проблем с фокусирането на очите

Проблем с фокусирането на очите. Съвети за основните очни заболявания

Тук засягаме основните очни заболявания и проблеми и даваме линкове към по-подробни статии за катаракта, глаукома и т.н.

Когато очите не могат да фокусират изображенията точно, замъглено. Традиционният начин за справяне с проблема е носене на очила или контактни лещи, но някои прости домашни средства, промени в хранителния режим и физически упражнения забавят постепенното влошаване на зрението, а в определени случаи дори подобряват състоянието му.

Причините за недобро зрение включват прекалено сплесната надлъжно или отвесно очна ябълка (късогледство или далекогледство) или различия в пречупването на светлината през оптическата система на очите (астигматизъм). С възрастта лещите на очите загубват еластичността си (пресбиопия, старческо далекогледство) и фокусирането върху близки предмети става все по-трудно.

Други заболявания, които влошават зрението, са:

  1. помътнели лещи на очите (катаракта, перде на очите),
  2. прекалено много вътреочна течност (глаукома)
  3. и изменения в ретината, обусловени от напредването на възрастта (макуларна дегенерация).

Профилактика.

Някои очни заболявания са наследствени затова предотвратяването им е не други можете да се предпазите.

  • При силна светлина носете слънчеви очила за да намалите риска от катаракта, причинена от вредното въздействие вите лъчи.
  • Пазете очите си със защитни очила, когато извършвате рискована работа
  • Грижете се за очите си, за кръвоносните съдове и нервите, които стига сумирате много зеленчуци но полезни са червените, оранжевите и жълтите плодове и зеленчуците с тъмнозелени листа.
  • Ограничете консумацията на наситени мазнини и избягвайте цигарения дим за да предот вратите образуването на свободни радикали в ретината, които способстват за появата на макуларната дегенерация.

Лечение.

Въпреки че природните методи на лечение може да не излекуват зрителните ви проблеми, те ще забавят процеса на отслабване на зрението.

  • Извършвайте дейности, свързани с напрежение за очите (например четене), при добро осветление. Намерете си такова място, че светлината да пада откъм лявото ви рамо, ако сте десничар, и откъм дясното ви рамо, ако сте левичар.
  • Когато четете вестник, започвайте с най-едрия шрифт и преминете към дребните букви.
  • При катаракта приемайте екстракт от боровинки. Според изследванията това билково средство, съдържащо антиоксидантни пигменти (проантоцианидини), забавя развитието на заболяването.

Хомеопатия:

Ruta при уморени очи, когато ви е трудно да фокусирате, например след като сте стояли твърде дълго пред компютъра.

Дайте мнение и Вие тук!

Отдих за очите.

Закриването на очите с длани между упражненията позволява на очите да си починат.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Методът на Бейтс: Тази техника има за цел да „превъзпита“ очните мускули и да подобри зрението.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се слагат изкуствени мигли? - 06

Как се слагат изкуствени мигли? А как се махат в домашни условия?

В този материал ще ви запознаем с точните и практични отговори на въпросите „Как се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *