диета при диабет, начален стадий
Правилната диета при диабет действа оздравително и отлага тежките усложнения

Коя е най-добрата диета при начален стадий на диабет и не само?

Лечението на захарен диабет е немислимо без специална диета. Особено важна е правилната диета при диабет, когато болестта е в начален стадий.

Тогава стриктното й спазване може да реши по-нататъшната съдба на даден човек.

Важно е да се спазва диета при диабет както за да се спре болестта, така и да се направи профилактика срещу тежките й усложнения, а и за да се избегнат състоянията с рязко падане на кръвната захар (хипогликемия). Каквито и медикаменти да вземаме, те няма да са максимално ефективни без спазването на диета при диабет, описват от medikforum.ru.

При диабет е уместно да се спазва прогресивната методика на лечебно хранене тип “пирамида”. В основата на тази диета при диабет са сложните въглехидрати и хранителните фибри. Те съставляват основния процент на всекидневното меню; влияят чувствително върху стойностите на кръвната захар и холестерина. Пациентите с диабет от втори тип – известно е – изпитват чувство на постоянен глад. Посочената храна ще го задоволява за по-дълго време.

Здравословната и необременителна диета при диабет по принцип е насочена към съхраняване или редукция на теглото и това е основно условие за подобряване на здравето. Спазването на диета при диабет не допуска хранене през дълги интервали от време и поемане на големи количества храна. Паузата между две поредни хранения не бива да надхвърля 4 часа. Най-сериозен дял от нормалната диета при диабет трябва да се полага на бобовите храни, кафявия ориз, пълнозърнестия хляб.

Необходими са много течности, но не подсладени. Добро решение са зеленчуците в голямо количество и по-малко плодове. Тези с висока захарност следва да са ограничени или да се въздържаме – например грозде. Всякакви сладкиши са забранени – въздържайте се дори от онези, на чиито опаковки пише “без добавена захар”.

диета при диабет
Правилната диета при диабет действа оздравително и отлага тежките усложнения

Много специалисти, които проучват вариантите за диета при диабет, обръщат все повече внимание на т.н. скандинавска диета. Тя препоръчва растителни вместо животински мазнини, червени и черни боровинки, кореноплоди, бобови, зеле, орехи, риба и дивечово месо, обезмаслени млечни продукти и пълнозърнести храни. Наблюденията на шведски учени са установили, че при такъв тип хранене се подобрява липидният обмен и се намалява наличието на веществото интерлейкин-1 (IL-1) в кръвта.

Дайте мнение и Вие тук!
диета при диабет
Добрата диета при диабет разчита на пълнозърнести храни, нетлъсто месо и много зеленчуци

Високите стойности на IL-1 са сигнал за възпалителни процеси, присъщи на ранните фази в развитието на диабета. Извод – следвайте скандинавската диета при диабет!

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2014/08/26/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *