Тендовагинит: Лечение, операция, лекарства

ОПРЕДЕЛЕНИЕ: Тендовагинит, това е възпаление на влагалището на мускулните сухожилия.

То може да бъде последица от проникване на бактерии от съседни гнойни огнища, от нараняване, от продължителна травма и от пренапрежение на сухожилията. Най-често боледуват сухожилните влагалища в китките, пръстите и глезените. Различават се остра и хронична форма на болестта.

ОСТЪР ТЕНДОВАГИНИТ

Острият тендовагинит може да бъде сух, серозен или гноен. Сухата форма се наблюдава след продължително двигателно пренапрежение на пръстите, китките, глезените (при машинописки, музиканти, балерини и други).

Най-често се засяга палецът на ръката. Възпалението причинява задебеляване на сухожилията и стесняване на просвета на влагалището. Движенията в областта на възпалителния процес са ограничени, появява се остра болка, усилваща се при натиск и движение. Кожата над възпаленото място се зачервява и отича.

Заболяването преминава след десетина дни покой (обездвижване), но има склонност към повтаряне (рецидиви).Тендовагинит с набиране на серозна течност или гной се развива след проникване на бактериална инфекция в сухожилията и влагалището. Тогава по хода на сухожилията се появяват силна болка и оток на кожата. Нарушават се движенията на ръката или на стъпалото.

Често се образува абсцес или флегмон и е нарушено общото състояние. Налице са висока телесна температура с разтрисания, учестена сърдечна и дихателна дейност. В такива случаи забавяне на хирургическата намеса може да доведе до некротизиране на сухожилието.

ХРОНИЧНА ФОРМА

Хроничната форма протича с продължителен възпалителен процес, по време на който сухожилията се удебеляват, а движенията на крайника са затруднени и некоординирани. Постепенно се развива мускулна контрактура.

Хронично протича тендовагинитът на двуглавия (бицепсов) мускул на мишницата, като постепенно се ограничават движенията в раменната и лакътната става. Възпалението често се разпространява и обхваща сухожилията в китката.

ЛЕЧЕНИЕ на тендовагинит.

При остър тендовагинит трябва да се назначат антибиотици и да се обездвижи засегнатият крайник. Болните се намират под постоянен контрол.

Дайте мнение и Вие тук!

При образуване на абсцес или флегмон е наложителна своевременна хирургическа намеса.

При показание при някои форми на хроничен тендовагинит се прибягва до пластична реконструктивна операция. Голямо значение за успешното лечение има добре премерената физиотерапия.

“Демир

Ето и едно странно лекарство:

https://www.lekar.bg/2016/07/30/%D1%80%D0%B5%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.