катаракта
Така изглежда поразеното от напреднала катаракта око

Имам катаракта – ще ослепея ли?!

Лекува ли се това? Значи ли диагнозата катаракта, че ще ослепея? Ако имате проблеми със зрението и офталмологът произнесе думата катаракта, не изпадайте в паника!

Във всяка енциклопедия можете да прочетете какво е катаракта: става дума за дегенеративно увреждане на естествената очна леща, която помътнява и зрителният орган постепенно губи способност да изпълнява пълноценно функциите си.

Обикновено катаракта се развива с напредването на възрастта. Но не си мислете, че това е единствено болест на старостта: проблемът катаракта може да се появи и в млада възраст.

Кога можем да допуснем, че имаме катаракта?

Заболяването катаракта е коварно и коварството му се състои в това, че то се развива бавно и без болка. Много често човекът с катаракта търси лекарска помощ, когато страданието вече е в доста напреднал стадий, отчитат от puls.bg. Симптомите на катаракта се наслагват постепенно и едва когато зрението на един човек вече е доста затруднено, той си дава сметка за сериозния проблем.

Първоначално нещата започват със замъглено виждане в някои отрязъци на денонощието или при умора; трудна адаптация при преход от тъмнина към светло и повишена чувствителност към светлината; затруднения при различаването на някои цветове; двойно виждане и виждане на светли кръгове около предметите.

Човекът с вече изразена катаракта обикновено търси причините за проблемите си в “отслабналите” очила – започва твърде често да изпитва потребност от смяната им с по-силни. Най-сетне, проумял донякъде същността на проблема си, пациентът отива при офталмолог и той потвърждава съмненията му: катаракта!

Кои са причините за преждевременно помътняване на лещата и развитие на катаракта?

Ето най-важните от тях:

  • диабет,
  • хипертония,
  • силно ултравиолетово лъчение,
  • хронично възпаление,
  • травма,
  • вродена катаракта – при бебета от майка, която по време на бременността е била болна от рубеола или сифилис.

Спокойно – има лечение за катаракта!

катаракта
Съвременната медицина успешно лекува катаракта

Катаракта наистина звучи стряскащо, за разлика от по-познатото и малко успокояващо “перде”. Човекът с катаракта наистина започва да вижда света като през дантелено перде. Трябва да си много стар и безпомощен човек с изтъняла връзка с днешния ден за да не знаеш, че заболяването катаракта се лекува, при това много успешно!

Как може да се лекува катаракта?

  • консервативно: практикува се рядко, защото има ефект само в ранен стадий на катаракта. Обикновено този момент се пропуска от самия пациент. Ако все пак пациентът иде при специалист навреме, може да се действа чрез капки за очи. Те са специални, съдържат комплекс от витамини и биоактивни съставки-стимулатори.
  • оперативно – при съвременното състояние на медицината то е бързо, безболезнено и с много добър ефект. И при оперативното лечение на катаракта обаче важи правилото: колкото по-рано, толкова по-сигурен и траен положителен ефект. Операцията от катаракта може да премахне капсулата на очната леща изцяло или частично – практикуват се и двата метода. При частичното премахване обаче има опасност с годините да се развие рецидив.

Последен “писък” в лечението на катаракта са щадящите операции с лазер. Здравната статистика сочи, че операциите от катаракта в световен мащаб са най-често извършваните. И тук, като при всяка интервенция, има риск от постоперативни усложнения, но той е пренебрежимо малък.

Дайте мнение и Вие тук!

В редки случаи се получават локални инфекции или кървене, но оперативните методи при лечение на катаракта постоянно се усъвършенстват и тази операция се счита за една от най-леките и чисти. Важно е да се знае, че Здравната каса поема разходите за самата операция, но пациентът трябва сам да плати за лещата, която ще му поставят.

Ако вие или ваш близък има този проблем и му предстои операция от катаракта, посъветвайте го да избере от т.н. меки лещи: възстановяването е по-бързо и “чуждото тяло” се приема по-лесно. Цената на една такава леща е над 700 лева, но си струва!

Можем ли да се разминем с проблема катаракта?

катаракта
Билката астрагал е едно от природните средства за предотвратяване на катаракта
Демир бозан за безсъние

Доста експерти в диетичното хранене са на мнение, че проблемът катаракта може да се овладее и дори предотврати при подходящо хранене. Изключително важно е в менюто ни да има достатъчно витамин С.

От biopogled.com изчерпателно съобщават храните, чието присъствие в менюто ни гарантира добро зрение и разминаване с мъката катаракта: боровинки, моркови, лук, тученица, куркума, бразилски ядки, спанак, пшенични зародиши, броколи.

Според водещи US-специалисти от w-e-h.org предпазна мярка срещу катаракта е отказът от тютюнопушене и контролът върху стойностите на кръвната захар. Препоръчва се също предпазване от силната слънчева светлина: носете тъмни очила и шапки с периферия!

катаракта
Така изглежда поразеното от напреднала катаракта око

ВНИМАНИЕ! Не са малко хората, които са убедени, че е възможно предпазване и дори лечение на катаракта с билки. Ето и съветите на специалистите в тази посока: яжте боровинки и касис, консумирайте листа от живовляк, пийте шипков чай.

Пригответе си и настойка от билката астрагал: две супени лъжици суха билка се заливат с чаша и половина охладена преварена вода. Сместа кисне 4 часа, след което се прецежда. От нея се пие по една чаша на ден, разделена на четири приема.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *