алергия към антибиотици
Как да познаем алергия към антибиотиците. Тест за тази алергия? За колко време минава?

Какво се пие при обрив от антибиотик? Алергия. За колко време минава?

Точно какво се пие при обрив от антибиотик? Как да познаем алергия към антибиотиците. Тест за тази алергия? За колко време минава?

Антибиотиците се използват срещу бактериални инфекции, а не срещу вируси (като тези на грипа). Нерядко те спасяват живота на пациента, но носят и риск от усложнения. Случва се организмът да реагира срещу лекарството.

Алергичните реакции зависят от типа и количеството на приемания антибиотик. Симптомите се появяват в рамките на 24 ч. от началото на приемането, по-често в първите 5 – 30 минути от изпиването на първата доза.

Какви симптоми има?

Симптоми на отхвърляне на антибиотика
Видове реакцииКонкретни прояви
ОбщиАнафилаксия: срив на кръвното налягане, избиване на хладна пот, нарушаване на сърдечен ритъм, повишаване на телесната Т° до 40°С
Кожниобрив, отичане и зачервяване
Дихателнизатруднено дишане, кашлица, хрипове, проблеми с гълтането на храна, гадене, бронхоспазъм, повръщане
Диспептични (при деца)диария, дискомфорт в стомаха
Фотосенсибилизацияповишена чувствителност към слънчеви лъчи. На открита кожа се появяват мехурчета
Серумоподобен синдром SSLRвтрисане, обща слабост, увеличаване на лимфните възли, болки в ставите, в някои случаи поражение на вътрешни органи. За разлика от анафилаксията, която възниква веднага, този синдром се появява 1 – 3 седмици след приема на лекарството
Синдроми Стивън-Джонсън и Лайлтежко възпаление на кожата, втрисане и обща интоксикация. Усложнение – синдром на Лайл, е поява на мехури със серозно съдържание, образуващи обширни рани (токсична епидермална некроза)
Кризисни, с риск за летален изходоток на Квинке – оток на лицето, шията, гърлото (гръкляна), чувство за разкъсване, анафилактичен шок

Антибиотиците от пеницилиновия ред най-често пораждат отпор. Те са първите открити, прилагани са най-дълго и към тя е създадена най-голяма резистентност. Често пациентите съобщават за чувствителност към пеницилин, тетрациклин, амоксицилин, ампицилин. Също така рискови са сулфонамидите, ципрофлоксацин и др.alergiya-antibiotik-01

Някои хора показват по-голяма чувствителност към антибиотиците, особено във възрастта 20 – 49 г. с хронични заболявания, с хранителни алергии, със съпътстващи вирусни или автоимунни патологии, с лекарствени алергии сред кръвните родственици.

Какво е алергия към антибиотиците?

Алергичната реакция (реакция на хиперчувствителност) към антибиотик – това е имунен отговор на организма спрямо въвеждано антибиотично лекарство, който води до развитието на клинично значими нежелателни явления (симптоми).

В основата на тази реакция стоят имунологични механизми. Те се развиват бързо при повторна среща с алергена или препарат с подобен химически строеж.

Един на всеки десет души е диагностициран с алергия към антибиотици. Днешните специалисти опровергават тези данни. Обичайно алергията се диагностицира в детска възраст, когато при прием на антибиотик се е появил обрив. Но не винаги обривът е бил следствие от лекарството, а от самото детско заболяване.

Обрив, уртикария

Кожният обрив, която се появява при алергия от антибиотик, напомня опарване от коприва. Пъпките се съпровождат с локално повишаване на Т°С, със сърбеж и зачервяване.

Обривът изглежда притеснително, но се числи към неопасни признаци на алергия. Този симптом е най-видим, но не застрашава живота.

Истински рискова кожна проява може да се яви при развиване на синдрома Стивън-Джонсън (тежката му форма – синдром на Лейл). Едно от неговите усложнения са епидермалните некрози.alergiya-antibiotik-03

За колко време минава?
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Колко дълго продължава алергичната реакция (първият въпрос на всеки засегнат пациент): обикновено симптоматиката се повлиява за няколко часа, ако лечението е започнато незабавно.

Конкретната продължителност на провежданата терапия зависи от тежестта на симптомите.

Какво се пие при обрив от антибиотик?

Първото действие при подозрение за алергия е незабавното спиране на антибиотика и обръщане към медицинско лице (при тежко състояние се извиква линейка).

Стандартно алергичните обриви се лекуват с антихистаминни препарати, при по-тежки състояния или при недостатъчен резултат от антихистамините – с кортикостероидни препарати.

Основното лекарство се съчетават с допълнителни средства за ограничаване на симптомите и потушаване на тяхната интензивност:

  • успокояващи средства, които намаляват сърбежа, възпалението и зачервяването;
  • инхалатори за контрол върху кашлица, хрипове и задушаване.

При анафилактичен шок се инжектира адреналин (но това се прави единствено от лекар).

alergiya-antibiotik-02
Типично отичане на лицето по алергична причина
Точно какво се пие при обрив от антибиотик

Антигистамини I и II поколение

  • Клемастин – производно на етаноламин, блокира H1-рецепторите, предпазва от вазодилация и съкращаване на гладката мускулатура. Намалява проницаемостта на капилярите, затормозява ексудацията и формирането на оток и сърбеж. Оказва умерено седативно и местно аналгизиращо действие;
  • Дифенхидрамин – отстранява ефекта от хистамина, намалява спазмите на гладката мускулатура, повишаването на капилярната проницаемост, отока на тъканите и хиперимията. Потиска в голяма степен местните съдови реакции при възпаление и алергия, без да понижава кръвното налягане. Блокира H3-хистаминовите рецептори, оказва сънотворно действие (по-изразено при повторен прием) и спира позивите за повръщане;
  • Дименхидринат – антихистамин със системно действие. Добре се всмуква и разпределя по органите и тъканите. Действието се проявява след 15-30 мин. и се съхранява в течение на 3 – 6 часа;
  • Софафилин – инжекционен разтвор;
  • Цинаризин – приоритетно повлиява позивите за повръщане. Представлява селективен блокер на калциевите канали. Проявява умерена антихистаминна активност, намалява възбудимостта на вестибуларния апарат и тонуса на симпатичната нервна с-ма. Намалява тонуса на гладките влакна, усилва вазолиратиращото действие;
  • Кетотифен – на сироп и таблетки, употребява се главно при сезонни алергии. Не позволява на хистамина и други медиатори да се освобождават. Има слабо Н1-блокиращо дейстиве. Назначава се за продължително време и се отменя постепенно;
  • Фортекал – диспергиращи и обикн. таблетки, р-ри за деца. Съдържа биластин с подчертано въздействие спрямо дихателни симптоми, при засягане на нос, очи, както и при уртикария;
  • Цетиризин – на хапчета и суспензия. Работи подчертано при уртикария и засягане на нос/ очи;
  • Лоратадин – таблетки и солуцио. Облекчава всякакви алергични симптоми;
  • Рупафин – таблетки и сироп с рупатадин. Блокер на H1-рецепторорите от второ поколение. Действа избирателно върху периферните рецептори. Някои негови метаболити (деслоратадин) ъхраняват антихистаминна активност по-дълго.

Глюкокортикостероиди

  • Системни (Преднизолон, Метилпреднизолон, Дексаметазон) — въвеждат се венозно и перорално (на таблетки), като се разчитат според масата на пациента;
  • Инхалационни кортикостероиди – беклометазон дипропинат (Беклофорте, Бекотид), будезонид (Будезонид уайвърн, Будезонид форте), циклезонид (Алвеско), флутиказон (Салметерол и флутиказон сипла, Flixotide) и др.
  • Интраназални кортикостероиди като срем, назален спрей и др. форми – беклометазон, будезонид, мометазон.

В някои случаи се приемат Ентеросгел и други сорбенти. Причината е, че алергена се извежда през отделителната с-ма, а тези препарати са детоксикатори и облекчават този прочес. Чревният адсорбент се свързва с препарата в чревния тракт и го елиминира.

Какъв тест за алергия от антибиотик се прави и къде?

Алергичната реакция спрямо антибиотик се доказва с тестове за чувствителност. Започва се със запознаване с историята на болестта и евентуално наличие на предходни случаи на алергични реакции.

alergiya-antibiotik-04
Тестиране за алергия

След прегледа се назначават изследвания за уточняване на алергена с помощта на лабораторни методи:

  • Кожни проби с нанасяне на алергена;
  • Анализ на кръвта за имуноглобулин Е;
  • Общоклинични анализи.

Местните проби са няколко разновидности:

  • Тест с пластир върху кожата: слага се пластир с антибиотик за 2 дни. Проверява се за поява на алергична реакция;
  • Тест с пробождане на кожата: с игла се нарушава целостта на кожното покритие и в одрасканото място се нанася малко количество от подозирания антибиотик. След известно време препаратът се премахва и се наблюдава за поява на реакция;
  • Интрадермален тест: антибиотик в течна форма се въвежда под повърхността на кожата.

Нещо хубаво при алергия (по лекарско предписание) ТУК:

Медрол, урбазон, метилпреднизолон: Какво лекуват? Дозировки, цена

Антибиотиците са лекарства с антимикробно (антибактериално) действие.

Те се прилагат успешно за лечение на редица заболявания при бебетата и малките деца, но не са медикаменти, които лекуват всичко.

Кои са основните правила за прилагането на антибиотиците, които трябва да знаят родителите?

Най-важните правила, свързани с правилното прилагане на антибиотиците, са следните:

  1. Реалната нужда от лечение с антибиотици се определя от лекуващия лекар. Родителите трябва да знаят, че необоснованото приемане на антибиотици е опасно. То крие рискове от увреждане на бъбреците и черния дроб, както и от развитие на устойчивост (резистентност) на болестните микроорганизми към антибиотика.
  2. Преценката кой антибиотик е подходящ за конкретното заболяване, се прави от лекуващия лекар. Той е запознат с предимствата и недостатъците на различните антибиотици.
  3. Антибиотиците не се прилагат за лечение на вирусни инфекции, както и за лечение на симптоми като температура, хрема, кашлица.
  4. Лечението с антибиотик не бива да се спира самоволно при подобряване на здравното състояние на детето. Лечението с антибиотик продължава 5-7 дни, а понякога и по-продължително време.
  5. При поява на повръщане, диария, обриви, както и на други необичайни странични явления, родителите трябва веднага да се консултират с лекар.
  6. Задължение на родителя е да съобщи на лекуващия лекар за всички симптоми на заболяването на детето, за минали заболявания, непоносимост и алергии към лекарства. Негово право е да задава въпроси за всичко, свързано с лечението на неговото дете, което създава у него несигурност.

Често родителите се притесняват, че лекарят предписва на детето антибиотици, без това да е необходимо

Дайте мнение и Вие тук!

В такъв случай родителите трябва да обсъдят проблема с лекуващия лекар. Ако отговорите му не ги удовлетворяват, добре е да се консултират и с друг специалист.

Кои са признаците на алергията към антибиотици?

  • Най-често това е уртикарията. Типичната уртикария представлява обрив по кожата, обикновено по по-нежните й части. Петната са различни по големина, червени, плътни и надигнати над кожата.
  • Детето усеща силен сърбеж.
  • Уртикарията може да се придружава от т. нар. едем на Квинке – оток по лицето – устните, клепачите; крачетата или скротума (торбичката, в която се намират тестисите при момченцата). Това състояние изисква спешна лекарска помощ.
  • По-тежки и по-редки реакции са отокът на ларинкса и шокът. Те също налагат незабавна лекарска помощ.
  • Алергичната реакция може да се прояви в различен период – от 20-30 минути до 1 седмица след приема на лекарството.

Алергия при децата

Съществуват ли начини детето да бъде предпазено от алергична реакция към антибиотик?

Когато алергичната реакция се проявява за първи път, не е възможно да бъдат взети мерки за предотвратяването й. Когато причината за алергичната реакция се установи, се спазват комплекс от мерки с цел предотвратяване на следващи алергични реакции.

Ако родителят е алергичен към определен антибиотик, детето унаследява ли алергията?

При алергиите ролята на наследствеността е установена по безспорен начин, като това не значи че унаследяването е задължително. Доказано е, че ако майката страда от алергия, вероятността да се разболее детето е около 50%, а ако от алергия страда бащата, тази вероятност е 25%.

Важно е да се знае, че определен тип алергия при родителя може да се изяви като друг тип алергия при детето.

При първия прием на антибиотика ли се проявява алергията?

Не. В повечето случаи алергията се изявява при повторно назначаване на даден антибиотик. Възможно е това да стане и по време на първия курс на лечение с антибиотика, но след като лекарството е прието няколко пъти. Възможно е също така признаците на алергията да се проявят в бъдеще, след различен брой проведени курсове на лечение с него.

Ако алергията се прояви още при първото даване на определен антибиотик, то затова има причини и те могат да бъдат следните: детето може да е станало свръхчувствително към този антибиотик по време на бременността, след ваксиниране или след употреба на хранителни продукти от животни, приемали антибиотици.

Възможно е алергичната реакция да не е към антибиотичната субстанция, а към консервантите, оцветителите и ароматизаторите, които се използват в сиропните форми на антибиотиците.

Още нещо полезно против алергия ТУК:

Алергозан – лечебни свойства и приложения

Кои са първите мерки, които трябва да предприемат родителите, при прояви на алергия?

Трябва да се преустанови даването на всички лекарства и да се потърси консултация с лекар. Назначава се общо противоалергично лечение. Родителите не бива да започват сами лечение с антиалергични препарати, тъй като те са най-различни и само лекарят може да прецени кой препарат е най-подходящ в конкретния случай.

Лечението на другото заболяване, за което е бил предписан антибиотикът, се продължава с друга група медикаменти.

Родителите трябва да проведат консултация с личния лекар и с алерголог относно бъдещите профилактични мерки: изключване с години на антибиотика, предизвикал алергията, правилно провеждане на имунизациите, ограничаване контактите на детето с болни хора, увеличаване на съпротивителните сили на детския организъм, отглеждане на детето в домашни условия. Много важна профилактична мярка при бебетата е кърменето им поне до 6-месечна възраст.

Ако детето има алергия, при провеждане на имунизация родителите винаги трябва да информират лекаря.

Прилагат ли се лабораторни изследвания за диагностициране на алергията към антибиотици?

Тъй като повечето антибиотици са нискомолекулни съединения, алергията към тях рядко се доказва с кожните проби. Изключение прави пробата към пеницилин, която е с висока диагностична стойност. По отношение на пеницилина има изработени и тестове, с които алергия се доказва чрез изследване на антитела към медикамента в кръвния серум.

Кои ваксини не се прилагат

при алергия към антибиотици?

Определена ваксина не бива да се прави, ако детето има алергия към някоя от нейните компоненти. По принцип всички ваксини съдържат малко количество антибиотик.

Лекарят, който ще приложи ваксината, има информация какъв антибиотик съдържа дадената ваксина. Тя не се прави, ако детето има прояви на алергия към този антибиотик.

Съвременните ваксини не съдържат пеницилин и неговите производни.

По отношение на ваксините против коклюш и заушка (паротит), трябва да се знае, че при деца с доказана алергия те се прилагат с особено внимание или се изключват.

Тези мерки са необходими поради това, че приложението на тези ваксини може да влоши протичането на алергичното заболяване или да разшири свръхчувствителността към други алергени.

Прочетете още за алергията ТУК:

Кой домашен лек за алергия върши работа. Кои са добрите лекарства?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Al3

Алергозан – лечебни свойства и приложения

Можем ли да разчитаме на алергозан, ефективен ли е продуктът при алергичен ринит. Форми на …

3 Мнения

  1. Павлина Колева

    Синът ми направи обрив от антибиотик Зинат, сменихме и повече не се е обривал. Той е на 4 г.

  2. Тревожа се

    Среща ли се алергия към антибиотик Клацид, изписаха ни го като много добър и защото щади черния дроб, но се страхувам от алергии?

  3. Чувала съм за обриви от старите антибиотици Аугментин, Пеницилин и от най-модерните Зинат, Ксимебак, явно няма гаранции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *