себореен дерматит симптоми и лекарства
Народно лечение и стандартно оправяне на себореен дермаитит с лекарства, мехлеми, кремове и билки

Себореен дерматит. Как през 2019 г. да изберем добрите средства за лечение?

Заболяването себореен дерматит: признаци. Какви са причините; диагностика. Как да се лекува – при деца и при възрастни. Профилактика

Себореен дерматит е възпаление на кожата, свързано с функционирането на мастните жлези и въздействието на патогени. Патогенната микрофлора може да се състои от бактериални и гъбични компоненти – микробте Pitirosporum orbiculare и Pityrosporum ovale, и гъбичките Malassezia. Мастните жлези са буквално подложени на негативна атака, в резултат на която определени участъци от кожата се покриват с неприятни бели люспи. Най-силно страда лицето – челото, зоната под брадичката, бузите, носът, ъгълчетата на устните, ушите. Нерядко силно засегнат се оказва скалпът; при мъжете – гърбът и гърдите.

Какво е себореен дерматит?

Себореен дерматит е разпространено кожно заболяване, с което в различни периоди от живота си може да се сблъска всеки от нас. Първото, за което следва да си дадем сметка, е че става дума за възпалителен процес в зоните на кожата, които са най-богати на мастни жлези. Много често основният причинител са гъбичките Malassezia, но няма да е точно, ако определим проблема като инфекция.

“Агресорът” е условно патогенен микроорганизъм, който по принцип обитава човешкия епидермис на почти всеки здрав човек. Жизненият цикъл на тези дрождоподобни гъбички е свързан с мастните киселини в състава на кожната мазнина, която се произвежда от мастните жлези. Ако по някаква причина това производство стане твърде активно, количеството на патогените в съответната зона рязко нараства. Това ноди до възпалителни реакции, придружени със сърбеж и лющене на кожата по неприятен начин.

Кой влиза в рисковата група?

Лекарите сочат няколко причини за коментирания себореен дерматит. Доказано е например, че при силен или хроничен стрес нормалните функции на мастните жлези се променят.затова себореен дерматит нерядко развиват хора, които са преживели някакъв стрес; още – хора с психични разстройства или работещи в стресова среда.

Зани на себореен дерматит
Тези зони най-често са засегнати от себореен дерматит

Още един рисков фактор е ограничената двигателна активност; това е присъщо на хората с двигателни проблеми или на тези с наднормено тегло.

  • Доказано е и влиянието на някои хормони върху продукцията на кожна мазнина; затова от себореен дерматит често се оплакват тийнейджъри; наблюдава се при кърмачета, които получават хормони с майчиното мляко и при които нещата се нормализират при смяна на храната.

Случва се и на жени и мъже, в чийто организъм има висок процент андрогенни хормони.

Доказана е и връзка между някои патологии на имунната система и възпалителни реакции в отговор на активното размножение на патогенна микрофлора;

При хората с вродени или придобити имунодефицити себорейният дерматит се развива значително по-често, отколкото е средното за дадена популация.

Причини за заболяването

Патогените, които причиняват заболяването, произвеждат специфични липолитични ферменти. Те могат да разлагат мастните киселини, съдържащи се в кожната мазнина. Когато гъбичките са прекалено много, тези химични компоненти провокират възпалителна реакция. При нея протича разрушаване на кожните клетки, видимо като лющене, като отделяне на белезникави люспи. Отделят се и хистамини – именно те са причина за мъчителния сърбеж. Разчесването на сърбящите участъци усложнява възпалението и влошава външния вид на кожата със себреен дерматит.

Ето кои фактори могат да провокират описания механизъм:

  • Хормонални нарушения или ендокринопатии;
  • Патологии на централната и вегетативната нервна система;
  • Имунодефицитни състояния;
  • Патологии на стомашно-чревния тракт;
  • Стрес;
  • Прием на някои медикаменти.

Симптоми на себореен дерматит

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Най-често симптомите на себореен дерматит са локализирани върху лицето и скалпа. Класическа проява на тази патология е симетричното поражение на храницата между челото и окосмената част на главата, веждите и миглите. Може да е засегната и зоната зад ушите, мястото под брадичката, мустаците. Ако себорейният дерматит е локализиран върху торса, по-уязвима зона са гърдите. Значително по-рядко проблемът засяга кожните гънки – под мишниците и слабините.

себореен дерматит петна и зони
Поразената от себореен дерматит кожа създава не един проблем

Ето кои са симптомите на себорейния дерматит:

  • Раздразнена и зачервена кожа;
  • Белене на кожата;
  • Поява и отделяне на белезникави люспи;
  • Обриви;
  • Гнойни пъпки, акне;
  • Косопад – при засегнат скалп.

Пърхот и себореен дерматит

Ранен симптом на себореен дерматит по скалпа е пърхотът. Пърхотът е суха форма на себорея в ранна фаза. Първоначално засегнатият човек усеща скалпа си раздразнен; установява се и леко отделяне на дребни люспи. Постепенно люспите задебеляват и образуват корички, които обхващат все по-големи части на скалпа. Ако се намеси и бактериална инфекция, могат да се открият гнойни пъпки – на практика това са възпалените космени фоликули.

  • За отбелязване е, че описаният процес има дифузен характер. Споменатите корички са пропити с кожна мазнина и са закрепени за основата на космите. Впоследствие те могат да се отделят и паднат, но това става заедно с косъма. Косата при този процес изтънява и става рядка.

Признаци и локализация на пораженията

Симптомите при себореен дерматит се развиват постепенно. В началните стадии в зоната на пораженията се появяват жълтеникаво-червеникави петна, които се белят; има и мехурчета, които могат да се съединят в по-големи плаки, покрити с мазни люспи. Като правило себорйните зони се разполагат симетричнто – например около ноздрите, зад ушите отляво и отдясно.

  • По скалпа се развиват плътни корички, а в зоната на естествените гънки кожата се нацепва. Колко тежка е формата на себореен дерматит зависи от обхванатата кожна площ и интензивността на възпалителния процес. Патологията по правило засяга скалпа и лицето, но не липсват случаи с поражения по тялото. Има и тежки случаи на генерализиран себореен дерматит, когато едновременно патологията се развива върху всички участъци, богати на мастни жлези.

Специалистите различават суха, мазна и смесена форма на себореен дерматит. Сухият вариант е характерен за подрастващи, при тази форма мастната секреция е понижена. Мазната себорея се свързва с отделянето на по-голямо количество течен или гъст мастен секрет.

При смесената форма се образува акне, особено характерно за мъжкия пол. Изследването на тази форма отчита едновременно както сухи, така и мазни плаки от себорейни люспи в различни телесни зони на един пациент.

Изследвания и диагностика през 2019 г.

Себорейният дерматит е свързан и с други кожни инфекции; все пак трябва да се отличава от псориазис, стрижещ лишей и микробиална зараза. Разпознаването на себореята става чрез два подхода:

  • Микроскопско изследване на люспите от епидермиса;
  • Микологичен анализ за гъбична инфекция.

Понякога се прилага и диагностична биопсия. В процеса на изследване от пациента се вземат хормони, за да се установи нивото им в организма и при необходимост да се коригира лечението на патологията.

Себореен дерматит на лицето

Лицевата форма на себореен дерматит не е рядкост; тя веднага се разпознава заради сърбежа и беленето, а засегнатият човек се чувства некомфортно от постоянния сърбеж. Впоследствие процесът може да дасегне и зоната зад ушите. Тази форма изисква продължително лечение и не бива да се пренебрегва заради опасността от рецидиви.

себореен дерматит на веждите
Патологията засяга и гладки, и окосмени зони
  • Жертва на тази форма често са тийнейджърите. Тази група е рискова заради хормоналните изменения и колебанията във функциите на мастните жлези. Когато нещата се нормализират, кожата получава в достатъчни обеми мазнини и вода и патологията се овладява.

Като цяло все пак нещата не са безобидни, защото става дума за инфекция. По-горе описахме механизма на мастно разграждане и активиране на патогени от условно безопасната микрофлора по епидермиса. Ако при подрастващите себорейният дерматит може да се обясни с хормонални колебания – при възрастните, които също са подложени на подобен риск, причините могат да са непълноценно хранене, инфекции, излишъци от въглехидрати и мазнини в храната, нарушения в храносмилането, проблеми с щитовидната жлеза, авитаминоза.

Диетата може да помогне в подобни случаи – необходимо е да се ограничат подправките и пикантните храни, соленото, шоколадът и кафето. Само с това обаче не може да има спасение – обикновено се препоръчват кортикостероиди за локално външно приложение, но това може да направи само дерматологът.

Себореен дерматит по кожата на главата и косата

Окосмената част на главата също страда от дерматити. Един себореен дерматит по скалпа може да протича хронично, с обостряне на симптомите от време на време. Обикновено неприятното лющене започва от зоните с най-гъсто разположени космени фоликули. Медицинската статистика е категорична, че от тази форма страда 5% от човечеството. Най-засегнати са хората на възраст 18-40 години. Детски дерматит по скалпа се среща рядко, но все пак го има. Ключов фактор във всички случаи е кожната мазнина.

  • Непосредствена причина и в този случай е гъбичната инфекция тип Malassezia. При здрава имунна система спорите на този патоген са пасивни; отслабеният имунитет причинява активното им размножаване. Кожата се покрива с люспи, кожната мазнина се отделя в троен обем.
    Терапията на себорейния дерматит се базира на комплексен подход. Основната й задача е да овладее симптоматиката на първо време, както и лечението на основното заболяване. Много често проблемите с кожата вадят на цял свят сериозни нарушения в работата на организма.
  • На пациента паралелно с това се предписва оздравителна диета. Изключват се храните с алергени, както и онези, които са свързани с индивидуална непоносимост. Включват се продукти с витаминозни комплекси А, В и С. вкарват се храни и хранителни добавки със селен и цинк. До пълното изчезване на себорейния дерматит пациентът използва лечебни шампоани и сапуни с полезни екстракти.

Съвременното лечение през 2019 г.

Мастните жлези са нещо доста капризно; нормализацията на функциите им трябва да стане от самия организъм, а не чрез медикаменти. Прилагането на медикаменти при лечение на себореен дерматит има за задача да неутрализира от делни симптоми на заболяването.

себореен дерматит сърбеж
Комплексното лечение започва с овладяването на неприятните симптоми
  • При себореен дерматит на скалпа например терапията атакува гъбичните компоненти. Препоръчват се шампоани с катран, които имат противогъбично и противовъзпалително действие. С тяхна помощ се неутрализират патогените. Продуктите за коса и скалп с цинк  помагат да се защити кожата на главата, те успешно отстраняват наслоенията от люспици в корените на косата.

Обострянето на симптоматиката при себореен дерматит може да наложи всекидневно миене с шампоаните. Ако организмът привикне към един вид и ефектът му отслабне, трябва да се търси друг, с по-богат състав. Допълнителен препарат за потискане на гъбичната инфекция е този със съдържание на салицилова киселина, селен и катран. Добре действат и миещите препарати със сяра.

  • Ако себореята е поразила лицето, грижата трябва да се насочи към поддържането на епидермиса. Подбират се противовъзпалителни средства, които не дразнят кожата; целесъобразно е да се прилагат меки лосиони за всеки ден.

Дерматолозите съветват да се използват стимулатори на имунната система, които потискат активността на патогенната микрофлора. Освен това се имат противовъзпалителен ефект, което е допълнително облекчение. Приемът на имуностимулатори обаче трябва да става под лекарски контрол.

Лечение на себореен дерматит при децата

Детският себореен дерматит също е свързан с кожни инфекции. Симптомите могат да са различни в зависимост от засегнатата зона или формата – сух или мазен дерматит. В общи линии признаците са такива:

  • Белене на кожата на лицето;
  • Поява на червеникави петна около очите;
  • Люспици в ъгълчетата на устните и в кожни гънки;
  • Сърбеж.

Себорейният дерматит при деца може да е свързан с обилното отделяне на мазнини от съответните жлези или напротив – с твърде слабата им секреция; така се различават двете форми на себореен дерматит. Лечението трябва да започне веднага.

Ако е поразен скалпът, може да започне изпадане на космените луковици. Паралелно с това детето страда от разстройство, което свидетелства за сериозно поражение на кожата.

себореен дерматит при деца
При деца е най-важно да се дефинира причината за дерматита

Терапията е комплексна. Прилагат се медикаменти, спазва се диета. Ако например болното дете е съвсем мълко, кърмаче – то трябва да се храни със специална млечна смес. В нея трябва да има повишено съдържание на витамини О, В, С, селен и цинк. Може да се наложи употреба на специални средства за хигиена – сапуни и шампоани, лосиони и кремове за поддържане на кожата.

При по-големите деца терапиите са като при възрастните; задължително се изпълняват под лекарски контрол.

Диета

Себорейният дерматит налага спазването на лечебна диета. Това – без значение на какъв етап е заболяването. Диетата трябва да бъде определена от специалист; в най-общи линии тя изглежда така:

Течности – прясно изцедени сокове, нектари и компоти, билкови чайове, вода;

Дайте мнение и Вие тук!

Месо – постно свинско и телешко, пиле. Допуска се заешко и пуйка. Нетлъста риба, приготвена на пара;

Зеленчуци – тиквички, тиква, зеле, аспержи. Морско зеле. Още зеленчуци могат да се включат по препоръка на лекуващия;

Мляко – разредено с вода 1:1 за каши от овесени ядки, елда и ориз; извара, кефир, кисело мляко;

Плодове – пресни или замразени; френско грозде, дини, череши, вишни, боровинки. Изключват се плодови конфитюри и сладка.

Да видим сега продуктите, които са строго забранени:

  • Пържено;
  • Мазни храни;
  • Мариновани зеленчуци; пушени и осолени храни;
  • Фаст фуудс;
  • Хайвер;
  • Цитруси;
  • Гъби.

Системна терапия

Този вид терапия включва прием на витаминни комплекси, минерални добавки и антимикробни препарати. Витаминотерапията е насочена към подобряване състоянието на кожата и ускоряване на обменните процеси; приемат се витамини А, В и С.

Антимикробните препарати трябва да се борят както с причинителите на заболяването, така и с развилата се инфекция, която често усложнява протичането на себорейния дерматит. Лекуващият може да изпише курс системни антимикотици от типа на флуконазол, интраконазол, или антибиотици с широк спектър на действие като доксициклин.

В някои случаи, при силно изразено възпаление и сърбеж е възможно да се препоръчат антихистаминови препарати от рода на цетиризин или лоратадин.

Външни средства, кремове, лекарства

Медикаментите за локално външно приложение помагат за овладяване симптомите на себореен дерматит; използват се мехлеми, кремове и гел, аерозоли. Те вършат добра работа – действат целенасочено и в точно определена зона; неутрализират възпалението и сърбежа, спасяват от сухота и лющене на кожата, по избор могат да овлажняват или да подсушават поразените кожни участъци.

лечение на себореен дерматит
Лечението на себореен дерматит е комплексно

Освен това има противогъбични и антибактериални мазила, които унищожават излишната микрофлора локално, без отрицателно влияние върху стомашно-чревния тракт.

Външните средства, препоръчвани при себореен дерматит, условно се делят на две групи: хормонални и нехормонални.

Хормонални препарати в България

Свойства на синтетичните стероидни хормони са бързото стопиране на възпалителните реакции и имуносупресивниат ефект. Благодарение на това се са предпочитани за овладяване основните симптоми на себорейния дерматит. Най-популярни са мазилата на основата на бетаметазон, хидрокортизон, метилпреднизолон, мометазон, например адвантан, флуцинар, елоком, мометазон и др.

Въпреки бързия положителен резултат, тези медикаменти не могат да се прилагат безразборно заради множеството си странични ефекти. Неумелото им използване може да усложни кожното заболяване или да създаде привикване. Не бива да се използват при свръхчувствителност, както и при доказана бактериална или вирусна природа на инфекцията. Продължителната употреба на такива продукти води до кожни дистрофии и отслабване на локалния имунитет.

Ограниченията в прилагането на хормонални мазила е 5 до 7 дни; не могат да се използват върху обширни участъци на кожата. Препоръчва се въздържане от полагане върху лицето и шията – но много пациенти пренебрегват тези предупреждения и проблемите им се усложняват.

Нехормонални препарати

Значително по-безопасни и не по малко ефективни са нехормоналните продукти на основата на цинков пиритион; кетоконазолът, салициловата киселина, брезовият катран. С тези компоненти се приготвят миещи средства, кремове и мехлеми. Всяка група от тези продукти има своите въздействия, но обединяващото е почти пълното отсъствие на тежки странични ефекти.

Все пак е възможно да се прояви индивидуална непоносимост към някоя група продукти, затова лечението с тях също трябва да е по лекарско назначение. Някои от продуктите въздействат само на отделни симптоми – например катранените са антисептици, но не помагат срещу сърбеж. Салициловата киселина неутрализира възпалението, но не стимулира регенерацията на епидермиса.

Универсални според специалистите са продуктите с цинков пиритион. Това е и причината те най-често да са основен компонент в комплексната терапия на себореен дерматит.

Други лекарства

Себореен дерматит – това не е просто кожно заболяване, а разстройство на нормалните функции на организма. В комплексната терапия често се включват и други медикаменти, които на пръв поглед нямат връзка със състоянието на кожата. Такива са коректорите на имунната система, пробиотици – линекс, противоязвени препарати от рода на омепразол. Основна роля в отстраняването на причините за себореен дерматит играе корекцията на хормоналния фон. Корекцията се прави с орални противозачатъчни, съдържащи естрогени.

Тъй като стресът е сред главните провокиращи фактори за себореен дерматит, не бива да се забравя и за корекцията на емоционалния фон. При леки неврози могат да се назначат продукти на натурална основа, адаптогени, успокояващи – диазепам, продукти с женшен и пр.

При изразени депресивни състояния се препоръчват антидепресанти. Не бива да се забравя и за пълноценния сън и разходките на чист въздух.

Народни средства

Народната медицина също има какво да каже по въпроса за себорейния дерматит: целителите препоръчват различни отвари, настойки, мазила, компреси. Препоръчват се и продукти за вътрешен прием. Ще споделим няколко доказани в практиката рецепти; припомняме, че изпълнението им може да е само част от комплексното лечение на себореен дерматит и че задължително преди прилагане трябва да се консултираме с лекуващия.

себореен дерматит народно лечение с билки
И натуралните продукти помагат

Отвара от дъбова кора. Три супени лъжици дъбова кора се заливат в термос с две чаши вряла вода. Затваряме и оставяме да се запарва 6-8 часа или една нощ. Прецеждаме и добавяме две чаени лъжички мед; хомогенизираме сместа. С навлажнен в сместа памучен тампон обтриваме засегнатите места два пъти дневно; след половин час измиваме с топла вода.

Настойка от орехови обелки. Използва се зелената обелка на орехите, събрана през есента – когато тя е засъхнала и сама се отделя от черупката. Обелките се изсушават и смилат. 100 грама от този продукт се заливат с литър водка в стъклен съд с капачка и сместа се оставя за 14-20 дни. Прецежда се и с тази течност се правят фрикции на скалпа преди измиването на косата. След втриване се изчакват 10-15 минути. Тази процедура се прави два пъти седмично и доказано спасява от себореен дерматит по скалпа.

Картофен компрес. Сурови картофи се настъргват, увиват се в марля и се полагат върху засегнатата зона за два часа. количеството зависи от площта на болната кожа. След това мястото се измива и се намазва с крем – овлажняващ или подхранващ, в зависимост от състоянието на кожата.

Настойка от хмел и бутрак – за вътрешен прием. Шишарки от хмел и бутрак – двата компонента изсушени и наситнени, по една чаена лъжичка, се заливат със 150 мл вряла вода. Сместа се запарва един час, след което се прецежда. Изпива се цялото количество наведнъж; прави се веднъж на ден.

В търсене на добър дерматолог през 2019 г.

Логично е при проблеми да се консултираме с личния лекар, а той да ни насочи към добър дерматолог. В големите градове функционират кожни диспансери; може да се търси помощ и в клиниките по кожни заболявания към университетски и окръжни болници. Логично – очаква се добрите дерматолози да практикуват в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас. Има и частни практики. Добре е да съберем и информация от интернет, където пациенти споделят мнението си за един или друг специалист според личните си впечатления.

При всички случаи не бива да забравяме, че кожните заболявания са упорити; лечението им изисква търпение и постоянство от страна на пациента. И късмет – за да попаднат на читав специалист.

Профилактика

Профилактиката на себореен дерматит предполага стриктно спазване на правилата за лична хигиена. Необходимо е грамотно и редовно поддържане кожата на лицето и тялото, пълноценно хранене. Добре е от менюто да се изключат храните с висок алергичен индекс. Важно е да се води здравословен живот, с достатъчно сън и почивка; тялото и психиката да се закаляват, да се изгражда адаптивност и устойчивост срещу стреса във всичките му форми. Своевременно да се лекуват различните инфекции. При необходимост да се приемат витамини, добавки с минерали; да се укрепва имунната система. И – повече движение!

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Козметиката е не само средство за разкрасяване Eucerin Cosmetics

Топ 5 най-предпочитани козметични продукта от Eucerin

Козметиката е не само средство за разкрасяване. За милиони със суха, чувствителна и проблемна кожа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *