изтръпване на крайниците
изтръпване на крайниците на нервна почва, на устните и на главата.

Топ 15+ причини за изтръпване на крайниците – на ръцете и на краката; мравучкане, схващане

Изтръпване на крайниците: опасно ли е и защо се случва? Симптоми и диагнози при изтръпване на ръцете и на краката. Какво е мравучкане; схващане на пръстите. Има ли лечение? Как да избегнем проблема

Изтръпване на крайниците – това е тревожен симптом, в повечето случаи знак за болест. Основна задача на лекарите, към които се обръщаме в подобни случаи, е да открият причините за състоянието и да оценят състоянието на пациента. Важно е да се прецени доколко сериозни са пораженията и дали вече има някакви необратими усложнения. След като се установи пълната клинична картина и се постави диагноза, специалистите назначават адекватно лечение. Задачата на тази терапия е да възстанови нормалната чувствителност на крайниците – това трябва да стане чрез лечение на основното заболяване.

Какво представлява симптомът изтръпване на крайниците?

Изтръпване на крайниците – това е реакция на организма, алармираща за развитието на възможни нарушения или заболявания със самостоятелно протичане. То може да е временно, периодично или постоянно. Отбелязват се случаи със схващания на горни и долни крайници поотделно или заедно. В медицината тези състояния се наричат парестезии. Схващанията имат различна причина, в съответствие с нея се избира и терапията.

При определянето на терапията има значение изразеността на проявата, общата клинична картина, състоянието на пациента, наличието на съпътстващи патологии и разпознаване причините за схващането.

изтръпване на крайниците
Изтръпване на крайниците може да има при еднообразна продължителна работа

По същество – схващането е обусловено от нарушена работа на нервните окончания, придружена с отслабена чувствителност поради влошеното кръвоснабдяване.

Причини за изтръпване, скрити болести

Сред причините за изтръпване на крайниците могат да се идентифицират десетки заболявания, причиняващи притискане или увреждане на нерви и развитие на възпалителен процес. Загубата на чувствителност може да е свързана и с проблеми в гръбначния или главния мозък. Причината за изтръпването обикновено се разпознава по специфичната симптоматика у засегнатите крайници.

  • Като цяло причините могат да се определят така: нарушено кръвообращение, тунелен синдром или притискане на нерви, болест на рейно, остеохондроза, междупрешленни изливи, ревматоиден артрит, исхемични атаки, множествена склероза, диабет, мигрена.

Изтръпване на ръцете

Изтръпването напълно на ръцете или само на пръстите може да има различни причини. Често установявана причина е остеохондрозата на шийните прешлени. Развива се при компресия на участъците от гръбначномозъчните нерви, които са отговорни за пълноценното функциониране на ръцете. Тъй като в подобна позиция страдат и кръвоносните съдове, ситуацията се влошава поради влошеното хранене на засегнатите тъкани. При липса на лечение симптоматиката прогресира, обездвижването и отоците стават постоянни.

  • Болестта на Рейно също има отношение към споменатата патология. Касае се за нарушения във функционирането на малките кръвоносни съдове, които хранят тъканите на ръката. Специфични прояви са периодичните схващания и изстиването на крайниците; има и видими промени – кожата на ръцете става синя. В перспектива – зле хранената кожна тъкан може да се разрани или да понася различни негативни промени.

Причина за изтръпването може да е още т.н. тунелен синдром, за който ще говорим отделно; пребиваването в неудобна поза, недостиг на витамин В12, падане с наранявания или изкълчване и др.

Изтръпване на лявата ръка

В някои случаи може да се схваща само един крайник и често това е лявата ръка. Към това състояние може да е доведен човек с исхемична болест на сърцето. Стенокардията се проявява след активна физическа работа и нещата се успокояват при почивка след натоварването. Състоянието изисква лечение, контактът с лекар е задължителен.

  • Схващането на лявата ръка може да се окаже главен признак при диагностицирането на инфаркт на миокарда. Лявата ръка се схваща и се появява болка, която не минава дори след приема на лекарство и след почивка.

Ако се схваща лявата ръка, има вероятност пациентът да развива инсулт. При това патологията е центрирана в дясното полукълбо на главния мозък. Налице са и съпътстващи симптоми като схващане на левия крак, нарушения на зрението и речевата активност.

  • Задължително е да споменем и развитието на атеросклерозата, при която настъпва стесняване на артериалните съдове. Възникват трудности при изпълнението на различни действия; симптомите се усилват, когато ръката е вдигната.

Не бива да се забравя, че периодичното схващане на лявата ръка е сигурен знак за здравословен проблем. Лечението в този случай изисква професионална намеса, не бива да се залага на самолечение.

Изтръпване на дясната ръка
“Фигурин

Един от признаците за някои заболявания е схващането на дясната ръка. Такива патологии са множествена склероза, прединсултно състояние – когато е поразена лявата страна на главния мозък; нарушени функции на вътрешни органи. Възможно е организмът да сигнализира за опасни състояния, затова своевременната медицинска помощ е особено важна в подобни случаи. Навреме проведеното лечение може да съдейства за съхраняването на здравето, а и на живота.

изтръпване на крайниците
При продължително изтръпване трябва да се направи консултация със специалист
  • Възможно е едновременно със схващането да се развият и други симптоми: усещане за парене или изстиване на ръцете или само на пръстите; поява на сърбеж; наличие на мускулен спазъм; болки в шията, болезненост на пръстите; конвулсии.

Всички посочени признаци могат да свидетелстват за развитието на различни заболявания. Какви точно – ще определи специалистът след допълнителни изследвания. Много е важно пациентът да потърси лекарска помощ, тъй като някои състояния са опасни до смърт. Тревожно е схващането след падане или удар; при загуба на съзнание – дори за кратко; при нарушения на дишането, на зрението, при трудно ходене; появата на световъртеж; парализа на крайник; нарушения на речта; трудности при изпълнението на “дребни” действия.

Изтръпване на устните. На горната или долната устна? На брадичката? Как да предотвратим инсулт

Изтръпване на пръстите

Изтръпването на пръстите на ръцете често се неглижира, счита се за случайно и маловажно смущение. Така е, докато патологията не стане хронична. Тогава към схващането се прибавят болка и тремор, а симптоматиката определено насочва специалиста към патологии в гръбначния стълб, към нарушени функции на централната и периферната нервна система. В някои случаи причините за изтръпванията могат да са съвсем банални: притискане на кръвоносни съдове при продължително пребиваване в неудобна поза; измръзване и пр.

  • Сред сериозните заболявания, които са причина за изтръпване на пръстите, могат да са анемия, склеродермия, спондилоза, захарен диабет, болест на Рейно, амиотрофична склероза.

Изтръпване на краката

Изтръпване на краката се получава при притискането на нервните окончания при гръбначния стълб. Причина за такива състояния са заболявания като спондилоза, остеохондроза, дискови хернии.
При остеохондроза на гръбнака се получава слабо притискане на нервите; процесът засяга бедрото – обикновено задната му част, и подбедрицата. При усложнени случаи на спондилоза, спондилоартроза и дискова херния схващането се проявява по-силно и може да доведе до пълна загуба на чувствителност на краката.

Нервните коренчета от прешленните дискове могат да се окажат притиснати в различни участъци на гръбнака, в резултат на което често се оказва засегната лявата или дясната страна със съответния крайник.
Причини за схващане на долните крайници са още ревматоидният артрит, подаграта, атеросклерозата. При диабет е възможно да се развие т.н. съдова антиопатия, която води до влошено хранене на тъканите и гангрена на крайника. Връзка има и с полиневропатиите при диабет, отравяне с тежки метали и алкохолизъм. Тогава настъпват тежки интоксикации и загуба на чувствителност, схващане на двата долни крайника.

Мравучкане по краката

Т.н. мравучкане или бодежи по краката може да е резултат от разтягане на сухожилия или от травми, засягащи нерви и кръвоносни съдове. Първоначално проблемното място е болезнено, може да се развие и оток, а впоследствие да се развие въпросното смущение.

До мравучкане може да се достигне и при липсата на травма – когато се касае за намесата на наследствения фактор и съдови патологии. Нездравословното хранене също може да създаде условия за развитието на мравучкане. При токсикози мравучкането често е придружено с парене.

Схващане на пръстите

Пръстите на краката може да се схващат при различни обменни заболявания; при туберкулоза на гръбнака, остеохондроза, съдови нарушения, понакога и поради развитието на тумори, включително злокачествени.
Онкологичните заболявания причиняват схващане на пръстите при развитието на тумори в близост до гръбначния мозък. Туморът притиска определени точки и от това следва въпросното схващане.

изтръпване на крайниците
Задача на лекуващия е да установи причината за изтръпване на крайниците

Тунелен синдром

Мравучкане и изтръпване на горните крайници може  да има и без хронични заболявания. Много често симптомите са свързани с професионалните занимания. Те могат да се проявят при шофьори, музиканти, програмисти, бижутери, касиери и при жени в периода на бременност. В медицината такава патология се квалифицира като тунелен синдром. Развитието й е свързано с притискането на нерви между костта и сухожилията на китката.

Дайте мнение и Вие тук!

Отличителна особеност на тунелния синдром е появата на болки в дланите. Мравучкането може да се усеща във всички пръсти, освен в палеца. Крайниците изтръпват по правило в края на работния ден. Тревожната симптоматика отстъпва при топли процедури и масаж.

Тунелен синдром може да се развие и в други случаи:

  • Генетична предразположеност;
  • Травми на китката, наранявания;
  • Артрити и различни ревматични поражения;
  • Бактериално поражение на сухожилията и възпаление;
  • Задържане на течности в организма – в резултат на хормонални промени през бременността, при бъбречни патологии и ендокринни нарушения;
  • Захарен диабет 1 и 2;
  • Акромегалия – заболяване, характерно с непропорционален растеж на костната тъкан;
  • Тумор на средния нерв.

Изтръпване на крайниците при бременни

По време на бременнност немалко жени страдат от обостряне на някои хронични заболявания, например:

  • Наследствени заболявания;
  • Поражения и притискане, прищипване на нерви;
  • Заболявания на костната система;
  • Съдови патологии, свързани с дисфункции на главния мозък;
  • Нарушение на обменните процеси;
  • Захарен диабет;
  • Авитаминоза;
  • Дефицит на желязо в организма;
  • Нарушено кръвообращение в крайниците.

В повечето случаи парестезията на краката или ръцете преминава след раждането. Все пак е добре да се изследва каква точно е била причината за патологията. При необходимост пациентката получава назначение за лечение, витаминна терапия или препоръка за повече движение, например разходки на чист въздух.

Лечение

Лечението при изтръпване на крайниците зависи от причините за появата му, общото състояние на пациента, фазата на заболяването и наличието на съпътстващи  патологии.

При схващане на крайниците е необходим отказ от тютюнопушене и употреба на алкохол, тъй като никотинът и алкохолът причиняват спазми на кръвоносните съдове. Същото се отнася за силния чай и кафето.

Ако патологията има временен характер и е само схващане заради притиснат нерв в неудобна поза, изтръпването преминава скоро след промяната на позата и раздвижването. Помагат и разтривките.

  • Ако обаче смущението е постоянно или периодично се повтаря, необходима е консултация със специалист. Обикновено се препоръчват мануална терапия, лечебна физкултура, физиотерапия. По този начин се подобряват мускулният тонус, циркулацията на кръвта и тъканната трофика. Такива методи позволяват да се овладеят мускулните и ставни спазми, да се подобри кръвообращението в крайниците, да се неутрализира възпалението и да се освободят притиснатите кръвоносни съдове.

При изтръпване се препоръчва и промяна в храненето. Болният трябва да консумира храни, които съдържат много витамини и микроелементи, особено желязо, цинк, калий и калций. Така се подобрява проводимостта на нервните клетки.

изтръпване на крайниците
И народната медицина помага при изтръпване на крайниците

Назначават се и медикаменти в зависимост от причината и тежестта на патологията. При ставни заболявания и патологии на гръбначния стълб се прилагат хондропротектори, кортикостероиди и се прилагат мерки, насочени към подобряване на кръвообращението и снемане на отоците в тъканите. При захарен диабет се препоръчва терапия с цел снижаване нивото на захарта в кръвта и състоянието на пациента се взема под контрол. При подагра пък лечението е насочено към нормализация на концентрацията на соли на пикочната киселина в организма. Ако консервативната терапия не подобри състоянието на пациента, може да се наложи оперативно лечение.

Редовното изтръпване – повод за посещение на лекар

Редовното изтръпване на крайниците трябва да бъде обсъдено на всяка цена със специалист. Възможно е да го причинява безобиден фактор, но е напълно възможно да се касае за някакво заболяване. Със сигурност има проблем, ако горните и/или долните крайници изтръпват продължително време. Нарушена е координацията на движенията, човекът е нечувствителен към високи и ниски температури; появяват се болки, слабост, загуба на подвижността. Настъпват психични проблеми, страда зрението.

Народни рецепти

Народната медицина има някои препоръки за облекчаване на симптомите при изтръпване на крайниците. Ето най-лесните за изпълнение:

  • Контрастни ванички: приготвят се два съда, един с умерено гореща и един със студена вода. Потапя се проблемният крайник ту в единия, ту в другия, за по 30 секунди. Редуването се изпълнява пет пъти. Кракът/ръката се подсушава и се намазва с терпентинов мехлем. Нахлузва се вълнена ръкавица или чорап. Процедурата се изпълнява сутрин и вечер в продължение на 10 дни.

Медeно увиване, компрес. Местата, които изтръпват, се намазват тънко с мед и се увиват с памучна кърпа.  Прави се 3-4 вечери поред за цялата нощ.

  • Камфоров мехлем. Проблемното място се разтрива с камфоров мехлем до зачервяване, след което се нахлузва чорап или ръкавица. Два-три сеанса са достатъчни за облекчение.

Див розмарин. Билката се накисва в ябълков оцет за седмица – пропорциите на двата компонента са 1:3. Прецедената настойка се използва за втриване в пръстите на ръцете или краката по три пъти дневно.

  • Ленено семе на отвара. Една трета чаша ленено семе се залива с литър вода, кипва се и се вари бавно два часа. След това отварата престоява 10 часа и се прецежда. Получава се плътна маса, подобна на кисел. От този продукт се пие по 1/3 чаша сутрин на гладно и вечер – половин час преди хранене, в продължение на пет дни. Прави се двуседмична почивка и се повтаря, след което следва пауза от три месеца и модулът може да се изпълни отново.

Физическо натоварване

Подходящата физическа активност оптимизира кръвообращението в крайниците и намалява риска от състояния с изтръпване. Полезни са занимания като разходки, бягане, плуване, а също и специална гимнастика. Необходима е консултация с кинезитерапевт, за да се изберат най-подходящите упражнения за всеки конкретен пациент. Ето как може да се поддържа добра физическа форма:

  • От легнало положение ръцете се повдигат изпънати нагоре; пръстите се свиват и разпускат 50-60 пъти; същото упражнение се прави и когато ръцете са поставени изпънати до тялото в легнала позиция;
  • В рамките на деня няколко пъти трябва да се ходи ту на пръсти, ту на пети;
  • Лягаме на пода и повдигаме нагоре ръцете и краката; започваме да разтърсваме всички крайници в продължение на една минута; прави се сутрин и вечер, като времето плавно се удължава до три минути;
  • Полезно е търкането с ходила на специалните дървени масажори; прави се в седнало положение, като продължителността може да достигне до половин час.

Други препоръки

При симптоми като схващане на крайниците трябва да се избягва носенето на тежки предмети, включително в джобовете. При извършването на еднообразни действия по време на работа е добре да се правят прекъсвания и раздвижване.

Понякога изтръпването се дължи и на шипове. Вижте специалната ни статия по темата:

Шипове във врата: Лечение с масаж, упражнения и др. начини

https://youtu.be/7iZ1ZEgKxTo

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

изтръпване, невропатия

Изтръпване на крайниците на нервна почва: Има ли добро лекарство?

Какво би могло да означава изтръпване на крайниците? На крака и на ръце. Лява и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *