760 ДУШИ ОТ ВСЕКИ 100 ХИЛЯДИ ИМАТ ПРОБЛЕМИ С ОЧИТЕ

Какво е макулна дегенерация? Друзи в окото

Причини и лечение на макулна дегенерация при млади хора и при възрастни.

Един от най-честите въпроси, отправяни днес към офталмолозите, е: “Какви витамини да приемам, за да осигуря здравето на очите си?

Проблемът “очно здраве” стана много актуален понастоящем и фокусира интереса на учените към изясняване на ролята на рисковите фактори и изграждане на ефективна профилактика. Епидемиологични проучвания, проведени в Европа, показват, че на 100 000 души 760 имат офталмологични проблеми.

Двете основни болести на очите са катаракта и възрастово обусловената макулна дегенерация.

И двете болести са свързани с диабета, затлъстяването и процесите на стареене. Стволови клетки за лечението на свързаната с възрастта макулна дегенерация – водеща причина за загубата на зрение, планират да използват британски учени, съобщават Ройтерс и Би Би Си.

Специалистите от Юнивърсити колидж, болницата “Мурфийлдс” в Лондон и университета на Шефилд вече са успели да възстановят зрението на няколко пациенти, страдащи от заболяването, като за целта са използвали клетки от очите им.

С дарение от 4 милиона лири, предоставено от пожелал анонимност американец, учените ще се опитат да извършат подобна операция, но с ретинални клетки, отгледани в лабораторни условия от стволови клетки. Очаква се първите пациенти да бъдат лекувани чрез този метод до пет години.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата засяга около 25 процента от хората над 60 години във Великобритания-

Тя е причина за слепота при 14 милиона души в Европа. Заболяването се среща в две форми: суха форма – в 90 на сто от случаите, и влажна.

Влажната форма се среща по-рядко, но причинява по-сериозни увреждания на зрението. Макулната дегенерация настъпва, когато е увреден центърът на ретината. Макула се нарича тази част от ретината, благодарение на която човек вижда фините детайли. Когато тя е увредена, централното зрение е замъглено или затъмнено.

Периферното зрение обикновено не е променено. Д-р Линдън да Крус, хирург от болницата “Мурфийлдс”, вече е оперирал няколко души с влажна макулна дегенерация. Той е взел клетки от здравата периферия на окото на пациентите и ги е трансплантирал в увредените участъци.

Процедурата се е оказала успешна, но при нея са възможни усложнения, отнема два часа и се налага извършването и на втора операция. За да я направят по-бърза, лесна и достъпна, специалистите от университета на Шефилд отгледали в лаборатория ретинални клетки от ембрионални стволови клетки.

Учените смятат, че от получените по този начин клетки могат да бъдат направени “кръпки” с големина 4-6 милиметра.

Инжектирането им в окото на пациента ще отнема само 45 минути. След време процедурата може да стане рутинна, подобно на операцията за премахване на перде. В тестовете с лабораторни плъхове специалистите са успели да възстановят зрението на гризачите.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Макулната дегенерация представлява патологично състояние, което включва различни заболявания на очите и което най-често се проявява с нарушение в централното зрение (зрението, благодарение на което виждаме предметите, разположени пред нас), а периферното остава запазено.

В резултат на това се затруднява четенето, ясното фокусиране на предмети, разпознаването на лица. Постепенно се появява замъгляване и размазване на зрението, което силно затруднява ежедневието на човек и влошава качеството му на живот.

Най-често заболяването се свързва с възрастовите промени в областта на макулата и поради това обикновено се обозначава като възрастово- зависима макулна дегенерация.

Съществува и ювенилна форма на заболяването, която се наблюдава при млади хора и се дължи на генетични аномалии, водещи до постепенна атрофия на макулата. Тази форма на болестта е част от различни генетични синдроми и нейното развитие е различно в зависимост от различната нозологична единица, в която е включена.

Възрастово зависимата макулна дегенерация е водеща причина за слепота при хората над 55 години.

Съществуват две форми на макулна дегенерация:

Суха форма – при нея настъпва постепенна некроза на фоторецепторите в областта на макулата, което води до замъгляване на централното зрение. Най-често при изследване на очното дъно в него се откриват малки, жълтеникави петна в окото, известни като друзи.

В действителност подобни образувания могат да се открият при много здрави хора над 60 години. Все още учените спорят за значението на тези жълтеникави петна в развитието на макулната дегенерация. Това, което се знае със сигурност, е, че увеличението на броя на друзите води до повишен риск за развитието на заболяването.

В началото повечето пациенти, страдащи от макулна дегенерация, развиват именно сухата форма. Тя има постепенна еволюция и сравнително рядко води до слепота. Има три етапа в нейното развитие.

Мокра (ексудативна или неоваскуларна) форма – тук под централната част на ретината се откриват малки новообразувани кръвоносни съдове, чиито стени обикновено са лесно раними. В резултат на тяхното разкъсване в ретината възниква кръвоизлив, който води до нарушение най-вече на централното зрение. Обикновено процесът започва в едното око и по-късно проминава и в другото.

За разлика от сухата форма тук загубата на зрението може да се развие изключително бързо, без оформянето на отделни етапи. Мократа макулна дегенерация засяга само 15% от хората, страдащи от това заболяване, но води в три четвърти от случаите до значителна зрителна загуба. Освен това в последните години се забелязва тенденция към увеличаване броя на пациентите с тази разновидност на болестта.

КОИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ за макулна дегенерация?

Все още точните причини и механизми за възникването на болестта не са известни, поради което са неизвестни и рисковите фактори. Обсъждат се различни теории, всяка от които до известна степен, но никога пълно и всеобхватно, обяснява патологичния процес, стоящ в основата на макулната дегенерация. Най-честите рискови фактори, за които се смята, че имат роля за развитието на болестта, са:

ВЪЗРАСТ

Установено е, че близо 10 на сто от хората на възраст между 66 и 74 години страдат от това заболяване. Ако възрастовата бариера се вдигне до 85 години, процентът на засегнатите скача на 30 на сто. Вероятно асоциацията на заболяването с възрастта се дължи на възникването на дегенеративни възрастови изменения в областта на макулата.

С течение на времето в резултат на склеротични изменения се нарушава адекватното кръвоснабдяване на ретината и конкретно на макулата. Това, от своя страна, е свързано с влошено снабдяване с хранителни вещества и кислород. Резултатът е постепенна и бавна атрофия на клетките.

Дайте мнение и Вие тук!

ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Попадането на цигарен дим в очите удвоява риска от поява на заболяването. Цигарите са единственият фактор, чиято роля за възникването на болестта е доказана и неоспорена.

ФАМИЛНО ОБРЕМЕНЯВАНЕ

Ако човек има близък роднина с макулна дегенерация, вероятността и той да развие такава е близо 50 процента.

ГЕНЕТИЧНИ ДЕФЕКТИ

мнения, отзиви, коментари, форум

Най-често това са генетични мутации на два протеина, които имат съществено значение за функционирането на комплемента (система от белтъци, които обезпечават неспецифичната имунна защита на организма).

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Вероятно и този фактор води до дегенеративни изменения в макулата, които, от своя страна, отново причиняват атрофия и дисфункция впоследствие.

ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ

Тъй като в основната си част друзите са изградени на базата именно на холестерола, то неговото високо ниво пряко води до повишаване броя и големината на самите петна. А това, както вече изяснихме, е свързано с повишен риск от появата на макулна дегенерация.

ПРЕКОМЕРЕН ПРИЕМ НА МАЗНИНИИ

при мъжете, и при жените този фактор увеличава риска от поява на болестта с близо 1,5 пъти.

ОКСИДАТИВЕН СТРЕС

Касае се за един верижен процес, при който в областта на ретината възникват голям брой свободни радикали, които на базата на окислителни процеси увреждат фоторецепторите.

РАСА

Макулната дегенерация се среща с по-голяма честота при белите.

ИЗЛАГАНЕ НА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА

Особено от синия спектър – все още резултатите са противоречиви относно вредното им действие. Последните проучвания показват, че всъщност светлината не играе съществена роля за появата на макулната дегенерация.

ПОЛ

Женският пол по-често се засяга от заболяването.

СВЕТЪЛ ФЕНОТИП

Хората със светла коса и очи по-често страдат от макулна дегенерация в сравнение с останалите. Както се вижда, причините, водещи до заболяването, са комплексни. Най-вероятно макулната дегенерация е мултифакторно заболяване и нейната поява е свързана с комбинирането и наслагването на няколко рискови фактора.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Тайната на жълтото петно в окото

Дори и най-очарователните очи един ден се изморяват и остаряват

2 Мнения

  1. Стана Дудева пАНАМСКА

    Моето заболяване е до-очно дъно-ретракция на МЛИ с оформяне на макула hole.Питането ми е възможно ли е това заболяване да се получи след лазеро залепване на стъкловидно тяло на дясно око.

  2. Стана Дудева пАНАМСКА

    Моето заболяване е следното :дясно око -очно дъно-ретракция на МЛИ с оформяне на макула hole.Ляво око-очно дъно макула-б.о.Това заболяване се получи след отлепяне на стъкловидното тяло на дясното око.Съответно беше залепено с лазер.Питането ми е дали е възможно увреждането да настъпи от лазерното лечение.И ще заболее ли и лявото око?В момента с дясното око не виждам нищо на екрана,впрочем виждам вълнообразни слети редове.Ще съм благодарна на специалист да отговори на притесненията ми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.