Отглеждане на джинджифил
Отглеждане на джинджифил: в саксия, у дома, в градината и др. В България!

Технология за отглеждане на джинджифил. Как се отглежда в градината в България?

Коя е добрата технология за отглеждане на джинджифил в България? Как се отглежда в градината? (ВИДЕО!) Как се сади? Сее ли се? Как цъфти? Отглеждане в саксия.

Джинджифил: който познава растението единствено по грозноватия корен, едва ли е наясно, че в природата това е многогодишна тревна култура. Нейните стебла могат да достигнат еднометрова височина; има кожести ланцетовидни листа и цъфти с красиви червеникави цветове.

Какво е джинджифил като растение?

Най-добрите условия за развитие на джинджифиловите растения са в тропичните райони на Южна Азия. Джинджифилът се нуждае от топлина, хранителна почва и влага, както и разсеяна светлина в продължение на 12-15 часа дневно.

Къде и как расте в природата?

Джинджифилът е интересно растение: повечето от нас са убедени, че купуват корен, а по същество грозноватите грудки са част от подземно стебло. Това, което можем да видим на повърхността на почвата – тънки зелени стебла, всъщност са клончета и листа.

Споменахме, че естествената среда на растението са тропическите области, с богата почва и достатъчно светлина. Към културата има интерес в държави с умерен климат, но на практика това е възможно единствено в парници: джинджифилът загива при температура под нула градуса. Затова пък отглеждането на лековития и вкусен корен в домашни условия е напълно възможно. Собствената продукция може да има и декоративно приложение – саксия с джинджифил би украсила всяко помещение, особено ако сред свежата зеленина се появи и прекрасният джинджифилов цвят.

Отглеждане на джинджифил в саксия
Едно растение, което можем да си отгледаме и в саксия на балкона

Как да изберем добър корен?

За да получим красиво, здраво растение трябва да си осигурим добър посадъчен материал. Джинджифил можем да си отгледаме както от семена, така и от корен. Последното е най-просто: трябва да заложим на деленето на корена. Именно този начин използват градинарите, които са решили да отглеждат джинджифил.

Още в текста: Растението джинджифил; къде расте, как се развива. Как да си изберем корен за засаждане. Съвети за отглеждане на джинджифил. Събиране, съхранение. Може ли да се отгледа в саксия. Джинджифилът като стопанска култура

От всеки корен ли можем да отгледаме растение? Запознайте се с няколко съвета, важни при избора.

  • Вземете си гладък на опипване корен, без грапавини и “бръчки”. На повърхността му трябва да има “очички” – такива пъпки имат и картофите, готови да поникнат. Именно от въпросните “очички” ще поникнат младите зелени стебла. Междувременно е добре да проверите каква е вътрешността на избрания корен.

Налага се да го срежем: така ще разберем дали е твърд и сочен, дали не е твърде влакнест или податлив на натиск. Ако почувстваме омекване, екземплярът не е за нас.

Култивиране

За правилното култивиране на джинджифила е важен не само изборът на посадъчен материал, но и на почва и съд, в който ще го отглеждаме. Ако целта ни е пресен, домашно отгледан корен, подходяща е широката и плитка саксия. Ако пък искаме да имаме едно чудесно декоративно растение – саксията ще е с по-малък диаметър. Така цялата енергия на растението ще се насочва към псевдостеблата, които ще растат буйно над земята.

Подготовка на корена

Преди засаждането коренът трябва да се накисне в топла вода. Това е необходимо, за да се стимулират пъпките и растението да се активизира, да поникне по-бързо. Ето как се прави:
Отглеждане на джинджифил подготовка на корена

  • В подходящ съд наливаме топла, но не гореща вода и накисваме за четири часа корените. Следва самото засаждане. Не е нужно да го натикваме много надълбоко, достатъчно е над него да има 1-2 см почва. Пъпките трябва да са отгоре; ако коренът е голям и с множество пъпки, трябва да се разреже внимателно – така, че във всяко парче да има по две пъпки. Най-удобното място за отделяне на части са тънките зони, където започват израстъци и разклонения. Местата на среза се обработват с дървесна пепел, за да се предотвратят гъбични инфекции.
Подготовка на почвата
“Фигурин

Растението обича пропускливата, хранителна почва. Терените за отглеждане трябва да са на завет, студените течения вредят. Тъй като родина на джинджифила са тропиците, растението обича топлия климат и високата влажност. Трябва обаче да се внимава – водата при поливане да не се застоява, защото може да започне кореново гниене. Най-добрата почва е смес от пясък, лиственица и хумус. Ако работим със саксии, задължително насипваме пясък и дребни камъчета за дренаж.

Засаждане. Как се сади и кога?

Отглеждане на джинджифил у домаЗасаждането на джинджифил в саксия може да стане по всяко време на годината, когато намерите покълващо коренище. На открито това е възможно през пролетта, за да може растението да се развива през топлите месеци. През октомври материалът се изважда от почвата и се съхранява при специални условия, за да може да е жизнеспособен и отново засаден след края на зимата.

Обикновено хората, които са запалени по отглеждане на джинджифил, ускоряват развитието на суровината, като зареждат бъдещата култура в сандъчета още през студените месеци. Познатите парници са подходящи за това. При пренасянето на открито след това трябва да се внимава за големи температурни амплитуди в рамките на денонощието – нещо, което джинджифилът не понася.

Последващи грижи

За да може растението да се “хване” и да се развие добре, за него трябва да се полагат грижи. То не е много претенциозно, но все пак има някои важни правила. Дали е в саксийка, парник или на открита площ, то очаква да получава достатъчно влага – но не и да “кисне” . В саксия например трябва да се полива веднъж на 3-4 дни, а през зимата – веднъж седмично. Добре му действат органичните торове или калиеви добавки.

Размножение: Схема, описание

Подбраните за засаждане екземпляри джинджифил се подготвят по описаната технология и се засаждат, било в саксии, било в сандъчета със специално подготвена почва. Добре е количествата за отглеждане на открито да се подготвят предварително и да се изнесат в градината или на полето във вече започнал период на развитие. Така растенията ще имат време да дадат реколта, за което са необходими средно 6 месеца при растеж в тропиците. В умерения климатичен пояс част от времето трябва да бъде осигурено на закрито и защитено място (парник). През пролетта джинджифиловите насаждения се подхранват с амониева селитра, а в края на лятото – с минерални добавки, съдържащи калий и магнезий.

  • Събиране и съхранение на реколтата

В южните страни, където е топло през цялата година, реколтата от джинджифил се събира, когато листата на растението пожълтяват и започват да окапват. Листата наистина изсъхват, но коренът е сочен и готов за консумация. Прясно изваденият джинджифил има силен аромат и приятна консистенция.

  • В Тайланд например реколтата се събира през втората половина на ноември, докато в европейските страни това става при есенните застудявания, значително по-рано. Освен корените за храна се използват и млади кълнове, които по-скоро приличат на моливчета.
Отглеждане на джинджифил в оранжерия на двора
Да отгледаме “европейски” джинджифил в оранжерия – може!

Извадените от почвата корени се съхраняват в халета, където температурата не пада под четири градуса.  В домашни условия това може да е хладилникът в кухнята. Преди да приберем джинджифила в хладилник трябва да го приберем в хартиен плик или просто да го опаковаме във вестник.

Отглеждане в саксия у дома

В домашни условия джинджифилът се развива по едногодишен цикъл. През пролетта коренището пуска кълнове, развива розетка от едри листа – а през есента листата започват да вехнат и коренът навлиза в период на зимен покой. Ако целта ни е била да отгледаме млад корен, работим с широка и плитка саксия. Ако растението е за декорация и очакваме да цъфне, площта трябва да е ограничена – така се стимулира развитието на надземните части. Практиката сочи, че в домашни условия джинджифилът цъфти неохотно; обикновено това се случва най-рано на втората година от засаждането.

Дайте мнение и Вие тук!

У дома можем да засадим растението когато решим, през цялата година – но най-добре се развива, ако направим това в края на зимата. Спазва се задължителното условие за добър дренаж и подходяща почва в саксията. Не бива да забравяме, че това растение не обича студените течения, но и директната, силна слънчева светлина. В сухо време е добре листата му да се овлажняват с пулверизатор.

Отглеждане на джинджифил, кога цъфти?
Невероятно: ето как цъфти джинджифилът!

Ако искаме да вкусим от домашната реколта джинджифил, сега е времето да приберем реколтата, колкото и скромна да е тя. При правилно съхранение зрелият корен може да се запази в хладилник до 3-4 месеца. Ако обаче искаме да видим как растението ще цъфне – след като листата му опадат трябва да спрем да го поливаме и да го приберем в хладно, но не студено помещение. Спящият корен не бива да се полива до пролетта. Той сам ще подскаже кога да се заемем с подхранването и поливането му, като пусне нови крехки филизи.

Отглеждане в градината, в открита почва

В нашите географски ширини отглеждането на джинджифил може да става най-сигурно в парник или оранжерия. За целта трябва да се подготви още през март посадъчен материал по вече описаната технология. През май този материал се пренася на открити, но защитени площи – следват системни грижи с подхранване и поливане, плевене и почистване на площите от вредители. След прибирането на реколтата джинджифилът се съхранява в подходящи помещения до пролетта, когато се подготвя нов материал за засаждане.

Стопанско отглеждане. Джинджифилът като бизнес

Джинджифилът обикновено се внася от чужди производители, но може да се отглежда и в европейските страни – като се спазват уговорките за особеностите на климата. Може ли това да бъде печеливш бизнес?

Още информация и източници на английски: Технология за отглеждане на джинджифил. * Отглеждане на джинджифил в градината; * Правилното отглеждане на джинджифил в саксия. * Как се сади джинджифил?

При наличието да подходяща база – оранжерии, парници, това е напълно възможно. Разбира се, в началото ще трябва да се направят капиталовложения: средствата не са много, но е необходимо да се осигури самият посадъчен материал, сандъчета за първоначалното отглеждане на насажденията преди засаждането им в открита почва; ще се харчат пари за подготовка на почвата, за торове и за поливки.  Като цяло културата е непретенциозна и не изисква постоянно да й трепериш.

  • Преди да се решиш да “скочиш” в подобен бизнес, трябва да намериш пазар. Малко вероятно е това да са търговски вериги и големи магазини, но например би могло да се проучи мрежата от щандове и сергии, магазинчета за здравословни храни и пр. Имайте готовност да изискат от вас сертификат, а това означава да дадете продуктите за изследване. 

След този анонс за продуктите от джинджифил ще продължим със съвети за начинаещи градинари, които го отглеждат:

Джинджифил на прах, захаросан, на сок и други продукти (РЕЦЕПТИ). Цена и как се прави

Съвети за начинаещи градинари

Начинаещите градинари ще се справят с джинджифила по-лесно, ако се съобразят със следните препоръки:

  • Джинджифилът не понася теченията, затова при избора на място за засаждане трябва да ги избягваме;
  • При отглеждане в саксия като стайно растение трябва редовно да пръскаме листата с пулверизатор;
  • Четири пъти месечно почвата трябва да се разрохква;
  • При подхранването редувайте минералните добавки;
  • В началото на октомври намалете поливането;
  • Коато листата започнат да вехнат и падат – вадете джинджифиловата реколта;
  • Реколтата се съхранява на хладно, но не трябва да се допуска замръзване;

Не очаквайте вашият млад джинджифил да е така едър, както онзи в магазина, който е пристигнал от тропиците. Не приемайте това като слаба реколта: просто условията са различни.

Вижте и ТОВА:

Джинджифил: Какво лекува? За отслабване и като цяр

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Отслабване с джинджифил, джинджифил за зверско отслабване

Джинджифил за отслабване. С мед и лимон и др. рецепти. Мнения

Как се ползва джинджифил за отслабване. Зверско отслабване с мед и лимон, напитка. Мнения. Канела …

3 Мнения

  1. Вангел

    Може да се осъществи отглеждане на джинджифил в България, но тук не е родното му място и не става толкова хубав, колкото ако го бяхме гледали в Индия или някоя от страните в Югоизточна Азия. Там е рай за пикантните хави.

  2. Милков Д.

    Най-хубаво е първо да се засади вкъщи до парното още докато има парно, преди да се изнесе навън в градината, за да е по-здраво. Сади се лесно този джинджифил, но е трудно да го овардиш, ако го друсне някоя слана или да хване голем студ през април. Така че внимавайте!

  3. Лионел Меси

    Най-добро е отглеждането на джинджифил в саксия, но трябва да му светите с лампи и да го нагрявате, защото джинджърчето е топлолюбиво, не е като картофите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *