760 ДУШИ ОТ ВСЕКИ 100 ХИЛЯДИ ИМАТ ПРОБЛЕМИ С ОЧИТЕ

Какво е макулна дегенерация? Друзи в окото

Причини и лечение на макулна дегенерация при млади хора и при възрастни.

Един от най-честите въпроси, отправяни днес към офталмолозите, е: “Какви витамини да приемам, за да осигуря здравето на очите си?

Проблемът “очно здраве” стана много актуален понастоящем и фокусира интереса на учените към изясняване на ролята на рисковите фактори и изграждане на ефективна профилактика. Епидемиологични проучвания, проведени в Европа, показват, че на 100 000 души 760 имат офталмологични проблеми.

Двете основни болести на очите са катаракта и възрастово обусловената макулна дегенерация.

И двете болести са свързани с диабета, затлъстяването и процесите на стареене. Стволови клетки за лечението на свързаната с възрастта макулна дегенерация – водеща причина за загубата на зрение, планират да използват британски учени, съобщават Ройтерс и Би Би Си.

Специалистите от Юнивърсити колидж, болницата “Мурфийлдс” в Лондон и университета на Шефилд вече са успели да възстановят зрението на няколко пациенти, страдащи от заболяването, като за целта са използвали клетки от очите им.

С дарение от 4 милиона лири, предоставено от пожелал анонимност американец, учените ще се опитат да извършат подобна операция, но с ретинални клетки, отгледани в лабораторни условия от стволови клетки. Очаква се първите пациенти да бъдат лекувани чрез този метод до пет години.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата засяга около 25 процента от хората над 60 години във Великобритания-

Тя е причина за слепота при 14 милиона души в Европа. Заболяването се среща в две форми: суха форма – в 90 на сто от случаите, и влажна.

Влажната форма се среща по-рядко, но причинява по-сериозни увреждания на зрението. Макулната дегенерация настъпва, когато е увреден центърът на ретината. Макула се нарича тази част от ретината, благодарение на която човек вижда фините детайли. Когато тя е увредена, централното зрение е замъглено или затъмнено.

Периферното зрение обикновено не е променено. Д-р Линдън да Крус, хирург от болницата “Мурфийлдс”, вече е оперирал няколко души с влажна макулна дегенерация. Той е взел клетки от здравата периферия на окото на пациентите и ги е трансплантирал в увредените участъци.

Процедурата се е оказала успешна, но при нея са възможни усложнения, отнема два часа и се налага извършването и на втора операция. За да я направят по-бърза, лесна и достъпна, специалистите от университета на Шефилд отгледали в лаборатория ретинални клетки от ембрионални стволови клетки.

Учените смятат, че от получените по този начин клетки могат да бъдат направени “кръпки” с големина 4-6 милиметра.

Инжектирането им в окото на пациента ще отнема само 45 минути. След време процедурата може да стане рутинна, подобно на операцията за премахване на перде. В тестовете с лабораторни плъхове специалистите са успели да възстановят зрението на гризачите.

Демир бозан за безсъние

Макулната дегенерация представлява патологично състояние, което включва различни заболявания на очите и което най-често се проявява с нарушение в централното зрение (зрението, благодарение на което виждаме предметите, разположени пред нас), а периферното остава запазено.

В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот.

Най-често заболяването се свързва с възрастовите промени в областта на макулата и поради това обикновено се обозначава като възрастово- зависима макулна дегенерация.

Съществува и ювенилна форма на заболяването, която се наблюдава при млади хора и се дължи на генетични аномалии, водещи до постепенна атрофия на макулата. Тази форма на болестта е част от различни генетични синдроми и нейното развитие е различно в зависимост от различната нозологична единица, в която е включена.

Възрастово зависимата макулна дегенерация е водеща причина за слепота при хората над 55 години.

Съществуват две форми на макулна дегенерация:

Суха форма – при нея настъпва постепенна некроза на фоторецепторите в областта на макулата, което води до замъгляване на централното зрение. Най-често при изследване на очното дъно в него се откриват малки, жълтеникави петна в окото, известни като друзи.

В действителност подобни образувания могат да се открият при много здрави хора над 60 години. Все още учените спорят за значението на тези жълтеникави петна в развитието на макулната дегенерация. Това, което се знае със сигурност, е, че увеличението на броя на друзите води до повишен риск за развитието на заболяването.

В началото повечето пациенти, страдащи от макулна дегенерация, развиват именно сухата форма. Тя има постепенна еволюция и сравнително рядко води до слепота. Има три етапа в нейното развитие.

Мокра (ексудативна или неоваскуларна) форма – тук под централната част на ретината се откриват малки новообразувани кръвоносни съдове, чиито стени обикновено са лесно раними. В резултат на тяхното разкъсване в ретината възниква кръвоизлив, който води до нарушение най-вече на централното зрение. Обикновено процесът започва в едното око и по-късно проминава и в другото.

За разлика от сухата форма тук загубата на зрението може да се развие изключително бързо, без оформянето на отделни етапи. Мократа макулна дегенерация засяга само 15% от хората, страдащи от това заболяване, но води в три четвърти от случаите до значителна зрителна загуба. Освен това в последните години се забелязва тенденция към увеличаване броя на пациентите с тази разновидност на болестта.

КОИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ за макулна дегенерация?

Все още точните причини и механизми за възникването на болестта не са известни, поради което са неизвестни и рисковите фактори. Обсъждат се различни теории, всяка от които до известна степен, но никога пълно и всеобхватно, обяснява патологичния процес, стоящ в основата на макулната дегенерация. Най-честите рискови фактори, за които се смята, че имат роля за развитието на болестта, са:

ВЪЗРАСТ

Установено е, че близо 10 на сто от хората на възраст между 66 и 74 години страдат от това заболяване. Ако възрастовата бариера се вдигне до 85 години, процентът на засегнатите скача на 30 на сто. Вероятно асоциацията на заболяването с възрастта се дължи на възникването на дегенеративни възрастови изменения в областта на макулата.

С течение на времето в резултат на склеротични изменения се нарушава адекватното кръвоснабдяване на ретината и конкретно на макулата. Това, от своя страна, е свързано с влошено снабдяване с хранителни вещества и кислород. Резултатът е постепенна и бавна атрофия на клетките.

Дайте мнение и Вие тук!

ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Попадането на цигарен дим в очите удвоява риска от поява на заболяването. Цигарите са единственият фактор, чиято роля за възникването на болестта е доказана и неоспорена.

ФАМИЛНО ОБРЕМЕНЯВАНЕ

Ако човек има близък роднина с макулна дегенерация, вероятността и той да развие такава е близо 50 процента.

ГЕНЕТИЧНИ ДЕФЕКТИ

мнения, отзиви, коментари, форум

Най-често това са генетични мутации на два протеина, които имат съществено значение за функционирането на комплемента (система от белтъци, които обезпечават неспецифичната имунна защита на организма).

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Вероятно и този фактор води до дегенеративни изменения в макулата, които, от своя страна, отново причиняват атрофия и дисфункция впоследствие.

ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ

Тъй като в основната си част друзите са изградени на базата именно на холестерола, то неговото високо ниво пряко води до повишаване броя и големината на самите петна. А това, както вече изяснихме, е свързано с повишен риск от появата на макулна дегенерация.

ПРЕКОМЕРЕН ПРИЕМ НА МАЗНИНИИ

при мъжете, и при жените този фактор увеличава риска от поява на болестта с близо 1,5 пъти.

ОКСИДАТИВЕН СТРЕС

Касае се за един верижен процес, при който в областта на ретината възникват голям брой свободни радикали, които на базата на окислителни процеси увреждат фоторецепторите.

РАСА

Макулната дегенерация се среща с по-голяма честота при белите.

ИЗЛАГАНЕ НА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА

Особено от синия спектър – все още резултатите са противоречиви относно вредното им действие. Последните проучвания показват, че всъщност светлината не играе съществена роля за появата на макулната дегенерация.

ПОЛ

Женският пол по-често се засяга от заболяването.

СВЕТЪЛ ФЕНОТИП

Хората със светла коса и очи по-често страдат от макулна дегенерация в сравнение с останалите. Както се вижда, причините, водещи до заболяването, са комплексни. Най-вероятно макулната дегенерация е мултифакторно заболяване и нейната поява е свързана с комбинирането и наслагването на няколко рискови фактора.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Тайната на жълтото петно в окото

Дори и най-очарователните очи един ден се изморяват и остаряват

2 Мнения

  1. Стана Дудева пАНАМСКА

    Моето заболяване е до-очно дъно-ретракция на МЛИ с оформяне на макула hole.Питането ми е възможно ли е това заболяване да се получи след лазеро залепване на стъкловидно тяло на дясно око.

  2. Стана Дудева пАНАМСКА

    Моето заболяване е следното :дясно око -очно дъно-ретракция на МЛИ с оформяне на макула hole.Ляво око-очно дъно макула-б.о.Това заболяване се получи след отлепяне на стъкловидното тяло на дясното око.Съответно беше залепено с лазер.Питането ми е дали е възможно увреждането да настъпи от лазерното лечение.И ще заболее ли и лявото око?В момента с дясното око не виждам нищо на екрана,впрочем виждам вълнообразни слети редове.Ще съм благодарна на специалист да отговори на притесненията ми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *