Витамин 03 vitamin-d-k2-01
Витамин 01 Д3, К2

3 причини да започнеш да приемаш витамин Д3+К2

В голяма част от Европейските страни дефицитът на витамин D е около 42%.

В цял свят това е сериозен проблем – в някои страни заради бедната култура на хранене, в други – заради бедността и малкия достъп до богати на витамин D храни. Поради широко разпространения дефицит често личните лекари са съветвани да тестват за хиповитаминоза (дефицит) на витамин D при пациенти със симптоми като болка в костите, миаглия и цялостна умора, защото тези симптоми се асоциират с дефицит на витамин D.

Изключително важно е да е отбележи, че при подрастващи и възрастни, дефицитът на витамин D може да доведе до развитието на остеомалация – състояние, при което се костите не се минерализират достатъчно, което води до по-слаби кости. В практиката ги наричат още „меки кости”.

Групи хора, които са предразположени към дефицит на Витамин D

  • Бебета, които биват кърмени – поради ниската концентрация на витамин Д в кърмата, не е препоръчително дълго децата да получават хранителни вещества само от кърма.
  • Възрастните хора
  • Хора, които не се излагат достатъчно на слънце

Обикновено става въпрос за хората, които работят в офис и рядко имат възможност да прекарват време на слънце, както и хората, които живеят в държави, чиито климат не предразполага към много слънчева светлина (Дания, Норвегия). Също така, важно е да отбележим, че сезоните като есен и зима предразполагат към дефицит на Витамин Д, поради липсата на слънчева светлина.

Хората с по-тъмен цвят на кожата

Заради наличието на повече меланин (група молекули, които отговарят за пигментацията на кожата) , те усвояват по-малко слънчева светлина, която след това се конвертира в недостатъчно количество Витамин Д.

Хората със състояния, които пречат на усвояването на мазнини.

Тъй като Витамин Д е мастноразтворим витамин, неговото усвояване зависи от възможността на чревната ни флора да усвоява мазнините от хранителния ни режим.

При по-пълните хора и тези, на които им е слаган байпас на стомаха.

Витамин 01 vitamin-d3-k2-02Хората с BMI (Индекс на телесната маса) по-висок от 30 имат по-ниски нива на серумния Витамин D в организма си, в сравнение с хората с по-слабо телосложение. Именно поради тази причина, по-пълните хора имат нужда от по-висок прием на Витамин D.

Хора с различни диети

Важно е да се отбележи, че дефицитът може да се прояви при диети ниски на витамин D – при вегетарианци, вегани и хора, които са с алергия към мляко или лактозна непоносимост.

Три причини да приемате витамин D3 и К2

Здраве на костите и остеопороза

Остеопорозата е дългосрочен ефект от недостатъчно на калций и/или витамин D, за разлика от остеомалацията, която е единствено от дефицит на Витамин D. Остеопорозата най-често се асоциира с недостатъчен прием на калций, но недостатъчния прием на витамин D допринася за остеопорозата, тъй като намалява усвояването на калция. (взаимносвързани са). Голяма част изследвания показват също, че витамин D е в обратно-пропорционална връзка с ревматоидния артрит. Ниските нива на витамин D се асоциират с повишен риск от развитието на ревматоиден атртрит.

Комбцинацията на витамин К и витамин D значително повишава цялостната минерализация на костната плътност, като най-силен ефект се наблюдава при жени след менопауза.

Дайте мнение и Вие тук!
Диабет тип 2

Клиничните изследвания показват данни, че суплементацията с витамин D и К2 може да помогне с поддържането на стабилни нива на кръвната захар, може да намали рискът от прогресиране на преддиабетните състояния към Диабет тип 2, като също така може да помогне с поддържане на симптомите на болестта (без последващо влошаване), при хора, които приемат достатъчно витамин D.

Сърдечно-съдово здраве
Демир бозан за безсъние

Макар и да има малко данни по въпроса и изследвания да включват прием и на други вещества, има данни, че приемът на витамин D и К2 може да помогне за намаляване на маркерите, които индикират възможността за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Бонус за спортуващите

Група изследвания показва, че приемът на витамин D може да има малък, но значителен ефект върху силата на спортуващи, но само ако нивата ви са били под оптималните. Имайки предвид, че дефицитът на витамин D е доста широко разпространен, това е много възможно.

Предполагам тук вече може да се сложи нещо от сорта на „Вземете своите витамин Д и К в комбинираната формула на ProofNutrition – иновативна марка за хранителни добавки, използваща най-качествените суровини в Европа.

Вижте и ТОВА:

Как най-правилно се приема витамин Д? Дозировка за възрастни и деца

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Vit3

Витамини за коса, кожа и нокти. Мнения. За диабетици и др.

Кои са най-добрите витамини за диабетици? Витамин Б17 за какво помага? Цена на пиридоксин. Другото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *