стомашно разстройство
Има универсални правила за спасение от стомашно разстройство

Стомашното разстройство (диария) – причини, лечение, полезни храни

Обичайното лечение на стомашно разстройство (диария). При бебе и при деца. Хапчета (лекарства). Гентамицин. Аугментин. Лопедиум. Л-карнитин. Прахчета. Активен въглен.

Още в текста: Айрян при разстройство. Банани. Лечение с брашно. С ванилия. С елда. С лимон. Хомеопатия. Билки. Разстройство и повръщане. И температура (втрисане). И ангина. И колит. При хепатит А. При бременност. Диета и храни. Разстройство и вирус

Без значение каква е причината за него – стомашното разстройство си е жива мъка за тялото, а защо не и за духа. То може да се случи заради вирус, заради обостряне на гастрит или друг стар стомашно-чревен проблем.

Може да е от заразена или развалена храна, може да е признак на нещо по-сериозно. Вижте също и подробния материал на БГ Билка: “Избавете се от разстройството по най-бързия начин с тези топ рецепти, билки и домашни лекове!

При всички случаи си е изпитание за здравето, а лечението или самолечението още в самото начало трябва да е насочено към две цели: да се спрат постоянните посещения до WC-то, и да се пият много течности, за да не се достигне до обезводняване на организма.

За спиране на диарията и овладяване на кошмарното разстройство има различни начини. Може да се действа чрез медикаменти, билки, да се свари отвара от ориз и да се пие оризовата вода. Приеманите течности не бива да са нито студени, нито горещи, а умерено топли или хладки.

Билков чай без подсладители, хладка вода с резенче лимон. Спиране на храната за 24 часа и прием на активен въглен: нормално е да го има във всяка домашна аптечка. Ако ви липсва – изпечете до кафяво и дори до черно филийка хляб и смучете парченца от него. “Угасете” в супена лъжица с оцет малко сурово нишесте. Сварете си кора от нар, и т.н.

Не яжте нищо мазно, сладко и пикантно дори и ако в рамките на няколко часа вашето разстройство е овладяно. Наложете си диета за няколко дни; ако обаче правите температура, ставите ви въртят и сте разглобени, вероятно става дума за вирус.

Ако кошмарната диария не може да се овладее и е комбинирана с повръщане, нищо чудно да сте обядвали или вечеряли на погрешното място: спомнете си какво сте хапнали за последно преди първия коремен спазъм. Възможно е да става дума за салмонелоза и да се наложи болничен престой.

При бебе и при деца

Появата на разстройство при деца и особено при бебета винаги създава тревоги, защото процесът на обезводняване в тези крехки организми протича много бързо. Общите правила за поддържане на водния баланс са на първо място; постоянно трябва да бъде оводнявано, като му се дават малки количества вода или леко посолена отвара от ориз и моркови.

Ако обаче то не може да усвои тези малки количества течности и продължава да губи чрез изхождания и/или повръщане, е възможно да се наложи поставяне на система, т.е. лечение в болнични условия. Всеки родител преживява подобни здравни драми и в общи линии е наясно как да действа, но при тревожни прояви като стомашно разстройство правилното поведение изисква посещение при педиатър.

“Демир

Идеята не е да се преодолява обезводняването, а то да не се случи. След спирането на неприятното разстройство ще започне захранването: трябва да се дават често малки количества подходяща храна, супи с моркови и картофи, картофено пюре без масло и мляко, препечена филийка или сухарче (ezine.bg).

Трябва да сме сигурни, че лигавицата на стомаха и червата се е успокоила, че перисталтиката е укротена и оздравяването наистина е започнало.

Хапчета (лекарства)

Активният въглен – на хапчета или на гранули, е класическото средство, което може да се набави от аптеката при разстройство. Неговата функция е да абсорбира органични и неорганични съставки на чревното съдържимо, както и да освободи тракта от излишната течност.

Във всяка аптека биха ви предложили доста добра гама от хапчета, чието специално предназначение е да овладее болестния процес. Ето някои от тях: диаростад, лопедиум, имодиум, ентерол, имомед, лактофор (afya-pharmacy.bg) .

Някои състояния изискват прием на антибиотици, но това трябва да бъде препоръчано – като дозировка и продължителност, от лекар. Дори и най-безобидните продукти за лечение на стомашно разстройство имат ограничение за употреба във времето и предупреждения за въздействие върху функциите на черния дроб.

Затова – ако сте опитали да спрете едно разстройство с описаните дотук способи, но не ви се получава, не търсете друг вариант за самолечение – идете на лекар. Това се отнася и за случаите, когато постоянно имате леко разстройство или често ви се случват необясними пристъпи на диария. Може би здравословният ви проблем е по-различен от този, който създават летният вирус или развалената храна.

Гентамицин

Лечението на стомашно разстройство с ампули гентамицин се практикува, когато други средства не дават резултат, а мъчителната диария продължава. Понякога до този вариант се прибягва по време на пътуване зад граница или през лятната отпуска.

По принцип вариантът е ефективен при разстройство, причинено от салмонела или ешерихия коли – специалистите все пак предупреждават, че е добре това да се прави по лекарска препоръка и под контрол на медицинско лице.

Възрастен може да изпие ампулата наведнъж или на два пъти с 1-2 часа пауза, а при деца количеството да се раздели на капки за 3-4 приема (framar.bg). Според професионалните обяснения течният гентамицин унищожава патогенните микроорганизми в стомашно-чревния тракт, без особено големи количества от него да се резорбират в кръвта.

Аугментин

стомашно разстройство
Хранителните отравяния са редовна причина за стомашно разтройство

Той е антибиотик от пеницилиновата група, комбинация от амоксициклин и клавуланова киселина (framar.bg). Прилага се при бактериални инфекции на дихателната система, синусите, пикочните пътища, кожата и меките тъкани, при възпаления на кости и стави.

Лечението с този продукт се назначава от лекар; прилага се и при деца, като се избира вариант с подходящо съотношение на двете съставки и се вземат предвид килограмите.

Аугментин не се използва за лечение на стомашно-чревни инфекции. Нещо повече, препоръката е да се приема в началото на храненето или непосредствено преди него, а ако часовете не съвпадат – с лека закуска и достатъчно вода.

Самият медикамент може да причини дразнения на стомашно-чревния тракт, включително разстройство до прояви на диария. Диарията е посочена в пациентската листовка като често проявяван страничен ефект.

Лопедиум

Лопедиум е продукт за симптоматично лечение на разстройство – т.е. съдейства за овладяването му, без да гарантира лечебен ефект върху първопричината. Такъв тип лекарства имат смисъл до уточняването на по-подходящо лечение, като прекратяват загубата на течности и съхраняват водно-солевия баланс на организма.

Приемът на лопедиум се прекратява при първите признаци за овладяване на стомашното разстройство; в противен случай може да се получи запек и чревна непроходимост.

мнения, отзиви, коментари, форум

Лопедиум не се използва срещу разстройство при деца под двегодишна възраст, при разстройство в резултат от лечение с антибиотици, при улцерозен колит, при състояния с температура и кръв/слуз в изпражненията (framar.bg).

Ако приемът на лопедиум не постигне овладяване на стомашното разстройство до 48 часа, трябва да се потърси лекар и да се смени медикаментът.

Л- карнитин

Л-карнитин е липотропна формула – хранителен компонент, който ускорява метаболизма, оптимизира мастната обмяна и съдейства за намаляване на подкожните мазнини и теглото. Л-карнитин често се включва в програми на активно спортуващи и при програми за редукция на теглото.

Стомашното разстройство е един от възможните странични ефекти при прием на Л-карнитин (framar.bg, bb-team.org). Счита се, че този страничен ефект, както и други смущения от рода на гадене, повръщане и стомашни крампи, се дължи на продължителния прием и е знак за почивка.

Прахчета

Най-често препоръчваните прахчета при стомашно разстройство са ентерол и смекта (framar.bg).
Ентерол се препоръчва при инфекциозно разстройство, диария вследствие на лечение с някои антибиотици, при някои специфични чревни заболявания и при последици от хранене със сонда.

Приема се с течности или храна, които трябва да са с температура, близка до телесната.

Смекта е лекарствен продукт за терапия при разстройство и болки в хранопровода, стомаха и червата. Продуктът не се резорбира, не претърпява химически промени, поради което може успешно да се използва от бременни и кърмачки, както и от малки деца в подходяща доза.

Активен въглен

Активният въглен е първото средство, което се препоръчва при стомашни разстройства. Този продукт се приготвя от дърво или кост, изпечени до въглен; пречистен е и действа, абсорбирайки алкалоиди, хранителни токсини, соли на тежки метали и други компоненти с негативно и болестно въздействие върху стомашно-чревния тракт (framar.bg).

Не се използва при погълнати киселина, основа и петролни продукти; не е подходящ за потребители с язва или склонни към вътрешни кръвоизливи.

В аптечната мрежа може да се намери под формата на таблетки (карбо активатус), като хранителна добавка в комбинация със зелена глина, капсули гастон и солгар – на органична основа.

Айрян при разстройство

Соленият айрян е един от добрите варианти за оводняване на организма и за подкрепа на водно-солевия баланс при разстройство. По принцип киселото мляко е храна, която поддържа нормална чревна микрофлора и предпазва от нежелани симптоми като болки, запек или диария, метеоризъм.

Кофичка кисело мляко с две чаши минерална вода са добро средство за утоляване на жаждата при разстройство; напитката не бива да е много студена (framar.bg). Тази смес може нормално да понесе една малка чаена лъжичка сол. Соленият айрян възстановява артериалното налягане, което при бърза загуба на течности поради разстройство често е твърде ниско.

Банани

Това е едно от добрите решения за хранене при разстройство. Съдържат пектин, който нормализира средата в стомашно-чревния тракт, инулин – пребиотик, стимулиращ развитието на полезни бактерии, и калий.

При разстройство стойностите на калий в организма рязко намалява, а попълването на дефицита му чрез храна като бананите позволява по-бързо да се възстановят електролитните стойности (gotvach.bg).

Наличието на разтворими фибри в бананите създава условия за усвояване на течностите в чревния тракт и за нормализиране на перисталтиката.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение с брашно

разстройство
Предпазването от разстройство започва от хигиенните навици

Понякога дете или близък получава внезапно разстройство, а нямате подходящ медикамент под ръка. Спасението е в една стара бабина рецепта: супена лъжица брашно се разбърква в чаша със същото количество ябълков оцет.

Получената рядка каша се изпива наведнъж. След около 15-20 минути болезненото движение в корема трябва да започне да се успокоява. Ако няма резултат, след час – час и половина рецептата се изпълнява повторно.

Може да се изпълни и за дете, но дозите са в чаена лъжичка. В някои случаи вместо брашно може да се използва нишесте (framar.bg). Ако е трудно да се погълне брашнената каша, тя може да се разреди с няколко глътки вода.

С ванилия

Ванилията е един от природните дарове с многопосочно приложение. В практиката на индианските целители тя е един от компонентите в настойки против стомашно разстройство (botanic.cc). Коментари по темата в някои кулинарни форуми уверяват, че такова действие имат и прахчетата синтетична ванилия: едно прахче, разтворено в малко вода, “пресича” неприятното разстройство.

Със сигурност положителният ефект ще е налице, тъй като доказано ванилията нормализира киселинността на стомашните сокове и подпомага преработването и усвояването на хранителните компоненти в стомашно-чревния тракт.

С елда

Храненето с елда (гречка) – под формата на зърна или брашно и производни от тях храни, е алтернатива при глутенова ентеропатия. Става дума за системно стомашно разстройство, което не се повлиява от медикаменти, билки и стандартни диети и е провокирано от непоносимост към глутена.

Както е известно, спасението е в отказ от глутеносъдържащите храни. Елдата е едно от възможните решения; тя може да замени почти всички познати варианти за приготвяне на храни, които изискват влагане на пшенично, овесено или ечемичено зърно и брашно.

Елдата не само регулира стомашно-чревното равновесие; тя внася в организма ценни витамини, минерали и фибри и е чудесен продукт в програмите за здравословно хранене и поддържане на оптимално тегло (bb-team.org).

С лимон

Лимонът и лимоновият сок присъстват в немалко рецепти за справяне със стомашно разстройство и диария, дори в наследството на Петър Дънов има комбинация от нарова отвара (сварени кори от нар) и смлян лимон заедно с кората.

Ето и една популярна рецепта за домашна лимонада при разстройство, с която може да се спре леко разстройство и да се нормализира водно-солевият баланс: в половин чаша преварена вода се изстисква супена лъжица пресен лимонов сок, прибавят се щипка сода бикарбонат и по желание щипка захар.

Изпива се преди да се е “разгазирало”.

Вода с лимонов сок е старо средство за нормализиране на средата в стомашно-чревния тракт.

Хомеопатия

При всички случаи лечението на стомашно разстройство с хомеопатични средства изисква консултация със специалист. Има доста продукти, някои от които могат да се съчетават при проявата на различни допълнителни симптоми.

Практикува се прием от по 5 гранули на 15 минути по схема. Най-често използвани са Arsenicum album 9 СН, Podophyllum peltatum 9 CH, Baptisia tinctoria 9 CH, Aloe socotrina 9 CH, Ipeca 9 CH, Nux vomica 9 CH, Magnesia phosphorica 9 CH, Colocynthis 9 CH (homeopatiazateb.com).

Билки

Народната медицина е доста богата на предписания за отвари, запарки и чайове от лековити треви, с които се цери разстройство. Полезни са растения и растителни части, които съдържат танини (pharmacy-bg.com).

Суровина за тези церове са дъбови кори, листа от дюли, джоджен, червено подъбиче, коприва, бял равнец, орехови листа, всемогъщата лайка. Помагат настъргана и претрита през цедка каша от прясна ябълка, оризова вода, вода от нарова кора, от дренки и шипки, водата от сварени моркови.

Особено ефикасна при разстройство е билката червено подъбиче. Ето как се прави лековитата отвара от нея: 4-5 цели стръка се пускат в чаша вряла вода и се кипват за 2-3 минути. Оставят се да изстинат и се прецеждат. Отварата се изпива наведнъж. Процедурата се повтаря два-три пъти дневно, като всеки път се сварява прясна отвара (marica.bg).

Разстройство и повръщане

Разстройство и повръщане – те често се проявяват заедно и обикновено са признак на вирусна инфекция или на хранително отравяне. Много често виновни за това са ротавирусите в комбинация с високите температури през лятото. Бактериалните инфекции с повръщане и разстройство са по-редки (ezine.bg).

Подобно състояние е опасно с това, че трябва да се търси бърз начин за съхраняване на водно-солевия баланс в организма: загубата на течности е много интензивна, особено при по-малки деца. В такива случаи лекарите препоръчват да се спре приемът на всякаква храна и в продължение на 24 часа да се пие само минерална вода на глътки, постоянно.

Лекарският съвет е да не бързате с лекарствата против разстройство, защото спирането му още в самото начало означава да задържите в организма си токсините, които може би са го причинили. Започва се винаги с активен въглен и ако е необходимо се прилага на следващ етап друг продукт.

Разстройство и температура (втрисане)

разстройство
Диетата спасява от разстройство

Началото на едно заболяване може да е проявено както с разстройство, така и с висока температура, с втрисане. Обикновено това са признаците на вирусно заболяване.

Ако температурата е под 38.5 градуса и състоянието не създава нетърпим дискомфорт, приемът на медикаменти може да се задържи до изясняване на картината.

Ако обаче температурата продължава да расте, а опитите за спиране на мъчителното разстройство са без успех повече от три дни, посещението при лекар не бива повече да се отлага.

В някои случаи температурата се появява по-късно и е един от признаците на общо обезводняване и нарушен водно-солеви баланс (doctorbg.com).

И ангина

Най-често разстройство придружава т.н. херпесна ангина, която се причинява от вируси. Повръщане и разстройство са признаците, които придружават заболяването през първите часове и дни след старта на болестта (puls.bg).

И колит

Колитите са възпаления на дебелото черво; обичайно е при остър колит да започне интензивно разстройство, което да обезводни организма за няколко часа. При такива състояния почти винаги има и висока температура.

Тъй като симптомите са сходни с тези на други заболявания, първоначално картината може да не се квалифицира точно освен в случаите, когато това вече се е случвало на даден пациент (doctorbg.com).

Острите колити и хроничният улцерозен хеморагичен колит причиняват тотално изтощение; характеризират се с болки, обща отпадналост; налага се спазването на специална диета и специфично лечение.

При хепатит А

Хепатит А се развива в резултат на вирусна инфекция; в някои случаи той може да протече без типичните симптоми – например без пожълтяване на кожата и склерите.

Не са задължителни и присъщите на хепатит А прояви на стомашно-чревно разстройство, но в много случаи заболяването започва именно с грипоподобна симптоматика, включително висока температура и разстройство (puls.bg). Диарията се проявява по-често при децата; ако паралелно с нея има сърбеж по кожата, потъмняване на урината и особено ако възпаленият черен дроб реагира с пожълтяване на склерите и кожата, съмненията за вида на заболяването свършват.

При бременност

Разстройство по време на бременност: това е допълнително изпитание за майчиния организъм. Поради промените в женския организъм разстройство могат да причинят някои храни, които преди това са били консумирани без проблеми.

Главна опасност при такова разстройство е обезводняването. То е от особено значение през последния триместър на бременността, тъй като може да провокира преждевременно раждане (bremennost.bg). При ранна бременност всяко разстройство, което протича със спазми в корема, повишава риска от нежелани ефекти върху бременността и плода.

Вирусната природа на някои зарази с проява на разстройство не може да се квалифицира като незначителна и безопасна.

Диета и храни

Диетата при разстройство има за цел да ограничи дразненето на стомашно-чревния тракт и да насърчи оздравителни процеси в лигавиците на стомаха и червата. Изключват се мазни, пикантни и силно подсладени храни, пресни плодове и зеленчуци. Термичната обработка е печене или варене на пара.

стомашно разстройство
Има универсални правила за спасение от стомашно разстройство

Ядат се малки количества твърда храна на 5-6 приема, сухари и обикновени бисквити; приемат се много течности – билкови чайове и отвари, айрян.

В началото е полезно да се пие отвара от ориз и моркови, картофи, комбинации от тези продукти. При възстановяването се готвят пилешко, телешко без мазнини, предпочитани са бульони и бистри супи, отвара от овесени ядки (gotvach.bg).

Разстройство и вирус

Много често причината за някакво разстройство е вирус. Най-често това се наблюдава през лятото или в преходните сезони. Ако причинителят е вирус, обикновено са налице и други симптоми като болки и дискомфорт в ставите, обща отпадналост, мускулни болки, температура (trud.bg).

При всички случаи помага гладът с прием на много течности и задължително активен въглен.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

Билка черен оман. Ползи, приложение на корен, противопоказания на зарасличе

За какво се използва билката черен оман (зарасличе) и как? За мазане, за пиене. Противопоказания …

4 коментара

  1. само димексанол си взимаме и сме “бетон”

  2. Моля ви най-учтиво да ми отговорите – защо винаги, като стигна до коментар, излиза и информация за личните ви данни. – задължителни данни. Въпреки уверението ви преди полето за коментар. С уважение – В. Тодорова

    • Лекар.БГ

      Здравейте! Не можем да разберем какво общо има вашият коментар с текста за стомашно разстройство (диария). Но ето отговора на въпроса ви: Само имейлът, който се пише в задължителното поле за имейл, не излиза. Ако обаче го напишете в полето за текста на коментара, тогава ще излезе. Например това – “В. Тодорова” излиза в коментара, защото сте го написали в полето за текста. Ако си напишете имейла също в текста, а не в задължителното поле за имейл, също ще излезе. Затова пишете мейла си само в полето за имейл, а не в текста и тогава няма да излиза. Ако ни кажете къде са излезли ваши лични данни, които искате да премахнем, ще ги премахнем до 1-2 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!