здравословното хранене
Варете, печете - здравословното хранене е с гръб към пърженото

Четири важни “НЕ” в здравословното хранене

Как би изглеждал “правилникът” на здравословното хранене, ако не почиваше на строго научна основа? Неизвестно. Професор Родни Билтън от John Moores University в Ливърпул е посветил 15 години за разработването на платформа, основополагаща принципите на здравословното хранене! Част от нея са четири важни “НЕ” – ето за какво става дума!

здравословното хранене
Здравословното хранене има строго научна основа

1. НЕ яжте узрели банани! Зелените банани, както пълнозърнестите храни и зеленчуците, съдържат устойчиво нишесте. Това е най-главната разновидност на разтворимите диетични фибри, които можем да приемем с храната, разкриват от medikforum.ru. Устойчивото нишесте се преработва бавно от чревните бактерии, при това не в тънките – а в дебелото черво. Така се зареждаме с енергия, без да усвояваме високи количества захар и без да натрупваме излишното в мастни депа. Бананите са най-добрият източник на този вид нишесте и са изключително важни в здравословното хранене. Но само зелените! Колкото по-узрял е един банан, толкова по-малко е полезното нишесте в състава му и толкова повече е захарта.

2. НЕ правете картофите на пюре! Всяка допълнителна обработка на продуктите от рода на смилане, пасиране и настъргване, ускорява поемането на захарите от организма и увеличена скорост на храносмилането. Ако ядете цяла ябълка, в органите ви ще постъпи по-малко захар, отколкото ако сте я настъргали или смачкали на пюре. Същото се отнася и за картофите; целта на здравословното хранене съвсем не е тази. Колкото по-малко мачкате, разбърквате с вода и овкусявате пюрето, толкова по-голямо количество ще се изкушите да похапнете, а консистенцията ще “насърчи” тънките черва да всмучат повече захари.

здравословното хранене
Варете, печете – здравословното хранене е с гръб към пърженото

3. НЕ се обезводнявайте! 75% от хората страдат от хронично обезводняване. Това се отразява не само на кожата, но и на гръбначния стълб и ставите. Здравословното хранене трябва да ви спести неприятните болки, включително тези в гърба. Ако изпивате 8-10 чаши вода на ден, болките в гърба се редуцират до 80%. Водата “измива” и излишните калории – те ще бъдат използвани за работата на бъбреците и отделителната система. Водата е основен компонент в здравословното хранене.

Дайте мнение и Вие тук!

4. НЕ пържете със зехтин! Зехтинът е най-полезната растителна мазнина, но само сурова. При пържене зехтинът отделя токсични химикали – липидни пероксиди. Поети с храната, тези химикали могат да влязат в реакция с ДНК и протеини в организма и така да увеличат риска от възпалителни процеси, рак, сърдечни заболявания. Зехтинът е стълб в здравословното хранене – но не и използван по този начин. Изобщо здравословното хранене не приема пърженето като градивна топлинна обработка; гответе на пара, варете и печете, само не се поддавайте на цвърчащите изкушения в тигана: вкусни са, но нямат нищо общо със здравословното хранене!
http://youtu.be/3hGg3uVZR_k

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *