Тест за психични отклонения
Шизофреник ли съм?

Тест за психични отклонения. Луд ли съм или съм нормален?

Кратък списък или по-точно тест, по който можете да проверите дали сте нормален или по-скоро сте психично болен. Кои са основните признаци и симптоми за преценка? Шизофреник ли съм?

Какво си мислите за човек, който се връща по 5-6 пъти да провери дали е заключил входната си врата? Който пее с пълен глас под душа, говори си с телевизора, мрази майка си или просто нищо не иска. Признайте си, че понякога се питате – нормален ли съм? Не съм ли изкукал?

Този тест е доста повърхностен и не може да замести консултацията с лекар. По-долу има два линка – единият е за биполярното разстройство, а другият – за шизофренията. Тези наши два текста са задълбочени и ще отговорят на много от въпросите, породени от теста. Принципно за никой човек не може да се каже, че е “луд”, освен в приятелски смисъл. Това просто не би било вярно.

Модерно е да ходиш при психотерапевт, който ще ти зададе странни въпроси и – ужас! – ще потвърди съмненията ти и ще обяви, че имаш биполярно разстройство. Или нещо друго от диагнозите, чието споменаване вече впечатлява малцина. Наистина ли човешката психика боледува така здраво? Не си ли въобразяваме?

Експерти на www.kp.ru предлагат тест с 15 въпроса, на които всеки може да отговори сам и да прецени струва ли си да ходи на терапия.

Ти си нормален, здрав човек и нямаш никакви основания за тревога, ако:

  • Искаш да спиш вечер, а сутрин си готов да се заемеш с работата си.
  • Имаш нормален апетит, не забравяш да се нахраниш и не преяждаш.
  • Запомняш важни дати, събития, задълженията си. Ако си даваш сметка, че можещ да забравиш нещо и затова си го записваш.
  • Не изпитваш дискомфорт в изненадващи ситуации. Пренареждането на деня не те паникьосва, не преживяваш стрес, ако се наложи да направиш нещо извън плана си.
  • Ако се ориентираш добре във времето и пространството: знаеш датата и си наясно какво трябва да облечеш според сезона.
  • Ако действаш адекватно на ситуацията: ако са те поканили на светско събитие, не се явяваш там по анцуг.

Още критерии:

  • Нямаш халюцинации и не си говориш с невидим приятел.
  • Нямаш зависимости – от алкохол, наркотици, лекарства, хазартни игри.
  • Имаш инстинкт за самосъхранение – и той не ти позволява например да ходиш по покрива или да скочиш отвисоко, за да направиш невероятна фотография.
  • Чувстваш се спокойно в усамотение. Нормалният човек има понякога нужда от усамотяване. Но ако постоянно си сам и това не ти причинява тревожност, или пък ако изобщо не понасяш самотата – и в двата случая трябва да се замислиш.
  • При отношенията с противоположния пол съумяваш да запазиш личното си пространство и уважаваш това на другия. Ако изпитваш болезнена ревност и се стараеш да проникнеш тайно в чуждия свят, това е отклонение.
  • Ако изпитваш потребност да се развиваш, да научаваш нови неща, да създаваш – изобщо да действаш.Ако не ви мъчи патологично чувство на вина. Ако сте сбъркали – извинете се и продължете напред. Нормалният човек не чувства себе си виновен за всички кривини на света.
  • Ако не си мислиш, че някой те наблюдава, следи всяка твоя крачка. Ако не водиш диалози с вътрешни гласове и не действаш според техните команди и съвети.

Повече за

Биполярното разстройство

Имаме специален материал за биполярното разстройство, който е по-задълбочен от настоящия тест. От него ще научите дали тази диагноза е вероятна за вас ТУК:

Циклофрения или биполярно разстройство: Наследственост, тест. Лечимо ли е?

Дайте мнение и Вие тук!

Във връзка с шизофренията

Вижте и още по темата:

Шизофрения – има ли лечение? Лекарства, билки симптоми

Паник атаки, страхова невроза

Вижте и подробностите по симптомите на паническото разстройство:

Паник атаки: Изтръпване и др. симптоми на паническо разстройство (страхова невроза)

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

 

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Glawobolie

Как да надвием досадното главоболие – с билки, аналгетици или хомеопатия?

Първа помощ при главоболие. А при деца? Обичайното лечение. Най-доброто хапче. Ескапел. Цинк. Фламексин. Аналгин. …

2 Мнения

  1. Благовест

    Кой ненормалник го е писал това ?

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Благовесте! Материалът е преводен от “Комсомолская правда”. Дали сме линкове и към по-задълбочени теми на сайта ни, ако тази ви се вижда повърхностна или необоснована достатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *