Как се приемат макарони при разстройство? стомашно-чревна инфекция, диета и захранване
Захранване със спанак. След вирус с повръщане. Диета при чревна инфекция

Макарони при разстройство и захранване след диария. Диета след чревна инфекция

Как се приемат макарони при разстройство? Спиране на разстройството с печени картофи. Захранване със спанак. След вирус с повръщане. Диета при чревна инфекция

Лечебно диетично меню №13 се назначава при остри инфекциозни заболявания на червата. Тази система на хранене пази лигавиците от травмиране, потиска възпалителните процеси и патогенната микрофлора, усилено извежда токсините и нормализира изработването на ензими, поддържа водно-електролитния баланс и силите на организма.

diariya-01
Нищо не омаломощава така бързо, както диарията и повръщането

С диета №13 се съкращава периода на възстановяване след възпалителни поражения на червата от ентеро-, рота- и аденовируси, от шигела, салмонела, дизентерийна амеба, ламблии, клостридии, протеи и др. Същата схема се назначава при всякакви признаци на остра интоксикация, независимо от засегнатите органи.

Храната е лека, усвоява се лесно, щади стомаха, с мека консистенция, без много сол и киселини, без груби влакна. Обемът е съкратен с 15-50% от обичайното количество.

Хранене при чревни инфекции
Разрешени храниЗабранени храни
редки супи с ориз и фиде, слаби бульонимазни, концентрирани месни и рибни бульони
от зеленчуците цвекло, картоф, цветно зеле, морков ,тиква, домати, тиквички, за предпочитане на пюре, варени, на паракраставици, чесън, лук, ряпа, зеле
каши с бульон или мляко, овес. ядки, суфле и пудинги от ориз, елдагрис, булгур, царевица, бобови, ечемик
ръжен хляб, бисквити и сухи сладкипресен бял хляб, тестени, макарони
немазни меса и риби, само варени, без сухожилия и мазнинимазни меса и риби, пържени, печени, сланина, консерви
яйца и омлети само при недостиг на протеинипържени яйца
извара и кисело мляко. Прясно и сметана – само в ястиятамазна сметана, пълноценно мляко, кашкавал, зрели сирена
зрели плодове, мед, мармалад, желе, сладко, компотгорещ шоколад, чай, подправки, кафе

Идеи за захранване след диария

Острите чревни инфекции и ОВР са най-честите провокатори на диария. Но този симптом се проявява и при доста други случаи: хранителни отравяния, неинфекциозни патологии на червата като колит, нарушено храносмилане поради панкреатит или цьолиакия, ендокринни проблеми като диабет и тиреотоксикоза, дори от приема на лекарства (антибиотици, слабителни, против киселини, магнезиеви продукти, НСПВ).

При всички тези ситуации

първо трябва да се овладее диарията,

за да спре обезводняването.

Веднага се назначава строга диета, която има три цели: да не травмира червата, да нормализира чревната микрофлора и да образува изпражнения. При лактозна непоносимост, цьолиакия и панкреатит диарията може да се спре само с диета.

Храната не трябва да руши чревната лигавица механично или химически. Затова се спира приемът на солено, кисело, люто, въобще на всякакви остри вкусове. Забранени са алкохолните, газираните и кофеин-съдържащите напитки, шоколадът и консервантите. Облекчено е условянето на крем супи, кисели и оризови ястия. Хлябът само сух, дори на сухар.

“Демир

При лактозна недостатъчност се изключват млечните, при цьолиакия – ечемик, овес, ръж и пшеница.

Като източник на влакнини и на природен сорбент в менюто се включват пресни банани и печени ябълки.

Няколко храни помагат да се облекчи диарията – сухари, каши, макарони и банани.

Макарони при разстройство

Ще чуете крайни мнения относно макароните при разстройство – едни казват категорично не, други ги включват в менюто. Ще обясним причината. И двете страни са прави. Макаронените изделия са много различни по същество, както са различни и хлябовете. При диария може да се яде груб, сух хляб, но не и пресен бял.

Същото е и с макароните. Обикновените разновидности в супермаркета не подхождат за нашата диета.

Ако държим да разнообразим менюто на болния, спокойно можем да вземем пълнозърнести макарони от твърдите сортове пшеница (клас А). Тези макарони не само са допустими, но и полезни. Гответе ги като самостоятелно ястия, но без масло, сирене и подправки, или ги добавяйте за сгъстяване на супите. Идеални са и за гарнитура към варено месо. Хубаво е да са сварени идеално, дори разварени.

diariya-02
Макароните от ориз стават, а другите до тях – не!

Още по-полезни са оризовите спагети и макарони. В ориза се съдържа нишесте, което стопира диарията. Освен това тези продукти са и без глутен, което е идеално за разстроения стомах. Оризовите изделия са по-скъпи от традиционните (около 3 лв за пакет от 250 г), но си струват при болни черва.

Печени картофи

Картофите са добра храна при диария също заради намиращото се в тях нишесте. Затова гастроентеролозите препоръчват картофи – сварени или на пара. За деца е добре да се поднесат на пюре, но без обичайните добавки.

А печени може ли? Да, стига да са печени „на сухо“ – без масла и подправки. И да са наистина печени, а не пържени, при това без люспа.

Още по-добре е да приемем чисто картофено нишесте. На един път изяждаме 1 с.л. от прахообразното вещество и след него изпиваме 3 глътки топла вода.

Ако разстройството е незначително, тази доза е напълно достатъчна. При силна диария се налага да повторим след известно време.

Алтернативна рецепта: 1 с.л. картофено нишесте + 100 мл стоплена вода.

Спанак

Богатият на хранителни в-ва спанак е прекрасно допълнение към всяка диета. Самият той не причинява диария, а в същото време е отличен източник на влакна, витамини и минерали, включително и най-важните вит. А и С, желязо.

Една порция варен спанак дава 41 калории, 4 г целулоза и 38 % от дневната доза вит. А, 29% от витамин С и 36% от нужното желязо. Негови химически в-ва защитават от възпаления.

Съществуват два типа хранителни влакнини – разтворими и неразтворими.

  • Разтворимите поглъщат вода и забавят движението през храносмилателния тракт. Това е полезно, ако имаме диария;
  • Неразтворимите влакна добавят маса към изпражненията и ускоряват движението им към изхода. Това може да увеличи диарията.

Спанакът съдържа и от двата вида влакнини, но разтворимите са в пъти повече. Ето защо листният зеленчук е полезен за болните с диария, както са полезни нишестето и овесената каша. Доколкото спанакът съдържа и неразтворими влакнини, може да се въздържим от употребата му по време на диарията, но да го включим веднага след нея, в периода на захранване

Други храни при разстройство

Обикновено при диария се препоръчва избягването на продукти с високо съдържание на целулоза, например зеле.

Онкологичният център Memorial Sloan Kettering в Ню Йорк прилага диета BRATY за преодоляване на диария при раковоболни. Тя стъпва на банани, оризени блюда, яб. пюре, тостове, йогурт, бяло птиче месо, запечена риба без подправки, яйца и риба. От зеленчуците – морков, зелен фасул, аспержи, цвекло и печени картофи + нишестени продукти, каши и макаронени изделия без добавки и тежки сосове.

diariya-03
Те бързо стопират диарията

Преведено от английски BRATY означава банани, ориз, ябълки, тостове, йогурт. Тези продукти са меки и укрепват храносмилателната с-ма. Диетата BRATY се състои от такива меки храни с ниско съдържание на целулоза. Тя се изписва и на пациенти с проблеми на стомаха, болезнено храносмилане и диария.

Захранване след вирус с повръщане

Повръщането е рефлекторно изпразване на стомаха, което се командва от мозъка. Това е механизъм за защита на тялото от отравяне от всякакви вредни субстанции – от прекалено мазна храна до токсините, отделяни от вируси и бактерии. Затова повръщането носи облекчение – организмът се е изчистил.

  • Веднага след повръщането може да изпием няколко глътки вода, ако в повърнатата маса няма кръв.
  • Нормална доза вода може да се приеме едва след 2 часа,
  • Първа храна – след 6 – 8 часа.

Храната трябва да е диетична, щадяща.

Дайте мнение и Вие тук!
  1. Идеалната храна в първото денонощие от повръщането е сухари или обикновени бисквити + вода или чай без захар.
  2. На второ/ трето хранене може да се включи някое от следните: каша с вода, постен ориз, немазна супа, например Ангелската на Дънов.
  3. Храненето се разнообразява от второ/ трето денонощие, когато състоянието е стабилизирано. Подходящи храни: слаб бульон от сухо пил. месо, карт. пюре с вода, нискомаслено кисело мляко.
  4. Недостигът на белтъчини се компенсират от трето денонощие с варена риба и постно месо на пара.

Не трябва да се правят компромиси с тежка за преработване храна, с мазно и пържено и с храни, които ферментират.

Основни правила за менюто след повръщане:

  • Кашите се приготвят от елда, овес или ориз;
  • Зеленчуците се варят и претриват на пюре (за смилане на грубите влакна), важи особено за морковите;
  • Сухарите се приготвят от пшеничен хляб;
  • В портокалите и суровите ябълки има агресивни плодови киселини. Ябълките трябва да се изпекат. Само бананът в сурово състояние не причинява разстройство на храносмил. с-ма;
  • Варените яйца запичат – това трябва да се отчете при разстройство на храносмилането;
  • От плодовите сокове може само ябълков, разреден 1:1 с вода.

В първите дни за възстановяване на лигавиците се поднася водата от сваряването на ориз. Ако има възпаление се прави кисел (нишесте на вода).

При хранително отравяне тази диета се спазва 2-3 седмици, оптимално – 1 месец.

Съвет: при нов пристъп на гадене лапнете кубче лед.

При повтарящи се пристъпи е възможно обезводняване. Затова се приема разтвор, който възстановява балансите на вода/електролит и алкалност/ киселина.

Също така се пие минимум 2 л вода на денон. Може също отвари, компоти.

За деца минималната доза се изчислява според теглото – по 150 мл течности на всеки килограм. За пример: дете 20 кг трябва да изпива 20 Х 150 = 3000 мл. Най-малките получават течностите със спринцовка без игла или с малка лъжичка.

Вижте и ТОВА:

Диета при разстройство – правила

Диета при чревна инфекция

Въпрос на читателка: “Преди един месец се върнах от Турция и се оказа, че съм си донесла и чревна инфекция. Явно храната, която консумирах в хотела, не беше много прясна.

Сега вече съм добре, но искам да знам как трябва да се храня, след като съм прекарала сериозна чревна инфекция?

Надявам се да се възстановя бързо и това да не се отрази на здравето ми.

Отговор от специалиста: След прекарана чревна инфекция човек не се храни нормално – изчезва му апетитът, не му харесва храната или се страхува да приема течна храна, за да не се повтори инфекцията.

През първите един или два дни след оздравяването диетата трябва да е щадяща.

  • Добре е да се започне с яденето на сухари, да се пие една чаша билков чай без захар, прецедена оризова супа и оризова отвара.
  • Добри са и няма да навредят пудингите, приготвени на пара, и сварените с вода каши.
  • Също така за възстановяване нормалната работа на стомашно-чревния тракт са подходящи желето и киселът от сладки плодове.

Чак една седмица след пълното възстановяване на болния в менюто му могат да се включат по малко месо и риба.

Най-подходящи за вас при чревна инфекция са:

  • зеленият и черният чай;
  • отварата от шипки, сушени черни боровинки (черника), круши или дюли;
  • напитките задължително трябва да се пият топли, но не и горещи.

След като изкарате една седмица на диета заради чревната инфекция, към менюто могат да се добавят и други хранителни продукти. На първо място трябва да поставите постната зеленчукова супа с малко булгур, ориз или фиде. Тези продукти действат лечебно върху лигавицата на стомаха и на червата.

Единственото условие за всички супи, които се готвят с ориз или булгур, е да бъдат направо разварени. В супата може да се добави един ситно нарязан морков, един картоф или половин тиквичка, цветно или брюкселско зеле. Понякога в такава супа се добавя и яйце, което е необходим източник на белтък.Трябва да знаете, че след боледуване от сериозна чревна инфекция организмът се нуждае от пълноценен белтък.

В първата седмица след оздравяването може да се готви суфле за стомаха или котлети, приготвени на пара.

Изключително важни за укрепването на раздразнените лигавици на червата и на стомаха продукти са тези, които съдържат полезни бактерии.

Микробите-приятели укрепват имунитета, произвеждат витамини, които са изключително полезни за организма. След прекарването на чревна инфекция изключително полезни за стомаха са т.нар. пектинови продукти. Те могат да изведат от организма вредните вещества, които образуват възбудителите на най-различни инфекции.

Най-богати на пектин са ябълките, крушите, прасковите, сливите, морковите. Добри лечебни свойства притежава пектинът, който е в плодовете и зеленчуците и се запазва дори ако плодът се подложи на термично обработване.

Затова печените круши и ябълки, с почистена кожица, могат да се смятат за едно от най-добрите лекарства за пострадалите от чревна инфекция.

Погледнете и този материал:

Стомашното разстройство (диария) – причини, лечение, полезни храни

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

повръщане на кръв и разстройство и други

Повръщане на кръв – причини; какво да се прави

В какви случаи може да има повръщане на кръв – болести и състояния. Опасни симптоми, …

3 Мнения

  1. Вълка Иванова

    За диария кипвам литър вода и пускам 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, ½ ч.л. сода бикарбонат. Това е супер рехидратиращ разтвор, веднага подейства.

  2. Кичка Попова

    Много ме е страх от разстройство, малкия постоянно правеше и като го хване – по 4-5 дни докато стане на парцал. В това време съм давала само сухар и вода, нищо повече.

  3. За чревна инфекция не бих давала макарони и спанак. Печени картофи може, но по-доброто е попара с малко синенце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *