екзема
Комплексното лечение може да ви отърве от една екзема

При екзема – откъде да започнем лечението

Екзема по ръцете и краката. Видове. Причини и симптоми на екзема. Лечение. Лекарства за екзема: Гентамицин. Тридерм. Тетрациклин. Кортикостероиди. Мехлем: Адвантан. Домашни средства и билки: Кокосово масло. Овесена каша. Ябълков оцет. Алое вера. Витамин Е. Мед. Лайка. Нийм. Куркума.

Още в текста: Кислородна вода. Арника. Масло от жожоба. Червена детелина. Зехтин. Сребърна вода. Крем „Здраве“. Йодасепт. Риванол. Уринотерапия. Йод. Дерматит или псориазис. Дисхидроза.

Екзема (дерматит) е онова неприятно състояние на кожата, при което участъци от нея са възпалени; имате сърбеж и зачервяване, обриви, мехурчета и нацепвания, ранички, изтичане на секрет. Причините да чувствате всичко това са няколко. Едно от обясненията за появата на екзема е недостиг или липса на специфичен протеин в кожата.

Склонността към екзема може да се наследи и при наличието на определени условия да се прояви. От този проблем много често страдат децата; с възрастта една екзема може да се овладее, но пълното излекуване е спорно, отчитат от dermatolog-ivanova.com.

Често при затишие години наред, най-неочаквано характерният обрив отново се появява.

Екзема по ръцете и краката

Екзема е проблем на около 20% от човечеството. Това заболяване не е заразно, не е и живото застрашаващо, но е мъчително и упорито. Обривът може да е разположен навсякъде по тялото.

Ако вашата екзема си е избрала да се появи по ръцете ви, вие ще имате допълнителни притеснения за контактите си с други хора. Появата на обриви по ръцете и краката, особено през лятото, създава допълнителни трудности в лечението, тъй като крайниците често изпитват въздействието на околната среда, понякога доста грубо в чисто физически смисъл.

Възможно е например един обрив по ръцете да се задържи задълго само защото не се отказвате да се миете често със сапун.

Екзема по краката може да се провокира от прекалено сухата ви кожа. Съществува и т.нар. гравитационна екзема, която е провокирана от разширени вени. Мъчителните обриви могат да бъдат последвани от отделянето на люспи, постоянно зачервяване и разраняване, изтичане на лимфа. Форма на тежък дерматит (екзема) се развива и след изгаряния, при инфектиране на поразени участъци с ново кожно покритие.

хранене
Коя е причината за екзема – наследственост, хранене, външни дразнители?

Екзема по ръцете – ако усещаме дискомфорт и сърбеж и е налице зачервяване или обрив, дерматит или екзема е само едно от възможните обяснения.

Тъй като ръцете ни влизат в множество контакти с обекти от околната среда, раздразнената зона може да е претърпяла въздействие на химически или биологичен дразнител (отровен бръшлян, коприва), или ухапване от насекомо – по framar.bg.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Такива състояния са преходни за разлика от проявата на екзема, която никога не отшумява толкова бързо.

Причини за появата на екзема, видове

Причинителите и възможните “провокатори” за една екзема са много и доста различни. Появата на един обрив може да е имунна реакция или израз на хормонален дисбаланс, но може да е резултат от преживян стрес. Ето как формулират възможните причини от dar-center.com:

 • интоксикация на организма, при която са претоварени органите на очистването – дебело черво, бъбреци, черен дроб, кожа;
 • локални възпалителни процеси – сливици, синуси;
 • дефицит на витамини и микроелементи;
 • стрес;
 • понасяне на рязка разлика в температурите;
 • претопляне – за малки деца;
 • токсикоза от медикаменти;
 • консумация на определени храни, на храни с консерванти и оцветители;
 • прекалено активен прием на мляко.

Медицината класифицира видовете екзема по следния начин:

Вижте още важни текстове по темата „екзема“:

 1. Екземата напада през лятото;
 2. Детска екзема.
 1. Контактна (екзогенна), която най-често се проявява по ръцете и краката, както и по лицето. Самото име подсказва, че механизмът се задейства при контакт с дразнител – биологичен, химически. Това е най-често срещаният вид в развитите страни и причинителите обикновено са различни химични компоненти, например перилни препарати, козметика, смазочни масла.
 2. Атопична (ендогенна) – смята се, че е наследствено определена. Обривите са най-често по гънките на кожата, раменете, клепачите. Проявява се активно при деца на 2-3-годишна възраст. Провокират острите състояния психически напрежения, стрес, но и външни дразнители от рода на храни или химикали.
 3. Себорейна – засяга зони, богати на мастни жлези и окосмени, и е характерна с образуването на жълтеникави ронещи се люспи и силен сърбеж.

Най-характерните симптоми на една екзема

Те са известни, но да ги видим отново:

 • зачервяване и сърбеж (оказва се, че в медицината се спори кое е първо – виж в puls.bg); едва ли има значение кое е първото, защото интервалът между двата признака е малък, те винаги “действат” заедно;
 • поява на обрив – малки червени пъпчици, които израстват до мехурчета с водниста течност;
 • разраняване и изсъхване на кожата, лющене;
 • поява на цепнатини върху отекли и зачервени кожни участъци с изтичане.

Какво е лечението при екзема?

екзема
Народната медицина успешно лекува екзема

Лечението на една екзема налага най-напред да се изяснят максимално точно причините, които я предизвикват (evropea.com).

Едва тогава се назначава лечението: понякога са достатъчни промени в храненето за положителния резултат при лечение на екзема.

Второто условие за успешно лечение на екзема е проблемните зони да не се мокрят и да не се третират със сапун. За почистване се препоръчват течни масла.

Трета стъпка е обработването на болния кожен участък – средството зависи от състоянието му. Ако кожата е здрава, само зачервена и с обрив, се прилагат емулсии и талк – например цинкова пудра.

Ако има разраняване се правят компреси с дезинфектиращи разтвори.

В някои случаи екземата прераства в хронична: кожата загрубява и задебелява, често се пука и е болезнена. Такива състояния търпят топли вани с билки или компреси с билкови отвари и мехлеми.

екзема
Комплексното лечение може да ви отърве от една екзема

Лечението с билки дава чудесни резултати при проблеми с екзема. Полезни билки са жълт кантарион, бял оман, риган, глухарче, магданоз, бял пелин, полски хвощ, боровинка, каланхое и други.

Петър Дънов съветва за лечение на екзема по ръцете и краката да се правят локални бани с отвара от тетра (смрадлика). При екзема по ръцете препоръчва да се ядат сурови зеленчуци и плодове и на всяка цена да се спре хлябът. Неговото обяснение е, че “кръвта е нечиста” (виж joga108.info).

Идеята за детоксикация на организма като начало при всяко лечение на екзема е споделена от съвременните практики. Важно е храненето, което трябва да е с лека витаминозна храна, много плодове и зеленчуци – моркови, зеле във всичките му разновидности, боровинки, ябълки, риба, пълнозърнести храни, бобови, ленено семе.

Лекарства за екзема: Гентамицин. Тридерм. Тетрациклин. Кортикостероиди.

Интензивно използваните кремове, унгвенти и емулсии при екзема често се считат за безобидни и се прилагат безразборно. Това е грешка – всяка екзема е специфична като проява и терапията й изисква професионален анализ и препоръка. Освен това предозирането води до усложнения, за които повечето от нас не си дават сметка.

Гентамицин е често прилаган локален антибиотик от групата на аминогликозидите (framar.bg). Върши работа при малки гнойни инфекции и екзема, сигурен вариант срещу проблеми с бактериален причинител. Продължителното му прилагане може да развие бактериална резистентност, затова е добре да се използва при наистина доказана необходимост.

Тридерм –под формата на крем или унгвент, успешно овладява екземи на малки участъци. Продуктът е кортикостероид – не бива да се ползва продължително време или на голяма площ. Повлиява неприятната симптоматика от рода на сърбежи и зачервяване (framar.bg). Особено успешен през летния сезон, когато се наблюдава активиране на различни екземи.

Тетрациклин – обикновено се препоръчва при по-тежки форми на кожни заболявания, сред които упорита екзема. Понякога е наложителен и перорален прием на антибиотични таблетки, комбинирано с локално външно приложение на тетрациклинов продукт (framar.bg). Трябва да се различават унгвентът за лечение на кожни заболявания – включително екзема, и офталмик-формата, която е предназначена за инфекции на окото и клепачите. Тетрациклиновата маз съдържа парабени и в някои случаи може да даде алергична реакция, което да обостри симптоматиката от самата екзема.

Кортикостероидните мазила действат с различна сила при кожни заболявания – в това число и екзема. Според вида на вашата екзема лекарят дерматолог може да препоръча кортикостероид със слабо действие или по-агресивен, а в някои случаи и съчетано с перорален прием на кортикостероид. Не са малко специалистите, които разчитат на кортикостероиди за постигане на бърз ефект, но в същото време е валидно предупреждението тези лекарства да не се използват продължително време. В някои случаи е възможно лека екзема да се преодолее с диета и хомеопатиа и това трябва да се използва (framar.bg).

мнения, отзиви, коментари, форум

Мехлем: Адвантан

Този лекарствен продукт от типа глюкокортикостероиди се предлага под формата на мехлем – маз, унгвент, и като крем. Вариантът се избира в зависимост от състоянието на засегнатата от екзема кожа (medicine.bg). Мехлемът е успешен при различни типове екзема, включително при деца. Не бива обаче да се прилага при кожни промени, причинени от туберкулоза или сифилис, розацеа или раздразнения и рани след ваксини.
Специалистът трябва да прецени дали лекуваната екзема е комбинирана с вторична бактериална инфекция – в този случай адвантан няма да е достатъчен и следва да се комбинира с подходящ втори лекарствен продукт за локално външно приложение.

Според наличните клинични данни адвантан може да се използва при възрастни до 12 седмици, а при деца до 4. Все пак реакциите са индивидуални и е налично предупреждение за отделни признаци като парене, сърбеж и усложнения от рода на обриви тип акне, болезнено изсушаване на кожата, стрии.

Домашни средства и билки:

Кокосово масло

Понякога неприятната екзема се поддава и на лечение с домашни средства, които все пак трябва да се консултират със специалист. Не подлежи на съмнение обаче използването на един природен продукт, какъвто е кокосовото масло.

Дайте мнение и Вие тук!

Известно е отдавна благотворното въздействие на чистото кокосово масло върху кожата. То се оказва не само добър вариант или компонент в комплексното поддържане на здрава кожа, но има и доказано лечебен ефект. Витамините и антиоксидантите, които съдържа студено пресованото кокосово масло, наистина в някои случаи могат да свършат работата на различни антибиотични мазила или кортикостероиди.

Трябва да се знае също, че терапията с кокосово масло добре се съчетава с прием на хомеопатични продукти за окончателно излекуване на екзема. Разбира се – това не е универсална рецепта, но е добре да се опита заради отсъствието на странични ефекти и възможността кокосово масло да се използва в дългосрочен план срещу екзема (puls.bg). Такива процедури успокояват раздразнената кожа и насърчават регенеративните процеси в нея. Благодарение на редовно прилаганото кокосово масло болната кожа преодолява сухотата си и клетките се хидратират правилно – а това е условие за преодоляването на проявите от екзема.

Овесена каша

Овесените ядки имат противовъзпалително действие, затова често се препоръчват лечебни маски за лице с акне и обриви с овесена каша. Същото действие има овесената каша и при екзема – овладява възпалението, подхранва, подобрява еластичността на клетъчните мембрани и насърчава регенерацията на здравия епител (bg-mamma.com).

При екзема върху лицето се прави маска с фини овесени ядки – половин чаша ядки се попарват с вряла вода и след като изстине получената каша, се нанася за 15 минути върху лицето. Отмива се с хладка вода.Ако участъците с екзема са по-големи и разположени върху цялото тяло, върши работа цяла вана с овесени ядки. За да използваме продукта пълноценно е необходимо да го обработим в блендер, докато частиците станат съвсем фини. На чаша смлени ядки е необходима чаша и половина вряла вода; запарваме и прибавяме постепенно във ваната, където трябва да прекараме поне 15 минути.

Ябълков оцет

За антисептичните качества на органичния абълков оцет е казвано много. Някои видове екзема се повлияват успешно от елементарна терапия с хубав ябълков оцет. Необходимо е проблемното място да се накисва всяка вечер в ябълков оцет за половин час (lechenie.newage.bg). Само след няколко процедури проличава как кожата започва да се изчиства от белезите на екзема, да става видимо по-здрава, еластична и стегната.

Алое вера

Екзема може да се лекува и с алое вера. Листата на това уникално растение са истинска съкровищница от полезни компоненти с антисептично и антибиотично въздействие. Пресен сок или гел от листата на алое може да се използва за заздравяване на рани, лечение на обриви и екзема, заличаване на белези и стрии. Растението съдържа биологично активни вещества, които ускоряват възстановителните процеси в клетките на епитела, овладяват инфекцията и поддържат добра хидратация с оптимизирано хранене (apteka-optima.com).

Витамин Е

Известно е, че дефицитът на витамин Е се отразява върху състоянието на кожата – тя става по-податлива на различни инфекции, страда от изсушаване, раздразнения, обриви, екземи. Единият от начините за преодоляване на някаква екзема е да се набавят необходимите количества от полезния за кожата витамин. Това може да стане най-естествено чрез храната – затова диетите са в състояние да помогнат при екзема. Полезни са маслините, ряпа, спанак, броколи, домати, ядки, царевично и соево масло, слънчогледови семена (gotvach.bg). Витамин Е може да се набави и чрез хранителни добавки, но трябва много да се пазим от предозиране – това е опасно за здравето, затова подобни действия трябва да бъдат консултирани с лекар.

Не случайно някои специалисти препоръчват екзема да се лекува отвътре, и все пак прилагането на локални външни средства е желано заради облекчаването на мъчителните симптоми. Това е особено важно в случаите, когато една екзема е в “мокра” фаза; характерният обрив се понася мъчително, притеснява и тормози физически и психически. Продуктите за мазане с витамин Е съкращават тази фаза, подпомагат възстановяването и работят за това проблемът да се овладее цялостно.

Мед

Чистият пчелен мед е с доказано фармакологични качества; прилага се и от народната медицина при кожни заболявания и раздразнения. При екзема има значение комплексното въздействие на продуктовите биокомпоненти, както и качествата на меда като естествен антибиотик (pchelniotvodki.com).
При екзема помага полагането на тънък филм от билков мед – така разчитаме на антибактериалното, антибиотично дйствие на меда. Външно приложеният мед активира кръвообращението и насърчава притока на лимфа, което действа прочистващо на клетките в проблемната зона. Насърчава се регенерацията на клетките и по-бързата замяна на мъртвите клетки с нови.

Класиците в природолечението препоръчват и вътрешен прием на мед за ускоряване на оздравителните процеси в кожата. Помага смес от половин кг билков мед, 50 г сяра от аптеката и 250 кг печена несолена леблебия, счукана на прах. От тази смес се взема по една чаена лъжичка три пъти на ден 20 минути преди хранене (dunov-knigi.com).

Лайка

Тя има уникални качества като природно противовъзпалително средство. Петър Дънов например препоръчва при екзема отварата от лайка да се използва за миене и да се избягва обичайното къпане със сапун. Отварата от лайка чудесно се справя с различни възпаления. Екзема и по-точно неприятната мокра екзема се повлиява добре от терапии с лайка. Могат да се поставят компреси за по половин час 2-3 пъти на ден. Отварата за компрес се прави от една супена лъжица сух цвят. Заливаме билката с 200 мл вряла вода и след час прецеждаме и използваме. Можем да обработваме кожата с тампон, потопен в отварата, или да подържим компрес с лайка за 30-40 минути (rozali.com).

Нийм

Нийм е вечнозелено дърво, разпространено в Индия, с широко приложение в народната медицина. Използва се за лечение на различни заболявания, а при екзема помагат фитопродуктите от листа на нийм. За лечение на екзема, акне, псориазис и всякакви гнойни заболявания на кожата е най-добре да се обработва болното място с тампони за отвара от листата на нийм или с компреси. Освен това традиционното лечение допуска поставянето на лапа от зелени листа, леко счукани, върху кожата с екзема. Растението определено има място в дерматологичните практики ()pharmacy-bg.com).

Куркума

Подправката куркума, която все по-често използвме, освен характерен екзотичен вкус и аромат има и лечебни качества (lechenieotiztoka.com). При кожни проблеми – раздразнения и обриви, както и при коментираната екзема, се прилага специална целебна паста от куркума. Половин чаена лъжичка куркума и малка щипка сол се смесват и заливат с вряла вода при непрекъснато бъркане. Ако е необходимо се добавя още куркума, да се получи гъста консистенция. Намазва се болното място и се покрива с марля – държи се, докато марлята изсъхне.

Кислородна вода

Има доста спорове за лечебните качества на кислородната вода, но те по принцип се отнасят до практиките за вътрешния й прием. Външното приложение се възползва от качествата на кислородната вода като антисептик. Кислородната вода подсушава и изчиства от гной раздразнени места по кожата. Полезна е и при екзема: необходимо е всеки ден по два пъти с памучен тампон, потопен в 3-процентна кислородна вода, да се обработват участъците с екзема. Някои източници уверяват, че е безопасно да се използва и кислородна вода с по-висока концентрация, но е по-добре изобщо да не пробвате това (zdravoslovno.imamproblem.com).

Арника

Билката арника има много терапевтични приложения, които в общи линии са насочени към здравето на кожата и ставите. Обичайните й въздействия се използват при различни възпалителни заболявания, като особена популярност имат разнообразните продукти против ревматизъм. Екстракти, тинктури и сушени растения влизат в употреба при кожни инфекции, обриви и екземи. Може да се разчита на готовите продукти – различни тинктури и лосиони, с чиято помощ раздразнената от екзема кожа бързо се успокоява (lechitel.net).

Масло от жожоба

Маслото от жожоба е особено популярно в днешно време, но малко хора знаят, че то се използва от поколения за козметични и за лечебни цели. Ефектите от употребата му засягат включително и проблеми на кожата: то действа антибактериално и антисептично, успокоява възпаленията и спира гъбичния растеж. Насърчава продукцията на колаген и подкрепя регенеративните процеси в епителните клетки. Всичко това е особено ценно, когато кожата страда от някаква екзема (aroma.bg). Сред микроелементите в маслото от жожоба за лечението на екзема е важно присъствието на цинк, а в букета от витамини особена роля играе витамин Е.

Червена детелина

Червената детелина също има богат набор от полезни ефекти. Приложима е при лечението на екзема и псориазис, като може да се комбинира външно и вътрешно лечение на екзема с тази билка (zdravedae.com).

За външно приложение при екзема – две супени лъжици суха билка се варят пет минути в чаша вода, следва прецеждане и с изстиналата отвара се правят компреси за по 10-15 мнути. За вътрешно приложение, което подкрепя имунитета и балансира регенерацията на клетките – една супена лъжица билка се вари 10 минути в 300 мл вода, прецежда се и се разделя за три приема в рамките на деня.

Зехтин

Студено пресованият зехтин може да се окаже целебното решение на проблем с екзема (zajenata.bg). Ако използвате зехтин за кожа с екзема, тя ще стане по-хидратирана, здрава и еластична. Особена роля играе витамин Е, който се съдържа в зехтина и охотно е приеман от епителните клетки. Кожата става по-устойчива на възпалителните процеси, насърчава се регенерацията и оздравяването й.

Сребърна вода

Сребърната вода се радва на растяща популярност в последно време. Познати са не само качествата й при вътрешен прием, но може би най-вече външното приложение – за лечение на рани, ожулвания и гнойни възпаления, на акне и екзема. При екзема е необходимо проблемното място да се обработва директно със сребърна вода – облекчението ще се почувства много скоро (сребърнавода.com). При по-тежки случаи дори се препоръчва – след като мястото е било обработено 1-2 пъти с разтвора, внимателно да се постави превръзка и периодично да я навлажняваме със сребърна вода. През нощта кожата се оставя открита, а на следващия ден отново правим влажна превръзка.

Крем „Здраве“

Важен компонент в състава на популярния крем “Здраве” е цинковият оксид. Благодарение на него именно се овладяват различни кожни раздразнения – успокоява се и кожата, засегната от екзема. Крем “Здраве” може да се използва в класически или лека формула – олекотеният освен цинков оксид съдържа екстракти от лайка, смрадлика, D-пантенол и витамин Е. “Здраве” действа противовъзпалително и подсушаващо, съдейства за регенерация на кожата и за нейната правилна хидратация (aroma.bg).

Йодасепт

Продуктът под формата на разтвор или мехлем действа противовъзпалително и антисептично; унищожава микроорганизмите по повърхността на кожата. Използва се както при трудно зарастващи рани или рани с гной, така и при повърхностни кожни раздразнения от типа на дерматити, екземи. Много често йодасептът повлиява екзема, която дълго време е била лекувана с други средства неуспешно (ladyzone.bg).

Риванол

Стандартният еднопроцентов риванол е познато средство с противомикробен характер. Помага при обработката на пресни рани, като предотвратява инфектиране. Също така успешно действа при вече инфектирани увреждания на кожата като драскотини, охлузвания, протриване, екземи. С тампон, потопен в риванол, болното място се обработва 2-3 пъти на ден. Ако е налице и оток, по-добре да се направи компрес с риванол (lady-zone.bg).

Уринотерапия

Тази доста спорна сфера на лечебните технологии има специална “глава” за кожните заболявания. Счита се, че с урина могат да се постигнат чудеса при лечението на екзема. Всъщност собствената урина е препоръчвана като първо подръчно средство, с което може успешно да се дезинфекцира една прясна рана. Използването на урина за компреси и промивки според практикували дава добър резултат и при лечението на упорита екзема (rozali.com).

Йод

Популярният класически дезинфектант не допуска патогенни микроорганизми върху кожата, която “охранява”. Нерядко на тялото му трябва именно това, и неприятната екзема се повлиява и изчезва при терапия с йод. Изобщо при екзема не бива да се започва лечение с агресивни и скъпи медикаменти, преди да се пробва с познатите, стари средства като риванол и йод. Това трябва да се съчетае с подходящ режим на хранене и ограничаване на стресовите преживявания (zdravivsekiden.com).

Дерматит или псориазис

Екзема е общото название за възпалителни кожни заболявания, които възникват под въздействието на широк кръг фактори. При псориазис кожните изменения са само част от проявите на заболяването – симптоматиката например има връзка и с метаболизма на мазнините и състоянието на кръвоносните съдове (puls.bg). Терапията с продукти за локално външно приложение може да се окаже напълно достатъчна за един дерматит, но при псориазис единствено ще е в състояние да облекчи симптоматиката, и то временно.

Дисхидроза

Това е вид екзема, при която е налице обилен обрив по ръцете и краката. Появяват се множество мехурчета, които първоначално могат да се приемат за безобидна преходна екзема. Те обаче се изпълват с течност, сърбят и болят ужасно. Важно е да се отбележи, че този тип кожно заболяване се проявява при хора, които се потят твърде много. Пристъпите могат да са всеки месец или само веднъж годишно – разреждат се с напредването на възрастта (zdrave.ws). По време на пристъп мехурчетата не бива да се пукат, защото има опасност от сериозни инфекции. Лечението е симптоматично – с лосиони и кремове за успокояване и антисептична обработка.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения от читатели за зелен чай за отслабване.

Зелен чай за отслабване. Мнения. Билков чай Сание и др.

Мнения от читатели за зелен чай за отслабване. Какво мислят хората за билков чай Сание. …

14 Мнения

 1. Zdraveite az imam syshtiq pro blem s tazi uporita ekzema, chuvstvoto e generic viagra cheapest ujasno, molq ddaite informaciq za chovekavot klipa koito e pomognak na jenata. mersi!

 2. Kupete si bql krem Rachev i se izbavete ot vsiakakvi vidove ekzemi raboti mnogo qko samo po porachka

  • На мен крем „Рачев“ не ми помогна с екземата. Изглежда е по-упорита и се стигна до лекар. Но иначе съм много доволна от крема, ползвам го за абсолютно всичко 🙂

  • Писна ми

   Стига с тоя крем….аман от реклами !
   Говорим за екзема ,а не за подсичане !

 3. Имам екзема вече от 10 години и не помага нищо! Даваш по много пари по лекари и си пак в същото състояние. На мен лично ми помага само тридерм и prepiosalik.

  Овладяваш я временно и чакаш да излезе на друго място. Не съм пробвал с билки, но знам, че лечение няма. Може и да греша, моля, поправете ме!

 4. От 20 години страдам от екзема на ръцете.Обиколих професори и дерматолози в цяла България и на ирисо-диагностика ходих в Плевен без резултат. Помогна ми крем дермоват и крем липобаза. Дано помогне и на вас.

 5. Когато родих ми се появи яка екзема по дланите,беше много мъчително,кърмех и не можех да пия лекарства.Няколко вечери под ред си мажех ръцете с флуцинар(крем),не знам дали го произвеждат вече,след като лишените се успокоиха от него,започнах мазане с липобаза.Оправих се,от тогава минаха 12 години и ръцете ми са добре.Сега се появи екзема по лицето и се чудя снея как да се справя,успех на всички.

 6. Nushka Bogdanova

  az lichno si go pravih i vednaga mi pokaza koi hrani mi dopadat na organizma i koi ne, po tozi nachin tqloto se izchistva ot toksinite poneze priema samo hrani ot koito ne se natovarva. dashterq mi pravi takav test predi okolo 6 godini, ot togava nqma nikakvi oplakvaniq ot angina ili nastinki, napraviha i lechenie sas specialni vitamini, koito se izgotvqt ot laboratoriqta i vlizat kam cenata na izsledvaneto, piqt se tri meseca po opredelena shema. Ot togava daze tq qde vsichko purchase daily cialis i ne napalnqva. predi tova za edna godina kachi 10 kg. Sled terapiqta gi svali, prosto se cheap viagra vizda zdravo dete.

  • Недялка Колева

   Госпожо Богданова за какъв тест говорите и къде го направихте? Моята внучка има диагноза Екзема от 6 месеца, тя е на 6 години, моля ви да ми напишете с вашия тест от такава диагноза ли се отървахте. Пишете ми на адрес гр. Хасково аптека „Марешки“ Калина Петрова

 7. Nushka Bogdanova,kade ste pravili tozi test i kak se kazva… ili imate predvid testa za alergii ? az bqh alergi4na ot mnogo hrani predi godini…s opravqneto na nervite i alergiite otpadnaha .sega ostanaha samo kam obezbolqvashti i protivovazpalitelni..molq vi kajete kade i kakav test da tarsq ?

 8. Ние го имаме от отдавна и е доста напреднала екзема, само крем здраве сме ползвали, препоръчайте ни нещо…?

 9. изет йълдъз

  гугу от асеновград успешно лекувам екзема и псориазис със билков крем ползвали са го много хора и са напълно излекувани

  • За какъв билков крем става дума? От аптеките ли се взема или се приготвя по някаква рецепта? Моля дайте конкретна информация?

  • Станислав

   здр.имам псориазис лежах в болница токуда и спря за момент но пак се възвърна.имате ли лек за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *