Хапчета за мигрена, лекарства
Видове мигрена, включително и шийна. Ефикасно хапче за главоболие. Кое е то?

В търсене на най-доброто хапче за мигрена. И др. начини за лечение

Кои медикаменти вършат работа при мигрена. Най-често използваните билки при мигрена. Каква е причината, как да различим мигрена от обикновено главоболие. Алтернативни терапии. Разновидности, полезни съвети

Съдържание:

Мигрена – това най-общо казано е упорито главоболие от нервно-съдов тип.

Лекарите считат, че този тип болки са предизвикани от взаимодействие между кръвоносни съдове при нервни нарушения. Мигрената е вторият по разпространение тип първично главоболие след това, което се получава от напрежение и преумора.
Първично наричаме главоболието, което не е следствие от друго заболяване или състояние, т.е. не е последица от някаква болест.
За типичната мигрена е характерна острата пулсираща болка в едната страна на главата, която болка понякога може да обхване целия череп. Значи няма нищо случайно във факта, че названието мигрена произлиза от гръцкото hemikrania, което буквално означава “половин глава”.

Официалното лечение на мигрена (МКБ G43)

Лечението на коментираната мигрена е двустепенно: лекуват се острите пристъпи при възникване, първо, и се разработват терапевтични стратегии за намаляване честотата и тежестта на тези пристъпи, второ.

На първо място при коментирането на този въпрос е прилагането на обезболяващи, на аналгетици. Това са масовите и продавани без рецепта нестероидни против. Това също е ерготаминът – продукт на основата на природен алкалоид от билката мораво рогче; един от ефектите му е да оптимизира мозъчното кръвообращение. Специална роля имат и триптаните – лекарствени средства, които са считани за основа на модерното лечение на мигрена.

На проявите на мигрена трябва да се обърне внимание още в самото начало, и лечението да е адекватно. Препоръчва се прием на обезболяващи от тези, които могат да се набавят без рецепта. Ако болката е много силна и продължителна, лекарят може да препоръча по-силно въздействащ медикамент и да изпише рецепта за него.
Елготаминовите продукти вършат работа при някои пациенти, макар да са по-малко ефективни в сравнение с триптаните. При някои пациенти проблемът може да се реши дългосрочно, ако веднага, още при най-леките първи симптоми се вземе подходящото лекарство и се проведе цялостен терапевтичен модул.

Лекарства за мигрена (хапчета)

Освен споменатите медикаменти, при лечението на мигрена могат да се прилагат също и опиати – морфин, демерол, кодеин; препарати срещу гадене и повръщане, ако мигренозните пристъпи предизвикват това – метоклопрамид; препарати за предотвратяване пристъпите на мигрена – пропранолол, анаприлин, тимолол, депакон, валпроева киселина; някои от споменатите са бета-блокери; препарати против гърчове – топирамат; антидепресанти.

Ацефеин
Болките при мигрена са непоносими
Болките при мигрена са непоносими

Ацефеин е познато отдавна съчетание от парацетамол, ацетилсалицилова киселина, кодеин и кофеин. Лекарственият продукт има обезболяващо, противовъзпалително и температуропонижаващо действие при мигрена, главоболие и зъбобол, ставни и мускулни болки, невралгии, плексит и радикулит, при възпаления на дихателните органи с кашлица и температура.

Таблетките ацефеин се препоръчват за краткосрочно лечение, 5 до 7 дни. Приемът е 3-4 пъти дневно по една таблетка. По лекарска препоръка дневната доза може да се увеличи, но не повече от 6 таблетки. Медикаментът не е подходящ за деца и подрастващи под 15 години. Таблетките се поглъщат цели по време на хранене, с течност.

Неволното предозиране или съзнателен прием на по-висока доза при мигренозен пристъп може да предизвика сънливост и замайване, сърцебиене, понижаване на артериалното налягане, стомашен кръвоизлив, чернодробни смущения, дихателни затруднения, припадъци и кома. Подобна симптоматика налага медицинска намеса; препоръчват се стомашни промивки и прием на активен въглен, поддържане на дишането и сърдечната дейност.

Хапчетата помагат, но винаги ли?
Хапчетата помагат, но винаги ли?

Този медикамент не бива да се дава при бременност и кърмене. Не е подходящ при алергия към някоя от съставките, при язва на стомаха или дванадесетопръстника, при склонност към вътрешни кръвоизливи, бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Медикаментът се набавя без рецепта и е на достъпна цена – три лева за 20 таблетки, но с приема му трябва много да се внимава.

Милгама

Милгама е съчетание от два продукта на групата В-витамини: В1 и В12. Широко се прилага като част от комплексна терапия при неврити и невралгии, ревматични състояния. Прилагането при мигрена е оправдано, доколкото разглежданата мигрена е състояние, свързано с нервни нарушения. Неутрализирането на витаминния дефицит подпомага състоянието на нервната система, оптимизира проводимостта на нервните пътища и по този начин повлиява като профилактика срещу пристъпи на мигрена.

Медикаментът може да бъде приеман под формата на таблетки – тя е подходяща и по време на бременност, но само под лекарски контрол. При състояния със силни болки, включително остър пристъп на мигрена, може да се предпочете инжекционната форма на милгама. Инжекцията се поставя мускулно.

Паракофдал

Паракофдал се препоръчва при различни проблемни съсояния, характеризирани с болка, кашлица, повишена температура. Сред тях са невралгии, зъбобол, главоболие. Продуктът е комбинация от парацетамол, кофеин, кодеин и метамизол натрий. Общият ефект на тази комбинация е повишаване прага на болката. Специфична е ролята на кофеина, който усилва обезболяващия ефект на другите съставки – по този начин ефектът може да се постигне с по-малки дози от лекарството. Паракофдалът смъква температурата и обезболява, но не бива да се приема продължително време. Проблемът е, че споменатият парацетамол натоварва опасно черния дроб. Има и друга причина да не приемаме продължително паракофдал: това е опиоиден аналгетик, което означава опасност от привикване.

Внимание – при мигрена! Пристъпите на мигрена успешно се овладяват с този медикамент. Ако обаче те се случват често, има опасност именно от привикване и създаване на зависимости. Без лекарска намеса, която да ориентира пациента към друго решение, системният контрол върху пристъпите на мигрена може да се ориентира именно към паракофдал. В това е рискът.

Ибупрофен

Популярният ибупрофен е нестероидно противовъзпалително, което овладява без проблеми лека до умерена болка. Не е най-доброто, специалното  лекарство за мигрена, но върши работа – особено ако имаме само него под ръка. Ефектът идва бързо и всъщност при първи пристъпи на мигрена е най-добре да се действа по този начин.

Препоръката при прием на ибупрофен е отначало да се вземат две таблетки наведнъж с чаша вода, слуед което по една таблетка през 4 часа – но не повече от 6 на ден. Като всички нестероидни противовъзпалителни, таблетките на този медикамент дразнят лигавиците на стомашно-чревния тракт и са противопоказани при язва и склонност към кръвоизливи. Не се дават на деца под 12 години и на бременни в първия триместър.

Нурофен

Нурофен - хапче за мигрена

Този лекарствен продукт най-често търсим при настинка с температура, при главоболие или зъбобол, при мигрена. Негов базов компонент е ибупрофенът, което автоматично го определя като лекарствен продукт за краткотрайно приложение. Приемът му по-продължително време или в по-високи дози създава риск от проява на опасни странични ефекти, сред които кръвоизливи в стомашно-чревния тракт, сърдечни смущения – включително свързани с повишаване на кръвното налягане, хипертонични пристъпи и инсулт. При ранна бременност терапията с нурофен може да провокира спонтанен аборт. Системният прием уврежда бъбреците – включително до бъбречна недостатъчност. При алергични реакции пък се достига до тежки увреждания на кожата с обриви, мехури и рани, с оформяне на зони с лющеща се кожа.

Триптани за мигрена

Триптаните са първите препарати, разработени специално за лечение на мигрена. В днешно време те си остават най-важен компонент за трайно лечение на заболяването. С тяхна помощ се регулира нивото на серотонин в мозъка – а серотонинът е един от основните химически компоненти в “механизма” на мигрената. Триптаните се квалифицират като първостепенно средство за възрастни пациенти с умерена и тежка мигрена, когато от нестероидните противовъзпалителни  няма ефект.

Предимствата на триптаните са следните:

  • От тях има ефект при повечето пациенти с мигрена или с комбинирано страдание мигрена+клавоболие от напрежение и преумора.
  • Нямат седативен ефект, не приспиват и потискат съзнанието, както се случва с други препарати срещу мигрена.
  • Прекратяването на приема им след продължителен прием става сравнително бързо и без последствия – за разлика от други лекарства срещу мигрена.

Разбира се – и тези медикаменти имат нежелани странични ефекти и могат да причинят усложнения, но внимателното им приемане и следването на лекарските съвети свеждат тези опасности до минимум.

Флунаризин

Флунаризин - хапче за мигренаФлунаризин е лекарство от групата на калциевите антагонисти. Приемът му предотвратява спазми на мозъчни кръвоносни съдове и оптимизира храненето на мозъчната тъкан с кислород. Предотвратява и пристъпи на гадене, повръщане и виене на свят. Препоръчва се при мигрена, но не и при остри пристъпи.

Медикаментът не е подходящ за пациенти в депресия, с болестта на Паркинсон или с неврологични страдания. Приемът е еднократно – вечер, една или две капсули преди сън. Дозата се определя от лекуващия в зависимост от възрастта. Може да се приема постоянно, като след двумесечна терапия се преценява какъв е ефектът и има ли смисъл приемът да продължи.

Топамакс
Важно е да знаем кои са билките при мигрена
Важно е да знаем кои са билките при мигрена

Това е медикамент под формата на таблетки от 25, 50 и 100 мг или капсули. Активната субстанция е топирамат – компонент с доказано въздействие при епилепсия и други страдания с припадъци при деца и възрастни. Препоръчва се за лечение на мигрена при възрастни, но не и при остри пристъпи.

Лечението с топамакс започва с ниски дози, които се увеличават постепенно до намиране на индивидуалната минимално ефективна. Медикаментът изключва всякакви опити за самолечение; взема се само по лекарска препоръка и под контрол, включително за лечение на мигрена.

Релпакс

Релпакс - хапче за мигренаМедикаментът е с активен компонент елетриптан, т.е. имаме работа с представител на групата триптани. За него са характерни всички свойства на групата, въздействаща върху серотониновия баланс в главния мозък. Релпакс не допуска повишаване на серотонина, което води до стесняване на кръвоносните съдове и провокация на мигренозни пристъпи. Медикаментът е ефективен, но не е подходящ за пациенти със сърдечни заболявания и хипертония, бъбречни и чернодробни увреждания, преживелите инсулт и с алергия към някой от компонентите на медикамента. Рискови групи са потенциалните потребители мъже над 40 години, жени в менопауза и постменопауза, пушачи, диабетици и с фамилна обремененост по отношение на сърдечни заболявания и инциденти.

Инжекции ботокс

Ботоксът е едно от практикуваните и одобрени средства за профилактика на хронични мигрени при възрастни. Компонентът се инжектира в областта на главата и шията по определена схема, на всеки 12 седмици. Тези инжекции могат да помогнат в бъдеще при симптоматика с главоболие. Ботоксът е най-добър при хроничните мигрени. Няма надеждни изследвания и доказателства за същия ефект при мигренозни пристъпи, които се случват по-рядко от два пъти в месеца. По същия начин не се знае дали ботоксът помага при главоболие от напрежение и преумора.

Други

Има опити и в други посоки, но са малко популярни и всъщност експериментите все още не са доказали категоричен успех. Така например се съобщава за подкожни хистаминови инжекции, назални спрейове и прахчета от нов тип, устройства за невростимулация, билки и биоактивни хранителни добавки.

Лечение на мигрена с билки и народна медицина

Ако получите пристъп на мигрена, вие ще пожелаете “най-бързото” хапче, т.е. медикамент, който ще ви спаси от болката колкото може по-скоростно. Както видяхме, много медикаменти постигат такъв ефект и всеки би могъл да намери най-точното решение за себе си в аптеката. Но нека да не забравяме, че всяко лекарство има странични ефекти и като ни помага да понасяме изпитание като въпросната мигрена, доброто хапче може да ни причини друг здравословен проблем.

Това е и причината доста хора да търсят алртернативно решение за своята мигрена, като се насочват към терапии с билки и народна медицина.

Вратига

Вратигата е едно от най-старите терапевтични средства, разпознати като оръжие срещу мигрената и нейните симптоми – зрителни и слухови отклонения, изтръпване и мравучкане в местата, където след малко ще се настани болката. От вратига се запарва чай, но листата на растението могат и просто да се дъвчат. Билката е изследвана от водещи невролози, според които екстрактът й съдържа ефективен компонент – партенолид, оръжието срещу болката. Свойствата на екстракта от вратига са изследвани подробно във Великобритания през 1980 година. Според  заключенията на британските учени при 70% от хората, които сдъвкват всеки ден по няколко листа от вратига, чувствително намаляват оплакванията от пристъпи на мигрена и те се понасят по-лесно (biopogled.com).

Бял равнец

За тази билка и ползите от нея са изписани хиляди страници. Няма съмнение, че лечебните й качества са реалност. Счита се, че помага и при мигрена. За целта се препоръчва бърза запарка от билката, която се прави така:

  • Една чаена лъжичка суха билка се залива с чаша вряла вода и веднага – след 30 секунди, се прецежда. Пие се на глътки; дозата за един ден е две такива чаши. При системен прием мигренозните пристъпи се разреждат и стават по-слаби (bilka.info). Според други източници запарката трябва да престои десетина минути, преди да се прецеди, но тогава без съмнение става по-силна (narodnirecepti.blogspot.com).
Чобанка

Билката чобанка е чудесен спазмолитик с широко приложение. Приемът на екстракт при упорито главоболие и мигрена доказано предотвратява пристъпи или намалява интензивността им. Лечебното растение въздейства на организма положително-балансиращо благодарение на съставките петазин и изопетазин. Има обаче една особеност, която налага специално внимание при прием на продукти от чобанка: растението съдържа алкалоиди, които са с токсичен ефект и трябва да бъдат отстранявани при приготвянето на екстракти. Точно по тази причина е най-добре да се борави с готов аптечен продукт, а да не се опитваме да си приготвяме екстракта сами. Хората, които приемат обезопасен екстракт от чобанка – 2х75 мл дневно, редуцират случаите си на мигрена почти наполовина.

Чесън

Изкушаваме се да предложим рецептата на Петър Дънов за чесън и лимон срещу мигрена (lekuva.net). Приготвя се отвара от три лимона с корите и пет скилидки чесън. Лимоните се изцеждат, а корите им се смилат ситно и заедно със счукания чесън всичко се изсипва в литър и половина вряща вода. След 3-4 минути съдът се снема от огъня и се похлупва; оставя се да изстине. След това без прецеждане отварата се разлива в бутилки или буркани с капачка на винт и се държи 4 денонощия в хладилник. После се прецежда и се налива в сухи стъклени съдове, които се затварят добре.  От тази отвара се пие всеки ден по една супена лъжица преди всяко хранене. Според съветите на Дънов така могат да се предотвратяват честите пристъпи на мигрена.

Друг природен лек срещу мигрена може да се приготви вкъщи от чесън, мед и чер пипер. 10 здрави скилидки български чесън се обелват и накълцват на ситно, прибавят се в буркан с 500 г чист пчелен мед. Слага се и една щипка прясно смлян чер пипер и всичко се разбърква добре. Сместа трябва да престои пет дни при стайна температура, преди да започнем да я употребяваме. Приема се по една супена лъжица на ден – сутрин, на гладно. Ефектът е многопосочен, като включва баланс на имунната система, нормализиране на артериалното налягане и оптимизиране на кръвообращението (framar.bg).

Зелен чай

Сред многото ползи, които има поради богатото си съдържание  на полифеноли, флавоноиди, танин и микроелементи, зеленият чай е сочен и като един от вариантите за облекчаване на мигрена и чести пристъпи на главоболие от преумора. За някои коментатори ефектът по-скоро е дължим на кофеина в зеления чай. Редовното потребление на зелен чай в разумни количества оптимизира сърдечно-съдовата дейност и вкарва артериалното налягане в нормалните граници. Вероятно на това се дължи и ефектът му като едно от натуралните средства срещу мигрена.

Джинджифил

Джинджифилът е едно от ефективните природни средства при главоболие и мигрена. Трябва да се действа с него още при първите признаци на здравословния проблем. Един от вариантите е да се изцеди 1-2 чаени лъжички сок от прясно настърган и пресован корен; сокът е най-добре да се прибави към фреш от ябълка и морков.

Друг вариант е чаят от джинджифилов корен. Една чаена лъжичка настърган джинджифил се вари пет минути в половин литър вода, отдръпва се за десетина минути и се прецежда. Пие се 3-4 пъти дневно по една чаша. Системният прием на такъв чай предотвратява острите мигренозни пристъпи.

Магнезий и магнезиево олио

Доказано е чрез изследвания и експерименти, че пристъпите на мигрена имат връзка с дефицитите на магнезий в организма. За да се започне лечение с магнезий обаче, трябва пациентът да се увери, че точно това е причината за неговите пристъпи – т.е. работата няма да мине без посещение при лекаря.

Има различни варианти за терапия с магнезий при мигрена. В специализираните източници се сочи прием на магнезий под формата на таблетки при потвърден дефицит. По-ефективен обаче се оказва т.н. трансдермален метод с използването на магнезиево олио и магнезиев гел. Така на първо място се набавят недостигащите количества магнезий и се създават условия за нормално протичане на всички жизнени процеси. Прилагането на магнезиево олио или гел подобрява състоянието на кръвоносните съдове и кръвообращението, оптимизира синтеза на серотонин и съдейства за възстановяване на хормоналния баланс.

Двата продукта се използват локално външно – малки количества се втриват по челото и слепоочията, а също и във врата, така че се получава отпускане, успокояване и неутрализиране на болката. Процедурите могат да се извършват по 3-4 пъти на ден в продължение на месец; този подход чувствително подобрява самочувствието на хората с мигрена.

Шоколад

Шоколадът е известен “утешител” при потиснатост и депресивни състояния, това е известно. Предхолагаме, че той ще помага и при пристъпите на мигрена. Грешка! Специалистите, които търсят връзка между мигрена и хранене, единодушно отбелязват шоколада в списъка на 20-те храни с доказано отключващо действие при мигрена. Причината за това е кофеинът и колкото по-истински е шоколадът, толкова по-голям ще е рискът да предизвика пристъп на мигрена.

Дайте мнение и Вие тук!
Други

Причина за мигрена могат да са и други дефицити, като например рибофлавин. Този компонент се съдържа в млякото и млечните продукти, в зелените листни зеленчуци, месото и ядките. Балансираното хранене рядко допуска подобен дефицит и той може да се регулира чрез менюто, но по лекарска препоръка могат да се приемат и специални хранителни добавки.

Друг важен компонент са омега-3 киселините. Ленено семе, сьомга и рибено масло могат да попълнят потребностите на организма в тази посока. Важно е за сърдечното здраве, регулирането на кръвообращението и артериалното налягане. Чрез такъв прием се противодейства на възможните възпалителни процеси, които също могат да са причина за мигрена

Понякога причина за главоболие и мигрена е дехидратацията: ако пием достатъчно вода, случаите с мъчотелните пристъпи със сигурност ще намаляват. Затова специалистите съветват – при главоболие първото, което се прави, е да се изпие една чаша вода.

Допълнително и алтернативно лечение на мигрена

Различните типове главоболие и в частност коментираната мигрена причиняват сериозни отклонения в работоспособността. Затова е оправдано търсенето на допълнителни начини за облекчаване на пристъпите, както и алтернативно лечение. Част от тях са насочени към неутрализиране на факторите, отключващи отклонения от типа на мигрена: това са например автохипноза, медитация, различни техники за релакс. Сред нетрадиционните методи за лечение на мигрена се сочат акупунктура, масаж, фитотерапия, диети. Ефективността им е различна и принципно зависи от цял комплекс фактори, сред които са здравословното състояние – общо, условия на живот и труд, рискови фактори на средата и пр.

Хомеопатия при мигрена

Както е ставало дума и при други заболявания, лечението чрез хомеопатични продукти е индивидуално: то отчита множество фактори при избора на продукт – например общо здравословно състояние на пациента, други заболявания, характеристика на проявите при мигрена и пр. Няма стандартно лечение за мигрена, а за всеки пациент се изготвя индивидуален терапевтичен план с подбор на подходящите продукти. Чрез хомеопатия пристъпите на мигрена могат да се контролират, да стават по-редки и да преминават по-безпроблемно.

Ето кои са най-често споменаваните хомеопатични лекарства, които могат да бъдат включвани в индивидуални схеми за лечение на мигрена (по d-rmario.com): Iris versicolor, Nux vomica, Kalium bichromicum, Cyclamen, Sepia, Gelsemium, Lachesis mutus, Ignatia amara, Natrium muriaticum, Kalium phosphoricum, Anakardium orientale.

Акупунктура, акупресура

Древната китайска техника за лечение чрез игли – иглотерапия,  акупунктура, е вид подпомагане на организма да се справи с енергетичния дисбаланс на определено заболяване. Счита се, че мигрената е резултат от нарушения при единия от естествените енергийни потоци в организма. Акупунктурата в този случай е насочена към освобождаване пътя на енергийния поток, което именно се прави чрез стимулация на определени енергийни точки. Стимулацията при акупунктура е чрез убождане, а при акупресура – чрез притискане или масаж.

Убожданията при акупунктура срещу мигрена стимулират продукцията на ендорфини – специфични съединения в главния мозък, както и на други вещества и хормони, предаващи сигналите на клетките на имунната система. Световната здравна организация отдавна е одобрила – официално – използването на иглотерапията като допълнителна и алтернативна терапия при повече от 30 заболявания. Лечението на  мигрена е сред тях. Хубвото в тази алтернативна терапия е, че се постига подобрение за дълъг период от време.

Йога и упражнения
Популярният лотос също върши работа при мигрена и главоболие от преумора
Популярният лотос също върши работа при мигрена и главоболие от преумора

Изпълнението на определени асани от йога доказано помага да  се снеме болката от мигрена. Пристъпите могат да се предотвратят или да се постигне чувствително облекчение. Препоръчва се изпълнението на такива нетрудни пози като хаста падасана – навеждане напред и надолу с отпуснати ръце,  сету бандасана – мост, шишу асана – поза дете, марджариасана – котешки гръб и пр. (artofliving.org). Помагат дори баналният лотос или лесната поза мъртвец, като идеята е да се неутрализира стресът и да се насочи енергията към балансиране на вътрешния мир.

Много важно за спасение от болката при мигрена е практикуване на аюрведическо дишане. За целта трябва да се осигури спокойна обстановка; сядаме удобно и притискаме един към друг палец, показалец и среден пръст на всяка ръка. Сгъваме безименния и разперваме изпънат малкия пръст. Затваряме очи и започваме да вдишваме дълбоко и да издишваме – 20 пъти (framar.bg).

Диета при мигрена, полезни храни

Някои храни като шоколад, високомаслени  и деликатесни сирена, цитруси и червено вино могат да провокират главоболие. За да се контролират подобни състояния е важно да се провери дали те са причина за пристъпите на мигрена и има ли други хранителни “провокатори”, които следва да се избягват. Паралелно с това трябва да се работи в посока избягване на стресовите ситуации, осигуряване на достатъчно почивка и здрав сън. Първоначално дори се препоръчва воденето на дневник, в който се отбелязва естеството на храненето и при какви ситуации се случват пристъпите на мигрена.

Наблюдава се например съкращаване на мигренозните пристъпи при намалена консумация на мазнини. Според някои изследвания положителни резултати има при употребата на омега-3 ненаситени мастни киселини, коензим Q10 и мелатонин, но ефективността и безопасността им не са проучени докрай.

След като не сме съвсем наясно с връзката между хранене и мигрена, просто трябва да се придържаме към принципите на здравословното, балансирано хранене. Добре е да сме наясно с особеностите на новите храни, които се появяват на трапезата ни. И да внимаваме с всякакви медикаменти, витамини, билки и хранителни добавки: всяко само за себе си и в съчетание.

Други начини

Може да не ви се вярва, но има лесни начини да се справим с болките при мигрена: трябва да опитаме и да сме готови с едно или друго решение, ако ни се наложи.

  • При немалко хора например помага топлата вода. Ако усетим прилив на болезненост и усещаме приближаващия пристъп, трябва да поставим ръцете си в гореща вода, около 39 градуса, за десетина минути
  • Вършат работа и топлите бани на краката. Потапяме ходилата до кокалчетата в топла вода и доливаме, докато достигнем 45 градуса.
  • Подходящи физически натоварвания като плуване, каране на колело и ходене пеш, 2-3 пъти седмично, чувствително редуцират пристъпите на мигрена.
  • Добри резултати дава масажът на слепоочията с ментово масло – достатъчно е да поставим по една капка на пръстите на двете ръце и да масажираме продължително. Такъв ефект имат също лавандуловото и джинджифиловото масло.

Изследвания и диагностика

Ако някой страда често от главоболие, той непременно трябва да се консултира за проблема си с лекар. Ако се касае за мигрена, диагнозата трябва да бъде поставена съобразно историята на заболяването и прегледа, но вероятно ще са необходими и изследвания, за да се изключат възможните други болести или състояния. Не е зле пациентът да се ориентира към лекар, който е наясно с последните тенденции в лечението на мигрена, но същевременно е в състояние да обърне достатъчно внимание на страдащия пациент и да се отнесе отговорно към проблема му.

Хипотеза за мигрена е налице, ако пристъпите на главоболие са се повторили поне пет пъти при едни и същи обстоятелства и ако всеки от тях е продължил между 4 и 72 часа. При жените може да се говори за мигрена при проявите й през три последователни менструални цикъла. Важно е също да се коментира с лекаря дали главоболието настъпва при прием на някакви лекарства и такива подробности като степента на болката – дали е възможно при наличието й да се работи например, или пациентът буквално не може да стане от леглото.

Друг компонент на диагностицирането е проследяването на медицинската и личната история. Болкат аможе да има връзка с някакво друго хронично заболяване, гравми – включително такива на гръбнака и черепа, промени в храненето, потребление на опиати и хранителни добавки, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене или кофеин, както и преживян стрес или депресия.

За лекаря ще е важно също да узнае дали и друг член на фамилията има подобен проблем, има ли в рода заболявания от типа на епилепсия и пр.

При задължителния преглед лекарят трябва да направи неврологично обследване чрез изпълнение на комплекс от прости упражнения за проверка на рефлекси, координация и усещания. Чрез задаване на въпроси се проверява краткосрочната памет и свързаните с нея психични функции.

Може да се разпореди също компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс на черепа, за да се потвърди или отхвърли съмнение за мозъчна аномалия. Това се предприема при наличието на комплекс от симптоми, съпровождащи главоболието, като промени в зрението, мускулна слабост, треска, влошена походка, дезориентация. Допълнително изясняване изискват случаите, при които болката се появява внезапно и силно през нощта, или ако пациентът е над 50 години и състоянието е ново. В тази възрастова група следва най-напред да се изключат възрастови заболявания като инсулт, хипогликемия, хидроцефалия, черепно-мозъчни травми. Инструментални изследвания са необходими и при нарастващи болки или болки, които не реагират на традиционното лечение. Обикновено се прибягва до компютърна томография, която е по-чувствителен метод на визуализация в сравнение с рентгеновото изследване. Най-ясни изображения се получават с помощта на инжекции с контрастен оцветител, но може и без него.

Подробните симптоми на една мигрена

Не са рядкост случаите, когато даден пациент пропуска да предприеме адекватни мерки поради заблуда или неяснота за състоянието си. Винаги трябва да се търси медицинска помощ при силно, продължително главоболие или при повтарящи се епизоди с упорито главоболие. Не е задължително да се касае за мигрена, но ако имате този проблем вие може да си мислите, че това е пореден пристъп – а да се касае за инсулт. Лекарската консултация е задължителна и ако пациентът с мигрена почувства някаква промяна в обичайната симптоматика.

Най-често коментираните симптоми при мигрена са главоболието, гадене и повръщане, шум в ушите и констатациите за високо артериално налягане.

Главоболие, високо кръвно

Мигрената заема едно от водещите места като причина за главоболието, от което системно страда 20% от човечеството. Ясно е, че не всяко главоболие означава мигрена, но симптомът е  основен за нея. Болката при това е обикновено едностранна, пулсираща и усилваща се при движение или напрежение. Най-често болката е локализирана и при всеки пристъп засяга една и съща зона, може обаче и да се премества понякога дори по време на един и същи пристъп. Интензивността й може да нараства от ярка светлина, агресивни миризми, силни звуци. Често обезболяващите таблетки не оказват никакво въздействие. Възможни са също световъртеж и нарушена ориентация в пространството. Човекът с мигрена е раздразнителен и потиснат; може да има пристъпи на възбуда или да изпада в сънливост.

От главоболие се оплакват и хипертониците, затова е важно да се разграничат състоянията – въпреки че отклоненията в кръвното налягане могат да са благоприятстващ фактор за мигрена. Най-често при хипертония главоболието е локализирано в тила, но също и в теменната област. Болката може да е пулсираща и да се усилва при всяко движение на главата. Възможни са различни признаци на главоболието при хипертония в зависимост от  отражението на симптоматиката й върху състоянието на мозъчните кръвоносни съдове. Има случаи, при които болката засяга целия череп и е съпроводена с гадене и повръщане. Ето защо в подобни случаи е важно да се държи сметка за стойностите на артериалното налягане и хипертоничните кризи да се изключат, когато се касае за мигрена – за да се назначи адекватно лечение.

Шум в ушите, повръщане

Зрителните и слухови смущения са част от т.н. аура – състояние, предхождащо мигренозния пристъп. При изразеното характерно за мигрена главоболие често са налице симптоми като гадене и повръщане. За разлика от повръщането при стомашни проблеми – тук “изпълнението” не носи облекчение. Други симптоми на мигрената са слабост или схващане на крайници, затруднен говор, дразнене от шум и светлина. Всичко това е част от симптоматиката на аурата.

Специално внимание заслужават случаите, при които главоболието възниква внезапно и е силно. В рамките на следващия един час то е устойчиво или става все по-интензивно, съпроводено с гадене и повръщане, с изразени промени в психиката – тук е възможен хеморагичен инсулт.

Симптоми, причини и лечение на някои разновидности

Лекарите са на мнение, че мигрената може да започне от основно разстройство на централната нервна система. При съчетаването на различни раздразнители това рзстройство може да провокира цяла верига от биохимични и неврологични събития, някои от които впоследствие да въздействат на кръвообращението и кръвоносните съдове в главния мозък. Мигрената може да бъде и генетично обусловена. При възникването й най-вероятно има роля съчетаването на няколко различни гена. Като причина се сочат също различни химични компоненти в мозъка – т.н. невромедиатори, и въздействията, чрез които се нарушава проходимостта на нервните пътища. Като се отчитат изброените фактори и комбинациите им, проявите на мигрена могат да се класифицират по няколко начина.

Мигрена с аура (МКБ G43.1) и без аура (МКБ G43.0), класическа

Това е основната класификация на болестното отклонение. Мигрената с аура, наричана също класическа, се отличава с нещо като подготвителен етап. Преди същинския пристъп – това е до час преди адското главоболие – пациентът изпитва различни зрителни, слухови, обонтелни и неврологични нарушения. Именно това е аура. Конкретните прояви могат да са цветни петна в зрителното поле, светлинни избухвания, свръхчувствителност към обонятелни и слухови дразнители. Най-разпространени са зрителните нарушения, които могат да са цветни подвижни точки и линии, както и илюзорни картини, изкривяващи действителността. Това отклонение се нарича също “синдромът на Алиса”. При него предметите визуално се променят, размиват се контурите и цветовете им, появяват се халюцинации. Смята се, че Пабло Пикасо е имал такова страдание и е пренасял виденията си върху световно известните платна.

След аурата започва пристъп на силно главоболие, а при мигрената без аура това е началото на епизода въобще. Болката е локализирана само в едната половина на главата и може да заседне окото, челюстта и шията. Тя е пулсираща и се усилва при появата на всеки дразнител от рода на ярка светлина, шум, миризма, физическо натоварване. Продължителността на пристъпа варира и може да е часове наред.

Класическата мигрена, която може да се определи и като подвид на мигрена с аура, е присъща на млади хора и към споменатите симптоми проявява още характеристики като световъртеж, звънтене в ушите, объркана реч, неустойчивост и възможна загуба на съзнание.

Мигренен статус, МКБ G43.2, Усложнена мигрена, МКБ G43.3

Мигренен или мигренозен статус е поредица от няколко сежки пристъпа, които следват един след друг. Може да е и само един, но продължаващ три и повече денонощия. Първоначално локализирана в едната половина на черепа, болката постепенно обхваща цялата глава и буквално разпъва мозъка. Започва често повръщане, което може да доведе до обезводняване. Не е изключено да се стигне до гърч и припадък.

Усложнената мигрена е сборно название за хронични мигренозни състояния, мозъчен инфаркт, епилептични припадъци, произтичащи от мигренозни пристъпи, продължителна аура без инфаркт. За хронични/усложнени се приемат състоянията, които продължават над 15 дни в рамките ва месец или три месеца в рамките на година (framar.bg).

Друга мигрена, МКБ G43.8, Мигрена, неуточнена, МКБ G43.9

Под названието “друга мигрена” се обхващат две форми, засягащи зрителния апарат – офталмоплегична и ретинална (framar.bg).

  • Офталмоплегичната е свързана със засягане на черепно-мозъчни нерви и се характеризира с двойно виждане, разширяване на зениците, спадане на клепачите, болки в окото и вътрешна офталмопареза.
  • При ретиналната обикновено е засегнато едното око, характерни са болки и вътрешни кръвоизливи, влошено зрение паралелно с мигренозната болка.
Очна (фокална, ретинална) и вестибуларна мигрена, базиларна, хемиплегична

Към казаното за ретинална – очна, фокална мигрена,  може да се добави също краткосрочната поява на слепи петна или пълна слепота на засегнатото око за по-малко от час. При някои прояви главоболието е слабо изразено.

  • Вестибуларната мигрена характеризира състояния, при които паралелно с болката има пристъпи на световъртеж и нарушено равновесие.
  • Базиларна мигрена – тя е особен вид, при който допълнително към симптоматиката на мигрена с аура се наслагва синкоп, т.е. кратка загуба на съзнание. Пристъпът започва с виене на свят, влошаване на слуха и зрението, нарушения в говора, залитане и изтръпване на тялото. Синкопалната или базиларна мигрена изисква незабавна консултация с невролог.
  • Хемиплегичната мигрена е рядко срещано генетично заболяване, при което около час-час и половина преди мигренозното главоболие настъпва парализа на едната страна на тялото, проявяват се симптоми като световъртеж и зрителни проблеми.
Мигрена при деца, мигрена с повръщане, абдоминална

От мигрена страдат до 10% от всички деца. В повечето случаи заболяването се израства, т.е. пристъпите се прекратяват с възрастта. Има все пак и случаи, при които нещата се усложняват и стават доста сериозни. Най-често лекарите препоръчват леки обезболяващи и домашни средства от типа на джинджифилов чай. Децата над 6 години могат да вземат съобразени с възрастта продукти с ибупрофен, а тези над 12 в повечето случаи под лекарски контрол приемат и някои от продуктите за възрастни.

Пристъпите на мигрена с повръщане не са изключение, но не е задължително това да се случва всеки път. Обикновено гадене и повръщане се наблюдават при по-продължителни пристъпи с усилващо се, пулсиращо главоболие. Известно е, че този тип повръщане не носи облекчение, а спазмите допълнително утежняват симптоматиката.

Абдоминална мигрена е тази разновидност, при която паралелно с главоболието се разгръща картина с коремни болки, гадене и повръщане. Характерна е за деца и по-млади пациенти.

Менструална (предменструална) и хормонална мигрена

Половината от жените с мигрена правят връзка между пристъпите на заболяването и месечния си цикъл. Обикновено неистовите болки са малко преди началото на цикъла или през първите му 1-2 дни. Счита се, че тук имат роля хормоналните колебания, движението нагоре-надолу на естроген и прогестерон. менструалните мигрени по правило са без аура и са по-тежки от пристъпите, които не са свързани с менструацията. В такива случаи за профилактика и облекчаване на симптоматиката лекарят може да препоръча прием на триптан.

Шийна мигрена, мигрена при менопауза

За шийна мигрена обикновено се говори при изразена остеохондроза на шийните прешлени. Специалистите са единодушни, че този тип състояния могат да се профилактират чрез подходяща гимнастика и физиотерапия.

Мигрените при менопауза са свързани с хормоналния дисбаланс. Терапията е с избягване на храните, които провокират такива пристъпи, избягване на напрежения и стресови ситуации, прекарване на повече време на открито, разходки и подходяща физическа активност, масажи, ароматерапия.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

За какво помага Невраксил и как? Цена. Милгама или Невраксил за нервната система? Мнения и странични ефекти. Уримил или Невраксил за мазане?

Мнения за Невраксил. За какво помага? Цена

За какво помага Невраксил и как? Цена. Милгама или Невраксил за нервната система? Мнения и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *