Hrani Za Prostatata 01

Най-полезните за простатата храни и от кои да ядем повече?

Мъжкото здраве е от първостепенно значение за способността за задоволяване на половинката в леглото. Какви храни биха били полезни за простатата?

В цялата човешка история, никога досега не е имало толкова случаи на представители на силния пол в зряла и напреднала възраст, които имат сериозни проблеми с простатата. Донякъде и заради факта, че тя започва да нараства след навършването на 50-годишна възраст. Тогава тялото спира да синтезира високи концентрации на важни хормони.

Кое е най-доброто народно лекарство за простата? Пречи ли алкохолът на нормалното функциониране на жлезата? А бирата? Какво да не ям, ако имам уголемена простата? Как да разпозная възпаленията?

Увеличеният брой случаи на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) и рак на простатата е отчасти заради по-високата продължителност на живота. Предците ни рядко са навършвали повече от 60-65 г. Повечето от тях изобщо не са имали възможност да стигнат до етапа на развиването на подобен вид заболявания. Напредъкът в науката, технологията и медицината подобрява качеството на живот. Но има и своите не толкова приятни страни. Най-добрите мерки са профилактичните. Преди да стигнем до скъпите хапчета, можем да се пробваме да променим диетата си. Можете да научите повече за това, кои са най-добрите храни за простата ТУК!

Що е то простатата и кои симптоми са проблемни?

Простатната жлеза е малка жлеза с формата и големината на орех. Намира се точно зад пикочния мехур. По време на сексуална активност, простатната жлеза контролира сперматогенезата. При нея се образува богатата на хранителни вещества течност, която е носител на основната генетична информация. Размерът на простатата започва постепенно да нараства след навършването на 50 г. Така се извършва притискане на пикочния мехур и канал, затрудняващи извеждането на урина. Често води и до настъпването на еректилна дисфункция.

Простатната жлеза се контролира от мощни химикали, синтезирани естествено в тялото. Наричат ги полови или репродуктивни хормони. Главният от тях, който сигурно е добре познат на всички, е тестостеронът. В простатната жлеза, той се преобразува в друг хормон, наречен дихидротестостерон (DHT). Високите нива на DHT водят до увеличаване на клетките в простатата, съответно, и до уголемяването й.

Уролозите ни съветват да следим за проблемните симптоми. Те са подлежат на третиране, щом бъдат хванати своевременно.

Главните сигнали, които тялото изпраща за наличието на ДПХ, са:
  • Късно начало или прекъсване на струята;
  • Многократни нощни пориви за уриниране, които често са неуспешни;
  • Болка, парене и усещане за тежест;
  • Неволно изпускане;
  • Ниско либидо и различни видове интимна дисфункция;

Полезни храни и напитки за простатата – Бирата сред тях ли е?

Известно е, че някои храни и напитки оказват влияние върху здравето. В зависимост от нуждите на организма, то може да бъде положително или отрицателно. Като пример, замислете се за алкохола.

Дайте мнение и Вие тук!

Той е абсолютно противопоказен за хората с простатна профилактика. Но бирата, в частност, може да има и положителен ефект. Стига да се пие умерено, тя е отличен диуретик, който помага за премахването на пикочната киселина.

Клинични проучвания в областта на урологията на Медицинския Център в Сан Франциско към Калифорнийския университет са забелязали, че диета, състояща се предимно от месо или млечни продукти, може да увеличи риска от ДПХ. Както и от рак. Можете да мислите, че е изключително мъжествено да заръфате от ароматна мръвка. Но ще е много по-добре за вас и близките ви, ако в чинията ви присъстват растителните протеини и свежите зеленчуци. Научете още любопитни факти за диетата при проблемна простата ТУК!hrani-za-prostatata-02

Уролозите ни съветват да наблегнем на следните храни, ако искате да се радваме на здрава простата и сексуална хармония:
  • Морски дарове и риба с червено месо: Сардините, сьомгата, скаридите, рибата тон и мидите са пълни с полезните Омега-3 мастни киселини. Последните имат силно противовъзпалително действие и помагат на тялото и мозъка да работят оптимално.
  • Домати: Червеният плод, който редовно включваме в салати, е наситен с ликопен. Антиоксидантът ускорява клетъчната регенерация на простатните тъкани.
  • Броколи и кръстоцветни зеленчуци: Те са диетични и пълни с фибри. Освен това, съдържат сулфорафан – химикал, който поддържа нормалната простатна функция.
  • Ядки. Състоят се от цинк, който е ключов за производството на полови хормони.
  • Лук и чесън: Антибактериални и противовъзпалителни агенти, които прочистват пикочния мехур.

Запазете мъжествеността си с по-балансирано меню!

“Фигурин

Придържането към по-здравословен хранителен режим няма да ви направи по-малко мъжествени. Истински силните представители на силния пол са готови да поемат отговорността и грижата за себе си и околните. Вие сте такъв, нали? Обръщайте повече внимание на сигналите, изпращани от тялото, започвайки от днес!

Вижте и ТОВА:

Ефикасни билки за простата? Ето някои наистина хубави!

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Ползи от аспержи.

Аспержи, бели, зелени и др. – топ рецепти за готвене+ползи за лечение

Консумацията на бял хляб рязко е намалена през последните 20 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *