глисти
Заразяването с глисти има тежки последици

Глисти – тази опасна напаст

Симптоми. Отслабване при глисти. Кашлица. Болки в корема и в стомаха. Запек. Разстройство (диария). Безсъние. Обичайното лечение. Лечение с чесън. Със зентел. Клизма при глисти. Тиквени семки. При деца. Глисти и цистит. И астма. Глисти в човешкото сърце. В черен дроб. Глисти и суши. Какво наричаме острици. Глисти и тения. Други подобни паразити.

Проблемът с глисти (аскаридоза) не е от обсъжданите с охота. Неприятно и неудобно е да се изрича, защото за всеки е ясен пътят на заразата: това паразитно заболяване е факт, когато яйца на глистите попаднат в човешката храносмилателна система чрез замърсена храна или при лоша лична хигиена. Аскарите са от групата на кръглите червеи; мъжките екземпляри достигат дължина до 20 см, а женските – до 40.

Когато чрез мръсни ръце или неизмити плодове яйцата на паразита попаднат в стомашно-чревния тракт на човек, от тях се излюпват ларви. По кръвен път ларвите попадат в черния и белия дроб; при кашляне и преглъщане малките глисти попадат обратно в храносмилателната система. Това “пътешествие” продължава средно 2-3 месеца (puls.bg).

Заразеният с глисти човек изпитва общо неразположение, може да вдига температура и е измъчван от кашлица – при отхрачване в секрета могат да се открият ларви.

Средно два месеца след опаразитяването се проявяват типичните симптоми на аскаридозата. Ето за какво става дума (по puls.bg)М

  • Болки в корема;
  • Отвращение към храната и липса на апетит – или обратно, постоянен вълчи глад;
  • Промяна в изхожданията – системен запек или диария;
  • Скърцане със зъби насън;
  • Подуване на ставите;
  • Промени в кръвната картина с анемия.

Има случаи с тежки усложнения при масирано опаразитяване, когато може да се развие пневмония или да се запушат канали на жлъчката и/или панкреаса, както и да се достигне до чревна непроходимост.

Отслабване при глисти

Това е една от обичайните последици при аскаридоза или глисти. Ясно е, че при наличието на паразитите не може да има нормално хранене. Ако заразеният с глисти отказва да приема храна или го прави по принуда, а паралелно с това е измъчван и от диария, загубата на тегло ще стане видима много бързо.

Ясно е, че организмът започва да изпитва хранителни дефицити; освен това са възможни критични ситуации, при които стомашно-чревният тракт не функционира нормално или поради запушване на канали при жлъчката и панкреаса не може да се осъществи нормална химическа преработка на храните.

Отслабването – паралелно с други типични симптоми – трябва да ориентира към точната диагноза и назначаване на подходящо лечение (revita.bg).

Кашлица

Тя е характерна за фазата, при която ларвите на глистите са достигнали до белите дробове. Кашлицата може да е суха, но може да е и влажна – продуктивна, като в храчките се виждат личинки. В зависимост от броя на паразитите заразеният може да изпитва тежест и болка при кашляне.

Има случаи, когато кашлицата се проявява с типичните признаци на астматичен пристъп, със задух. Температурата може да е повишена, а при силни пристъпи на кашлица да се наблюдава кървене. Развиват се и възпалителни процеси като при пневмониите (rozali.com).

Болки в корема и в стомаха

глисти
Мръсни ръце или неизмити плодове – това гарантира глисти в много случаи
“Фигурин

Паразитите, с които един човек, най-често дете, се заразява, променят средата в стомашно-чревния тракт; те могат да причинят алергични реакции, усилена чревна перисталтика с болки. Болките в корема са концентрирани в областта около пъта. Те могат да бъдат причинени също от непроходимост на червата, ако се получи запушване при струпване на паразитите.

Важна подробност е, че в човешкото тяло паразитът не достига структура и размери на възрастен екземпляр (за аскарите), но присъствието му е достатъчно смущаващо и проблемно за здравето дори когато става дума за “безобидните” острици.

Това са всъщност чужди на човешкия организъм други, агресивни организми, които се хранят за негова сметка и чиито жизнени функции причиняват поражения на практика на всички вътрешни органи и кръвта. Понякога усложненията създават критични за здравето ситуации, а картината на заболяването напомня на тази при онкологични заболявания и точната диагноза е проблем (jensko-zarstvo.com).

Запек. Разстройство (диария)

Паразитните червеи, включително т.н. острици (глисти) причиняват сериозни отклонения във функционирането на човешкия организъм. Ако са в голямо количество, те могат да образуват тапа в някоя от чревните гънки и да причинят чревна непроходимост.

Запушените от тях пътища на жлъчните сокове директно водят до невъзможност за нормално функциониране на “програмата”, която освобождава тялото от отпадните продукти. Резултатът е хроничен запек.

Обратно – поради специфични функции на паразитиращите организми човешкото тяло-приемник губи натрия и хлоридите си и този дефицит причинява диария. Двете състояния могат да доведат до тежки усложнения и да провокират други заболявания. Неслучайно се казва, че паразитите в човешкото тяло отварят вратата за болестите (zdraveto.eu).

Безсъниe

Безсънието или неспокойният сън със скърцане на зъби са резултат от невротизиращото присъствие на паразитните организми. Дори без да е поставена диагноза, това присъствие смущава нормалните процеси в човешкото тяло, създава дискомфорт, необясними болки и болестни състояния. Проявата на подобни характеристики трябва да е един от сигналите, че е необходима лекарска консултация (ezine.bg).

Обичайното лечение

Има разработена медикаментозна терапия – тя е ефективна и дава резултат след няколкодневно прилагане. В много случаи е достатъчен и еднодневен прием на препоръчаното от лекар средство. В списъка на специфичните лекарствени продукти са мебендазол, албендазол, комбантрин (puls.bg).

Преболедуването от паразитни зарази не създава имунитет; водеща предпазна мярка си остава добрата хигиена.

Лечение с чесън

глисти
Заразяването с глисти има тежки последици

Чесънът помага срещу глисти по следната рецепта: 4-5 скилидки се счукват с половин чаена лъжичка сол и се заливат със 100 мл прясно мляко. Чесновото мляко се разделя на две равни части и се изпива в рамките на един ден (zdrave.ws).

Със зентел

Зентел е медикамент за лечение на паразитни инфекции. Продуктът блокира усвояването на захар от паразитиращия организъм, той постепенно изчерпва енергията си, престава да се размножава и загива.

Приемът на зентел се прави по индивидуална схема – в зависимост от вида на паразита, възрастта на заразения, килограмите и общото му здравословно състояние. Таблетките се поглъщат или сдъвкват, необходима е малко вода. При по-сложни паразитози се правят по няколко терапевтични курса със зентел.

Клизма при глисти

глисти
Тиквените семки се използват сурови като цяр за глисти

Класическа е рецептата на Петър Дънов за клизма с хладка вода, в която се прибавят счукан чесън, сол и оцет – по една чаена лъжичка от всяка съставка на 250 г вода. Такава клизма се прави в продължение на десет последователни вечери (dunov-knigi.com).

Вратига, сушен пелин и прясна лайка се смесват в равни части; 8 г от сместа се вари в две чаши вода 15 минути. Когато се охлади, се прецежда и с отварата се прави клизма (lekuva.net).

Тиквени семки

Това е класика: сигурно средство срещу паразитите, еднакво ефективно при хора и при животни. Препоръчва се консумацията им в сурово състояние – малки количества всеки ден, за профилактика. При установена паразитоза се прилагат лечебни практики; рецептите са доста разнообразни. Ето една от лесните за изпълнение: смилат се 60 грама сурови тиквени семки и се разбъркват в 400 мл прясно мляко или вода.

Добавя се по желание малко мед и/или тръстикова захар. Сместа се изпива на три пъти през 2-3 часа. След последната доза се взема рициново масло или чаша чай сена (nanocom-bg.com).

мнения, отзиви, коментари, форум

При деца

Заразени с глисти деца могат да не проявяват типичната симптоматика на паразитозите, ако инвазията е слаба. По-често обаче те започват да се оплакват от болки в корема, страдат от повръщане и/или диария, запек. Стават нервни и раздразнителни, скърцат нощем със зъби.

Колкото по-бързо се провери възможното наличие на глисти, толкова по-бързо ще се ликвидира едно потенциално огнище на зараза в дома.

Хигиената в семейството може да е на ниво, но децата са склонни да пипат много неща, да лапат паднали на земята играчки, да си играят твърде любвеобвилно с домашните любимци. Всичко това крие риск от зараза; когато тя вече е факт, трябва много бързо да се вземат адекватни мерки.

Специализираните лаборатории установяват наличието на аскаридоза по проби от фекалии, а за остриците е достатъчна анална проба. Има ефективно медикаментозно лечение за 1-3 дни, съобразено със спецификата на детския организъм (moetodete.bg).

Глисти и цистит

Паразитозите са квалифицирани като бавни инфекции, на които се обръща внимание доста след заразяването – когато започнат различни промени в организма или се нарушават функциите на отделни органи. Заразяването с глисти в съзнанието на много хора е нелицеприятен, но не и тежък здравословен проблем.

Всъщност проникналите в човешкото тяло глисти променят “механиката” и химията на организма, правят го податлив на възпаления и причиняват различни страдания. Счита се например, че възпалението на пикочния мехур и бъбреците може да бъде причинено от заселването на глисти в организма.

Циститът, проявяван и при двата пола, може в някои случаи да бъде ориентир за възможна паразитоза и си струва подобна хипотеза да бъде проверена (zdraveto.eu).

Дайте мнение и Вие тук!

И астма

глисти
Пътят на паразитите – тении или глисти

Мъчителната кашлица – суха или продуктивна, както и пристъпите на задух с характеристики на астма, могат да са белези на паразитно заболяване. Специалистите по белодробни заболявания различават на рентгенови снимки бял дроб с паразити по редуването на участъци с кръвоизливи и с възпаления (zdrave-bg.eu).

При чести пневмонии и прояви на спастичен бронхит и астма се препоръчват изследвания за паразити, защото първопричината за описаните състояния могат да се окажат именно те.

Глисти в човешкото сърце

Паразитиращите червеи – видовете не са малко – се развиват в определени човешки органи и започват да поемат всички хранителни вещества, които са им необходими Разбира се, това води до сериозни, дори смъртоносни увреждания. В последно време все по-често се съобщава за паразити, които обичайно са се настанявали в тялото на животни, но вече превземат и човеците.

Страшен пример за това е диофиларията (holista-clinics.com). Този паразит вече е откриван в човешко тяло – предпочита сърцето и белодробната артерия. Бурното му развитие е в буквален смисъл смъртна заплаха, защото е възможно да запуши важен кръвоносен съд.

В черен дроб

Черният дроб е една от “спирките” по пътя на опасните глисти към белите дробове. След като бъдат погълнати яйцата на паразита, заразата по кръвен път плъзва към черния дроб. Това наистина е временно пребиваване, но докато са в този важен орган, паразитите създават проблеми и отключват болестни процеси.

По-нататък пътят им е през долната празна вена, дясната половина на сърцето и белодробната артерия. Черният дроб и сърцето в действителност създават условията за транспортирането на паразитната колония до белите дробове. Развитието им се нуждае от кислород – и те го получават; хранят се с червени кръвни клетки и нарастват.

Този кошмарен кръг не свършва на това място, защото паразитите, които дразнят дихателната система и биват изкашляни, при случайно преглъщане отново попадат в стомаха и червата и там вече се настаняват окончателно (rozali.com).

Глисти и суши

Увлечението – масово – по японската кухня с фамозното суши всъщност създава реална опасност заедно с вкусните хапки да погълнем и нещо повече. Специалисти по храненето коментират, че това е директен път към заразяване с глисти (data.bg).

Японската кухня наистина предлага екзотични преживявания, но такъв тип хранене крие рисковете си и любителите трябва да са наясно, че те съществуват. Популярното суши няма нищо общо с родната традиция в храненето, която не познава суровата риба. Но в крайна сметка това е без значение, ако изкушението те кара да рискуваш.

Какво наричаме острици

Т.н. острици са кръгли червеи, чийто път към човешкия стомашно-чревен тракт е традиционният – яйцата на паразита попадат там чрез нечисти ръце или замърсена храна. Те са сравнително дребни, мъжките екземпляри достигат до 5 мм, а женските – до 12.

Женските снасят безброй яйца в перианалните гънки – около 15 000 за денонощие; аналният сърбеж е белегът, който може да ни ориентира какъв точно е появилият се изневиделица здравословен проблем.
Остриците причиняват т.н. ентеробиоза. Характерните й състояния са болки в корема, повръщане, алергични реакции, скърцане със зъби насън.

Заразените, най-често деца, са нервни и разконцентрирани, измъчвани от аналния сърбеж. Лечението е чрез споменатите вече специфични противопаразитни медикаменти. Дава се еднократна доза с три профилактични последващи приема през интервали от 20 дни (puls.bg).

Глисти и тения

глисти
Глисти, които тялото ни храни…отвратително!

Тениите са ужасна напаст; представяме си ги като големи червеи, които изсмукват жизнените сили на жертвата си – загнездени в някой от вътрешните органи. Тениите буквално всмукват храната си от червата на гостоприемника; това са същества от паразитното семейство цестода. Могат да стигнат на дължина до десетки метри. Тялото им е сегментирано; то е едновременно с мъжки и женски полови органи.

Пътят на заразата е познат, както всеки паразитиращ организъм при лоша хигиена яйца от тенията попадат в стомашно-чревния тракт. Тениите се развиват, преминавайки през междинен и краен гостоприемник.

Човекът може да изпълнява и двете роли при различните видове.

Опасните за човешкия живот цестоди са свинска, говежда, рибешка и кучешка тения. Последната е свързана с най-много рискове заради многобройните ситуации, в които заразяването е възможно. Кучешката тения или ехинокок е пример за това как паразитът, попадайки в човешкото тяло, се огражда в капсула и започва да се развива и разраства.

Такива капсули – цисти, кисти, могат на практика да се образуват в меката тъкан на всеки орган. Спукването на такава киста, която обикновено е базирана в черния дроб, създава животозастрашаващи казуси.
Ако се опитаме да сравним глисти и тения ще трябва да признаем, че глистите са по-малкото зло.

Медикаментозното лечение при тения е доста по-сложно и продължително, а практиката обикновено е да се търси решение чрез оперативна намеса (pharmacy-bg.com).

Други подобни паразити

Специфична група са т.н листоподобни паразитни червеи- те могат да пребивават в червата или в черния дроб на човека. Друг вид са панкреасните червеи при добитъка, както и чернодробните при овцете; и двата типа се срещат и при хората (holista-clinics.com).

–––––––

Жените не жалят средства за разкрасяване, но диетолозите припомнят, че главно условие за красотата не е козметиката – храненето е!

Внимавайте със сушито! Освен да ви докара глисти, може и да ви загрози!

В стремежа си да се хранят здравословно и така да се грижат и за красотата си обаче много жени залагат на популярното суши – и грешат!

Любимото суши не само че не допринася, но дори и вреди на състоянието на кожата, твърдят от medikforum.ru.

Защо?

Традиционното суши съдържа късчета сьомга или друга морска риба и би трябвало това да се оцени високо, защото обогатява организма с необходимите омега-мастни киселини. (Заедно с това, както споменахме, то може да ви докара и глисти, поради лошите начини за съхранение на рибните продукти в българските ресторанти).

Само че хапките се поднасят със соев сос, а той е пълен със сол! В комбинираното лакомство влиза също и известно количество бял ориз.

Този продукт пък от гледна точка на диетологията е напълно безполезен. Белият ориз изтегля водата от организма, изсушава кожата и ускорява стареенето на нейните клетки.

Със същите продукти може да се направи не по-малко апетитно и много по-полезно блюдо. Сьомгата се пече или вари на пара, а гарнитурата вместо от ориз е от зеленчуци.

Ако става дума за ориза и имаме избор, трябва да предпочетем кафявия: много по-полезен и богат на витамини и минерали.

Диетолозите отбелязват също, че за вида на кожата има значение и психоемоционалното състояние на човека.

Гледайте позитивно на живота и това ще бъде изписано върху сияйното ви лице! А кои храни са най-полезни за кожата на лицето?!

Ягоди, бадеми, продукти с високо съдържание на витамин D. Вие изберете дали да продължите с любимото суши. (По-добре не рискувайте!)

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

ксанакс алкохол действие

Ксанакс. Мнения и действие. Странични ефекти. Може ли с алкохол?

Действие на ксанакс и атаракс при тревожност и депресия, дозировка на 0.5. Мнения. Може ли …

2 Мнения

  1. Здравейте! Искам да попитам колко време трябва да продължи лечението със тиквено семе. Благодаря.

  2. Здравейте, имам проблем с паразити локализирани под кожата на гърба ХОДЯ ПО ПАРАЗИТОЛОЗИ ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ ОСВЕН ДА МЕ ОТПРАТЯТ ДРУГО НЕ СРЕЩАМ ДОРИ КАТО ЗАНЕСА ПРОБА С ПАРАЗИТИ. СЪС СКЕНЕР МОГАТ ЛИ ДА СЕ ВИДЯТ?ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ ЛЕКАРИТЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ СТОЗИ ОПАСЕН ПРОБЛЕМ А ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ?КАКВО ДА НАПРАВЯ ТРЯБВА МИ КОМПЕТЕНТНО МНЕНИЕ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.