Начало > Диети и отслабване > Може ли затлъстяването да е безопасно?
затлъстяването
Кога затлъстяването не е болестно?

Може ли затлъстяването да е безопасно?

Австрийски специалисти откриха защо едни хора са здрави въпреки наднорменото си тегло, докато при други затлъстяването е свързано с цял куп болести.

затлъстяването
Кога затлъстяването не е болестно?

Изследователи от Виена са намерили молекулярен ключ към проявата на метаболитния синдром, при който затлъстяването е взаимно свързано с болести, описват от medikforum.ru. Оказва се, че това е фермент, произвеждан от черния дроб и мастната тъкан.

Метаболитният синдром свързва затлъстяването с активността на фермента хемоксигеназа-1. Наличието на тази молекула в организма може да бъде маркер, с чиято помощ да се разделят метаболитно здравите хора със затлъстяване – от хората, при които затлъстяването се развива паралелно с обменни нарушения и диабет от втори тип.

Медиците отдавна търсят подобни биомаркери. Проблемът е в това, че една четвърт от хората, при които е видимо затлъстяването, нямат никакви обменни изменения – храктерни за метаболитния синдром; при тях не е налице инсулинорезистентност и нямат признаци на системно възпаление. Т.е. затлъстяването им е метаболитно здраво, не-болестно.

Австрийският екип отбелязва, че изследваните доброволци с нарушена обмяна на веществата имали специфични белези на затлъстяването: по-голям обхват на талията, по-категорично външно изражение на затлъстяването по цялото тяло, по-високо съотношение на триглицеридите към липопротеините с висока плътност и по-високи нива на някои специфични молекули в кръвта. За учените от Виена като успех се счита това, че са успели да разграничат на молекулярно равнище две форми на затлъстяването: здрава и болестна. Специализираните изследвания на мастна и чернодробна тъкан потвърждават, че има корелация между характера на обменните нарушения и стойностите на фермента хемоксигеназа-1 в мастните тъкани и черния дроб.

И експериментите с плъхове доказват наличие на два различни типа в затлъстяването; то е опасно тогава, когато е налице висока продукция на фермента хемоксигеназа-1. Въпреки оптимистичните за някои хора изводи не може да се отрече, че проблемът има и естетичен план на оценките. Освен това никъде в научното съобщение не се коментира при какви условия хората с „безопасно“ затлъстяване могат да се окажат сред застрашените и не са ли все пак те една своеобразна рискова група.

За Марта Савова

Прочети още

Имуностимулиращи лекарства за възрастни

Имуностимулиращи лекарства за възрастни. Български имуностимулатори за деца. Имуномикс и др.

Кои са най-добрите имуностимулиращи лекарства за възрастни. Кои български имуностимулатори за деца да изберем? Как …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *