мания за чистота психоза невроза
Тази жена не задължително страда от психоза и невроза, но не е лошо да бъде сигурна в това.

Манията за чистота е форма на психоза

Манията за чистота е един от класическите симптоми на невроза и психоза, твърди психоанализата, която отдавна е проучила този проблем.

Ако сте обсебени от темата за чистотата и изрядността на дома ви, добре е да се обърнете към специалист, който да определи какво е вашето психическо състояние, съветват експерти. Според тях манията за чистота е не просто част от възприятията на човек, а израз на прикрита невроза, а в някои случаи дори на психоза.

Когато една домакиня до такава степен се е вманиачила на тема чистота, че дори изпитва вина, когато не почиства дома си основно по няколко пъти в месеца например, това е знак за сериозно разстройство, към което трябва да се подходи с разбиране и да се потърси компетентна помощ.

С особена сила тези отклонения важат за жените в напреднала възраст, които имат изграден и наложен стил на живот и отношение към чистота.

мания за чистота психоза невроза
Тази жена не задължително страда от психоза и невроза.

Върху тяхното усещане и състояние каквито и да било терапии трудно биха повлияли, тъй като те са възприели ролята на вечен съблюдател за реда и чистотата в дома, на който никой няма право да се противопоставя.

В повечето случаи дамите, които страдат от подобна форма на невроза, предпочитат върху техните плещи да падне цялата отговорност по почистването на дома, защото никой друг не е в състояние да го свърши толкова добре, колкото те самите. Останалите обитатели са задължени обаче да спазват наложения ред и да не роптаят.

Дайте мнение и Вие тук!

Непременно погледнете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2007/06/16/%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d1%84%d1%80%d0%be%d0%b9%d0%b4-%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%be%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Точно как се освидетелства психично болен човек?

Как се освидетелства психично болен. Как да го накараме да се лекува?

Точно как се освидетелства психично болен човек? Как да накараме психично болен да се лекува? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *