стевия за лечение и като подправка

Стевия. Какво лекува? Как през 2019 г. да изберем най-добрата?

Стевия – що за растение е това; свойства и употреба. Форми на продукта като захарен заместител. Лечебни приложения. Може ли да навреди; противопоказания

Стевия е уникален хранителен продукт от растителен произход. Има завидна популярност сред любителите на народната медицина и здравословното хранене заради полезните си качества. Феновете на здравословното хранене и активно спортуващите предпочитат въпросната стевия като тотален заместител на захарта.

Какво е стевия? Как изглежда? Общо описание

Стевия е тревисто растение, чиито листа са с много сладък вкус. Именно това е привлякло към него вниманието на учени и естествоизпитатели още през ХVI век. Лекарят и ботаник Педро Стевус пръв изследвал растението и описал множество негови ползи и възможните вреди. Масовият интерес към коментираната стевия обаче се разгаря след 1990 година, когато китайски изследовтели публикуват откритията си за ползата от растението в лечението на захарния диабет, както и в анти-ейдж терапиите. Днес се счита за общоприета тезата, че растението стевия не само напълно заменя захарта, но и може комплексно да оздрави организма.

  • Растението стевия е от семейство Астрови; има вид на малък храст, чиито стебла достигат височина до 80 см. Листата са меки, с яйцевидна форма и слабо нарязани, плътни. Стевията цъфти с дребни бели цветчета, събрани в кошнички. В периода на плодоносене зрелите кошнички дават вретеновидни семена с дължина 1-2 мм. Растението вирее в полусухи зони на равнините и ниските планински области, силно разпространено е в диво състояние в Централна и Южна Америка. Сериозно научно описание на стевията прави Сантяго Бертони в края на XIX век.
стевия
Уникалната стевия е до 300 пъти по-сладка от захарта

Едно от популярните названия на стевията е медена трева, заради сладкия вкус на листата й. тя е натурален захарозаместител. Използва се активно в хранителната промишленост. Благодарение на този подсладител, предлаган под формата на прах или течност, намалява рискът от сериозни сърдечно-съдови заболявания, подобрява се дейността на репродуктивната система и укрепва имунитетът.

Как се получава? Какъв състав има? Калории

Като лекарствена суровина или подсладител се използват листата на стевията. Събират се преди цъфтеж, тъй като тогава концентрацията на сладки вещества в листната маса е най-висока. Събирането на сладката реколта става чрез изрязване на целите стебла на височина 10 см от земята. Най-долните груби листа се откъсват, а стеблата се разстилат върху плат или чиста хартия за изсушаване. Може да се сушат и на малки връзки. При топло време за изсушаването на листната маса са достатъчни 10 часа. Ако правилно се съхранява, стевията запазва качествата си до две години.

Какво съдържа стевията?

Стевията е не само растение-лидер по съдържание на сладки компоненти, но и отличен антиоксидант. Комплексният химически състав помага за съхраняването на младостта; неутрализира влиянието на негативните екзогенни фактори, възстановява работата на увредените клетки. Съдържа разнообразни биологично активни вещества.

Гликозиди: стевиозиди, ребаудиозид, дулкозид, рубиозид. В чист вид тези вещества са по-сладки от захарта от 120 до 320 пъти. Имат способността да разширяват кръвоносните съдове; въздействат върху сърдечния ритъм в замиимост от приеманите дози.

Флавоноиди – рутин, сверцетин, авикуларин, гваяверин, апигенен. Действат положително върху проницаемостта на съдовите стени, повишават съдовия тонус, предпазват от склеротични поражения. Флавоноидите са природни антиоксиданти.

Органични киселини. Арахидоновата киселина подобрява работата на централната и периферната нервна система, активира възстановяването на нервните влакна. Хлорогеновата киселина е инхибитор на разлагането на глюкозата, като по този начин се намаляват показателите на кръвната захар.

Липиди от растителен характер. Линоловата и линоленовата киселина са представители на мастните полиненаситени омега-6 киселини. Те оптимизират биохимичните показатели на кръвта и стимулират продукцията на добър холестерин; подобряват състоянието на клетъчните мембрани.

“Фигурин

Витамини – става дума за А, Е, В1, В2, С, Р, РР, F, бета-каротин. Тези компоненти участват в обмяната на веществата и имат антиоксидантни и регенериращи свойства.

Минерали – калций, калий, магнезий, цинк, фосфор, мед, селен, хром, силиций. Те са структурни елементи на костната тъкан, участват в обменните процеси.

Пектини: гарантират устойчивост на продукта и запазване на качествата му за дълго време; извеждат от организма радионуклеидите, стимулират растежа на полезната чревна микрофлора.

Фибри – стимулират изхвърлянето на шлаки и токсини; при нормален режим на прием оптимизират чревната перисталтика.

Етерични масла – стевията съдържа около 50 летливи компонента, които имат бактерицидно, фунгицидно и противопаразитно действие.

  • Химическият състав на растението дава възможност за използването му за лечебни и профилактични цели, като средство с разностранни фармакологични свойства.
    В 100 г листна маса стевия се съдържат 18 ккал, нулеви протеини и мазнини. Една стандартна таблетка от 0.25 г има само 0.7 ккал.

Какъв вкус и мирис има?

Суровата, необработена стевия нагарча и е с неприятна миризма. След обработка и избелване вкусът се променя и е приятен. Хората, които са пробвали подсладителя твърдят, че след усещането за сладост се появява горчив привкус. Горчивината се усилва, ако стевията се добавя в горещи напитки. При редовна употреба с тази особеност се свиквало. Същевременно се отбелязва, че в зависимост от качеството на продукта и марката този привкус може да е по-слаб или дори да липсва.

Коя е хубава в България и каква цена има през 2019 г?

Стевията като подсладител се предлага под формата на прах, гранули, таблетки или течност, както и на пакетиран чай. При покупка трябва да внимаваме дали ни продават 100-процентово чист продукт или той е с примеси. В много случаи стевията се комбинира с глюкоза или нишесте, за да се продава на по-ниска цена. Това обаче се отразява върху въздействието и ползите от този заместител на опасната бяла захар.

стевия
Вариантите за прием на стевия са разнообразни

На родния пазар освен множеството вносни продукти се предлагат и тези на специализирания производител “Българска стевия” ЕООД с гарантирано 100% натурално съдържание на естествения подсладител.

Стевия на прах

Стевия на прах може да се купи от щандовете за здравословни храни или онлайн; предлагат се разфасовки от 50, 90 и 100 г. една чаена лъжичка от продукта се равнява на 4-5 лъжички захар по интензитет на подслаждането и без калорийно натоварване. Цената е от порядъка на 7-10 лв за 100 г.

Стевия Лукс

Стевия Лукс е серия продукти – от пакетче 1.2 г за подслаждане на чаша кафе или чай, през течен екстракт и таблетки.

Пакетчетата с еднократна доза се равняват по интензивност на подслаждането на стандартните с бяла или кафява захар от 4 г. Опаковка от 120 пакетчета струва 12.50 лв. Такава е и цената за шишенце течен екстракт, който не е сред най-търсените форми заради по-трудното дозиране – 12.50 е и неговата цена за 120 мл.

Популярни са и таблетките Стевия лукс – 5 лв за 60 таблетки с фибри. Препоръчиталната доза е половин до една таблетка в чаша чай или кафе. Максимално допустимата дневна доза е 8 таблетки.

Течна Стевия

Пазарът предлага доста варианти на течната стевия, част от тях вносни и с добавки от рода на калиев сорбат и лимонена киселина. Цените варират в диапазона 6.50 -10 лв за 100 мл. Най-често препоръката е да се използват 3-7 капки за подслаждане, като 4 капки се равняват на една чаена лъжичка бяла рафинирана захар.

Коя е най-добрата за лечение

Чистата стевия – без допълнителни примеси, се счита най-добър вариант при използването й за лечебни цели. Всяка терапия с този продукт трябва да следва указания от специалист. За отбелязване е, че в такива случи нерядко се препоръчват натурални запарки от сушени листа като чай. Тази естествена форма се прилага и за лечението на рани и кожни заболявания.

Стевията като заместител на захарта

Много хора вече използват стевията като заместител на захарта. Тя се отличава с богат състав, както вече се убедихме, при почти нулеви калории. Листата в натура са по-сладки от захарта 30-35 пъти, а екстрактът – до 300 пъти. Замяната на захарта със стевия благотворно въздейства върху общото здраве и в частност – върху отделни патологии.

Стевията е квалифицирана като най-безопасния и нискоалергенен природен подсладител; може да се използва и за деца – само че трябва да са навършили три години. Не се използва също от кърмещи майки, а при бременните употребата на този подсладител се свежда до минимум или най-добре е да се избягва.

стевия
Търсенето на продукти без захар се ориентира към тези със стевия

Продуктът се използва активно при производството на диетични храни, особено ценно е това за диабетици. Редица марки предлагат десерти, торти и каши със стевия. Съществува например готварски шоколад със стевия и ванилов екстракт, който може да се използва за здравословни домашни десерти.

Ползи от консумацията на стевия + рецепти

Растението притежава ред полезни за човешкия организъм свойства; в частност става дума за бактерицидно, противовъзпалително и имуномодулиращо действие. Тези свойства дават възможност стевията да се използва при широк кръг патологии:

  • Отклонения в ендокринната система, затлъстяване и диабет;
  • Хипертония;
  • Дегенеративно-дистрофични заболявания, например остеохондроза;
  • Нарушения на метаболизма;
  • Хронични заболявания на артериите;
  • Гъбични инфекции;
  • Заболявания на стомашно-чревния тракт.

Има няколко начина за употребата на растението например за отслабване. От листата му се запарва чай, а настойки и сиропи в съответните дози се добавят в храната като подсладител. За да се приготви диетичен подсладител, са достатъчни една супена лъжица сухи натрошени листа от стевия и вода. Листата се заливат с 200 мл вряла вода и се варят 4-6 минути. След това горещата смес се оставя на тъмно за 12 часа и се прецежда. Прецедената листна маса се залива с нови 100 мл вряла вода и се оставя за още 6 часа. Прецежда се, сетне двете настойки се смесват.  Полученият извлек се съхранява в хладилника и се използва в малки дози вместо захар.

Обикновено използването на стевия се поверява на готовите продукти; всяка форма – прах, таблетки или течен извлек, има указания за дозиране и употреба. Възможно е обаче основните продукти да се приготвят в домашни условия от пресни или сухи листа от растението. Стевията може да се отглежда без особени затруднения, дори като балконска зеленина.

  • Настойка:  20 г наситнени листа се заливат в термос с чаша вряла вода. Сместа престоява едно денонощие и се прецежда. Отцедената листна маса се залива с още половин чаша вряла вода; прецеждаме след още 8 часа. Двете течности се смесват.
  • Сироп: за приготвянето му се сварява настойка по предходната рецепта. Сипва се в тенджера с дебело дъно и се вари на тих огън, докато получи гъстотата на сироп;
  • Отвара:  две супени лъжици листа се заливат с чаша вряла вода и се варят бавно половин час. Следва прецеждане, а листата се заливат с още половин чаша вряла вода и се оставят да престоят половин час. Прецеждаме втората течност и я прибавяме към първата;
  • Екстракт: 20 г листа се заливат с чаша спирт или водка; сместа се вари на водна баня, на слаб огън 30 минути – не бива да се допуска кипене. Оставя се да се охлади и се прецежда;
Добра ли е при диабет?

Благодарение на високата сладост на гликозидите, стевията се използва активно при приготвянето на захарозаместители за диабетици. Тя намалява стойностите на кръвната захар; многобройни изследвания доказват, че използването на стевия води до снижаване на инсулиновата резистентност.

Консумацията на стевия не вкарва в организма въглехидрати или калории; гликемичният й индекс е нула, поради което тя е добър вариант за страдащите от диабет.

Стевия за отслабване

Това е едно от популярните приложения на коментираната медена трева или стевия. За разлика от други заместители на захарта, този натурален продукт не вреди на организма. Освен това стевията притъпява усещането на глад и редуцира апетита. Според статистиката стевията помага да се топят без твърда диета по три килограма на месец. Ако диетата със стевия се съчетае със спорт, стопените килограми ще са още повече. Като цяло калорийността на храната се намалява с 12-16%, ако захарта изцяло се замени със стевия.

Стевия, ксилит или фруктоза?

Стевията е единственият натурален, некалориен вариант-алтернатива на захарта; не повишава кръвната захар, лошия холестерол или триглицеридите. За разлика от изкуствените подсладители не съдържа опасни химични компоненти. Помага при отслабване. Ще видим, че стевията като подсладител е за предпочитане пред другите два продукта.

стевия
Стевията е №1 сред подсладителите за диабетици

Ксилитът се съдържа в зеленчуците и гъбите; за промишлени цели се извлича от царевица. Има нисък гликемичен индекс, но при системна употреба повишава кръвната захар.

Дайте мнение и Вие тук!

Фруктозата е натурален подсладител, има я в мед, плодове и зеленчуци. Гликемичният й индекс не е висок, но тя бързо се трансформира в липиди, което пък повишава стойностите на холестерола и триглицеридите. Може да провокира повишаване на кръвното и отклонения във функциите на черния дроб и сърцето.

При високо кръвно

Стевията регулира артериалното налягане. Неголеми дози от този подсладител помагат за намаляването на стойностите му. Високите дози, обратно – повишават го; ето защо точните дози при хипертония се определят от лекар и се спазват стриктно от пациента.

Доказано е и свойството на стевията да нормализира сърдечния ритъм и силата на сърдечните съкращения. Положителното въздействие върху съдовете позволява да се избегнат застойните явления, спазмите; да се нормализира тонусът на венозните стени. Лечебната трева намалява стойностите на лошия холестерин и чисти съдовете от артериални плаки. Резонно е прилагането на стевия за профилактика и лечение при следните диагнози:

  • Вегето-съдова дистония;
  • Исхемична болест на сърцето;
  • Хипертония;
  • Инфаркт на миокарда;
  • Атеросклероза;
  • Варикозни разширения на вените.
За отказване на цигари

Стевията спасява от никотиновата зависимост. Това е възможно, тъй като натуралният подсладител буквално поглъща и “занулява” сигнала за потребност от поредната доза никотин. Когато един пушач реши да откаже цигарите – при желание да запали трябва само да капне на езика си 1-2 капки течен екстракт от стевия.

Против паразити

Доказано е противопаразитното действие на стевията; в практиката на народната медицина стевията често се съчетава с чесън за приготвянето на резлични целебни смеси срещу паразити.

Ето примери:

  • 10 скилидки чесън се счукват; добавя се чаена лъжичка сух лист от стевия и един лист от ароматна кализия или “златен мустак”. Листът кализия трябва да е дълъг около 20 см – накълцваме го заедно с чесъна. Трите компонента се заливат със 100 мл студено пресован зехтин. От сместа се приема три пъти дневно по една чаена лъжичка след хранене.
  • При вагинална кандидоза добра работа вършат промивките с лайка и стевия. Разтворът за промивки се приготвя от супена лъжица суха лайка и чаена – стевия. Билките се заливат с чаша вряла вода; сместа престоява, за да се запари, докато започне да изстива и се доближи до телесната температура. Прецежда се и с получената запарка се прави промивка всяка вечер в продължение на 10 дни. Същият разтвор, разреден наполовина с преварена вода, може да се използва за очистителни клизми. Добре е в същото време да се пие и чай от стевия.
При борелиоза

Стевията успешно спасява от борелиоза или Лаймска болест. Причинителят на заболяването прониква в кръвта при ухапване от заразен кърлеж. Най-често за лечението на това сериозно заболяване се прилагат антибиотици. Медицината препоръчва също в комплексната профилактика и лечение на борелиоза да се включи и стевията. Продуктите със стевия разрушават клетъчната обвивка на патогените, което ги лишава от способността да се развиват и размножават. В подобно състояние атаката с антибиотици е възможно най-успешната.

Против гъбички

Едно от слабо популярните приложения на уникалната стевия е при лечението на гъбични заболявания. Все пак е известно, че хранителна среда за растежа на различни гъбички в човешкия организъм създаваме самите ние, консумирайки захар. Ако заменим захарта със стевия, това условие се ликвидира. Гликозидите от стевията буквално унищожават някои от видовете, а други лишават от условията за растеж.

стевия
Не е трудно да я отгледаме в саксия на балкона

Добър вариант за спасяване от най-популярната инфекция с кандида е цитираната по-горе рецепта със стевия и лайка.

При панкреатит

Възпалението на панкреаса – панкреатит, е сериозна патология. Известно е, че нарушаването на функциите му води до дисбаланс на инсулиновата секреция, преддиабет и диабет. Тези състояния изискват ограничено потребление на захар. В търсенето на най-добър заместител естествено се достига до стевията. От особена важност в случая е съдържащият се в листната маса на растението стевиозид. Съставката е с нулева калорийност, отличен подсладител и най-важното – не стимулира и натоварва задстомашната железа. Така се дава възможност на панкреаса да се възстанови в режим на намалено натоварване, като същевременно организмът получава желаните вкусови усещания плюс богат спектър витамини и минерали.

При атеросклероза

Стевията е един от продуктите с доказано анти ейдж въздействие. Употребата й подобрява състоянието на клетъчните мембрани, оптимизира клетъчното хранене и забавя процесите на стареене. Тя е отличен антиоксидант; оптимизира стойностите на кръвната захар, холестерина и триглицеридите и това предотвратява втвърдяването на кръвоносните съдове и образуването на плаки по стените им. По този начин продуктите от стевия намаляват риска от атеросклероза и свързаните с нея тежки заболявания.

След инфаркт

Растението дава отлична възможност за профилактика срещу много сърдечно-съдови патологии, включително инфаркт на миокарда. Обяснението е в способността на растението да намалява съдържанието на опасни липиди в кръвта. Високият холестерол и триглицеридите са предпоставка за промени в съдовата система и функциите на сърдечния мускул; ситуацията се усложнява от постоянния стрес, в който съвременният човек пребивава. За последното стевията също помага, тъй като е отличен адаптоген и с функция за добра антиоксидантна защита.

Ако инфарктът вече се е случил, стевията подпомага възстановителните процеси в организма на пациента – особено през първия рисков месец след събитието. Пълната замяна на захарта със стевия оптимизира клетъчното хранене и предпазва организма от метаболитни промени, създаващи риск от рецидиви.

При разширени вени

Използването на стевия като подсладител действа укрепващо върху стените на кръвоносните съдове. Това предотвратява отслабването и отпускането им,  формирането на варикозни възли. При вече настъпили промени подобрява тонуса на съдовете и оптимизира кръвообращението. Още за лечение на разширени вени – ТУК:

Кой е най-добрият гел за разширени вени? Начини за лечение. Вариксинал, Детралекс, Доксиум или др.?

При псориазис

Пресен или сушен лист от стевия може да се използва паралелно с вътрешния прием при лечението на рани от изгаряне, измръзване и порязване, при кожни заболявания. Припомняме, че растението има противовъзпалително действие; освен това стимулира бързата регенерация на увредените повърхностни кожни клетки.

Тези качества на растението правят употребата му като външно средство при сериозен проблем като псориазис. Могат да се правят компреси върху местата с псориатични плаки – това освобождава поразените зони от натрупаните клетки и стимулира нормалната регенерация на тъканта. Използват се запарки и водни настойки, с които се облекчава дискомфортът, сърбежите и нараняванията

Симптоми за псориазис. Първи признаци, причини. Видове и изследвания

При екзема

Растението има антибактериални свойства; това го прави ефективен и безопасен продукт за лечението на различни екземи. Разбира се, трябва да започнем със замяната на захарта в менюто си със стевия – можем да си я набавим на прах или като течен екстракт. Заедно с това е препоръчително да прилагаме лечебните качества на стевията външно – като обработваме проблемните места по кожата с лосиони или крем, съдържащ стевия.

При себорея

Същият е подходът и при лечението на себореен дерматит  със стевия. Паралелно на хранителния режим със стевия вместо захар, се препоръчват продукти за локално външно приложение с екстракт от същото растение. Действа антибактериално, противовъзпалително; балансира функциите на мастните жлези по кожата. В този смисъл стевията е добър вариант и за лечението на акне.

стевия
Със стевия се допълва медикаментозното лечение на кожни болести

Вреди от стевия

Полезните свойства на чудесната стевия наистина са изключително важни за човешкото здраве; затова се използват както за профилактика на безброй болести, така и за лечението на много от тях. Многобройните изследвания на тази тема са категорични, че приемът на стевия в разумни количества не може да навреди на здравето. Възможни са все пак странични ефекти, свързани с рядко срещана индивидуална непоносимост към някоя от съставките на растението.

  • Все пак да се вслушаме в предупреждението, че трябва да внимаваме какво точно използваме като заместител на захарта. Има голяма разлика между чистия екстракт от стевия и подсладителите, които съдържат и други компоненти. Внимателно с дозировките! Препоръката на медиците е да изчисляваме потреблението така, че в денонощие да не приемаме повече от 3-4 милиграма стевия на килограм от собственото ни тегло.
При бременност

Абсолютни противопоказания за прием на стевия няма, но все пак продуктът не се препоръчва при бременност и кърмене заради липсата на достатъчно сериозни изследвания в тази посока. Доста специалисти отбелязват все пак, че 1-2 капки течен подсладител от този вид в чаша чай вероятно не биха навредили, но май е най-добре да не се прави.

Други опасности

Ако човек с ниско кръвно вземе висока доза стевия, артериалното му налягане може да спадне допълнително и това да се окаже опасно.

По принцип стевията не бива да се използва редовно без консултация с лекар, ако потребителят има хормонален дисбаланс, психично разстройство или сериозни проблеми с храносмилането.

В някои течни форми на стевията има спирт, а това за хората с повишена чувствителност към алкохол може да е причина за повръщане или диария.

По принцип следва да са внимателни всички, които имат алергия към определен вид тревни полени.

Приложения в кухнята

Съществуват над 5000 хранителни продукта и напитки, в които е вложена стевия. Естественият подсладител става за сладолед, кремове и плодови млека, тестени изделия, дъвки, бонбони, подсладени сосове. Издържа без промяна на термична обработка – т.е. храните със стевия могат да се варят и пекат на температура до 200 градуса.

Ако приготвяме подсладени блюда в домашни условия трябва да следваме точно указанията за дозиране на стевия. Прекалим ли с количеството – можем да получим горчива храна; това се дължи на високата концентрация от стевиогликозиди.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Отслабването може да бъде един приятен и немъчителен процес, ако, разбира се, знаете какво да правите и какви храни да консумирате.

Топ 10 храни, които ще ви помогнат при отслабване

Отслабването може да бъде един приятен и немъчителен процес, ако, разбира се, знаете какво да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *