Може ли да се лекува невралгията на троичния нерв

Невралгия на троичния нерв. По какво се познава и как да действаме, ако ни споходи нас или наш близък.

Човек внезапно, със стон, се хваща с ръце за лицето, облива се в пот, някак си като че ли се сгърчва или, обратно, се изпъва в креслото/стола… След 10-15 секунди той внимателно отлепя длани от лицето си, възстановява дишането си и… продължава разговора или прекъснатото занимание.

Не, не е част от филм. Говорим за диагноза. Почти стопроцентово може да се твърди, че има невралгия на троичния нерв.

Първото описание на тази болест е направено от знаменития китайски лекар Хуато. Той се опитал да излекува високопоставен императорски чиновник, но безуспешно. За което заплатил с живота си…

През вековете страданията на болните от невралгия на троичния нерв а (тригеминална невралгия) изобщо не са се променили. Е, малко им е по-леко защото лекарите са се научили успешно да се борят с това заболяване.

Как? За това разказва неврологът Васил Игнатов.

– Пристъпите на тригеминална невралгия продължават само няколко секунди, но на болния му се струват векове. Усещанията са такива все едно по лицето те е ударила мълния, или те е пронизал силен токов заряд. От невралгия на троичния нерв заболяват 5 човека на сто хиляди, при това жените са повече.

Рискът от заболяването се увеличава с възрастта, а пикът е през петото десетилетие от живота. Обикновено са засегнати средната и долната част на лицето, предимно дясната половина.

– Каква е причината за заболяването?

– Болшинството невролози смятат, че причината е в притискането на коренчето на троичния нерв от близкия кръвоносен съд. Това че болестта възниква вече «на стари години» се обяснява със склерозирането на кръвоносните съдове.

– Може ли невралгията на троичния нерв да се излекува веднъж завинаги? Виждаме доста обяви по интернет за едно или друго лечение, което обещава окончателно отърваване от болестта…

– Уви, заболяването е хронично и пристъпите се редуват с ремисии. Отделният пристъп се състои от няколко компонента: стрелкащи, мигновени болки, като от нажежена игла, която пробожда лицето от едната до другата страна.

Дайте мнение и Вие тук!

Между пристъпите известно време няма болка. Но болката може да бъде толкова силна, че докато отзвучава, на човек му се струва,че е непрекъсната.

– Какво може да провокира пристъпа?

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

– Понякога е достатъчно леко да те духне вятър, да те докоснат с ръка или да се наплискаш с вода. При някои пристъпът се случва по време на хранене или разговор – при съкращаване на някой от лицевите мускули. По време на пристъп болният не крещи и не плаче, а буквално замира от болка, като се старае някак си да преживее ужасните усещания.

В периода на обостряне у болшинството болни възниква «синдром на стълбата». Ако човек стъпи назад докато се катери по стълба или върви по наклонена повърхност – възможно е да е получил пристъп.

– Как да се лекуват такива хора: с таблетки, физиопроцедури, операция?

– На първо място се приемат антиспазматични лекарства. С успех се прилага иглотерапия, особено фармакопунктура – въвеждане в биоактивните точки на лекарствени препарати. Има и нелоши антитоксични препарати във вид на мази.

Оперативното лечение на троичния нерв е много разнообразно. Може да се отдели коренчето на нерва от притискащия кръвоносен съд. Могат и да се прекъснат по-големите разклонения на троичния нерв. Всичко зависи от състоянието на болния.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво действие има Валидол при паник атака?

Валидол при ускорен пулс, паник атака, нервен стомах и др. Мнения

Как се ползва Валидол при паник атаки, аритмия, при нервен стомах и ускорен пулс? Може …

2 Мнения

  1. Как да спрем болката? След операцията която направихме- болката неспира.Моля помагайте!

  2. Евгения

    Как да спрем болката от възпален троичен нерв и след оперативната намеса ? Лекаря извършил оперативната интервенция ни съветва да продължаваме с приема на неуротоп , но и това не помага Моля помогнете !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.