Коя е правилната продължителност на прием на коластра?
за деца? А за възрастни? Предозиране с коластра.

Продължителност на прием на коластра. Ползи и странични ефекти. Мнения

Коя е правилната продължителност на прием на коластра? Странични ефекти, ползи, мнения. Коя е най-добрата коластра за деца? А за възрастни? Предозиране с коластра

Коластра е първата храна, която новороденото получава, преди да потече обичайната кърма. Това е изумителен коктейл от имунни и растежни компоненти, които съхраняват живота и правят младия организъм устойчив на външните въздействия. Тя подава антитела, есенциални мастни киселини, олигозахариди, цитокини, фосфолипиди.

коластра, прием и ползи
Коластра е универсалната първа суперхрана за всеки бозайник

За новородените коластра е храна, а за възрастните – средство за лечение и укрепване на имунната система.

Добра продължителност на прием на коластра

Коластра днес се предоставя на капсули като био добавка и се прилага като имуностимулатор. Стандартното съдържание на капсулата е от 300 мг. Терапията се осъществява чрез продължителен прием в следните срокове.

Таблица

ВЪЗРАСТИНТЕНЗИВНО ПРИЕМАНЕПОДДЪРЖАЩА ПРОГРАМА
1 – 7 години5 дни Х 600 мг30 дни Х 300 мг
7 – 18 години5 дни Х 900 мг30 дни Х 600 мг
Над 18 години5 дни Х 1500 мг30 дни Х 600 мг

Ползи от прием на коластра

Приемането на коластра осигурява правилен растеж на младия организъм, стабилност на костната система, баланс и устойчивост на имунитета, предпазва от инфекции, бързо заздравява рани, подобрява работоспособността и издръжливостта, бързо възстановява след тежки заболявания.

И още: оптимизира мускулния тонус, забавя процесите на стареене, подобрява състоянието на съединителните тъкани и кожата. Важна е за стабилността на нервната система, вдъхва положителен заряд на емоциите, подобрява цялостно функциите на вътрешните органи.

Научно доказано е, че с коластра от крава човешкият организъм може надеждно да се защити от множество вирусни заболявания и инфекции. Коластрата от крава съдържа 20 пъти повече имунни и антибактериални фактори от човешката коластра.

Предпазва от такива агресивни патогени като стафилококи, ешерихия коли, кандида; дава готови антитела срещу множество заболявания. Не без значение са растежните фактори, които насърчават оптималното развитие и регенерация на костна, мускулна и съединителна тъкан.

Освен готовите защитни компоненти споменатата коластра от крава дава на приемащия организъм и алгоритъм, по който сам да си изработва антитела срещу нови микробни инвазии. Освен това с прием на коластра тялото попълва дефицитите си от витамини, пробиотици, антиоксиданти.

Странични ефекти

“Фигурин

Коластра-продуктите нямат противопоказания. При подходящ режим могат да се приемат от малки деца, хора в напреднала възраст, с тежки хронични заболявания, от бременни и кърмачки.

Не са подходящи единствено за онези потребители, които имат непоносимост към мляко и млечни продукти.

Предозиране

Няма опасност от предозиране на коластра. Но внимание: приемът на по-високи дози не води до по-бързи или по-категорични положителни резултати.

Коя е най-добрата коластра за деца?

Най-добра за децата е коластрата на тяхната майка. Остра потребност от прием по подходящ начин на коластра има непосредствено след прекратеното кърмене, при прехода към детски заведения – ясли и детска градина, и в училищната възраст. Коластра може да се приема под формата на капсули, течност или прах.

коластра
Хранителните добавки с коластра се произвеждат от краве мляко

Но тук въпросът е кой е най-добрият препарат на основата на коластра. Масово се добива коластра от крава, като се сочи, че тя е отлична за всички бозайници. Но освен това има продукти от бивол и от коза, за които се твърди, че са по-добри. За жалост, няма обективни изследвания по този въпрос, които да цитираме.

Коластра за възрастни

Специалистите по природосъобразно хранене и медиците са наясно с това, че няма специална коластра за деца и такава за възрастни: различни могат да бъдат дозировката и формата на продукта. Има определени за всеки продукт дози за деца и възрастни.

Има избор между различни марки – Коластра Нау фудс, Коластра Аквасорс, Коластра Фемили, Коластра на Абофарма.

Мнения и ползи

Прилагането на продукти от типа на коластра, зелена енергия и пчелно млечице става все по-популярно. Силно заинтригувани от тях са младите майки. В техни форуми най-интензивно се обсъжда прилагането на продуктите с коластра за лечение и профилактично укрепване здравето на малки деца.

Оставете и вие мнения и прочетете какви отзиви са оставили хората ТУК в нашия форум или директно пишете коя коластра според вас е добра и коя не, като използвате формата ни за коментари по-долу!

Предлаганите на родния пазар продукти с коластра са от различни производители и с голям диапазон на цените. За жалост някои от добавките не са по джоба на всеки, който би желал да ги използва.

Колактив коластра

Класически и популярен по цял свят продукт коластра е този на Аквасорс – капсулите Колактив коластра. Той е произведен при специални технологични условия от коластрата на новозеландски крави. Произходът на суровината гарантира екологично чист продукт с отлично съдържание на всички здравословни фактори.

Хранителната добавка е безвредна; препоръчва се за профилактика, за активно спортуващи, при тежко болни във възстановителния период.

На Аквасорс

Зелена енергия и Коластра: съчетаването на два продукта от Аквасорс подобрява състоянието на имунната система и предпазва, особено когато става дума за деца, от вирусни инфекции и чести настинки. Зелена енергия е съчетание от три растителни компонента: кламатски микроводорасли, спирулина от Хавайските острови и органична люцерна.

Създателите на продукта препоръчват паралелен прием с коластра, за да се гарантира здрава имунна система и нормален растеж при добър енергиен баланс и балансирани емоции.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ, КОЛАСТРА И ЕМК – ОТЛИЧЕН ЩИТ ПРОТИВ ГРИПА И ВИРУСИТЕ

С пчелно млечице

Медекс Словения и Хепи Валей Нова Зеландия комбинират в добавките си коластра с пчелно млечице. Този екип съдейства на организма за по-голяма издръжливост, подобрено клетъчно хранене и забавяне процесите на стареене. Продуктът е добър за профилактични програми при високи натоварвания от физически и психически характер.

Коластра LR (ЛР)

Под названието Лайфтакт са предлага кравешка коластра на германския производител LR Health & beauty от Лайфтакт в две форми – течна и на капсули. Течната 125 мл е на цена от 88 лв. Добита е от европейско говедо, пречистена от казеин и не е пастьоризирана. Опаковка с 60 капсули се предлага на цена от 125 лв. Споменахме, че стандартната капсула коластра съдържа 300 мг, докато тук имаме 800 мг.

От крава

Суровината за повечето продукти с коластра е добита от крава. Счита се, че кравите са универсални донори на коластра – компонентите на техния продукт са съвместими с организмите на всички бозайници. Все пак е важно да се знае, че коластра за лечебни цели и профилактика не може да се вземе от всяко животно.

“Промишлените” млечни крави приемат антибиотици, стероиди, хормони на растежа и тяхната коластра не е чистият продукт, от който може да се произведе коластра панацея. Затова кравите за лечебния продукт коластра трябва да се отглеждат в екологично чисти райони със защитени пасища.

Производителите на хранителни добавки с коластра уверяват, че техните продукти са само и точно такива.

Имунокол перфект

Приемът на коластра за имунитет – имунокол перфект от Або фарма, стабилизира имунната защита срещу вируси, патогенни бактерии и гъбични инфекции. Освен това този продукт подобрява кондицията на костната и мускулната маса, подобрява тонуса и еластичността на кожата, повишава устойчивостта срещу депресии.

От този продукт възрастни трябва да вземат по две капсули дневно – сутрин, 20 минути преди хранене, с чаша вода. Деца над 7 години могат да приемат два пъти дневно по една капсула, разтворена в течност, 20 минути преди хранене. Деца от една до 7 години приемат 1-2 капсули на ден, разтворени в храна.

Биволска коластра

Добитата от биволи коластра е по-рядко срещана на пазара на биодобавките. Източникът винаги се изтъква в надписите на опаковката. Тези добавки са доста по-скъпи от „кравешките“. Например 120 г коластра от бивол на прах на Муракол Протект е на цена от 99 лв, а 360 г струва 295 лв.

Дайте мнение и Вие тук!

Нау Фудс произвежда комбинация от биволска коластра с билки за имунитета. 90 на брой 500-грамови капсули се продават срещу 65 лв.

Още в текста: Коластра при псориазис и невродермит. При Хашимото. При менопауза. Против вируси при рак. За деца и възрастни
Биозин

Биозин е продукт, който съдържа голямо количество коластра. Прави се за усилване на имунната система и заздравяване на организма.

Биозин и имунна система: вижте връзката!

Тук посочихме само някои продукти с коластра, но не бяхме изчерпателни. Този пазар е много наситен. Само в сайта на Фрамар са описани 60 такива артикула.

Какво лекуваме с коластра

Гастрит и язва

Част от оздравителните ефекти при прием на коластра се дължат на т.н. растежни фактори. Специални функции има епителният растежен фактор: известен е с мощното си съдействие в оздравителните процеси при възпаление на кожата и лигавиците.

Приемът на коластра ускорява и прави надеждно лечението на възпалителни процеси и рани в стомаха и дванадесетопръстника, в чревния тракт. Това е причината да се включва коластра при комплексното лечение на гастрит и язва, на ентерит и колит.

Действието на епителния растежен фактор е важно не само за оздравителните процеси при инфекции в храносмилателната система, но също така и в дихателната и отделителната.

Херпес

Хранителната добавка коластра дава възможност на организма да укрепне при антивирусното й и имуномодулиращо действие. Известно е, че освен с осемте растежни фактора тя зарежда приемащия организъм с 37 имунни фактора.

При такава характеристика не е трудно да се приеме, че с коластра ефективно можем да се предпазим от действието на упоритите херпес вируси. При повтарящи се херпеси и херпес зостер, както и при очевиден срив на имунната система, с коластра може да се постигне контрол върху болестните процеси и по-бърз оздравителен ефект.

Гъбички

Вече стана дума, че с коластра в организма постъпват готови антитела и се приема нещо като матрица за изграждане на собствени спрямо нов “агресор”. Тук става дума за приема на имуноглобулини – особени протеини, с чиято помощ се противодейства срещу гъбички и плесени.

Системният прием на коластра предпазва от такива зарази, а при вече придобита инфекция лечението е по-ефективно. С коластра се преодоляват и упорити инфекции от рода на тези от кандида албиканс.

Грип

Има няколко популярни продукта с коластра, чието действие е целево предназначено за защита от грип и настинки. Ефектът от приема им е устойчивост на лигавиците на носа и гърлото към вирусни атаки и зареждане с антитела срещу инвазия на патогенни микроорганизми (налични са например продукти на Аквасорс с антитела срещу 20 микробиални инфекции).

Терапиите с коластра подготвят организма да бъде устойчив срещу грипните вируси и възможни последващи бактериални инфекции и на практика това прави лечението с антибиотици излишно. При това – без да се рискува здравето от по-късни усложнения.

Диабет и подагра

Активните компоненти на коластрата балансират правилната обмяна на веществата. Те са в състояние да регулират стойностите на кръвната захар, холестерола и липидите, което прави добавките с коластра изключително стойностни при диабет и подагра.

За имунитет
коластра
Коластра се използва за имунопрофилактика и лечение на различни болести

Съставът на коластрата с наличието на важни растежни и имуномодулиращи фактори прави добавките, за които става дума, важни за изграждане и поддържане на стабилна имунна система.

Особена роля играят имуноглобулините – специфични антитела, които “охраняват” здравите клетки и тъкани от инвазията на патогенни микроорганизми – бактерии и вируси. Специфични антитела в коментираната коластра предпазват от инфекция деликатни тъкани, каквито са лигавиците, или ускоряват оздравителните процеси в тях, в кожата и други тъкани.

Описваните продукти подкрепят имунната система при терапии на възпалителни заболявания, възстановяване след травми и операции, при автоимунни заболявания и усложнения след вирусни инфекции. Вече е доста популярна практиката преди грипни епидемии да се правят профилактични курсове с коластра, за да се предотврати заразяването.

Екзема и акне

С коластра доказано може да се подобри общото състояние на съединителните тъкани, в частност на кожата. Растежните и имунните фактори в нея позволяват да се овладеят локални инфекции и разранявания вследствие на акне и екземи.

Приемът на коластра действа антибактериално и противовъзпалително, което стимулира организма да “включи” регенериращи процеси в пластовете епидермис. При наличието на подобни компоненти регенерацията на оздравяващата кожа протича по-бързо и пълноценно.

Псориазис и невродермит

Добавките с коластра дават възможност заболявания на кожата от типа на псориазис да се преодолеят чрез вътрешно пречистване на организма и подкрепа на имунната система. За проблем като псориазис особено важен е фактът, че терапията с коластра балансира както състоянието на кожата, така и това на нервната система и метаболизма.

Играят роля растежните фактори, които насърчават възстановяването на увредената кожа, преодоляването на възпалителните процеси.

При невродермит е характерно особено състояние не само на кожата, но на организма като цяло – болестни симптоми има в нервната система, храносмилането, дихателните органи. При кожата са налице обриви и зачервявания, които я правят да изглежда като покрита с песъчинки. Активните огнища от невродермит са зачервени и подути, често се разраняват.

Могат да бъдат засегнати всички зони на тялото, включително лицето. Лечението с локални средства за външно приложение може единствено да облекчи симптомите, но не и да неутрализира причините. Приемът на коластра възстановява вътрешни баланси, хармонизира ензими и имунни фактори, балансира клетъчното хранене. Възстановява се нормалното съотношение на кръвните компоненти – известно е, че по състав коластрата е по-близка до кръвта, отколкото до млякото.

Хашимото

Болестите на щитовидната жлеза са едно от “полетата” за приложение на терапия с коластра. По-специално при т.н. болест на Хашимото е налице понижена хормонална продукция, причинена от възпалителен процес в жлезата. Заболяването е автоимунно.

коластра
В бодибилдинга с коластра се правят мускули

Чрез прием на коластра може да се постигне ограничаване на възпалителния процес, укрепване на имунната система и съхраняване на жлезата чрез забавяне деструктивните процеси в нея.

При менопауза

Приемът на коластра при менопауза има изявен терапевтичен ефект: подобрява се костната плътност и се предотвратява развитието на остеопороза. Режим с коластра внася в тялото растежните фактори, които насърчават образуването на нови клетки в костната тъкан и избягване на синдрома леки кости.

Освен това профилактиката с коластра забавя клетъчното стареене, подобрява състоянието на кожата и съединителните тъкани – всичко комплексно се отразява върху подобрените възможности за движение без болка. Преодоляват се с по-голяма лекота състояния на потиснатост и депресия, или на раздразнителност.

Против вируси при рак

Имунните фактори и факторите на растежа позволяват приемът на коластра да съдейства при лечението на раково болни пациенти. Счита се, че чрез коластра може да се ограничи растежът на раковите клетки и тяхното разпространение в организма. Това е категорично важно особено при химиотерапия и лъчева терапия, защото с коластра организмът преодолява по-безболезнено мъчителните странични действия на медикаментите.

Видео: какво е коластрата.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

8 Мнения

  1. Росица Христова

    моето семеиство приема коластра от немската фирма LR HEALTH @BEAUTY т е здраве и красота.Разбрах за продуктите на тази фирма от моя работодател /работя в немска фирма/има коластра в течно и капсулована.Много сме доволни.Здрави сме и сме успешни.Всички продукти на ЛР са от много висок клас и с голчмо качество и сертификати.Може да им се доверите.Които реши може да порьча на мен ,аз на шефа си и тои ми го изпраща .Аз сьм на 0899311135 Росица

  2. Коластрата е страхотен продукт, който е полезен както за бебета, така и за възрастни хора до дълбока старост. Наистина подкрепям твърденията в статията и смятам, че е много изчерпателна. Поздравления за положения труд!

  3. Жанета Трайкова

    Чувала съм, че не биволска коластра, не коластра от крава са толкова добри, колкото е от коза, но лифилизирана. На една позната значително й се оправи псориазиса, аз съм свидетел-

  4. Юли Карабойчева

    Имунокол перфект е 26 лева, доста под цени на Аквасорс. Искам да попитам за същото ли става на въпрос, има ли разлика в ефекта?

  5. Пихме КолАктив 3 и Коластра LR (ЛР) за тежък имунитет, Не са евтини тези неща, но са полезни. Който е на зор, си решава.

  6. Много съм доволна от зелена енергия и коластра на Аква сорс.Три години ползваме почти цялото семейство.Не оставам без тях.Не съм дистрибутор.Просто помагат.

  7. Как се повлиява организма при хора с Автоимуно заболяване
    Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *