простата простатит лечение
Лекарства за простата и билки. Лечение на увеличена жлеза

Лечение на простатит с лекарства (антибиотик), билки и упражнения

Простата – простатит – лечение: какво трябва да се прави. Подходящите медикаменти. Физически упражнения, физиотерапия; масаж на простата – как се прави. Билки и домашни терапии при простатит. Важна ли е диетата

Простата, простатит, лечение: как да действаме при такъв проблем? За да постигнем ремисия при хроничен простатит, а при остър – да овладеем мъчителната болка, трябва да се изтърпят ред процедури. Борбата с простатита е успешна, ако е адекватна, комплексна: само по този начин може да има спасение.

Как се побеждава болест като простатит и всъщност – възможно ли е това?

Принципи в лечението на простата с лекарства и билки

Основен принцип при лечението на простатит, както е всъщност при всяка болест, е проблемът да се “хване” колкото може по-рано. Простатитът се лекува най-успешно, когато е в ранна фаза – затова е важно да се забележат симптомите му и да се потърси лекар. Знае се, че първичните признаци на простатит са дискомфортът и болката в зоната между половите органи и ануса; възникват и проблеми с потентността. Важни са и затрудненията при уриниране.

При хроничния простатит посочените симптоми или са слабо проявени, или просто липсват. Но дори при такава форма има периодични обостряния. Тези неща не преминават от само себе си: затова посещението при уролог не бива да се игнорира. Само специалист може да прецени имат ли основания вашите притеснения, какво ги причинява и как ще се лекуват. Нещо важно: не си мислете, че ще се справите чрез самолечение или че има билка, която ще ви спести ходенето на доктор. Ако тръгнете по този път, със сигурност нещата ще се влошат и пак ще стигнете до лекарския кабинет, но със закъснение.

Как се лекува увеличена простатна жлеза

Лечението на простатит и хиперплазия на простатната жлеза се провежда в няколко посоки. Комплексното лечение включва медикаменти, физиотерапия, народна медицина, балнеолечение, при необходимост – хирургични интервенции. Целта на лечението е първо – да овладее причината за заболяването; второ – да неутрализира симптомите му и трето – да стабилизира имунитета и да предотврати прояви на повторно възпаление, рецидиви.

Лекарства за простата

Най-често прилаганите медикаменти при простатит са антибиотиците. Ако са продукти с общо действие, те могат и да не постигнат необходимия ефект. Ето защо за лечението на бактериален простатит например се прилагат специално разработени продукти. Всъщност изборът на един или друг антибиотик зависи от вида на простатита.

Лекарства за простата и билки. Лечение на увеличена жлеза
Медикаментозното лечение в повечето случаи дава добър ефект
Антибиотици: Тетрациклин, пеницилин и др.

Универсални продукти при лечението на простатит са широкоспектърният тетрациклин, както и пеницилините. Механизмът на действието им е известен: те са бактерициди, които увреждат клетъчните обвивки на патогените и те загиват. В практиката обаче се прилагат и други антибиотици, всеки от които е подходящ за определена форма на простатит.

  • Успешно се лекуват остър и хроничен простатит от бактериален тип с продукти от рода на аугментин и амоксиклав.
  • За справяне с вирусите, които се развиват дълбоко в поразения орган, се прилагат макролидни антибиотици под формата на инжекции и таблетки – такъв е азитромицинът. Добре се понасят и рядко дават странични ефекти инжекционните форми на цефтазидим, цефотаксим, цефтриаксон.
  • Използват се и антибиотици с имуностимулиращ ефект – ципрофлоксацин, норфлоксацин.

Не бива да се забравя, че схемата за лечение на простатит е строго индивидуална и се изработва от лекар уролог. Ако лекуващият препоръча инжекционна форма, пациентът трябва да изпълни назначението, като посещава за процедура поликлиника или се оставя в ръцете на специално нает медицински специалист. Лоша идея е инжекциите да се заменят самоволно с таблетки от същия или подобен продукт.

Противовъзпалителни: Диклофенак и др.

Нестероидните противовъзпалителни са част от лечението на простатит; назначаването им цели да се овладеят болката и отока, да се неутрализира възпалителният процес. Популярен продукт от типа на диклофенак помага като средство за краткосрочно лечение; таблетките обаче имат доста странични ефекти, свързани със здравето на стомашно-чревния тракт. В практиката нерядко за простатит се препоръчват супозиториите с противовъзпалително действие. Диклофенак се прилага също и в тази форма, както и подобни продукти – волтарен, ибупрофен, нурофен.

Противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект имат също супозиториите с ихтиол.
Т.н. “свещички” имат доказана полза както при остър, така и при хроничен простатит.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Противовъзпалителен ефект може да се постигне и чрез кортикостероиди.

Аналгетици и спазмолитици: Новокаин, аналгин, антипирин

Овладяването на симптомите при простатит е една от основните задачи на лечението. Това е особено важно при остри състояния, когато се налага прилагането на обезболяващи.

Новокаинът е универсален препарат с локално обезболяващо действие; при простатит се препоръчват супозитории с такава съставка. Има цяла група препарати с такъв ефект: нимезил, аналгин, димедрол, но-шпа. Подходящи са и свещичките с кетонал или индометацин.

Като обезболяващи под формата на таблетки се препоръчват също аналгин и антипирин. Важно е всички продукти в комплексното лечение да бъдат назначени от лекар, който ще прецени и съчетаването им, и очакваното въздействие върху организма на конкретния пациент.

Лекарства за повишаване на имунитета

За стабилизиране на имунната система се препоръчват продукти като имунал и метилурацил.

  • Имунал е композиция от седем билкови съставки. Препоръчителната доза е 4-6 таблетки дневно, приемат се 30 минути преди хранене. За да има осезаем ефект е необходимо да се вземат поне два месеца.
  • Мутилурацил е медикамент с имуноукрепващ на клетъчно ниво ефект; действа и противовъзпалително. Може да се взема под формата на таблетки или супозитории.
Витамини

Витамините А, С и Е са сочени като задължителни при комплексната терапия на простатит. Има немалко хранителни добавки, композиции от витамини и минерали за подкрепа на имунната система и възстановителните процеси в засегнатите органи и тъкани. В конкретния случай framar.bg препоръчва продукта “Мега мен простата и мъжество”.

  • Той представлява съчетание от посочените витамини, както и витамини D, К, В – 1, 2, 6, 12, фолиева киселина, биотин, йод, цинк, селен, мед, манган, както и екстракти от тиквено семе, сао палмето, пигеум, мака, зелен чай, ликопен и пр. Сложен и високоефективен продукт, чиято цена е около 45 лв за 90 капсули. Взема се по една капсула дневно; добър продукт за профилактика и като съставка от комплексна терапия.
Антистресови лекарства

Редица продукти на растителна основа подпомагат лечението на простатит и хиперплазия на простатата: такива са популярните в последните години простамол уно, простамакс, простенал, фитопростал и др. Освен непосредствения ефект върху състоянието и функционирането на простатата, тези продукти допринасят и за антистресовата стабилност на потребителя – косвено, чрез нормализирането на жлезата и действието й. Директно насочени към преодоляването на стрес и устойчивост на психиката и емоциите са продукти от типа на Антистрес Фитолек: едно съчетание от екстракти жълт кантарион, валериан, лайка, мента и пасифлора.

При антистрес-терапията лекуващите могат да препоръчат както продукти на натурална основа, така и синтетични медикаменти.

Масаж

Масаж на простатата – това е ефективен метод за лечението на простатит, проверен от времето. С помощта му може да се постигне една от най-важните терапевтични цели: извеждане на задържаните секрети в жлезата. Стимулацията на простатата освен това подобрява кръвообращението в тъканите й.

  • Методът изисква масажът да се извършва през аналното отверстие. Самата жлеза се масажира през стената на правото черво. При това трябва да се наблюдава дали се отделя въпросният задържан секрет. Ако липсва подобен процес, може да се  очаква сериозно усложнение с функционирането на простатата.
Лекарства за простата и билки. Лечение
Масажът е едно от адекватните решения при простатит

Терапевтичният курс от масажи обикновено включва 10 сеанса. Добре е тази задача да се повери на медицински специалист, но може да се извършва и от самия пациент. В този случай обаче пациентът трябва да бъде обучен как точно да масажира – така, че да не си причини травма.

Физиотерапия

При лечението на простатит успешно се прилагат и физиотерапевтични процедури. Могат да се комбинират различни методики, индивидуално подбрани за конкретния пациент. Физиотерапията действа положително не само на основното заболяване, но и на целия организъм. Ето какво най-често се препоръчва при простатит:

  • Галванизация – въздействие чрез постоянен ток;
  • Електрофореза – вариант на галванизацията, при който трансдермално се въвеждат медикаменти за локално въздействие;
  • Ултразвук;
  • Магнитотерапия – метод практически без странични ефекти, с добри показатели за обезболяване;
  • Високочестотни лъчения през специални ректални приспособления

Процедурите могат да се комбинират с медикаментозна терапия, без да има прояви на несъвместимост.

Физически упражнения

Подходящите физически упражнения са част от комплексната терапия при простатит. Ако заболяването няма инфекционен характер, а се касае за застойни състояния и влошено кръвоснабдяване, на помощ идва лечебната гимнастика. Специалистите уверяват, че най-голяма полза имат комплексите с клякания или присядания.

  • Кляканията трябва да са дълбоки, т.е. тазът не бива да се задържа на равнището или над коленете. Ако пациентът е в състояние да клекне по такъв начин сто пъти – той има потенциал да се излекува. Ако при такива опити усеща болки в краката – това е знак, че мускулите му са слаби и органите в малкия таз, включително простатата, страдат от недостатъчно кръвоснабдяване.

Стократното клякане не трябва да се изпълнява всеки ден, достатъчно е това да става три пъти седмично. В началото стотицата трудно ще се получава, може да се започне с по-малко. И при достигнат максимум е разумно да се правят две, а защо не и три серии по 50, с малки почивки от по 3-10 минути между тях?!

Дайте мнение и Вие тук!

Ето още няколко полезни упражнения:

  • Легнете по корем и повдигайте изпънати краката си един по един – по 20 пъти;
  • Легнете по гръб, сгънете крака в коленете и ги приближете максимално до лицето си. Хванете ги с ръце и останете така 3 до 20 минути. Това упражнение може да се прави дори при обострен простатит и помага чувствително;
  • Правете петминутен масаж на простата всяка сутрин, веднага след събуждане. Преди закуска пък застанете прав и със събрани крака; приклекнете на 1/3 от височината си. В тази поза движете максимално напред коленете си поред; опитайте се да правите упражнението в продължение на пет минути. Вечерта направете същото; отначало ще ви е трудно, но бързо се свиква.

Операция

Операциите при простатит са рядкост. Има доста висок риск от постоперативни усложнения, при това процесът на възстановяване е достатъчно дълъг и всичко това натежава в сравнение с възможната полза от подобен подход. И всепак операции се правят, но като крайна мярка.

Хирургичната интервенция се прилага в случаите, когато консервативното лечение не дава резултат; освен това ття е вариант за бърза намеса при неотложни състояния – абсцес на простатата, гнойни абсцеси в прилежащи тъкани, невъзможност да се отделя урина, камъни в бъбреците и пикочния мехур, доброкачествена хиперплазия на жлезата или съмнения за онкологични изменения.

Основните хирургични подходи при проблеми с простатата са следните:

  • Простатектомия – пълно изрязване на простатата;
  • Резекция на простатата – премахване на част от жлезата;
  • Циркумцизио – кръгово изрязване на тъкан като профилактика срещу развитието на хроничен простатит;
  • Дрениране на абсцес с цел изчистване на гнойното му съдържимо.

Лечение с билки и народни средства

Народната медицина дава немалко съвети и рецепти за справяне с коментираните проблеми; голяма част от тях могат да се изпълняват като част от комплексното лечение на простатит. Те подкрепят оздравителните процеси в организма или играят ролята на стабилен профилактичен фактор.

Много добро решение са например богатите на цинк семена от тиква. Не бива да се игнорира в такива случаи условието за постоянство и точно изпълнение на рецептите от народната медицина. Става дума за приготвяне и прием по определена схема на различни настойки  и отвари.

Черен бъз

Черният бъз е известен с лечебните си въздействия върху множество заболявания; доказани са качествата му на природен антибиотик, антиоксидант и суровина за продукти с антиканцерогенно действие. Справя се без проблеми с възпалителни процеси от различно естество .

Простатитът е сочен като едно от заболяванията, които се повлияват положително от приема на черен бъз. В случая става дума основно за чай от черен бъз. Той може да е приготвен от сушен цвят или плод на лечебното растение. Обикновено се препоръчва запарка от супена лъжица сух цвят или сушен плод, на една чаша вряла вода. Върши работа и в програми за профилактика на заболявания на простатната жлеза.

 Тиквени семки

Семената от тиква поколения наред са използвани от народни лечители като цяр против простатит. Те съдържат много цинк, който е необходим за всеки мъж във всяка възраст. Дневната потребност на организма от цинк може лесно да се покрие, ако преди хранене се изяждат по 30 сурови тиквени семки.

Друг вариант за прием на семките: половин килограм от продукта се смилат в мелничка за месо, след като са почистени от люспите. Получената маса се смесва с 200 г мед. Сместа се обърква хубаво и от нея се правят топчета – колкото малко орехче. Държат се в хладилник; взема се по едно топче половин час преди хранене, 1-2 пъти дневно. Трябва да се държи в устата до пълното му стопяване.

Тиквено семе. Лекарства за простата и билки. Лечение на увеличена жлеза
Тиквените семки са доказан лек при простатит
Прополис

Има три успешни начина за лечение на простатит с прополис: чрез супозитории, настойка и мехлем. Ето как се използва този уникален пчелен продукт:

  • Супозиториите могат да се приготвят и в домашни условия. Смесваме по 50 г прополис и пчелен восък; прополисът първо се замразява във фризера, след коет се счуква на прах. Смесените компоненти се сипват при постоянно бъркане в 200 г разтопен на водна баня вазелин или ланолин. Когато се получи еднородна маса, съдът се отдръпва от огъня. Сместа се излива в малки формички или се пълни в малки спринцовки за еднократна употреба, след което се замразява в хладилника. Замразява се 8 часа и се съхранява този продукт във фризер.
  • Разбира се – такива супозитории могат да се купят и готови. Те действат при простатит противовъзпалително, имуностимулиращо, обезболяват и насърчават възстановяването на здрава тъкан, не допускат проникването на патогенни микроби в болната зона. Поставят се 1-2 пъти дневно, лечебният курс е добре да продължи 10-14 дни.
  • Друг вариант на лечението с прополис е прием на клеева тинктура: по 30 капки в 100 г вода или мляко, 2-3 пъти дневно, половин час преди хранене в продължение на 1-2 месеца.
  • Мехлемът с прополис се приготвя на водна баня от 30 г стрит прополис и 100 г маслена основа, мас или краве масло. Сместа се излива топла в бурканче с широко гърло и се съхранява в хладилник. Малки дози от този мехлем се въвеждат ректално с помощта на памучен тампон два пъти дневно и се държат по половин час. Лечението трае 2 до 4 седмици.
Пчелен прашец

Този апи продукт се използва за лечението на простатит по следната рецепта от народната медицина:

  • Килограм мед се смесва със 150 г пчелен прашец, 10 мл клеева тинктура и 3 г пчелно млечице. От сместа се взема всеки ден до изчерпването й по следната схема: 30 до 90 минути преди хранене или 120-150 минути след хранене сутрин и вечер, по една супена лъжица. Тази доза се размива в половин чаша хладка вода (pension-bg.org).
Магданоз

Магданозът има ред положителни качества, сред които противовъзпалителен ефект при простатит и възстановяване на половите функции. Най-добре е за тази цел да се приготвя пресен сок от зелената подправка, достатъчна е една супена лъжица 30 минути преди хранене – три пъти дневно.

  • Полезни са и семената от магданоз. 4 чаени лъжички семена стриваме на прах и ги варим 15 минути в чаша вода.  След това оставяме отварата да изстине и прецеждаме. Пие се 4-6 пъти дневно по една супена лъжица.

Простата. Симптоми и функции на жлезата. Как се лекува?

Хранене и диета

Спазването на подходяща диета е едно от условията за успешно лечение на простатит. Такъв пациент трябва да се храни само с продукти, които организмът може лесно да усвои. Това са различни плодове и зеленчуци, нетлъсти риби и месо.

Ето от какво трябва да се откажат такива пациенти:

  • Алкохол; силно кафе и чай; пикантни и люти храни и силни подправки; мазни и пържени храни; газирано; гъби.

Особено важно е да се спазва диетата при остри състояния и непосредствено след проведено лечение от простатит.

Вижте и ТОВА:

Ефикасни билки за простата? Ето някои наистина хубави!

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ползи от аспержи.

Аспержи, бели, зелени и др. – топ рецепти за готвене+ползи за лечение

Консумацията на бял хляб рязко е намалена през последните 20 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *