80 на сто от камъните в жлъчката са от холестерол

Преди няколко дни ме заболя стомахът и отидох на лекар. Казаха ми, че имам камъни в жлъчката и трябва да се оперирам. Какви са причините за образуване на тези камъни в жлъчния мехур и какви могат да бъдат последиците, ако не се откажа от операция?

Основната причина за образуване на камъни в жлъчката е нарушената обмяна на веществата – 80 на сто от тях са холестеролови. В началото на заболяването се образуват жлъчни съсиреци, които всъщност са слепнали се компоненти от жлъчен сок.

След това те кристализират от съдържащите се в него вещества. А кристалите при определени условия се превръщат в камъни. Този процес се провокира най-вече от продължителна употреба на мазна и много калорична храна. Камъните постепенно се увеличават и могат да достигнат големината на кокоше яйце. Могат да се образуват 1-2 камъка, а може и десетки.

Друга причина за формирането на камъни е застой на жлъчен сок в жлъчния мехур, при който той се сгъстява, концентрира се и създава благоприятни условия за кристализация на неговите компоненти. Приемането на противозачатъчни, както и развитието на холецистит също провокира образуването на камъни.

Роля играят и възпалителните процеси – бактериите, отмрелите епителни клетки и нестабилната среда в жлъчния сок също създават благоприятна основа за образуване на камъни.

Определена роля играе и наследствеността и заболявания като атеросклероза, затлъстяване, захарен диабет, цироза на черния дроб.

И не на последно място, за образуването на камъни в жлъчката определена роля играе и начинът на хранене. Например големите интервали между приемите на храна водят до застой на жлъчен сок, което провокира уголемяването на камъните.

Много е вредна употребата при едно хранене на голям обем храна, защото се провокира нарушаване на съкратителните функции на жлъчния мехур. Ако имате камъни в жлъчката, за да предотвратите запушването на жлъчните пътища и тежките инфекции (асцендиращ холангит или холецистит), е най-добре да се подложите на операция за премахване на жлъчния мехур.

Дайте мнение и Вие тук!

Това може да стане чрез малки разрези на коремната стена в рамките на процедура, наречена лапароскопска холецистектомия.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/11/26/%D0%B6%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B6%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435

Билки при висок холестерол. Добавки, лекове, сокове и др. средства

♠ Химия или природа ♠ Билки за монотерапия при висок холестерол ♠ Билкови сборове ♠ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *