зехтин
Експертите отричат готвенето със зехтин като здравословно

Опасно ли е храненето със зехтин?

Зехтинът, провъзгласен за най-полезната растителна мазнина, всъщност не е напълно здравословен. Храненето, което разчита на зехтин, крие опасности, твърдят експерти.

Британският професор Родни Билтън е коментирал пред The Telegraph рисковете от хранене със зехтин. Професор Билтън се занимава от 15 години с полезните и опасните качества на храните и наскоро се присъедини към онези експерти, които са склонни да говорят за опасностите при хранене със зехтин.

Професорът не отрича тотално любимия на милиони хора зехтин и няма намерение да призове към тотален отказ от него, отбелязват от medikforum.ru. В същото време той предупреждава, че популярността на любимия зехтин кара много хора да го използват, без да знаят точно как. Даден зехтин се подлага на такива обработки, че приемът на храна с негово присъствие се превръща в потенциална заплаха за здравето.

Експертът припомня, че пресният зехтин не бива да се използват за пържене и изобщо за обработки при висока температура. Но тъкмо това важно за здравето условие се нарушава най-често в практиката.

Когато нерафиниран зехтин се подложи на загряване при висока температура, започва процес на липидно окисляване и в крайна сметка се получават токсични за човека вещества, поясняват специалисти. Професор Билтън е убеден, че в резултат на реакции с молекулите на ДНК и белтъчини – споменатите зехтинови продукти провокират злокачествени изменения в клетките. Така започва развитието на онкологични и сърдечно-съдови заболявания, причина за които е невинният зехтин. В съответствие с тази концепция професорът препоръчва да се яде зехтин като съставка на студени дресинги за пресни зеленчуци, а за готвене да се използват други растителни или животински мазнини.

Дайте мнение и Вие тук!
зехтин
Експертите отричат готвенето със зехтин като здравословно

Впрочем медиците не за първи път са критични на тема зехтин. Освен това те препоръчват да се внимава много с продуктите, носещи етикета зехтин, тъй като заради популярността на тази мазнина пазарът пробутва за зехтин какви ли не ментета.

Важно е да се знае и това, че когато се говори за полезни качества на въпросния зехтин се има предвид студено пресованият му вариант. Всички останали зехтинопродукти са повече химия, отколкото натурална мазнина.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Зимата наближава, а с това и вероятността да пипнем някой вирус, така характерен за този сезон.

Как да поддържате здравето си през зимата: 5 начина да избегнете вирусите

Зимата наближава, а с това и вероятността да пипнем някой вирус, така характерен за този …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *