Начало > Лекарства > Как да се лекуваме с оспамокс
оспамокс
При простуда често има усложнения, които се нуждаят от оспамокс

Как да се лекуваме с оспамокс

Разликата с аугментин. При болки в гърлото. При ангина. При бронхит. При кашлица. При ларингит. При пневмония. При алергия. При гъбички. При цистит. За зъб. Оспамокс и разстройство. При температура. Оспамокс и алкохол. Странични ефекти. Болки в корема и гадене. Оспамокс и амоксиклав. И парацетамол. И нурофен. При бременност и кърмене. Оспамокс или лецитин?

Оспамокс е широкоспектърен антибиотик от аминопеницилиновата група.

Има бактерицидно действие, използва се при инфекции на дихателната система, урогенитални, на жлъчните пътища, при стоматологични проблеми, при ендокардит, язва и възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, възпаления на ухото и синусите и други.

Лечението с антибиотици има доста критици, които предпочитат хомеопатия, народни рецепти или алтернативно лечение. Все пак има ситуации, при които антибиотикът все пак трябва да се приложи и спасява от много болестни усложнения.

Каква е разликата между оспамокс и често споменавания аугментин? И двата антибиотика имат обща активна съставка – амоксициклин, и са с бактерицидно действие. Прилагат се при едни и същи типове здравословни проблеми, като се счита, че действието на оспамокс е по-слабо.

При болки в гърлото

При болки в гърлото, свързани с възпалителен процес, оспамокс може да неутрализира бактериалния растеж и да ликвидира причинителя на инфекцията. Овладяното възпаление освобождава проблемната зона от оток, болките намаляват и започва оздравителен процес (framar.bg, puls.bg).

Добре е симптомът “болки в гърлото” да бъде разшифрован професионално, защото причините могат да са различни – различна да е и диагнозата при сходна симптоматика. Болките в гърлото могат да са от ангина, от ларингит, от фарингит; какво точно е важно да се знае, за да се избере най-добрият вариант за лечение.

При ангина

Лечението на гнойна ангина налага прилагане на антибиотик; много често изборът на лекуващия пада върху оспамокс. Потребителските отзиви за този тип лечение като цяло са добри, но според някои пациенти антибиотикът е “слабичък” (форумът на framar.bg).

Според пациенти, лекувани от гнойна ангина или усложнения след грип, по-ефективният вариант е аугментин за 5-7 дни в доза, съобразена с характера на болестта и общото състояние на болния. това, разбира се, е потребителски коментар – важно е какво препоръчва лекуващият във всеки конкретен случай.

При кашлица, бронхит, пневмония

Появата на кашлица е симптом на инфекция, която може да засяга бронхите и/или белите дробове; тя може да е влажна или суха, тип “лаеща”, да се проявява само в затворено помещение и т.н. При всички случаи този признак не бива да се квалифицира като безобиден, особено ако са налице още обезпокоителни симптоми като температура, нощно изпотяване, отпадналост, липса на апетит.

При диагноза бронхит (възпаление на бронхите) или пневмония, при която инфекцията засяга тъканта на белите дробове, лечението категорично следва да се определя и наблюдава от лекар. Самолечение не бива да се предприема, тъй като инфекциите на дихателните пътища при неправилно лечение или недолекуване често имат тежки последици за здравето.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Счита се, че ако причинителят на инфекциите в бронхите и белите дробове е вирус, не се налага прилагане на антибиотик. Проблемът е, че вирусната инфекция буквално отваря пътя и за бактериална и по тази причина лекуващите предпочитат да изпишат някой от широкоспектърните антибиотици още в началото на болестта.

Оспамокс действа добре в подобни случаи; дозата и продължителността на лечението – обикновено до 10 дни, трябва да се определят индивидуално от лекуващия.

При ларингит

оспамокс
Медикаментът оспамокс трябва да се взема по лекарска препоръка

Ларингит и трахеит са двете диагнози, при които обичайна препоръка е да се приема оспамокс. Локалното възпаление лесно може да обхване по-долни “етажи” на дихателната система, затова антибиотичното лечение е препоръчително.

Макар част от потребителските мнения да сочат, че оспамокс е сравнително слаб антибиотик, в повечето случаи той съдейства за овладяването на възпалението и ограничаването му до зоната на ларинкса.

При заболявания на дихателната система са приложими различните форми на оспамокс: таблетки, капсули или прахообразна смес за приготвяне на суспензия. Дозирането и интервалите на прием следват лекарски указания за конкретния пациент.

При алергия

При доказана алергия към пеницилин оспамокс не трябва да се приема (framar.bg). Не се препоръчват и други антибиотици от пеницилиновата група, както и цефалоспорини и амоксициклин.

Ако няма предварителни данни за свръхчувствителност към споменатите медикаменти, трябва да се следи за алергични реакции – поява на обриви и обриви с мехурчета, затруднено дишане, говор и преглъщане, оток на лицето и гърлото. При такива прояви приемът на оспамокс се прекратява и се търси спешна помощ.

При гъбички

Една от терапиите на вагинални гъбички е оспамокс+вагинални глобули от типа на гино певарил (biberonbg.com). Идеята е да се ограничи възпалителният процес, като едновременно с това се потисне растежът на гъбички.

В някои случаи самият прием на оспамокс може да провокира суперинфекция и поява на гъбички поради нарушена от действието му вагинална микросреда (puls.bg).

При цистит

Лечението на уро-генитални инфекции е едно от основните приложения на широкоспектърния антибиотик оспамокс. Циститът е възпаление на пикочния мехур, което се проявява чрез характерна симптоматика – болки ниско в корема, чести позиви за уриниране, болки и парене при уриниране, сърбеж, поява на кръв в урината.

При остър и при хроничен цистит приложението на оспамокс е уместно, особено ако при микробиологичен анализ се установи бактериален причинител (remedium.bg).

За зъб

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Едно от редовните приложения на оспамокс е в стоматологията. Оспамокс се препоръчва преди дентални интервенции, ако пациентът е с оток и данни за гноен процес. Наложителна е подготовка, при която стоматологът препоръчва дозировка и срок на прием, след който може да започне същинското лечение на болния зъб или да се проведе необходимата операция.

След интервенцията приемът на антибиотика продължава, за да се предотвратят инфекции и усложнения от възпалително естество (framar.bg).

Оспамокс и разстройство

Разстройството е един от възможните странични ефекти при лечението с оспамокс. Състоянието е преходно; немалко лекари препоръчват заедно с антибиотика да се приема ентерол (framar.bg).

Това е един от случаите, при които трябва да се оценят възможните ползи и потенциалните вреди от лечението с определен медикамент. За да се неутрализират предварително дразненията на чревния тракт, антибиотикът може да се приема заедно с оризова вода и блюда с ориз и варени картофи.

При болестни състояния с диария приложението на оспамокс е спорно, тъй като “по условие” е нарушена правилната абсорбция на медикамента.

мнения, отзиви, коментари, форум

При температура

оспамокс
Дали ще се справим без оспамокс?

Оспамокс не е температуро понижаващо средство, но прилагането му при болестни състояния с температура е уместно – действието е насочено към овладяване на инфекцията, контрол върху възпалителния процес, следствие от който е високата температура (remedium.bg).

Най-често се предлага комбинация с нестероидни противовъзпалителни, които обезболяват и смъкват температурата, съдействат за “прибиране” на отеклите тъкани.

Оспамокс и алкохол

Може ли да се приема алкохол по време на лечението с оспамокс? Отговорът е предварително известен – общо правило е да не се комбинират антибиотици и алкохол. В някои коментари това е предпазна мярка срещу проявата на опасни странични ефекти от лекарството. По-адекватно звучи разсъждението, че алкохолът не позволява на антибиотика да упражни пълноценно лечебните си свойства.

Освен това да не забравяме, че за разграждането и на лекарството, и на напитката тежестта пада върху черния дроб – т.е. нашата комбинация от оспамокс и алкохол ще натовари излишно черния ни дроб с токсини (framar.bg).

Странични ефекти

Както е при всяко лекарство, и при лечението с оспамокс се проявяват някои нежелани странични ефекти. Първата и най-често срещана група сред тях е обусловена от свръхчувствителност към някоя от съставките (framar.bg). Става дума за обриви, които могат да бъдат доста сериозни и мъчителни – със силен сърбеж и поява на мехурчета. Съобщавано е също за отоци по лицето, устните, езика и врата, за трудности при преглъщане, дишане и говор. Не е изключено пациент с такъв тип реакции да получи силен световъртеж и да припадне. При някои потребители се наблюдава пожълтяване на кожата и склерите, което е симптом на влошени чернодробни функции. Други свидетелства за засегната дейност на черния дроб е тъмната урина и изсветлелите изпражнения.

Ако по време на лечението с оспамокс се появи диария, особено ако е характерна с кървене, това насочва към възпаление на чревния тракт в резултат от приема на антибиотика. Ефектът се среща много рядко, не повече от веднъж на десет хиляди потребители.

Дайте мнение и Вие тук!

Срещат се и гъбични инфекции в устата и влагалището след по-продължителен прием на оспамокс. Регистрирани са също промени в кръвната картина, преходно оцветяване на зъбния емайл, почервеняване на езика, състояния на треска, замаяност или хиперактивност, бъбречни смущения, отклонения във функциите на жлъчката.

Възможно е след прием на оспамокс да се проявят и други симптоми, които не са отбелязани в пациентската листовка. В такива случаи стандартно се препоръчва без отлагане да се търси медицинска помощ, за да не се получават усложнения.

Болки в корема и гадене

Някои от най-често наблюдаваните странични ефекти от приема на оспамокс могат да бъдат неутрализирани или облекчени, ако антибиотикът се приема по време на хранене (framar.bg). Става дума за възпаление на лигавицата в устната кухина, пресъхване на устата, промени във вкуса, гадене и повръщане, болки в стомаха и корема. Не са изключени смущения от рода на събиране на газове и разстройство с болезнени спазми. Тези признаци са показателни и при усилването им приемът на оспамокс трябва да се прекрати.

Оспамокс и амоксиклав

оспамокс
Оспамокс е често препоръчван в стоматологията

Амоксиклав е антибиотик от типа бета-лактами; приемът му унищожава бактериите-причинители на инфекции в дихателната система, отделителната система, при възпаления на коремни органи и сепсис, зъбни инфекции и възпаления при ухапвания от паразити и животни (medicine.bg). Активни съставки на амоксиклав са амоксицилин и клавуланова киселина. Амоксицилин се съдържа и в оспамокс.

Кога да предпочетем единия или другия антибиотик?
Наличието на клавуланова киселина в амоксиклав определя терапията с него като по-надеждна, тъй като наличната клавуланова киселина прави амоксицилина устойчив, предпазва го от разграждане. Такъв тип разграждане е наблюдавано при някои пеницилинови продукти, включително оспамокс. Амоксиклав е подходящ за терапия на възпалителни проблеми с кости и стави.

В много случаи потребителските мнения са на страната на амоксиклав, а оспамокс е определян като слаб и “остарял”. Същевременно се признават по-честите странични ефекти на амоксиклав, включително възпаления на кръвоносните съдове.

И парацетамол

Оспамокс и парацетамол. Двата лекарствени продукта нерядко се прилагат в комбинация, ако даден пациент е с установено възпаление (в дихателната или отделителната система) и прави температури. Най-често лекуващият препоръчва оспамокс за седмица плюс парацетамол за три дни.

Трябва много да се внимава с приема на парацетамол, който доказано има токсичен ефект върху черния дроб и не бива да се приема продължително или в дози над оповестените лимити. Съветът при лечение с парацетамол – самостоятелно или в комбинация с друго лекарство, е да се взема минималната ефективна доза за възможно най-кратко време.

И нурофен

Нурофен е нестероиден противовъзпалителен продукт – прилага се при болка с висока температура и оток. Целта на въздействието съвместно с оспамокс е същата, както при оспамокс+парацетамол (framar.bg). Нурофен (ибупрофен) неутрализира болестната симптоматика при зъбобол, невралгии, главоболие.

Смъква високата температура и облекчава неприятните симптоми при простуда и грип. Съчетанието с оспамокс сдледва да възпре усложненията при диагностициран възпалителен процес, възможно от бактериален характер.

При бременност и кърмене

Пациентската листовка на оспамокс сочи, че прилагането на оспамокс при бременност не води до негативни последици както за майката, така и за плода (framar.bg).

Форумите доста активно коментират варианти на самолечение с оспамокс, който е считан очевидно за добре познат и с малко странични ефекти лекарствен продукт. Въпреки анонса за безопасност, самолечението с оспамокс при бременност е неразумно и може да се предприеме единствено по лекарско предписание.

Бременната трябва да следи много внимателно за възможни странични ефекти, които не са изключени – но и не е задължително да се проявят. Форумите за настоящи и бъдещи майки впрочем съдържат постове с коментари за лечение именно с оспамокс по време на бременност.

При кърмене има опасност антибиотикът да се излъчи в кърмата. Ако лечението с антибиотик е наложително, кърменето по принцип трябва да се прекрати. В практиката обаче оспамокс е смятан като безопасен за кърмачето и с лекарско одобрение се приема от кърмещи майки (bg-mamma.com).

Оспамокс или лецитин?

Лецитин самостоятелно или в комбинация с оспамокс се прилага при проблемно кърмене. Запушените млечни канали са болезнена драма за младите майки; приемът на капсули лецитин съдейства за нормализиране на положението.

оспамокс
При простуда често има усложнения, които се нуждаят от оспамокс

Лецитинът е емулгатор, който намалява вискозитета на кърмата и предотвратява натрупването на мазнините й по стените на млечните канали и запушването им (jivotatdnes.bg). Специалистите препоръчват при такъв проблем кърмещите майки да вземат по 1-2 капсули лецитин три пъти дневно – продава се в аптеките като хранителна добавка.

Ако до седмица-две запушванията се прекратят и кърменето се нормализира, дозата постепенно се редуцира с по една капсула на седмица.

Ако запушването е причинило възпаление – болезнен оток, зачервяване на гърдата, образуване на бучка, температура, се налага прием на антибиотик. Подходящият е оспамокс.

За Марта Савова

Прочети още

аневризма или аневризъм

Аневризма на мозъка – последици. Симптоми. Възстановяване след спукана аневризма

Аневризма в мозъка, на сърцето и на аортата. Симптоми на мозъчна аневризма. Още в текста: …

Едно мнение

  1. Йовко Савов

    Пия Оспамокс 1000 заради подут венец. С доктора се разбрахме за три дни, но отока още не е спаднал. Дали да не продължавам да го взимам, или да изчакам до понеделник?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!


АБОНИРАЙ СЕ!