази си задача, хапчетата ривотрил трябва да се спрат колкото може по-бързо.

При епилепсия

Точното приложение на ривотрил е именно това: лекарство, което съдейства за предотвратяване и овладяване на епилептични припадъци (puls.bg). Коментарите покрай скандала със спирането на ривотрил са, че в тази си функция медикаментът е остарял и търпи критика заради страничните ефекти от приема, и заради бързото привикване към него.

Потребителските тревоги от спирането на ривотрил са насочени точно в тази посока: оказва се, че много хора с диагноза епилепсия, които са получавали ривотрил с т.н. зелени рецепти, остават без лекарството си.

Тревогите им продължават и в момента въпреки уверенията, че заместителят клонарекс ще върши същата работа. Сред пациентите има много деца, включително съвсем малки. Родителските тревоги и принципно притесненията на потребителите са как точно ще стане смяната на лекарството им и няма ли да се създадат критични за здравето им ситуации.

За нерви. При паническо разстройство

ривотрил, листовка, алкохол
Ривотрил доказано развива зависимост

При тревожност, страх, паническо разстройство – това са възможните причини да бъде назначено лечение с ривотрил. Надникнете във форума за паническо разстройство strahove.evropea.com – лекувани с ривотрил хора споделят как им се е отразила терапията.

Темите са две: дали помага, дали може лесно да се откаже. Преобладават коментарите за това, че привикването се случва много бързо и че е трудно спирането на това лечение. Че медикаментът не лекува, а само потиска симптоматиката и без него паническите атаки отново се завръщат.

Спиране на ривотрил – как става?

Притесненията на хора, лекувани с ривотрил, са – как да спрат приема, без да изпаднат в истинска абстиненция. Споделено в beinsadouno.com: първоначално ривотрил е облекчавал състояния на тревожност, депресии и панически разстройства, но впоследствие болестните симптоми започват да се проявяват отново и са необходими по-високи дози от медикамента.

Сред потребителите има човек с епилепсия, който е поддържал здравето си с ривотрил в продължение на 16 години. Наистина има диагнози, при които приемът – постоянно! – на медикаменти е необходим.

Опитите за отказ от ривотрил в много случаи са неуспешни поради развитата зависимост. Потребителите се колебаят между вариантите да спрат медикамента изведнъж и да преживеят мъките на абстиненцията като при наркомани – или да го направят постепенно.

Преобладава второто мнение: постепенно намаляване на дозите за дълъг период от време. Колко време – зависи от индивидуалния случай, включително колко дълго е приеман ривотрил или респективно негов аналог.

Рязкото спиране на ривотрил поради липсата му на лекарствения пазар според специалистите може да се избегне чрез замяна с друг медикамент, който във всеки частен случай трябва да бъде определен от специалист.

Ривотрилът като наркотик

ривотрил, наркотик, заробване
Вносът на ривотрил спря окончателно

Не е наркотик, разбира се – но в мрежите витае и този въпрос. Съдържа ли ривотрилът наркотична съставка и не е ли това причината за пристрастяването към него? Ако човек, който няма епилепся търси отчаяно из форумите ривотрил и е готов да даде 1-2 лева за хапче – при положение че опаковка от 30 хапчета струва 3-4 лева, това наистина те кара да се замислиш.

Не са изключение предупрежденията, че привикването към ривотрил се случва много бързо и че това принципно е присъщо на всеки продукт с клоназепам.
“Наследникът” на ривотрил – клонарекс, също е с активна съставка клоназепам.

Потребители, които се опитват да се откажат от пристрастяването си към ривотрил – обвиняват лекари невролози (не психиатри!), че са им изписвали този медикамент при депресии и панически разстройства. При наличието на други медикаменти и без да ги предупредят за привикването като последица.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Гърч от висока температура при възрастни.

Гърч. От какво се получава? Симптоми при възрастни. Какво се прави?

От какво се получава гърч при възрастни и при деца? Причини. Какво се прави? Гърч …

27 Мнения

 1. Az sim edna ot mnogoto koito umirame po nqkolko puti na den zaradi lipsata na rivotril.Neveroqtno,no tezi famtomni bolki i useshtaniq sa vsushtnost tolkova realistichni,che e chak plasheshto…Diagnozata mi e smeseno trevojno depresivno razstroistvo vzimam rivotril zaedno s fevarin po_veche ot 13 g. Prez tova vreme bqh bremenna 2_puti i dvata puti go spirah bez problem,nikoga ne sum uvelichavala dozata naprotiv namalqvala sum q pochti do pilno spirane dori izvun bremennost,koeto e bezumno trudno,NEVUZMOJNO!Vuprosa e zashto ni podlagat na tova ?S kakvoto i da go zamenqt nie shte se zakachim i shte budem zavisimi kum nego tova e nevroleptik kum vsichki takiva se privikva ne ni muchete mnogo e gadno…

  Diana Kovacheva

 2. АТАНАСКА ДЯНКОВА

  .. ЛЕКАРСТВОТО ЛОРАПАМ -… ЛИЧНАТА МИ ЛЕКАРКА КАЗА ,ЧЕ ТОВА ЛЕКАРСТВО 100% МОЖЕ ДА ЗАМЕСТИ СПРЯНОТО ЛЕЧЕНИЕ С – РИВОТРИЛ ! АЗ ЛИЧНО ИМАМ РЕЗЕРВИ КЪМ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ , ОСОБЕНО КАТО СЕ РАЗПРОСТРАНИ , ЧЕ МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН И УИТНИ ХЮСТЪН ПОЧИНАХА ОТ ТОВА ЛЕКАРСТВО !!! …- става въпрос за – ЛОРАПАМ ! ДНЕС ПРОЧЕТОХ,ЧЕ ЗАМЕСТИТЕЛ ОЩЕ НЯМА- БЛИЗКА БИЛА ФОРМУЛАТА НА – КЛОНАРЕКС , ВНАСЯН ОТ ИНДИЯ ! ПРИ ТАЗИ СЛОЖНА ЗАМЯНА ЛИЧНАТА МИ ЛЕКАРКА МЕ ЛИШАВА ОТ НАПРАВЛЕНИЕ ЗА ПСИХИАТЪР,КОЙТО МЕ ЛЕКУВА ОТ 1992г. И С ЛЕКА РЪКА ПРЕДЛАГА ЗАМЕСТИТЕЛИ , ЗА КОИТО ПСИХИАТРИТЕ ОЩЕ РЕШАВАТ С КАКВО ДА БЪДЕ ЗАМЕНЕН РИВОТРИЛА , ЗНАЕЙКИ , ЧЕ РИВОТРИЛА НЕ СЕ СПИРА ОТ РАЗ И ЗАТОВА В БЪЛГАРИЯ ХОРАТА СИ РАЗМЕНЯТ РИВОТРИЛ ИЛИ ГО ВНАСЯТ ОТ ТУРЦИЯ,ГЪРЦИЯ И ДР. ДЪРЖАВИ !

  • Др Валентинов

   Не са починали от Лорапам, от смесица на това лекарство с кокаин.
   Не говорете глупости.
   ЛОРАПАМ е супер заместител на Ривотрил.
   Д-р Валентинов

 3. недоволна

  Аз пия Ривотрил от 10 години-замениха го сега с Лорапрам-но неспокойствието,чувството на безизходност,притеснението се завърнаха отново, и все идно главата ми бучи.Това е-това ли заслужаваме-а на черно се продава по 20 лева кутийката-това е безумие-да се печели за сметка на страданието на други хора.

 4. имам ривотрил 2 мг.тел.за връзка 0895 630 675

 5. Atanaska Paruseva

  Rivotril-izgodno-tel.0895 886692

  • Asen Karamfilov

   През 1956г ми откриха епилепсия на психиатрична основа.Лекуваха ме шест месеца и от изписването,до 2007г. не съм имал рецидив.Мой близк се прибра в Б-я след 45г отсъствие и симптомите се явиха-започнах лечение с ривотрил 0.05мг без успех.Върнах лекарствата на ОПЛ и смениха с 2мг,който го чупех на половина и до м.Август 2015г проблеми не съм имал,а и съм го пил от дъжд на вятър-нямам зависимост,но от три дни не съм добре дори с клонарекс-който е вкарал това лекарство в аптечната мрежа като заместител на ривотрила,да си го завре където слънце не огрява…….

 6. Дали ще ни върнат ривотрила през 2016 имам хапчета за още 6 месеца незнам какво да правя всички които познавам и минаха на клонарекс са много зле имам дете на 3 г нямам родители и свекърва всички починаха в рамките на 4 години ако стана пак на легло кой ще ми го гледапия го от както съм родила малкия една приятелка ми го прати от германия но може ли да зависим и притесняваме хората йаде е нашата държава за какво гласуваме да ни убиват.ли.

 7. Като чета коментарите виждам, че пациентите усетиха разликата между генерици и оригинали. Даже генерика е по скъп от оригинла все едно Ситроен да е по скъп от Мерцедес. От 16.02.2016 благодарение на министър Москов повече пациенти ще пият генерици и ще усетят разликите. Вместо да вдигне реимбурцациите той вади скъпите оригинали от касата. Така всички ще пием най -евтините генерични боклуци от цял свят.

  • Др Валентинов

   Виждам че си в бизнеса.
   Тъпо е да сравняваш Ситроен с Мерцедес.
   Тъпо е и да критикуваш генерици.
   Понякога де действат по-собре от оригинала.
   Др Валентинов

 8. Красимир Борисов

  оказвам съдействие за ривотрил -0896200360

 9. plamen kocev

  rivitril ot 2mg. srubski izgodno

 10. plamen kocev

  0879 327 969 -rivotril 2mg srubski

 11. От 6 г.пия Ривотрил и алкохол.вече не мисля адекватно.всички ми отказаха помощ.вече не виждам светлина в тунела.някой може ли да ме посъветва към кого да се обърна.

  • Да. Азмога да ви посъветвам. Д-р Валя Георгиева – 0888 673 843
   http://www.dr-georgieva.eu/%D0%B7%D0%B0-%D0%B4-%D1%80-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0

  • Ще споделя моя опит с Ривотрил и употреба на алкохол. Употребявах Ривотрил 0.5 по различни схеми, последната 1, 1/2 , 1/4, като с малки прекъсвания, съм го ползувал 8-9 години. Като след първата година, започнах да го смесвам, с порядъчни количества алкохол. Разбира се, през тези години на обща употреба се сменяха схемите в посока увеличение. Мисля, че започнах ривотрила 1/2, 1/4, -,. Та резултатите, разбираемо бяха недобри. Два открояващи се проблема: 1.Проблем със съня, който и до момента ме мъчи. 2.Проблеми с адекватното мислене. По стечение на обстоятелствата, ме заведоха при Народен лечител, който въпреки, че ми даде хапчета на билкова основа : Ментат, цефагрейн и още нещо, а от билките беше алкохолна настойка от нещо си,но важното МИ КАЗА, ако искаш да се оправиш, трябва да спреш с лекарството и да намалиш до минимум алкохола, по възможност и него да го спреш.При спирането каквото и да чувстваш и усещаш да знаеш, че е преходно и няма да имаш проблеми, като силата на тези чувства и усещания зависят от начина на спиране. Имаш два начина: 1.Постепено,тук всичко е разтеглено във времето и лошите усещания също, като са и по малко интензивни. 2.От раз, като при този начин усещанията са меко казано гадни. Избрах вторият. 3 месеца беше нещо ужасно. Първият , даже не можех да си събера мислите. Всякакви гадни усещания и чувства, от това как умирам, до зверско главоболие, гадене, физическа отпадналост и т.н. През вторият месец, основно останаха главоболието и гаденето, през третият, само главоболието. Този разказ е моето лично преживяване, не искам, да казвам, кой какво да прави, но поне да помисли как, да направи нещо , което наистина да започне да го лекува. Защото комбинацията Ривотрил, алкохол, не е това нещо.

 12. Did I ivanova

  Интересуваме Ривотрил за майка ми 0882212849

  • Разполагам с ривотрил, но го разменям само за зопиклон! Ако вие или ваш близък може да вземе рецепта от gp-то за Зопиклон, да се свърже с мен [email protected]

 13. Спрете да се вайкате, какви сте слаби и страхливи, спрете се де. Аз го пия вече три години – ривотрил 0.5 мг. Общо две хапчета на ден. Сега съм на схема за спиране на ривотрил 45 дни, схемата е 15 дни х 1 хапче и половина, после пак 15 дни само едно хапче и последните 15 дни само половина. Утре започвам само на половинка хапче и не ме е страх, силна съм и вярвам в Бог, само Той ще ми помогне. Страничните ефекти са яко агресивни, размазват те както физически, така и психически… Много ми е зле, но назад няма да се върна, като заместител пия валериан сутрин и вечер и такива хапченца не искам повече и да виждам, ужас, но винаги има спасение. Волята ни. Успех на всички и не се плашете, бъдете силни духом!

 14. Явор Ангелов

  Нуждая се спешно от Зопикрон, моля който има или може да вземе рецепта за него от GP-то да ми пише. В замяна давам Ривотрил на Roche или плащам на добра цена. E-mail [email protected]

 15. 6 godini pia rivotril 1.5g i seroksat 1 tab.ve4er predi liagane no ot niakolko meseca ve4e nemi pomagat svarzaxse s psixiatar koito mi obesni 4e tazi kombinacia ne pravilna isam dobil zavisimost kam revotril sega sega gi pia po sxema 1g rivotril i 0.75 tritiko sas cel da spra priema na rivotrila .no problemite si ostavat.bes sanie trevojnost .zadaxvane .zamaianost .niakoi ako e imal takav problem da spodeli ili kak se espravil

 16. Аз имам нужда от зопиклон Някой може ли да ми помогне. 0878716414

 17. Ривотрил така те заробва, че ставаш недоволен даже от хората около теб. Без Ривотрил е по добре, но трудно се спира. Пием го, изписан от психиатър за депресия 2по 1/2,но преди време се появиха и странични ефекти. Зачервяване на ръцете, парене и изтръпване на ръцете и краката. Който го е измислил да го дава за депресия е голяма грешка. Гадно лекарство и трудно се отказва.

 18. Лекарите за да оправдаят , че са станали търговци и набутват заместители на ривотрила, пишат глупости! От 18 г. Пия ривотрил след катастрофа и ужасно тежко паническо разстройство?! Вземам от 0.5 до 1 мг. На ден и не съм увеличила дозата през годините. От всичко друго, а съм се пробвала, се чувствам ужасно.
  Докъде я докарахме сега да се снабдявам нелегално, като че съм виновна, че съм болна…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.