стомашно-чревна инфекция, диета и захранване
Какво се прави при стомашно-чревна инфекция, диета и захранване

Да спазвам ли диета след чревна инфекция

Преди един месец се върнах от Турция и се оказа, че съм си донесла и чревна инфекция. Явно храната, която консумирах в хотела, не беше много прясна.

Сега вече съм добре, но искам да знам как трябва да се храня, след като съм прекарала сериозна чревна инфекция? Надявам се да се възстановя бързо и това да не се отрази на здравето ми.

Отговор от специалиста: След прекарана чревна инфекция човек не се храни нормално – изчезва му апетитът, не му харесва храната или се страхува да приема течна храна, за да не се повтори инфекцията.

През първите един или два дни след оздравяването диетата трябва да е щадяща. Добре е да се започне с яденето на сухари, да се пие една чаша билков чай без захар, прецедена оризова супа и оризова отвара. Добри са и няма да навредят пудингите, приготвени на пара, и сварените с вода каши. Също така за възстановяване нормалната работа на стомашно-чревния тракт са подходящи желето и киселът от сладки плодове.

Чак една седмица след пълното възстановяване на болния в менюто му могат да се включат по малко месо и риба.

Най-подходящи за вас при чревна инфекция са:

  • зеленият и черният чай;
  • отварата от шипки, сушени черни боровинки (черника), круши или дюли;
  • напитките задължително трябва да се пият топли, но не и горещи.

След като изкарате една седмица на диета заради чревната инфекция, към менюто могат да се добавят и други хранителни продукти. На първо място трябва да поставите постната зеленчукова супа с малко булгур, ориз или фиде. Тези продукти действат лечебно върху лигавицата на стомаха и на червата.

Единственото условие за всички супи, които се готвят с ориз или булгур, е да бъдат направо разварени. В супата може да се добави един ситно нарязан морков, един картоф или половин тиквичка, цветно или брюкселско зеле. Понякога в такава супа се добавя и яйце, което е необходим източник на белтък.Трябва да знаете, че след боледуване от сериозна чревна инфекция организмът се нуждае от пълноценен белтък.

В първата седмица след оздравяването може да се готви суфле за стомаха или котлети, приготвени на пара.

Изключително важни за укрепването на раздразнените лигавици на червата и на стомаха продукти са тези, които съдържат полезни бактерии.

Микробите-приятели укрепват имунитета, произвеждат витамини, които са изключително полезни за организма. След прекарването на чревна инфекция изключително полезни за стомаха са т.нар. пектинови продукти. Те могат да изведат от организма вредните вещества, които образуват възбудителите на най-различни инфекции.

Дайте мнение и Вие тук!

Най-богати на пектин са ябълките, крушите, прасковите, сливите, морковите. Добри лечебни свойства притежава пектинът, който е в плодовете и зеленчуците и се запазва дори ако плодът се подложи на термично обработване.

Демир бозан за безсъние

Затова печените круши и ябълки, с почистена кожица, могат да се смятат за едно от най-добрите лекарства за пострадалите от чревна инфекция.

Погледнете и този материал:

https://www.lekar.bg/2015/02/24/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

лош дъх

С лош дъх от устата и стомаха тялото алармира за болест!

Лош дъх – това е опит на собствената ни уста да отправи сигнал SOS за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!



АБОНИРАЙ СЕ!