Нощната лампа над компютъра и леглото също вреди на зрението

Не гледайте телевизия на загасена лампа – ще си съсипете очите!

Какво според съвременната медицина означават постоянно разширени зеници?

Милиони хора нощем не спят, а гледат телевизия или часове наред стоят пред компютъра – било за игри, било за работа. Много от тях по някакви причини – не искат да пречат на близките си или икономисват електроенергия, изключват осветлението в помещението, в което се намират. Но това е опасно!

ВЕЧЕР ЗЕНИЦИТЕ СЕ РАЗШИРЯВАТ

По-рано и компютрите, и телевизорите имаха лъчеви тръбички. Сега вече положението е различно – появиха се плазмените монитори. Но не всеки може да си ги позволи. Лъчите, които идват от телевизора, въздействат много силно на очите, затова не се препоръчва продължително гледане на телевизия нито от възрастни, нито от деца. Нелъчевият монитор на компютъра наистина създава много по-малко проблеми, но така или иначе зрителното натоварване си остава.

Ако в същото време и стаята не е осветена, очите се напрягат още повече. При бледо осветление зениците се разширяват, за да могат да виждат по-добре в тъмното. Това се случва, защото ретината се състои от различни клетки. Едните са разположени в центъра є и отговарят за дневното зрение и цветовото възприемане. Другите се намират в периферията и чрез тях се функционира сумрачното зрение и се възприема черно-бялото изображение. Затова вечер, когато трябва да работи сумрачното зрение, зениците се разширяват. Но колкото по-разширени са зениците, толкова по-голямо е вътреочното налягане.

МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ГЛАУКОМА

Ако ние през цялото време създаваме сумрак в помещението, зениците постоянно са разширени, а това означава, че очното налягане е повишено. И в крайна сметка възниква глаукома.Поради същата причина хората, които страдат от глаукома или имат подозрение за това заболяване, не посещават кината – там изображението е на фона на пълна тъмнина и вътреочното налягане веднага се покачва.Включването на настолна лампа няма да спаси положението. Когато се използва такава, зрението се намира в светло петно и при първото отклоняване на погледа от екрана на монитора то се натъква на пълна тъмнина. Очите се уморяват, защото зениците ту се разширяват, за да могат очите да видят в тъмното, ту се свиват. Това води до увеличаване на късогледството и получаване на акомодативни спазми – акомодацията е тежка зрителна преумора, когато се появяват спазми на мускулите вътре в очите.

ПРЕПОРЪКИ

• Независимо дали човек гледа телевизия, или не, неговият дом, неговата стая трябва да бъде добре осветена. Включвайте си обикновена лампа от 60 вата; в по-големите помещения се налага да сложите 100-ватова лампа. Най-подходящи са лампионите – с по няколко лампи. Същото се отнася и за настолната лампа – тя трябва непременно да е 60 вата – не от 40, не от 75, не от 100 вата. Това е особено важно за учениците.

• Не използвайте луминесцентни лампи, защото тяхната светлина е мъждукаща. Това е много вредно за ретината, защото може да предизвика дистрофия, а също и спазми на съдовете на главния мозък. Те предизвикват раздразнение, неоправдано лошо настроение и нарушават съня. Тогава може да се стигне до оплаквания като главоболие, вегетативно-съдова дистония, а причината да е в неправилния светлинен режим при голямо зрително натоварване.

• Трябва да подчертаем, че проблемите могат да възникнат много бързо – от няколко седмици до няколко месеца. Те най-лесно се проследяват при децата – когато тръгват на училище и се окаже, че зрението им се е влошило, при положение че в края на предишната учебна година е било нормално. Причината е преумора на очите поради голямо зрително натоварване, неправилно осветяване, четене в легнало положение – това трябва категорично да не се допуска.

Дайте мнение и Вие тук!

• Освен всичко, което изброихме, ако хората постоянно живеят при лошо осветление, могат да развият и хроничен блефарит. Така че по-добре не икономисвайте електроенергията.

Вижте и ТОВА:

“Демир

https://www.lekar.bg/2016/02/25/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0-2/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как да изберем добър офталмолог очен лекар

Мнения: Най-добра очна клиника в България и добър очен лекар

Дайте мнения: Коя е най-добрата очна клиника в България? Класация за най-добър очен лекар: В …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *