Рак на гърдата 01 rak-na-gardata-01

Може ли да се премахне рак на гърдата, без да се премахва цялата гърда?

Със сигурност сте чували, че ракът на гърдата е една от най-разпространените форми на рак при жените.

Точно заради това се провеждат и ежегодни кампании, които призовават жените да се преглеждат редовно за симптоми. Макар обаче да се обръща внимание на тази болест, малко са хората, които знаят, че ракът на гърдата може да бъде премахнат и без жената да се лиши от естествената си гърда. Благодарение на BridgeМedical и на техният опит с пациенти с рак на гърдата, които се лекуват в клиники в Турция, ще ви разкажем повече за тази операция.

Лумпектомия или локално изрязване

Това са двете имена на операцията, която се прилага, когато жената има рак на гърдата. Хирургът премахва областта на рака и съвсем малко от околната тъкан, като се старае да запази максимално много количество здрава тъкан. Тази операция се прилага когато:

  • Ракът е малък и без разсейки;
  • Гърдата е голяма спрямо недоброкачественото образувание;
  • Ракът е позициониран подходящо, за по-лесното му премахване.

След операцията, задължително пациентът се подлага на лъчетерапия, която да унищожи напълно всички ракови клетки.

Как преминава операцията?

Хирургът изрязва туморните клетки и малко количество тъкан около тях. Клетките, които са заобикаляли туморът се изпращат в лаборатория и се изследват за злокачествени клетки. Ако такива няма, това означава, че най-вероятно няма да се налага повторна операция и е много малко вероятно пациентът да получи нови разсейки. Тоест, това са най-благоприятните условия.

Ще ви остане ли белег след операцията?

За съжаление белегът не е нещо, което може да избегнете. Възможно е да имате дори 2 белега, ако са ви премахвали и лимфни възли. След време обаче белезите избледняват. Освен това, някои хирурзи са специализирани в аероларни разрези, които се прилагат около зърната и са по-малко забележими. Кожата на гърдите се възстановява бързо и белезите най-често стават едва забележими.

Много вероятно е операцията да промени по форма гърдата ви. Друг вариант е, да я направи по-малка на размер. В специализираните болници за лекуване на този вид рак, разполагат с подходяща техника, която ще ви покаже каква би била формата на гърдата ви след операцията.

Кога операцията за запазване на гърдата не е препоръчителна?

Ако имате множество тумори в една гърда или имате голям рак, може да не сте добър кандидат за тази операция, защото тя няма да изчисти пълноценно всички недоброкачествени клетки. След операцията за запазване на гърдата задължително се прилага лъчева терапия и ако пациентът има някаква причина да не може да бъде подложен на нея, то операция изобщо не се провежда. Такива причини може да са бременност, необходимост от избягване на радиация или пък вече е бил подложен на лъчетерапия за същата гърда.Рак на гърдата 03

Дайте мнение и Вие тук!

Може да не ви се препоръчва тази операция и ако имате лупус или друго медицинско състояние, което повишава риска от странични ефекти от последващата лъчева терапия. Също и ако имате генетична мутация, която увеличава шансовете ви за повторен рак на гърдата.

Какви са потенциалните рискове и усложнения от лумпектомията?

Всяка операция носи рискове. Но лумпектомията е често срещана процедура, която предлага високо ниво на безопасност и ефективност. Тя е много по-малко инвазивна от мастектомията, при която се премахва цялата гърда.
Потенциалните рискове и усложнения при лумпектомията са инфекция, синини, подуване в ръката, наречено лимфедем и др.

Как протича възстановяването?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Безспорно всеки човек има свое собствено темпо на възстановяване, спрямо начинът му на живот. Ако обаче операцията е била с пълна упойка, възстановяването е малко по-дълго. Като цяло се препоръчва на пациента да почива няколко дни и да не извършва тежки физически натоварвания. Ако няма допълнителни усложнения, до 2 седмици пациентът е възвърнал стария си начин на живот. Като цяло лумпектомията е много по-лека операция от мастектомията и възстановяването след нея също. Въпреки това обаче е отворена операцията и като такава след нея последва пациентите се чувстват отпаднали и с болки на мястото на шевовете.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

рак на гърдата

Срещу рак на гърдата вземете тези храни!

В много научни изследвания се доказва, че здравословното хранене намалява риска от развитието на онкологични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *