ензими за храносмилане: ЕнзиМил. Еманера.
Папаин, Бромелаин, Липаза, Алфа амилаза, Лактаза, Целулаза, ензими за храносмилане

Мнения: Ензимил, Еманера или Нолпаза? Най-добрите храносмилателни ензими

Как действа ЕнзиМил. Плюсове и минуси на Еманера. Мезим форте. Нолпаза ок ли е? Кои са добрите ензими за храносмилане в стомаха и червата: Папаин, Бромелаин, Липаза, Алфа амилаза, Лактаза, Целулаза.

Ензимните препарати са създадени за провеждането на заместителна терапия. Те осигуряват изкуствено въвеждане на ензими, своеобразна „протеза“ за храносмилателната система.

Ензимите са високоактивни и са способни да подобрят не само чревното, но и стомашното храносмилане. Те се използват масово от 1970 г. Произвеждат се на таблетки и на капсули. Всички запазват годността си за дълго. Включват се отделно или в комплексна терапия при заболявания на панкреаса, червата, жлъчните пътища, стомах и черен дроб.

Съвременните ензимни препарати са допустими и за новородени. Но най-често те са необходими на възрастните хора, при които цялостната жизнена дейност е в упадък, включително храносмилателната функция на стомаха, ензимоотделителната функция на задстомашната жлеза и чревната перисталтика.

ВИДОВЕ ЕНЗИМИ
ГРУПИ ЕНЗИМИФУНКЦИОНАЛНОСТ
протеази (разграждат протеините)ендопептидами, които катализират разграждането на вътрешните пептидни връзки (пепсин, ренин, гастиксин в стомашния сок и трипсин, химотрипсин, еластаза в панкреатичния срок) и екзопептидази, които разграждат по една аминокиселина (карбоксипептидаза в панкреатичния сок и аминопептидаза в чревния сок)
липази (разграждат мазнините)разграждат липидите до мастни киселини и глицерин
карбохидрази (разграждат въглехидратите)хидролизират въглехидрати като нишесте и захар до прости захари като глюкоза
нуклеази (разграждат нуклеинови киселини)разглаждат ги до нуклеотиди

Ензимите се изработват в храносмилателния тракт. Един от главните органи-производители е задстомашната жлеза. При работата на ферментите се стига до малки молекули, които лесно се всмукват от червата в кръвта и постъпват в организма. По този начин клетките получават енергия, витамини и другите им нужни в-ва.

Как да изберем ензими за храносмилане?

Създаването на действен ензимен препарат не е проста работа. На пръв поглед би могло да изглежда, че тъкан от задстомашната жлеза се изсушава, смила и слага в капсули.hranosmilane-03

Всъщност енз. препарати са създадени срещу панкреатична недостатъчност. За да вършат максимално добре своята работа, те трябва да имат следните качества:

КРИТЕРИИ ЗА ДОБЪР ЕНЗИМЕН ПРЕПАРАТ
ПОКАЗАТЕЛНЕОБХОДИМА ИНФОРМАЦИЯ
ензимна активностключова информация за дозиране спрямо конкретния случай. Например панкреатична липаза след тежко мазно хранене се дозира по 3500 единици, а при обостряне на панкреатит – над 10 000 единици
защита от стомашния сокдобрият препарат винаги е защитен от действието на киселата среда в стомаха, тоест има устойчива на киселини обвивка
стандартизирано съчетаване на ензимикомбинациите са стандартни, например липаза се съчетава с протеаза, която разгражда протеините, и амилаза, която лизира въглехидратите
смесване с хранатаензимният препарат трябва да се смесва отлично с храната в стомаха и с нейна помощ да се придвижи към дванадесетопръстното черво
място на освобождаванеензимите работят в дванадесетопръстното черво, те трябва да се освободят и да започнат да работят след попадането им в него

Ако само един от тези критерии не е изпълнен, ензимното лекарство става неефективно. Например ако то не се размесва равномерно с храната в стомаха, не може да работи в пълен обем. Ако остане в стомаха, след като храната го е напуснала, то също няма да има ефект.

По-нататък ще разгледаме някои добри наименования от тази сфера.

Нолпаза
hranosmilane-01
Препаратът е в две форми – обикновен и Нормапаз Контрол

Започваме с Нолпаза с уговорката, че тя не е ензимен препарат, но често се приема за такъв. Причината е, че Нолпаза подобрява храносмилането, само че го прави по различен начин – не попълва дефицита от ензими, а подава пантопразол – активна съставка за регулиране на киселинността в стомаха.

“Демир

Нолпаза е предназначена за заболявания, свързани с нарушения на киселинността. Води се противоязвено лекарство и лекарство за лечение на гастроезофагиален рефлукс. Има приложение при ерадикация на H. Pylori в комбинация с антибактериална терапия.

Представлява инхибитор на протонната помпа – пантопразол потиска секретирането на солна киселина.

Други лекарства с пантопразол са Контролок, Панразол, Празолпан, Пантопразол, Панразол Контрол, Пантул, Празолид.

Нолпаза е словенско лекарство (лицензът е на KRKA). Кутийка 30 таблетки Х 40 мг струва 7.57 лв.

ЕнзиМил

Изписва се още като Ензи – Мил и Enzy – Mill. Производител на препарата е българската компания Botanic, но ензимите се внасят от National Enzyme Company.

Представлява комбиниран препарат от 7 ензима с различна насоченост. Включени са ензими, разграждащи трите основни в-ва + рафиноза, стахиноза, лактоза и целулоза. Дозировката е такава, че трябва да се поемат 1-2 табл. заедно с храната.

Според описанието са избрани ключовите за храносмилането ензими. Те са натурални, извлечени от растителни източници, а не от животински. Отличават се с висока стомашна устойчивост спрямо киселинната среда и предоставят възможно най-широк обхват на въздействие. Помагат за разграждането на храни с всякакво съдържание.

Ензи Мил се предписва при проблемно храносмилане, когато пациентът изпитва дискомфорт след нахранване, страда от подуване и метеоризъм. Приемането на препарата води до усещане за лекота и спокойствие.

Показания за Ензи Мил: колит и др. чревни проблеми, гастрити, панкреатити, холецистити, както и при кожни и алергични реакции. Ензимният препарат е подходящ за хора над 65г., без да имат специални заболявания – просто поради намаляване на секрецията на ензими по възрастови причини. Предлага се и на активно спортуващи, когато се налага по-изобилно хранене.

Кутия от 60 таблетки (приблизително за 1 месец) струва 25.70 лв.

Едно интересно видео за подуването на корема, преди да продължим под него с текста:

Еманера

Ще разгледаме още един популярен инхибитор на протонната помпа – той се нарича езомепразол и е наравно известен с по-горе описания пантопразол. И двата препарата са антисектреторни – влияят върху секретирането на солна к-на (стомашен сок). Те променят киселинната среда в стомаха, която е нужна за разграждане на храната.

На пазара днес са представени 5 основни инхибитора. Всички те имат в името си „празол“ – оме-, ласно-, рабе-, панто- и езоме-.

Сравнително изследване при пациенти с рефлукс-езофагит показват, че езомепразол демонстрира по-висока ефективност при провеждането на краткосрочни курсове на терапия в сравнение с другите четири инхибитора (при прилагане в стандартни дози). Критерий е заздравяване на лезиите в стомаха.

Езомепразол съдържат и други лекарства като Есмерол, Езопраджен, Нексиум, Езомепразол Генерикон, Езомепразол Полфарма.

Еманера се предлага от фармацевтичната компания KRKA. Продава се на капсули по 20 и по 40 мг, опаковани в кутии по 7, 14 и 28 бройки. Цена за 20 мг/ 14 бр. – 5.95 лв. Още ТУК: Мнения за Еманера, странични ефекти и колко дълго може да се пие?

Мезим Фортеhranosmilane-02

Панкреатин се извлича от свински панкреас на свиня (тъкан от органа се смила на прах). Приема се  като помощ за подпомагат храносмилането, когато липсват достатъчно храносмилащи ензими. Това се получава при намалено производство от панкреаса (недостатъчност).

Панкреатин е основа на повечето ензимни препарати за храносмилане. Той се състои от три вида ензими за усвояване на протении, мазнини и въглехидрати. Ключов ензим е липазата за преработване на мазнините (добре е да се обръща внимание на нейното съдържание при избор на препарат).

Приемането на Мезим Форте води до точно повторение на естествения процес на храносмилане при човека. Отстранява симптоми като тежест след хранене, дискомфорт в стомаха, подуване, ферментиране с газообразуване.

Мезим Форте ни трябва, когато изяждаме количество, което е по-голямо от капацитета на храносмилането ни. Също и в случай, когато приемаме непривична за нашето тяло храна. Тогава собствените ензими не стигат за пълноценно разграждане на приетото.

Възникват тежест в стомаха, дискомфорт след хранене, подуване, оригване, метеоризъм. Тези симптоми могат да се появяват в комплекс или поотделно. Те минават до сутринта, но и могат да мъчат няколко дни. Ето защо са създадени препарати като Мезим Форте – те носят облекчение за кратко време.

Мезим е германски препарат (BERLIN CHEMIE). Опакован в кутии по 10, 20 и 50 бройки. Цена за 10 таблетки – 4.48 лв.

Други препарати с панкреатин: Креон, Панкреатин от Никсен, Нау Фудс, Булгарикус, Витакост, Нейчър Плюс, Биохерба, Солгар.

Комбинирани ензими:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Панкрезим форте – 240 мг панкреатин, състоящ ще от 10 800 единици липаза, 10 080 единици амилаза и 720 единици протеаза. Препарат на Милве, Бг, цена 9.20 лв;
  • Ензимоген – съчетание на панктреатин, протеаза, алфа амилаза, бетаин, пепсин, папаин, липаза, целулаза и др. Румънски препарат (Рота Натура), цена за 10 бр. 11.10 лв;
  • Ензими – комбинира панкреатин с амилаза, бромелаин против възпаляване, химотрипсин при увреждания на меки тъкани, целулаза, папаин, рутин за абсорбиране на вит. С, липаза. Австрийски препарат (Espara), цена за 30 бр. – 38.20 лв;
  • Ензим екс мулти – комбинация от растителни ензими, производител Large Life Великобритания. Цена за 90 бр. 34 лв.

Вижте и ТОВА:

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Как действат Папаин, Бромелаин, Липаза, Алфа амилаза, Лактаза, Целулаза.

Папаин е ензим, получен от сока на незрели плодове на папая (Carica Papaya).

Ефектът му е сходен с ефекта на естествения пепсин. Папаин се състои основно от смес на папаин и химопапаин. Ензимът подпомага разграждането на белтъчини, включително трудноусвояеми. Действа както в кисела, така и в алкална среда (рН от 5,0 до 8,0), поради което папаин се използва едновременно при хипоацидни и хиперацидни състояния. Пепсин става неактивен при рН над 4,5.

Добавки с папаин: Суонсън 100 мг (27.30 лв/ 90 бр.), Биовея 500 мг (31.00 лв/ 90 бр.), дъвчащи на GNC 6 мг папаин (13.60 лв/ 90 бр.), Цветита Хербал 150 мг (27.00 лв/ 60 бр.) и др.

Бромелаин е ензим, получен от сърцевината на пресен ананас. Приема се на капсули, но и чрез консумирането на плода. И в двата случая се получава достатъчно к-во от него.

Преди десетина години бромелаин се прочу като чудотворно средство за отслабване. С времето се доказа, че ензимът наистина разгражда белтъчините и помага за по-бързото им всмукване, но няма фокус върху мазнините. За тях отговарят др. ензими като папаин. Сега бромелаин се включва препарати за вталяване, но като част от множество компоненти.

Той има добри противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Не се всмуква в кръвта и пълноценно се извежда от тялото. Препоръчва се при различни ст.-чревни патологии като противовъзпалително и за ускорена регенерация на поразените тъкани.

Практиката доказва положителен ефект при артрити, ревматизъм и срещу отоци. За спортистите е интересен за бързо възстановяване на мускулите след тренировки и мачове. Подходящ за изчистване на червата, но внимание с него, ако проявявате алергичност към ананаси.

Добавки с бромелаин: повечето предлагани капсули са по 500 мг. Сред производителите са Натурал Факторс, Viridian, GNC, Биохерба, Нау Фудс (с кверцетин), Хая Лаб и др. Опаковките са от 30 до 120 бр., цената варира между  30 и 60 лв на опаковка.

Липаза се синтезира в задстомашната жлеза и участва в панкреатичния сок. Попада в дванадесетпръстното черво. Действа само в раздела вода – мазнини. Катализира в тънките черва разлагането на мазнините (триглицериди)  на глицерин и висши мастни к-ни. На една молекула триглицерид се освобождават две молекули мастни к-ни. Този процес се провежда напълно в тънките черва посредством локално храносмилането.

Жлъчните киселини при повишена концентрираност потискат действеността на липазата и препятстват нейния контакт с триглицириди.

Липаза е активна съставна на множество препарати за коригирането на храносмилането и регулиране на застомашната жлеза. Най-често тези комплексни препарати съдържат основните ензими от застомашна жлеза на домашни животни. Те купират клиничните признаци на секреторна недостатъчност като намален апетит, гадене, куркане на червата, газове и др.

Добавки с липаза: Креон, Фестал, Мезим форте, Панцитрат и много други с панкреатин.

Алфа амилаза е един от трите вида амибаза – има още бета и гама. Амилаза е открита миналия век. Учените забелязали, че ако дълго се дъвче нишестена храна, тя придобива сладък вкус. Това значи, че слюнните жлези започват да разграждат въглехидратите още в устата. Това се прави с ензима амилаза, която се отделя не само в стомаха, но и в слюнката.

При човека и животните основно работи алфа амилаза. Тя отговаря за преработването на въглехидратите в дванадесетопръстното черво, след което самата тя се разгражда и извежда през бъбреците. Амилазата не може да работи самостоятелно, заедно с нея задължително трябва и калций.

Амилазата се установява с изследвания на кръвта. Ако е по-малко от 25 единици на 1 л кръв, това говори за недостатъчна работа на застомашната жлеза. Подобна аномалия възниква след остро възпаляване на жлезата или при некроза на нейни тъкани. Също така причина за недостиг може да са муковисцидоза и инфаркт.

Как да увеличим нивото на амилаза? Организмът няма особена потребност от повишаването й, освен ако изпитва трудности с храносмилането. Тогава се използват препарати за стимулиране на храносмилането с участието на амилаза – биодобавки като Креон, ензими от папая с амилаза на Natural Factors и много др.

Лактаза е ензим, разграждащ лактоза (захар, която се среща в млякото от крави, кози, овце). Днес много хора развиват дефицит на лактаза (непоносимост към лактоза, лактозна недостатъчност). Това означава, че лактозата не може да се разгради на две молекули глюкоза и галактуза, за да се всмукне в кръвта и да се превърне в енергия. Дефицитът на този ензим е разпространена форма на ензимна недостатъчност, която може да бъде временно, но често става постоянна.

Симптоми на лактазна недостатъчност: ако лактозата не може да се разгради в тънките черва, тя постъпва в деб. черво, където има много бактерии. Те ферментират захарта, образувайки газ и вода. Газовете причиняват издуване на корема и колики, а водата – диария. След поемане на храни с лактоза, болните поручават силни симптоми на метеоризъм, подуване и разстройство. Дори една чаша мляко може да причини тежко състояние.

Препарати от лактозна недостатъчност: заместители на лактаза се продават в аптеките (Лактаза ензим, Лактаза супер ензим, Ко-лактаза и др.) на капки, капсули, таблетки.

Те заместват отсъстващия у човека ензим и поемат преработването на захарите в червата, намалявайки симптоматиката. Заместителите на ензима се добавят или в млякото непосредствено или в храната преди употреба на продукти с лактоза.

Целулаза е ензим, катализиращ хидролизата на бета-гликозидните връзки в целулозата, като се образуват глюкоза. Целулазата разгражда молекулата целулоза на монозахариди (прости захари) като бета-глюкоза или по-кратките полизахариди и олигозахариди.

Целулазата е ензим с широко приложение. Ефективно се използва в технологичните процеси на различни отрасли – производство на спирт и бира, тестени изделия и др. Приемането й подкрепя естествените чревни движения, ускорява евакуацията на отпадъците навън.

Препарати с целулаза: Амикс ензим Мулти, Дизайм Комплекс, Натрол Уел Бели, Ензи Мил, Пролайф.

enzimi-za-hranosmilane-00-015 храни и натурални продукти

Ето кои продукти също ще подпомогнат храносмилането и метаболизма:

1. Екстракт от женско биле

– съдържащите се в женското биле флавоноиди, аминокиселини, есенциални масла и други полезни вещества го превръщат в идеално средство за елиминиране на признаците на нарушено храносмилане, като в най-голяма степен това се отнася за киселините и за киселинния рефлукс.

Екстрактът намалява нивото на киселинност в стомаха, като едновременно с това премахва газовете, облекчава подуване, неразположенията, причинени от гастрит и стомашни язви.

2. Масло от мента

– ментата, всички знаем, облекчава подутия корем. На свой ред, маслото от мента, а най-вече в комбинация с масло от кимион, премахва киселините в стомаха, което елиминира подуването и неразположенията;

3. Лайка

– освен че има незаменим успокояващ ефект, лайката спомага и за възстановяване на бактериалната флора на червата. Тя подпомага храносмилането, като премахва признаците на разстроения стомах, на коликите, гаденето;

4. Джинджифил

– в азиатската природна медицина джинджифилът е едно от растенията, което се препоръчва за лечение на стомашни проблеми. Знае се, че растението има същия ефект по отношение на сутрешните неразположения, какъвто и витамин В6, поради което се препоръчва при гадене при бременност;

5. Артишок

– основното приложение на артишока е свързано с неговото свойство да елиминира стомашното разстройство. При лошо храносмилане се препоръчва приема на екстракт, добит от листата на растението. Той помага още при газове, при коремна болка и позиви за повръщане.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кое е най-доброто лекарство за язва?

Най-доброто лекарство за язва | 10+ идеи

Рецептите на Ванга

5 Мнения

  1. Ама много внимавайте!

    Нолпаза и Еманера са лекарства за киселини, а не ензими, да не се обърка някой, не са леки лекарства, само с рецепта и от лекар!!!

  2. Екстракт от женско биле качва много кръвното налягане.От опит го знам.

  3. Добринка

    Ензи Мил или Мезим Форте е по-добре при киселини, оригване и разширяване на хранопровода? Диагнозата ми е ахалазия.

  4. Панайотов

    Имам лошо храносмилане от 20 години и се оправям само с ензими за храносмилане, но не от скъпите, купувам добавки и съм доволен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *